"Am scos jandarmii din birouri ca să păzim străzile". Soluții de criză pentru liniștea publică

"Am scos jandarmii din birouri ca să păzim străzile". Soluții de criză pentru liniștea publică
Col. Daniel Mușat
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Necesitatea de a asigura siguranța publică pe străzi sau la evenimente care au implicat un număr mare de persoane, dublată de un deficit tot mai accentuat de cadre, a pus Jandarmeria Galați într-o situație-limită

Au fost scoși la patrulare militari care în mod obișnuit lucrează la birouri sau în structurile de pază, în condițiile în care tocmai structurile de ordine publică se confruntă cu o carență de personal de aproape 35 de procente. Despre provocările cu care s-a confruntat Jandarmeria în ultimele luni, preponderent în sezonul estival, și cum a făcut față instituția care are ca principală competență menținerea, asigurarea și restabilirea ordinii publice, ne-a vorbit adjunctul inspectorului șef al IJJ Galați, dl. colonel Daniel Mușat.

R: Cum a fost această vară din punctul de vedere al Jandarmeriei Galați?

D.M.: O provocare pentru acest sezon estival a fost dată de necesitatea de a se acționa în sistem integrat, alături de poliție, în cadrul Acțiunii "Blocada", aspect ce a impus suplimentarea dispozitivului de ordine publică curent cu personal din cadrul altor structuri ale inspectoratului, astfel încât s-a reușit acoperirea întregului spectru de misiuni desfășurate în zona urbană și rurală. În perioada de referință, Jandarmeria Galați a executat 1.463 de misiuni de ordine publică, angrenând un efectiv de 5.101 jandarmi, ceea ce reprezintă o medie de 47 de jandarmi pe zi. Cele mai multe misiuni care ne-au solicitat au fost cele de menținere a ordinii publice, 980. Au urmat acțiunile în cooperare cu alte structuri - 227 și cele de asigurare a ordinii publice - 112. La acestea din urmă am participat cu câte 12 jandarmi în medie pentru fiecare misiune. În principal, vorbim de 49 de manifestări cultural-artistice, 20 de manifestări religioase, 14 manifestări sportive, 11 manifestări de protest. Cum spuneam, cea mai mare provocare a fost să asigurăm necesarul pentru acoperirea celor 786 de misiuni de menținere a ordinii publice în sistem integrat cu poliția, care au angrenat un efectiv de 1.064 de jandarmi. Tot pe linie de ordine publică a trebuit să asigurăm 194 de patrule care au avut în zona de responsabilitate inclusiv spațiile de cazare a refugiaților din Ucraina.

R: Spuneați că ați suplimentat efectivul de ordine publică cu personal din cadrul altor structuri ale Jandarmeriei Galați. Să înțelegem că în misiuni de ordine publică ați folosit inclusiv jandarmi care își desfășoară activitatea la birouri?

D.M.: Da, este o realitate cu care ne confruntăm. Lipsa personalului a impus folosirea în misiuni de asigurare a ordinii publice și în misiuni de menținere a ordinii publice jandarmi din cadrul structurilor de suport, iar aici mă refer la structuri de management operațional, relații publice, logistică, resurse umane, financiar, secretariat, cât și jandarmi din cadrul structurilor de pază și protecție instituțională. În sezonul estival, aproape întreg personalul unității a participat la misiuni în stradă. Totuși, pot preciza că majoritatea colegilor mei, care au sprijinit structurile de ordine publică, au experiență în stradă, mulți dintre ei începându-și cariera în Detașamentul Mobil, principala structură de ordine publică a inspectoratului.

R: În acest context, care este nivelul de încadrare la acest moment al Jandarmeriei Galați, procentual vorbind?

D.M.: La capitolul încadrare cu personal suntem deficitari. Jandarmeria Galați are un deficit total de personal de 26 la sută, dintre care 34 la sută la structurile de ordine publică. Din acest considerent, suntem nevoiți să executăm misiunile și cu personal din alte structuri.

R: La nivelul județului Galați, din cele constatate de jandarmi în misiunile în stradă, consumul de droguri ia amploare sau este în scădere față de anul trecut? Care sunt fluctuațiile acestui fenomen, din ce în ce mai prezent în viața socială?

D.M.: Nu avem și nu am întocmit o situație la acest capitol, deoarece nu intră în atribuţiile noastre, întrucât jandarmii întocmesc doar actele de sesizare. Probabil o astfel de statistică poate fi obținută de la instituțiile cu atribuții specifice pe acest segment. Ce vă putem preciza noi este faptul că, în comparație cu perioada similară a anului trecut am înregistrat o creștere a actelor de sesizare întocmite de jandarmi pe segmentul deținerii de substanțe interzise, în anul 2022 fiind constatate doar două astfel de infracțiuni cu doi autori, față de zece anul acesta, cu 11 autori.  Vă asigur că echipajele noastre au toleranță zero în privința persoanelor care sunt depistate că dețin substanțe interzise.

