„S-ar putea să ajungem noi, 27 de aleși, să punem mâna pe coasă”, spune primarul Galațiului

„S-ar putea să ajungem noi, 27 de aleși, să punem mâna pe coasă”, spune primarul Galațiului
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Noua organigramă a societății Gospodărire Urbană SRL a stârnit discuții contradictorii la recenta ședință ordinară a Consiliului Local Galați. Însă nu crearea unei noi funcții de director în structura de conducere i-a intrigat pe consilierii opoziției, ci înființarea unor noi posturi de execuție - între care șase animatori sportivi – pentru care s-a propus externalizarea. Evident, discuția s-a îndreptat către spațiile verzi sufocate de buruieni și către lipsa de personal cu care se confruntă Gospodărire Urbană la cositul ierbii și nu numai.

„Avem o presiune să scădem costurile în administrația publică. Raportul de muncitori direct productivi și indirect productivi este disproporționat. Sunt 32 la sută TESA, ceea ce, într-o economie eficientă, nu este justificat”, a atras atenția consiliera locală USR Flavia Susnoschi, la dezbaterea noii organigrame dorite de SC Gospodărire Urbană SRL. Politiciana a susținut externalizarea serviciilor pe care ar fi urmat să le presteze ocupanții posturilor nou create, între care șase animatori sportivi. 

Directorul societății Gospodărire Urbană, Dragoș Magearu, a explicat că înființarea celor șase posturi noi de animatori sportivi este necesară pentru a putea prelua și opera Parcul de Aventură creat prin regenerarea urbană a Uzinei de Apă nr. 1: „Aș vrea să pot să externalizez această activitate, doar că nu sunt societăți interesate de preluarea acestei activități. Muncitorii calificați sau necalificați sunt, în special, pentru îngrijirea spațiilor verzi. Noi am mai avut o experiență cu cineva care, acum doi ani și jumătate, a preluat un astfel de contract de cosit iarba, iar după o lună a renunțat pentru că nu găsea resurse umane să angajeze. Așa cum nu găsim nici noi, în prezent”.

„Noi nu vom vota acest proiect pentru că suntem siguri că ar fi, totuși, soluții”, a anunțat, în numele consilierilor USR, Flavia Susnoschi. 

Replica a venit din partea primarului Ionuț Pucheanu: „Doamna consilier, dați-ne o mână de ajutor! Poate suntem neputincioși. Fiți cea care salvează Galațiul de iarbă și dați-ne și nouă măcar o societate cu zece oameni dispusă, la tarifele votate de dumneavoastră, să vină și să presteze alături de cei de la Gospodărire Urbană. Pentru că e foarte ușor să stai în afară și să spui: «La mine pe stradă e iarbă». Da, e iarbă! Cu cine să tăiem dacă ai noștri preferă să stea pe fotosinteză, pe iarbă, decât să pună mâna pe coasă?! 

E foarte ușor să spui: «Externalizați!». Am externalizat: am adus din Nepal două serii de muncitori. Știți câți au rămas? Dacă ar fi rămas unul la sfârșit, cred că eram mulțumiți. Fug! Iar noua legislație le permite, odată intrați în spațiul comunitar, să călătorească, pentru că au intrat cu viză de muncă. Pot presta în Germania.

Fac un apel la adresa fiecărui consilier în parte: știți pe cineva care poate presta o astfel activitate, vă rog frumos dați-le telefonul dlui director, că avem mare nevoie. De pe margine e ușor: «Dom’le, să se facă!». Cel mai probabil s-ar putea să ajungem noi, ăștia 27 [de consilieri n.r.], să punem mâna pe coasă. Râdem, glumim, dar tare mi-e că asta ne paște!”, a spus primarul.

În ceea ce-i privește pe cei șase animatori sportivi, autoritățile speră să-i găsească, în caz contrar, soluția ar fi să concesioneze parcul tematic către un terț.

Ce prevede proiectul votat

În cele din urmă, organigrama dorită de Gospodărire Urbană a fost aprobată cu 14 voturi favorabile, cinci „contra” și șase abțineri.

Trebuie spus că fosta structură organizatorică a Gospodărire Urbană cuprindea 413 posturi, din care 19 de conducere, 60 de execuție cu activitate permanentă, 67 de posturi personal administrativ și 267 personal muncitor, din care 80 de posturi de muncitori calificați/necalificați pe o perioadă determinată.

Noua organigramă prevede un total de 434 de posturi din care 17 de conducere, 52 de execuție cu activitate permanentă, 71 de posturi de personal administrativ și 294 de personal muncitor din care 50 de posturi de muncitori calificați/necalificați sezonieri. Printre cele mai importante modificări se numără înființarea Direcției Tehnice și a postului de director tehnic.

