Proprietarii sau deținătorii de terenuri, precum și administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare anual, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, până cel târziu la 30 iunie, lucrări de întreținere a terenurilor prin diferite metode, până la sfârșitul perioadei de vegetație a ambroziei, astfel încât planta să nu răspândească polenul care conține multiple fragmente alergizante, informează Agenția pentru Protecția Mediului Galați. Cei care nu își îndeplinesc această obligație pot primi amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și de la 10.000 la 20.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.
Sunt trei pași legali care trebuie parcurși. Primul – autoritățile administrației locale verifică și identifică terenurile infestate, până la data de 20 mai. Pasul doi – până pe 5 iunie, autoritățile publice transmit somații proprietarilor, deținătorilor sau administratorii zonelor unde au fost identificate focare cu buruiana ambrozia. Iar al treilea pas îl reprezintă controlul făcut de către polițiștii locali sau comisarii Gărzii Naționale de Mediu, care vor face și constatarea nerespectării obligațiilor legale acolo unde este cazul.
Primele controale se fac în perioada 1-15 iulie, în urma lor aplicându-se doar avertismente. Al doilea val de controale este cuprins între 16 și 31 iulie, după care se aplică amenzile menționate mai sus.
Conform unei propuneri legislative adoptate de Senat, autoritățile locale vor avea posibilitatea să intre, inclusiv prin decizie a instanței, pe terenurile celor care, deși avertizați anterior, nu au luat măsuri pentru distrugerea ambroziei. Dacă propunerea va trece și de votul decisiv al Camerei Deputaților, proprietarii ori deținătorii terenurilor vor putea chiar să ceară ajutorul autorităților locale pentru ca acestea să efectueze lucrările necesare pentru îndepărtarea acestei buruieni ce provoacă alergii puternice. Cheltuielile vor fi suportate de proprietarii sau deținătorii terenurilor.
Metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea ambroziei sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole ori erbicidarea.