"E normal să iei din domeniul public, să îngrădești şi să îl faci privat? Întreb şi eu pentru un prieten. Rămânem şi fără faleză cu ăștia?", este doar una dintre numeroasele întrebări care dau în clocot pe grupurile de sesizări ale gălăţenilor de pe Facebook. Întrebările sunt justificate de fotografiile care arată clar cum o porţiune din spaţiul verde de pe malul Dunării a fost îngrădit, fiind "capturată" şi una dintre sculpturile în metal, odată cu amplasarea unui ponton. La o săptămână de când situaţia a fost sesizată public, autorităţile locale ne-au comunicat că au efectuat verificări privind legalitatea împrejmuirii, că aceasta este ilegală şi că urmează a fi desfiinţată, iar agentul economic - amendat.
Faleza Dunării, care tot aşteaptă, din 2020, mult-promisa revitalizare cu fonduri europene şi punerea în valoare a lucrărilor de artă care îi conferă unicitate, pare să fie un spaţiu al nimănui şi la bunul plac al tuturor. Dovadă situaţia care a fost semnalată încă de marţea trecută, 16 iulie 2024, pe unul dintre cele mai active grupuri de pe Facebook: "Galaţi: sesizările cetăţenilor!": îngrădirea unei porţiuni din spaţiul verde al Falezei Inferioare, pentru amenajarea unui local pe malul Dunării.
"Dacă luăm permisiunea să acostăm un ponton, luăm şi bucata de faleză, aşa cum mai avem exemplul «Libertatea»? Se discuta în campanie de modernizarea mult aşteptată a falezei. Şi noi ce facem? Mai dăm o bucată de faleză unui comerciant? Ca să pună câteva mese? Sculptura metalică este îngrădită de noul comerciant. Este legal? Pot fi îngrădite după bunul plac? Dacă e aşa de uşor să luăm bucăţi din faleză, sunt sigur ca o să fim mai mulţi interesaţi de aşa chilipiruri. Şi aşa e o paragină pentru că alţi «chiriaşi» au renunţat la afacere, au pontoanele părăsite de ani de zile, dar nu au luat împrejmuirea, iar Gospodărire Urbană nu a intervenit niciodată acolo (zona până în Malnaş)". Aceasta este sesizarea publică, pe care şi noi am primit-o pe e-mailul redacţiei, şi la care am solicitat Primăriei Galaţi un răspuns încă de joi, 18 iulie 2024.
Pe lângă sesizarea punctuală de mai sus, am cerut Primăriei să ne răspundă la următoarele întrebări: dacă zona îngrădită de pe Faleza Inferioară şi mal a fost închiriată sau concesionată, iar dacă da, pentru cât timp şi în ce scop; dacă este normală îngrădirea unui monument de for public; ce anume se amenajează în acel spaţiu îngrădit. De asemenea, am solicitat autorităţilor să ne spună şi câte contracte are Primăria municipiului Galaţi cu agenţii economici de pe faleza Dunării şi care este obiectul acestor contracte.
Tot mai multe întrebări fără răspuns
În weekendul care a trecut în aşteptarea răspunsurilor autorităţilor, sesizările şi nemulţumirile gălăţenilor s-au înmulţit. Cetăţenii au umplut reţelele de socializare cu imagini şi se întreabă dacă e normal ca o persoană să fie "împroprietărită" cu spaţiu verde şi cu o sculptură. Şi de ce tac autorităţile.
Ce ne-a răspuns municipalitatea
"Referitor la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm că terenul este parțial proprietate publică a statului român (concesiune Administraţia Porturilor Dunării Maritime - APDM) și parțial proprietate publică a municipiului Galați. Am dispus efectuarea de verificări privind legalitatea construcției, a împrejmuirii. Verificări în acest caz efectuează Poliția Locală și APDM.
Pe faleză sunt şapte contracte vechi pentru spații comerciale și terase. Nu există însă niciun contract nou. În context precizăm că cinci agenți economici au notificări cu denunțarea unilaterală a contractului și desființare", ne-a comunicat Compartimentul de presă al Primăriei Galaţi. Am primit asigurări că, dacă se va dovedi ilegală, împrejmuirea va fi desfiinţată.
Precizări de la Poliţia Locală
Un punct de vedere ne-a parvenit şi de la Poliţia Locală Galați, care, prin intermediul serviciului de Protecție a Mediului și Control Salubrizare, a efectuat primele verificări: "În urma controlului întreprins, polițiștii locali au identificat operatorul economic căruia îi aparține pontonul și care a efectuat împrejmuirea. Din verificările efectuate a rezultat că acesta, conform contractului de folosință încheiat cu Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, a efectuat manevrele de acostare și legare la mal a pontonului, însă a împrejmuit ilegal spațiul vede destinat domeniului public, dintre malul Dunării și Faleza Inferioară, restricționând astfel accesul publicului în zonă. Urmează ca polițiștii locali să aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege și să dispună măsura complementară de desființare și aducere a terenului la forma inițială", ne-a transmis instituţia.
Ar mai fi de spus că lucrarea "Capriciile ielelor" a fost realizată în 1976 de Elod Kocsis. O puteţi admira mai jos, într-o imagine de pe vremea când nu era "capturată".