R: Știm că dotarea este o problemă pentru toate structurile MAI. Dumneavoastră cum stați cu dotarea inspectoratului? Ce nevoi aveți la acest moment?

D.M.: Nu excelăm la capitolul dotare, însă vă pot asigura că acest lucru nu este un impediment în a ne desfășura misiunile în condiții optime. La capitolul dotare a structurilor de ordine publică, stăm destul de bine, aș putea spune chiar foarte bine. Am reușit ca la finalul anului 2021 să dotăm Detașamentul Mobil cu autospeciale de intervenție 7+1, iar aici vorbim despre trei autovehicule VW Transporter T6, achiziționate prin contract-cadru, și două autovehicule VW Caravelle, achiziționate printr-un proiect cu finanțare externă nerambursabilă, pe care l-am realizat împreună cu partenerii noștri din Republica Moldova.  Aceste mijloace de transport de capacitate mărită au crescut mobilitatea și siguranța rutieră a jandarmilor și putem spune că la structurile de ordine publică cel mai vechi autovehicul este din anul 2018. De asemenea, am crescut gradul de protecție a jandarmilor care își desfășoară misiunile în stradă, întreg personalul având în dotare veste antitraumă și mijloace de protecție individuală. A fost realizată și dotarea structurii de intervenție antiteroristă și de acțiuni speciale cu mijloace specifice misiunilor pe care le desfășoară, aspect care a dus la creșterea siguranței individuale a jandarmilor.

R: În acest context, aveți în vedere și alte oportunități de finanțare?

D.M.: Suntem conștienți de faptul că este destul de greu să dotezi cu mijloace moderne toate structurile MAI, iar din acest considerent căutăm permanent și alte oportunități de finanțare, pentru a ne dezvolta instituțional și pentru a crește capacitatea de reacție și răspuns a inspectoratului. Să știți că în acest sens am găsit sprijin permanent la Consiliul Județean Galați, prin Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică, al cărei membru suntem, două proiecte de dotare fiind finanțate până la acest moment. Un proiect a vizat dotarea autospecialelor noastre cu camere de filmat, iar un al doilea proiect a vizat completarea dotării structurilor de ordine publică cu măști contra gazelor, proiect aprobat și finanțat. Continuăm să aplicăm pe întreg segmentul proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă, iar la acest moment suntem în etapa de înscriere a unui nou proiect finanțat prin Programul Interreg NEXT România - Republica Moldova 2021-2027, unde parteneri ne sunt tot carabinierii moldoveni. Vom urmări prin acest proiect să achiziționăm mijloace de protecție pentru participanții la manifestări publice, vorbim despre sisteme de prevenire a atacurilor de tipul ramming, căutăm să achiziționăm autovehicule 4x4 de teren, specifice misiunilor speciale, sisteme de vedere pe timp de noapte sau care folosesc principiul termoviziunii. În concluzie, căutăm să ne dotăm și să evoluăm odată cu timpurile pe care le trăim.

