Un medic neurolog pediatru a dovedit că omul sfințește locul

Un medic neurolog pediatru a dovedit că omul sfințește locul
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Cu studii rezidențiale la unul dintre cele mai mari spitale din București, empatică, bun specialist și mereu cu zâmbetul pe buze atunci când consultă, dr. Emanuiela Sevastian, specialist în neurologie pediatrică, este, din 2020, în slujba copiilor gălățeni, pe care îi tratează ca pe propriii copii. Medicul neurolog pediatru a oferit, în exclusivitate pentru ”Viața liberă”, sfaturi despre alimentaţia şi hidratarea corespunzătoare a copiilor, astfel încât să se prevină problemele de sănătate pe care imitarea stilului de viaţă al adulţilor le poate crea celor mici. 

 

- Să îi ajutăm pe gălățeni să vă cunoască! Ce ne puteți spune despre dvs.?

- Sunt Emanuiela Sevastian, medic neurolog pediatru și Om. Îmi desfășor activitatea în cadrul Spitalului Clinic de Urgenşă pentru Copii "Sf. Ioan", Galați din 2020 (cu o pauză de doi ani pe care am dedicat-o creşterii copilului). Am făcut rezidențiatul în București, la Spitalul „Victor Gomoiu”, și după ce am devenit specialist, am considerat că nevoia de oameni bine pregătiţi este mai mare în afara centrelor universitare mari. Am venit cu o dorință imensă de a schimba lucrurile și de a demonstra că omul sfințește locul.

- De ce aţi ales tocmai Neurologia pediatrică?

- Deoarece încă din facultate am fost fascinată de creierul uman, de Neurologia în sine, și am știut din anul V de facultate că voi lucra cu copiii, de când am luat contact pentru prima oară cu Pediatria, așa ca s-a produs acest mixt minunat dintre Neurologie și Pediatrie - Neurologia Pediatrică. De fapt, cred că semnele au fost din copilărie, pe când visam să îmi fac propria mea grădiniță pentru copiii cu dizabilități. Primul meu contact cu o criză epileptică a fost tot în copilărie, când un coleg de-al fratelui meu a făcut o criză epileptică, părinții nu erau acasă și, deși nu aveam nicio idee în a acorda primul ajutor, am făcut lucrurile instinctual de parcă aș fi știut dintotdeauna ce trebuie făcut. Mai târziu, am realizat că nimic nu este întâmplător în viață.

- Vă rog să oferiți câteva sfaturi legate de alimentația copilului, răspunzând la întrebarea: „Este importantă alimentația copilului în dezvoltarea normală a creierului”?

- Este extrem de importantă alimentația copilului în dezvoltarea creierului, în special în primele 1000 de zile de viață, începând cu perioada intrauterină. Pe lângă alimentația la sân din primele luni, asupra căreia insist să se facă de toate mamele pe cât posibil, un rol esențial îl are alimentația copilului mic. Până în 2 ani ar fi ideal să nu i se dea copilului zahăr și alimente procesate din comerț. Mâncărurile făcute în casă alături de fructe, legume și semințe contribuie la dezvoltarea creierului, la un intelect normal, precum și la prevenția anumitor tulburări de memorie și comportament. Dintre micronutrienții esențiali aș menționa fierul, zincul și iodul. De asemenea, macronutrienții precum proteinele și grăsimile au o importanță deosebită. Aș vrea să adaug  suplimentarea alimentației cu D.H.A (acid docosahexaenoic) pentru îmbunătățirea funcției cognitive a copilului mic, fapt întărit și de studii.

- Cât de important este consumul de lichide la copii? Apa sau sucul? Cum este indicat să îi hidratăm?

- Apa, așa cum bine știm, are o importanță vitală. Hidratarea corespunzătoare asigură funcționarea în parametri optimi ai organismului, respectiv unele procese esențiale. Creierul are nevoie de apă pentru a păstra adecvat legăturile neuronale și de a aduce nutrienții necesari în circulație. Cogniția și hidratarea sunt în strânsă legătură. Consumul insuficient de apă se leagă în practica mea de zi cu zi de cefalee (durere de cap). Sunt prea mulți copii care se plâng de dureri de cap, însă nu consumă suficiente lichide. În ceea ce privește sucurile, nu le recomand pe cele carbogazoase nici măcar ocazional. Cele de fructe, chiar dacă sunt făcute în casă, au un aport crescut de carbohidrați și prea scăzut de fibre, ceea ce produce modificări ale glicemiei - acestea din urmă trebuie consumate cu moderație.

- Viața sedentară a micuțului, lipsa sportului și o alimentație nesănătoasă sunt factori care influențează dezvoltarea copilului. Au aceste elemente influență asupra școlii și a dezvoltării normale a creierului?

- Da, cu certitudine. Din păcate a crescut alarmant numărul copiilor obezi, care sunt foarte des victima bullyingului din școli și din societate. Din cauza alimentației necorespunzătoare sunt împiedicate funcționarea inadecvată a unor procese la nivelul creierului. Lucrurile devin mai dificile dacă se asociază cu sedentarism, deoarece, așa cum știm, sportul sau mișcarea ne ajută atât fizic, cât și psihic. Consult din ce în ce mai mulți copii care, din cauza unui program de viață dezordonat, al meselor, sedentarismului, posturii vicioase ajung să sufere de dureri de cap și este nevoie de timp să înțeleagă faptul că uneori schimbarea stilului de viață sau mici schimbări în rutina zilnică pot să le prevină. Un rol esențial îl au părinții, care trebuie să înțeleagă din timp că modelul de alimentație pe care îl oferă în familie va fi cel urmat de copilul ce va deveni adult și că alimentația adultului nu trebuie să fie la fel cu cea a copilului.

Citit 8353 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2024 20:11

1 comentariu

  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 08 Iunie 2024 17:32
    5.13.176.***
    Felicitari, din pacate medicii batrani au o mare lipsa de empatie , nu mai au interes dar nici nu vor sa lase locul altor medici mai tineri.
    0
    24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.