Citit 4963 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 10:43

30 comentarii

 • postat de Bxxbxbc
  Miercuri, 07 Iunie 2023 18:03
  37.163.120.***
  @ariciul gresesti. Tocmai faptul că nu ieșim la vot ne dauneaza și este cel mai pagubos obicei. Nu este adevărat că nu avem ce vota și că toți sunt la fel. E adevărat, nimeni nu e perfect dar nu il așteptam pe Isus să coboare să il votăm. Nedusul la vot ne-a cadorisit cu un plodul de securist.
  0
  0
 • postat de Am rămas la mâna asistaților sociali
  Miercuri, 07 Iunie 2023 17:16
  109.166.135.***
  Asistați sociali.....păi nu ați văzut ce oameni sunt la ajutoarele alimentare UE.....până la urmă, cu asistații sociali o să ajungem să ne apărăm țara, de o să ajungem să cântăm treceți batalioane de asistați sociali, Carpații....sau Prutul sau pe unde este nevoie. La pensiile și salariile speciale și nesimțite, nu tot asistați sociali de lux, sunt ? Că-i ținem în spate și pe ăștia, prin taxe și impozite fără de număr, mărite și plătite.
  0
  0
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 07 Iunie 2023 15:30
  5.13.169.***
  De ce nu puneti uncraenieini? Am vazut baiati pana in 20 de ani! Femei cu vana ca la tzara! Is sinistrati? La munca , nu la intins mana, cei ce sunt apti fizic de munca! Eu am muncit in punct de lucru fara toaleta, in frig, curent si iluminant prost... la 10.12hr 4ANI! Hai sa nu ne mai k... pe noi! Tineretul de tik tok... pestisorii ce stau cu cafelele de 2 lei su sucurile in fata pacanelelor... curvistenia numita si intotdeauna neinculopata e chioara si proasta ca injustitia???

  In Vest, exista program pentru MINORI... 12.15 ani care lucreaza 4 ore in market-uri sa aranjeze marfa usoara!
  0
  0
 • postat de Galatean, din pacate
  Miercuri, 07 Iunie 2023 15:20
  81.12.150.***
  "În ceea ce-i privește pe cei șase animatori sportivi, autoritățile speră să-i găsească, în caz contrar, soluția ar fi S CONCESIONEZE parcul tematic către un terț (pr'eten)."