Citit 8719 ori Ultima modificare Joi, 26 Octombrie 2023 17:49

18 comentarii

  • postat de George
    Vineri, 27 Octombrie 2023 17:01
    89.39.81.***
    Jandarmeria pazeste sediul curtii de conturi de pe faleza. Ocupatie grea, rasplatita cu pensie speciala la tinerete.
    1
    3
  • postat de Alexandru
    Vineri, 27 Octombrie 2023 16:35
    5.15.3.***
    Aia din birou degeaba ii scoți....ați nenorocit aceasta arma frumoasa prin numirea la comanda unităților oameni pe interes f slab pregătiți...am plecat din un sistem infectat ..mizerabil..sa va fie rușine la toți cei ce sunteți l comanda.
    1
    3
  • postat de cernea
    Vineri, 27 Octombrie 2023 14:20
    78.96.84.***
    Ca sa vezice efort..... numai ca cei scoși din birou sa și meargă pe strada sa facă ordine , NU CU CEI NEVINOVATI CI CU CEI DROGATI , INCULTI, MIZERABILI. MERGETI IN PARCUL EMINESCU SAU IN STATIA DIN TIGLINA, TE ORIPILEAZA , STRADA ESTE A LOR. UNDE ESTE POLITIA??????
    0
    2
  • postat de Terente ...din Galati
    Vineri, 27 Octombrie 2023 11:32
    89.137.229.***
    Ii vad foarte activi in zona unde vin amaratii din Basarabia sa mai vanda cate-o sacosa de struguri, un biscuit, o pasare sau ce mai au prin necajita de R. Moldova. Jandarmii nostri pe ei calare, nu gluma. Cica pe noi ne apara...Așa le-au transmis șefii, sa faca .Aia ce-i tot alegem, noi ca prostii!
    2
    19
  • postat de Cristi
    Vineri, 27 Octombrie 2023 10:09
    5.2.209.***
    Ooo dar va rugam nu mai scoateti jandarmii din birouri, exista riscul sa isi rupa vreo unghie sau sa bata un amarat care protesteaza.
    1
    31
  • postat de Roman
    Vineri, 27 Octombrie 2023 08:50
    5.13.208.***
    Poate sunt mulți pe la birou ? Patrulati pe străzi, angajați tineri atletici nu de 100 kg.E jale pe străzi.Borfasi ,derbedei,fufe,hoți.Cine ii strânge.In tarile civilizate ai indraznit sa spui ceva în secunda 2 te saltă.Aici parlamentari.Serios ?
    5
    25
  • postat de florin
    Vineri, 27 Octombrie 2023 08:41
    86.124.200.***
    Pentru cei care acuza metodele jandarmieriei ar trebui sa vada cum actioneaza jandarmii in UE!Ai nostri sunt Blindul Ben!
    Apoi POLITIA LOCALA are RESPONSABILITATEA TOTALA pentru NERESPECTAREA ORDINII PUBLICE!Pentru ca POLITIA LOCALA din Galati a devenit O INSTITUTIE POLITIZATA DE CATRE POLITICIENI
    7
    25
  • postat de un cetatean
    Vineri, 27 Octombrie 2023 08:22
    89.136.6.***
    Intebarea este ce cautau in birou?
    2
    24
  • postat de Jalnic pr al jandarmeriei
    Vineri, 27 Octombrie 2023 07:23
    37.163.110.***
    Le plătim salarii speciale, generează pensii speciale nesimțite de tineri. Plătim taxe pentru ei de înnebunim. Ne execută anaful în secunda 2 să ne ia banii și pentru ăștia. Ii plătim regește și trebuie să beneficiem de servicii de top în schimb ei fac poliție politică ca în dictatură.
    3
    23
  • postat de Jandarmeria și represiunea
    Vineri, 27 Octombrie 2023 06:24
    51.179.40.***
    Dacă un jandarm comite un abuz împotriva unui civil, cauza se judeca in tribunalului militar. Este o anomalie crasă pentru că și acolo judeca niște militari. Și ghici ce? Și ăia răspund la ordine. De asta se simt ei protejați și cazuri istorice nerezolvate gen 10 august, revoluția, mineriada.
    2
    18
  • postat de Jandarmeria inutilă și costisitoare
    Vineri, 27 Octombrie 2023 06:17
    51.179.40.***
    Jandarmii la maturat străzi și la agricultura. Acum taie frunze la câini și fac poliție politică pentru marii infractori ai țării.
    6
    19
  • postat de jack
    Vineri, 27 Octombrie 2023 02:57
    5.13.161.***
    Pai ori institutia e pentru birouri ori pentru cetatean.
    1
    16
  • postat de Jandarmii ar trebui sa fie pe strazi cu tot echipamentul/armament , suv-uri de patrulare etc ...zi si noapte .
    Vineri, 27 Octombrie 2023 00:23
    108.245.201.***
    In vizita prin Galati am vazut niste " politisti comunitari " - nu jandarmi ....Neamule aveau niste fete de la muzeul satului si abia se taraiau pe la pasajul subteran din centru-Dunarea ...M-a umflat rasul -nici pe timpul lui ceasca nu vedeai asemenea "specimene" / hutupani la militia de atunci .
    5
    55
  • postat de Adrian
    Joi, 26 Octombrie 2023 22:13
    89.39.81.***
    Pai pentru ca majoritatea lucreaza la birou si nu in stradă
    6
    51
  • postat de Dani
    Joi, 26 Octombrie 2023 21:39
    86.124.201.***
    Foarte bine!
    Sa ia-sa cat mai multi și mai des in stradă !
    Aviz și Poliției Locale care cam trage chiulul la patrularea efectivă prin cartiere și se ocupa doar de ridicat masini
    4
    66
  • postat de G-Man
    Joi, 26 Octombrie 2023 20:59
    86.124.202.***
    si ce cauta jandarmii in birouri?
    9
    60
  • postat de Jandarmeria apără hotia
    Joi, 26 Octombrie 2023 20:58
    51.179.40.***
    Jandarmeria cea mai odioasa instituție. Se trage din fosta securitate și a reciclat o grămadă de securiști. Unul este pahontu care acum e la spp. Merită desființată.
    40
    32
  • postat de Pavelino
    Joi, 26 Octombrie 2023 20:32
    109.166.137.***
    Dar stam bine la Politia Locală, azi în Piața din 39 nu mai puțin de 4 astfel de angajați printre care și o doamnă stăteau la o șuetă fumând și mâncând semințe pe banii noștri ai contribuabililor. Nu am nimic cu persoanele mai ponderate, dar ma intreb cum trec testele fizice sau la Locală nu se dau?
    7
    79

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.