Doi artişti gălăţeni, la Institutul Cultural Român de la Lisabona. Pictură de Roland Pangrati, pe muzică de Eugen Dan Drăgoi (FOTO și VIDEO)

Doi artişti gălăţeni, la Institutul Cultural Român de la Lisabona. Pictură de Roland Pangrati, pe muzică de Eugen Dan Drăgoi (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Ambasadele României și Japoniei în Republica Portugheză, a inaugurat, pe 9 mai 2024, expoziția de pictură „Drum de apă și de piatrăˮ, special concepută și realizată de artistul român Roland Pangrati pentru expunerea la galeria reprezentanței ICR de la Lisabona (Alfama, Rua do Barão 10). Curatoriată de Cristina Simion, expoziția „Drum de apă și de piatrăˮ cuprinde o serie de lucrări realizate cu tehnica picturii japoneze Nihonga, având ca inspirație unele dintre cele mai reprezentative situri naturale, stâncoase din Portugalia şi beneficiază de aportul muzical al compozitorului gălăţean Eugen Dan Drăgoi.

Expoziția este organizată în contextul celebrării a 50 de ani de la Revoluția Garoafelor și a 35 de ani de la căderea Cortinei de Fier, fiind dedicată promovării relațiilor interumane și a valorilor culturale româno-portugheze prin adaptarea contemporană a mijloacelor artistice tradiționale japoneze. În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul Dinu Gîndu, directorul ICR Lisabona, Mircea Iliescu, ministru consilier a.i. la Ambasada României în Republica Portugheză, E.S. Ota Makoto, Ambasadorul Japoniei în Republica Portugheză, artistul Roland Pangrati și curatoarea Cristina Simion. Discursurile inaugurale au fost urmate de un performance susținut de poetul Dinu Flămând, care a recitat, în limbile portugheză și română, poemul ”Odă maritimă”, de Fernando Pessoa. Evenimentul a continuat cu o demonstrație de utilizare a tehnicii de pictură Nihonga și cu o vizită ghidată realizată de artist, la care au participat peste 60 de invitați, între care ambasadori, reprezentanți ai corpului diplomatic, autorități portugheze și institute culturale, oameni de cultură și reprezentanți ai mediului academic desemnați cu titlul onorific Amicus Romaniae, public divers și membri ai comunității românești din Lisabona.  

Îi menționăm pe E.S. Yeongmoo Cho, Ambasadorul Republicii Coreea în Portugalia, E.S. Vassilis Papadopoulos, Ambasadorul Greciei în Portugalia, E.S. Emilia Fabian, Ambasadorul Ungariei în Portugalia, Juana Gloria Rolón, ministru consilier la Ambasada Paraguai din Portugalia, Artur Răducanu, ministru consilier la Ambasada României, Ecaterina Petre, consulul României în Portugalia, senatorul Mihai Dohotar, profesorul Daniel Perdigão, artista plastică Cristina Filipe, fotojurnalistul Antonio Pedrosa, artistele Alina Zaharia, Cristina Dăscălescu și Mădălina Petre, scriitoarea Elena Dumitrescu Nentwig, Roxana Ciolăneanu, lector de limba română la Universitatea din Lisabona, istoricul Mihaela Georgescu Delafras, Frédéric Davanture, directorul Alliance Française, Constança Azevedo Lima, curator la Muzeul Național al Ceramicii din Lisabona ș.a..

Stâncile şi apa, protagonistele operelor expuse

„Drum de apă și de piatră” este un ciclu creativ în care cunoscutul artist român Roland Pangrati folosește temele sale preferate, stâncile – element static și apa – element dinamic,  într-o serie de lucrări realizate în tehnica japoneză Nihonga, inspirate de peisajele coastei atlantice din Portugalia, pe care le transformă în compoziții conceptuale, aproape abstracte. Artistul contopește fragmente de realitate – uneori, recognoscibile, cu perspective imaginare elaborate, poetice și mistice, prezentând coexistența stâncilor și apei oceanului în momente de acalmie armonică. 

În 2023-2024, Pangrati a vizitat Portugalia și a documentat fotografic și cinematografic seria, impresionat de peisajele de la Praia dos Três Irmãos, São Gonçalo de Lagos, Colares, Ericeira, Almancil, Praia do Senhor da Pedra, Praia de Valadares, Praia do Beliche, Sagres, São João das Lampas, Cabo da Roca. Transgresia spectaculoasei coaste portugheze în lucrări care descriu o lume interioară de o uluitoare bogăție a fost influențată atât de filosoful japonez Yasunari Kawabata, cât și de poemele lui Fernando Pessoa, care l-au însoțit și inspirat pe Pangrati într-o călătorie aproape inițiatică. Compozițiile artistului declină într-o paletă cromatică foarte restrânsă coexistența tumultuoasă a apei și rocilor, drumul de piatră și de apă care însoțește întreaga istorie portugheză, parabolă a răbdării, a transformării, a evoluției, a indescriptibilei senzații, saudade, cel mai frumos corespondent al cuvântului românesc dor. Străbătând Portugalia de la nord la sud, de-a lungul coastei aflate „la marginea continentului”, Pangrati și-a redefinit universul artistic și a reușit să transforme elemente naturale specifice în simboluri universale. 