  Clar ! Asta se va intampla. Asta e interesul.
  0
  0
 • postat de AUGUSTIN
  Miercuri, 07 Iunie 2023 14:56
  5.14.140.***
  Faceti un contract cu Penitenciarul Galati si veti avea forta de munca necesara.
  0
  0
 • postat de Clown
  Miercuri, 07 Iunie 2023 13:51
  46.97.176.***
  Domnul primar crede ca are umor. Probabil ca angatii lui rid numai dacă ridica un deget si nu se mai opresc decit dacă se ridica iar degetul. Pentru noi, domnul primar face numai glume proaste..... Fă-ți treaba pentru care iei bani și pentru care ai fost votat. Lasă glumele cind Galați va fi la nivel de orașe civilizate.
  0
  0
 • postat de cernea
  Miercuri, 07 Iunie 2023 13:49
  95.76.2.***
  Și care ar fi problema ca ieșiți la cosit?????fisa postului oricum nu va acoperă salariile.
  0
  0
 • postat de petcu
  Miercuri, 07 Iunie 2023 13:32
  95.76.37.***
  Ma ofer eu sa muncesc pe acest post dar imi oferiti salariu de 5000 ron net ,sa pot trai decent in aceasta tara.
  Acceptati ?
  0
  0
 • postat de Gigel
  Miercuri, 07 Iunie 2023 13:17
  5.13.228.***
  Sa intelegem ca traseele alea, de se laudau cu elel si anuntau si tarif de 3lei/tura cu banda, de la turn/uzina de apa nu se pot folosi? Daca vine un o persoana cu bicla sa se dea acolo nu se poate ca nu e personal?
  0
  0
 • Miercuri, 07 Iunie 2023 12:26
  109.166.128.***
  De ce nu imprumutati un director tehnic de la alta societate subordonata? Este vara, vara nu prea mai e de treaba pe la ei asa ca poate face cumul de functii si societati . Pana la urma Primaria plateste si colo si dincolo…..
  0
  0
 • postat de ariciul
  Miercuri, 07 Iunie 2023 12:19
  89.39.81.***
  Sper din tot sufletul la alegeri sa nu mai voteze nimeni ,si sa va apucati toti de munca,dupa pregatire,pile,aptitudini si de guvernat om gasi noi o păopsibilitate mai buina decat democratia ,ori alta oranduire unde puturosii sa fie hraniti de oameni cinstiti si harnici.o oranduire in care cine vrea sa conduca ....sa slujeasca interesul comunitatii,a judetului a tarii fiindca doar in comunism sa intamplat asa ceva se pare insa ca si atunci cei care conduceau se credeau Dumnezei.
  0
  0
 • postat de Gigel
  Miercuri, 07 Iunie 2023 10:40
  5.13.228.***
  Asistatii nu pot fi scosi la munca, alde venit minim nici ei ca sunt bolnavi. Au avut grija eroii in halate albe sa le dea adeverinte si sa le gaseasca boli inchipuite.
  0
  0
 • postat de Amintiri din copilărie, chiar se uda iarba
  Miercuri, 07 Iunie 2023 10:01
  109.166.135.***
  Pe timpul lui Ceaușescu, prin anii '70, în Țiglina 1, 2 și Mazepa 1erau suprafețe mari de iarbă între blocuri, de, nu erau garaje și construcții tembele, erau un om în cartierul nostru, de la țară care venea cu o coasă și cosea iarba, o lăsa să se usuce , o grebla și o aduna în mici fânețe, care erau adunate apoi într-o căruță sau remorcă, dacă era cantitate mare. Cred că o ducea la o stână sau cooperativă care avea vaci, pentru furajare, pentru Iarnă. Tot acel om de la țară, venea și uda iarba, în perioada de secetă de la robinete sau hidranți, pentru a fi frumos. Planta și copaci.
  0
  0
 • postat de Maria Telehor
  Miercuri, 07 Iunie 2023 09:48
  5.13.221.***
  Asistatii sociali apti de munca, conform legii, pot fi scosi la munca in folosul comunitatii. De ce nu se face asta? Domnule Pucheanu?
  0
  0
 • postat de Taietor de frunze la câini
  Miercuri, 07 Iunie 2023 09:22
  37.161.9.***
  Și ăia de la poliția locală sunt buni de pus la cosit iarba. Sunt mulți, prea bine plătiți Și fac mai nimic util. Jandarmeria ar putea detasa un regiment de viitori pensionari speciali cu cefe groase bine plătite, excelenti saormari și frecatori de menta numai că ăștia nu apartin de primărie. Soluții sunt domnule fiu de securist dar trebuie să și vrei.
  0
  0
 • Miercuri, 07 Iunie 2023 08:55
  95.76.59.***
  Cand edilul nu este gospodar se numeste "incompetenta" (sanctionata peste tot, mai putin in politi, cu demiterea si recuperarea banilor dati drept salariu. Valabila zicala si pentru ceilalti taietori de frunze la caini din Domneasca. "Alesi"-aroganta maxima. Pai daca nu sunteti buni nici nu aveti idei, desi pentru asta v-am ales, atunci pe centura la munca!
  0
  0
 • postat de Dani
  Miercuri, 07 Iunie 2023 08:37
  86.124.203.***
  Face-ti campanie de recrutare in tot judetul
  Așteptați să vă cada din cer
  0
  0
 • postat de GalateanulIngrijorat
  Miercuri, 07 Iunie 2023 08:21
  86.124.202.***
  Sa ne explice primarul de ce mai infiinteaza un post de director daca tot nu gaseste angajati pe executie. Peste este director acest director?
  Deci directori se gasesc de angajat dar oameni de muncit nu prea.
  Si daca tot cere solutii, uite una: Sa mai renunte la niste directori si sa creasca salariile la oamenii care chiar muncesc!
  0
  0
 • postat de Nicusor
  Miercuri, 07 Iunie 2023 07:58
  5.13.147.***
  Care coasa ??? Au cheltuit o multime de bani pe jucariile de motocositoare cu TELECOMANDA care mai mult stau decat lucreaza. Personal de manevrarea joystick-ului ii trebuie, masina de transport dintr-un loc in altui ii trebuie, benzina etc. Unde este rentabilitatea ??? Si nici nu au un sac de colectare a ierbii asa cum au motocositoarele de la Ecosal care intretin iarba de pe scuarul de pe str. Brailei, Otelarilor, Galati. Si primarul Pucheanu mai are curajul sa spuna ca nu vine nimeni sa dea cu coasa pe bani putini dar nu spune ca cheltuielile sunt ENORME.
  0
  0
 • postat de mariana
  Miercuri, 07 Iunie 2023 07:48
  89.39.81.***
  domnul primar crede ca e suficient sa pui mina pe coasa. nu, trebuie si sa o folosesti.
  0
  0
 • postat de Nicusor
  Miercuri, 07 Iunie 2023 07:44
  5.13.147.***
  SA AI GURA AURITA. SA DEA DOMNUL SA SE ADEVEREASCA VORBELE LUI MATALE. "Cel mai probabil s-ar putea să ajungem noi, ăștia 27 [de consilieri n.r.], să punem mâna pe coasă. Râdem, glumim, dar tare mi-e că asta ne paște!”, a spus primarul". Sa vedeti cum este munca de jos de la firul ierbii.
  0
  0
 • postat de Galatean
  Miercuri, 07 Iunie 2023 03:19
  5.13.233.***
  Muncitori nu sant? Dar cei care ridica mancare de l cantina de pe Dogariei si nu fac mai nimic , aia nu sant buni de treaba , sinistratii care primesc bani degeaba de la primarie aia nu pot muncii??? Munca in folosul comunitatii pentru cei cu amenzi si nu pot plati deci sant multe chestii sai aduci macar trei ore pe zi supravegheati sa stranga macar iarba celor ce au cosit acum o luna si uitata pe spatiul verde de la blocuri sa fie stransa in gramezi.
  0
  0
 • postat de Omu Păianghen
  Miercuri, 07 Iunie 2023 02:31
  5.13.155.***
  Organigrama Primăriei Galați: 10 cu mapa, unu cu sapa (care și el stă la umbră)
  0
  0
 • postat de Gălățean
  Miercuri, 07 Iunie 2023 02:01
  5.13.154.***
  Doamneeeeeeee ... de ai dat așa de multă ploaie - CA SA CREASCĂ GRAUL, ORZUL SI OVĂZUL.
  0
  0
 • postat de George
  Marți, 06 Iunie 2023 23:08
  5.13.216.***
  Eu as pune mana pe "coasa", dar imi e ca ma umplu de cacat de la toti cainii maidanezi si nu numai...aviz iubitorilor de catei care nu isi strang cacatul
  0
  0
 • postat de Citizen
  Marți, 06 Iunie 2023 22:58
  178.138.96.***
  Nu este rea ideia să ieșiți la cosit....Așa sunteți mai aproape de cetățeni și va justificați salariul destul de consistent... Luati pulsul orașului... Munca este sănătate.... Nu va doare dosul de stat pe scaun la birou și în mașini?... Pe bani publici... Să mai iasă și TESA din birouri la aer curat că stau cam înghesuiți pe schema de partid... Încă odată ineficiența ADP-ului de ani de zile care nu a reușit să rezolve problema cu cositul, toaletarea copacilor, digitalizarea arhivelor din cimitir și altele.. Când mai trebuie un post mai facem un serviciu, o direcție.... Restanțe de partid
  0
  0
 • postat de John Doe
  Marți, 06 Iunie 2023 22:51
  86.124.200.***
  Mai este puțin și începe sezonul ambroziei! Sigur printre cei ce sunt la butoane sunt și alergici și știu ce înseamnă! Sa vedem atunci ce vor face…..! Macar sa-i învețe pe gardienii publici cum arată buruiana …. ca ei ar trebui in primele măsuri (nu coasa)! Iar cei alergici faceți ceva macar in jurul vostru sau macar sa cunoaște-ți planta, e primul pas, ca nu va face nimic pana înflorește!
  0
  0
 • postat de Enăchiță VăcărESCU
  Marți, 06 Iunie 2023 22:24
  109.166.128.***
  Ei lasă domn Pucheanu. Nu va mai deranjați sa nu vi se ia sclipiciul .tu ești băiat de oraș cu Secu in inima și n suflet. Ii mai și scoți la terasa la Potcoava sau ei te scot să ți traseze ordinele. Și ce dacă Galațiul arata ca o savană? Tu sa ai cașcavalul exprimat în milioane de euro în cont că în rest vara e cald și la iarna frigutz
  0
  0
 • postat de viata pe balta
  Marți, 06 Iunie 2023 21:55
  86.127.114.***
  sa zica multumesc ca nu punem noi mana pe coasa :))
  0
  0
 • postat de Adrian
  Marți, 06 Iunie 2023 21:37
  89.39.81.***
  Pe pucheanu si pe magearu i a luat prin surprindere venirea primaverii si spatiul verde..desi nu au muncitori organigrama tesa a societatii e plină si mai vor alti directori si directorași.chiar daca ii napadesc capusele si tantarii galatenii stau nepasatori
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.