Locatarii unui bloc din Galați trăiesc cu teama vecinului nebun, care-i terorizează zilnic

Locatarii unui bloc din Galați trăiesc cu teama vecinului nebun, care-i terorizează zilnic
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Un bărbat cu probleme psihice grave, care se află atât în evidențele poliției, cât și ale medicilor psihiatri din oraș, tulbură permanent liniștea locuitorilor unui bloc din cartierul Țiglina III

Oamenii sunt nevoiți să îndure zilnic mirosul de fecale care iese din casa individului și țipetele îngrozitoare pe care le aud zilnic. Deși  omul a rămas fără niciun sprijin, după moartea tatălui său, în decembrie anul trecut, nicio autoritate publică locală nu a făcut nimic pentru internarea lui într-un centru medical specializat, deşi mizeria în care trăieşte este greu de descris în cuvinte.

"Deși îl știu de când s-a născut, am ajuns să mă tem de el"

Acestea sunt cuvintele pe care ni le-a spus unul dintre locatarii blocului F1 din Țiglina III despre vecinul lor Cătălin Pisică. Despre drama prin care trec, atât el, cât și vecinii, "Viața liberă" a mai relatat în urmă cu ceva vreme, atunci când apartamentul celor doi, tată și fiu, fusese invadat de șobolani. Acum, într-un mesaj venit pe adresa redacției, locatarii blocului  ne-au cerut din nou ajutorul, oamenii fiind terorizați de vecinul Pisică.

Pentru a vedea exact cum stau lucrurile, ne-am deplasat la fața locului, unde am vorbit cu mai mulți vecini. La unison, oamenii ne-au declarat că se tem de el, că acesta iese dezbrăcat pe scara blocului, unde urlă și face scandal, fie zi, fie noapte.

"Nu mai putem. Îl știu de când s-a născut, însă acum îmi e frică de el. Nu ia nimeni nicio măsură. Bea, face scandal și ne temem că ar putea comite vreo atrocitate. Acum ceva timp a pus niște haine în cadă și le-a dat foc. A făcut un fum care ne-a pus viața în pericol. Au venit pompierii la timp, că altfel săream cu toții în aer", ne-a declarat o vecină.

Iese pe stradă cu toporul şi se crede ninja

Se pare că Pisică nu se limitează doar la a face scandal în bloc. Anul trecut, acesta a fost descoperit de oamenii legii, în toiul nopții, pe stradă, cu o cagulă pe față și cu un topor în mână, făcând ca luptătorii ninja.

"Umblă cu cuțite la el. Are și o cagulă pe care o poartă regulat. A fost găsit de poliție în stradă și dus la psihiatrie, însă, din păcate, s-a întors repede acasă, ca să ne terorizeze pe noi. Am un teanc de plângeri și strigăte de ajutor depuse la toate instituțiile statului. Nimeni nu face nimic. E mai bine și pentru el să fie internat undeva, dar și pentru noi. Are o cumnată care mai vine pe la el, dar nici aceasta nu se înțelege mereu cu el. Este o mizerie imensă la el în casă, nu mai are nici măcar scaun la WC, deci vă dați seama în ce focar de infecție trăim. În plus, lasă ușa apartamentului larg deschisă, astfel încât mirosul se simte și mai tare", ne-a spus un alt vecin, care are apartamentul vizavi de Pisică.

Locuința lui Pisică se află la parterul blocului, ceea ce face ca toți vecinii să se "bucure" atât de prezența în scară a vecinului nebun, cât și de mirosuri, țipete și urlete. Vecinul ne-a mai spus că a fost obligat de starea în care se află Pisică să îi oprească acestuia gazele, de teamă că, odată cu venirea frigului, acesta ar putea lăsa gazele deschise, riscând să producă o tragedie.

Internat la Psihiatrie, va fi liber în câteva zile

În prezent, Cătălin Pisică se află internat la Spitalul de Psihiatrie din Galați, unde a fost transportat cu ambulanța, în toiul nopții de sâmbătă, după ce a manifestat din nou tulburări de comportament, vecinii fiind obligați să solicite, de această dată, sprijinul cadrelor medicale.

Din păcate, locuitorii blocului F1 se vor bucura doar câteva zile de liniște, pentru că, deși este schizofrenic, boală cu care se află în evidențele medicilor, după câteva zile de tratament, acesta se va întoarce acasă.

Biroul de presă al Primăriei Galați ne-a informat că "în urma sesizărilor primite din partea Secției 2 Poliție Galați și Instituției Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Galați, în luna august 2022, o echipă formată dintr-un asistent social și un consilier din cadrul instituției, însoțită de un echipaj al Poliției Locale, s-a deplasat la adresa respectivă, unde s-a efectuat ancheta socială. Astfel, s-a constatat că aspectele sesizate se confirmă, în sensul în care cele două persoane (P. A. - 87 ani și P. C. - 49 ani) locuiau în condiții improprii, care le puneau în pericol integritatea fizică, dar și pe cea a locatarilor (depozit de gunoi și fecale).

Apartament igienizat prin sentinţă judecătorească

"În momentul desfășurării anchetei sociale, reprezentanții Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei au solicitat Serviciul de Ambulanță pentru P. C., care prezenta o stare de rău. P. A. a precizat faptul că fiul său suferă de schizofrenie, a fost internat în Unitatea Medico-Socială Gănești, de unde l-a externat la cerere, dar refuză să-și administreze tratamentul prescris de medicul specialist și uneori face crize pe fondul bolii. P. A. a fost consiliat și informat privind internarea fiului într-un centru specializat, dar acesta a refuzat. A fost întocmită adresă către Serviciul Juridic și Legalitate din cadrul Primăriei municipiului Galați, în vederea punerii în aplicare a prevederilor HCL nr. 339/2021 privind igienizarea în baza unei hotărâri judecătorești, având în vedere refuzul vehement al proprietarului cu privire la igienizare. Din discuțiile purtate cu sus-numitul, acesta mai are un fiu, P. H., iar soția acestuia a fost chemată la fața locului în momentul efectuării anchetei. Deși doamna și-a arătat disponibilitatea să ajute la igienizarea apartamentului în repetate rânduri, P. A. i-a interzis accesul în apartament. Serviciul Juridic și Legalitate din cadrul Primăriei Municipiului Galați a obținut sentință și a procedat la executarea silită privind igienizarea apartamentului", se arată în răspunsul furnizat "Vieții libere" de către reprezentanții Biroului de Presă al Primăriei Galați.

Citit 7444 ori Ultima modificare Luni, 06 Noiembrie 2023 17:56

8 comentarii

  • postat de maurice
    Marți, 07 Noiembrie 2023 20:48
    86.124.201.***
    De ce trebuie sa sufere un bloc intreg pentru un om care nu mai e om? Statul ar trebui sa intervina in primul rand pentru protectia si bunastarea celor normali din bloc, care sunt utili societatii. Sa nu va aud ca simpatizati cu un nebun. Luati-l acasa sa vedeti cum e.
    0
    5
  • postat de comunismul
    Marți, 07 Noiembrie 2023 17:28
    5.13.136.***
    vai de mine! nu este de ras! omul asta chiar are probleme!
    0
    3
  • postat de vasli
    Marți, 07 Noiembrie 2023 10:58
    89.136.3.***
    nu va mirati ca Spitalul de psihiatrie de la Galati a angajat agenti de paza
    unde era sa fiu ucis de un agent de paza cu 7 clase ,el impreuna cu 3 persoane mau legat de pat si ma strans de gat
    cu pumnul si era sa ma omoare prin sufocare ,desi sunt paralizat la picioare dupa ce ma lovit o masina
    7
    5
  • postat de Nedumerire
    Luni, 06 Noiembrie 2023 22:30
    109.166.128.***
    Exista o lege a sanatatii mintale care vorbeste despre posibilitatea internarii involuntare. Politia, Jandarmeria, Autoritatile Publice Locale au competenta sa faca asta. De ce nu o fac?
    1
    35
  • postat de Nepasare
    Luni, 06 Noiembrie 2023 22:28
    109.166.128.***
    Institutiile statului se acopera de hartii si paseaza motanul dintr- o gradina in alta fara sa faca nimic concret.Cine si cum se va spala pe maini cand domnul va face victime?"Pai...era cu probleme psihice, nu raspunde de faptele lui". Dar institutiile statului pot fi trase la raspundere pt asta?
    1
    30
  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 06 Noiembrie 2023 22:14
    5.13.167.***
    Asa cum arata acest apartament, asa este si statul roman cel TALAMB! Ce asteptati, sa dea foc la apartament si APOI SA LUATI MASURI!???
    CHIAR INSTITUTIILE LOCALE SUNT ASA INAPTE!??? SUNTEM SAT FARA CAINI! JALNIC! Sa faca asa in Vest... era internat la 2a abaatere!
    Noi suntem IN UE!?? NU SE VEDE
    4
    28
  • postat de pro
    Luni, 06 Noiembrie 2023 21:50
    5.13.204.***
    Un bolnav psihic care isi ia tratamentul este un om care poate fi ajutat. Un bolnav psihic care nu ia tratamentul e un pericol public si nu are ce cauta in societate fara supraveghere stricta. Tratat sau internat. Scriu in cunostinta de cauza!
    2
    27
  • postat de Roman
    Luni, 06 Noiembrie 2023 21:22
    5.13.208.***
    Copilul asta trebuie dus într un centru și tratat cât se poate.de bine .Sunt familii respectabile în acel bloc .Din câte știu mai are un frate sau o sora care pot igeniza acel apartament.Sunt convins ca dacă li se va da voie o vor face .Sunt persoane de tot respectul.
    6
    49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.