Eugen Dan Drăgoi a creat un concept unic în lume

Forța imaginilor este mult amplificată, grație colaborării dintre Roland Pangrati și compozitorul, dirijorul și designerul de sunet Eugen Dan Drăgoi. Creând un concept unic în lume, compozitorul imaginează o polifonie a arhitecturii spațiului expozițional, îmbogățind aspectul vizual cu mișcare temporală. Privitorul are astfel oportunitatea să trăiască plenar experiența lumii imaginative, completând-o cu propria lui experiență spirituală.

Eugen Dan Drăgoi ne-a oferit câteva detalii despre creaţiile sale pentru această expoziţie-eveniment: "Având în vedere traseul vizitatorilor, asemenea unui spațiu natural în care mișcarea temporală a apei se întâlnește cu verticalitatea și spațialitatea formelor de relief, reimaginate de lucrările lui Roland, mi-am propus să transform vizitatorii în personaje care, prin simpla lor mișcare sau poziționare în spațiul expozițional, vor „crea“ propria lor muzică. În acest sens, am creat trei piese muzicale de lungimi diferite, utilizând o tehnică specială pe care am denumit-o music design. Fiecare piesă este o combinație dintre muzică și sound design într-un tempo foarte așezat (sub patruzeci de bătăi pe minut) care are menirea să creeze sincretism artistic, fără a distrage atenția de la obiectele de artă vizuală. Pentru sound design am utilizat sunete organice imprimate din diferite locații specifice temei expoziției. Utilizând ca formulă de calcul cel mai mic multiplu comun al lungimilor pieselor, am estimat că pentru a auzi o secvență muzicală care se repetă, un vizitator trebuie să rămână în același loc timp de aproximativ 7 ore, ceea ce este practic imposibil. Ceea ce este interesant este faptul că cele trei muzici care urmează a porni în buclă, după ce, inițial vor fi pornite succesiv (practic aleatoriu), sună bine împreună indiferent de momentul de suprapunere.  În funcție de poziționarea vizitatorului acesta va auzi o polifonie unică având în prim-plan sursa cea mai apropiată, iar în planul sonor îndepărtat celelalte surse sonore muzicale. Cele trei surse sonore sunt reduplicate de-a lungul expoziției după formula 1, 2, 3, 1, 2, 3 etc. astfel încât vizitatorii să audă tot timpul cele trei surse cu o sursă în prim-plan și celelalte două în planul secund. Aleatorismul polifonic va fi dat de momentul în care sunt pornite sursele muzicale, de latența de repornire a buclei și de locul în care se află vizitatorii."

În ziua vernisajului, Diário de Notícias, cel mai important ziar cotidian al Portugaliei și unul dintre cele mai apreciate, a publicat sub semnătura actualului său director adjunct, Leonídio Paulo Ferreira, un amplu articol dedicat expoziției prin care invită publicul portughez să o viziteze la sediul ICR Lisabona, până la data de 20 iunie 2024, de luni până joi, între orele 10,00 și 14,00, și vinerea, între orele 10,00 și 12,00.

Roland Pangrati 

Roland Pangrati s-a născut la Galaţi, în 1974. A studiat la Liceul de Arte "Dimitrie Cuclin" din Galaţi şi la Universitatea de Artă din Bucureşti. A absolvit cursurile secţiei de Artă Murală din cadrul Facultăţii de Arte Decorative şi Design a Universităţii de Artă în anul 2000, fiind licenţiat în Arte Plastice şi Decorative.

După mai multe stagii de pregătire universitară în Tokyo (Japonia), pentru a deprinde tehnicile tradiționale ale picturii japoneze Nihonga, Roland Pangrati și-a dezvoltat un stil propriu, la granița dintre figurativ și abstract, care i-a adus recunoaștere în spațiul european, dar și în Japonia și Coreea de Sud.

Eugen Dan Drăgoi 

Eugen Dan Drăgoi este compozitor de muzică de teatru, film, musical, balet, muzică bizantină și muzică ușoară. Este, totodată, dirijor de orchestră la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard“ din Galați și conferențiar universitar la Facultatea de Arte a Universității „Dunărea de Jos“ din Galați. Este laureat al programului Aschberg din cadrul UNESCO și premiat la importante competiții naționale și internaționale de compoziție.

Citit 2115 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2024 20:06

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro