Comisia Europeană a blocat fondurile pentru toate lucrările la rețelele de apă și canalizare

Comisia Europeană a blocat fondurile pentru toate lucrările la rețelele de apă și canalizare
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Proiectele de apă și canalizare derulate în toată țara ar putea intra într-un impas major, odată cu refuzul Comisiei Europene de a aproba rambursările pentru lucrările de reînnoire și extindere a infrastructurii

În momentul de față, sunt blocați 2,258 miliarde euro, deja cheltuiți pe proiecte de apă și canalizare, pe care Comisia Europeană refuză să îi deblocheze, pe motiv că nu trebuia să investim în sistemele mici de alimentare cu apă, dat fiind că acestea nu constituiau o prioritate.

În acest moment, mai puțin de 20% din populația rurală are acces la sisteme de apă și canalizare, motiv pentru care nevoia de finanțare în acest domeniu este imensă: peste 30 de miliarde de euro.  

Presiunea se mută pe bugetul național

În principiu, lucrările la rețelele de apă și canalizare se execută după o „rețetă” destul de simplă. Ele se fac de către operatorii de apă/apă uzată, pe banii lor sau ai autorităților locale, după care sumele sunt rambursate de către Comisia Europeană.

„Din decembrie 2023 până în prezent, prin Programul Dezvoltare Durabilă au fost deja lansate apeluri de proiecte de apă şi apă uzată în valoare totală de 2,835 miliarde euro, din care 2,258 miliarde euro din bugetul european, ce vor genera cheltuieli aflate sub riscul de a nu putea fi rambursate de către CE având în vedere neîndeplinirea condiției favorizante. Astfel, în situația menținerii ca neîndeplinite, toate cheltuielile cu implementarea intervențiilor vizate în acest sector vor fi exclusiv în sarcina bugetului de stat. În acest context, presiunea pe bugetul național va fi una foarte mare având în vedere și necesitatea asigurării cofinanțării naționale”, se arată într-un memorandum prezentat în recenta ședință de guvern.

Ce reprezintă condiția favorizantă în sectorul de apă și apă uzată

„În ceea ce privește coordonarea investițiilor în sectorul de apă și apă uzată din toate sursele de finanțare, responsabilitățile sunt fragmentate la nivelul mai multor instituții. Nu există un lider coordonator al domeniului, aspect care, de altfel, a generat întârzieri în elaborarea și asumarea Planului Național de Investiții în Sectorul Apă/Apă Uzată, respectiv a îndeplinirii condiției favorizante. În aceste condiții, este necesară desemnarea unui lider instituțional care să asigure monitorizarea strictă a progreselor și să evalueze rezultatele finanțărilor acordate din varii surse, în baza unei viziuni strategice integrate, precum și separarea responsabilităților între liderul coordonator și toți factorii implicați”, se arată în memorandum.

UE decide regulile

În acord cu prevederile Regulamentului (UE) 2021/1060 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a dispozițiilor comune privind Fondul European de dezvoltare regional (RDC), în perioada de programare 2021-2027, sectorului apă/apă uzată i se aplică o condiție favorizantă tematică privind existența unei Planificări actualizate pentru investițiile necesare în acest sector, respectiv existența unui plan național de investiții în sectorul apă/apă uzată.

Planul trebuie să cuprindă o evaluare a stadiului actual de aplicare a Directivei 91/271/CEE a Consiliului și a Directivei 98/83/CE a Consiliului, identificarea și planificarea, inclusiv o estimare financiară orientativă, a oricăror investiții publice, o estimare a investițiilor necesare pentru reînnoirea infrastructurilor existente de epurare a apelor uzate și de alimentare cu apă, inclusiv a rețelelor, bazată pe vechimea acestora și pe planuri de amortizare și indicarea unor posibile surse de finanțare publică, atunci când aceasta este necesară pentru completarea veniturilor din taxe de utilizare.

Pentru unii ar putea părea o nouă piedică birocratică marca UE, pentru alții ar putea însemna că cel care plătește dictează regulile, iar Comisia Europeană vrea să se asigure că banii merg acolo unde trebuie. Cert este că CE nu face nicio rambursare aferentă operațiunilor finanțate din bugetul european până când nu este îndeplinită condiția favorizantă aplicabilă sau în momentul în care va constata că nu este menținută îndeplinirea acesteia pe parcursul perioadei de programare.

ANRSC ar putea fi desemnat lider coordonator, dar instituția nu are oameni suficienți

Până acum, grupul de lucru interministerial a eșuat în desemnarea unui lider coordonator pentru Planul Național de Investiții în Sectorul Apă/Apă Uzată. Pe rând, asumarea acestui post a fost declinată de Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), Ministerul Sănătății. Toți și-au motivat refuzul prin lipsa de capacitate administrativă. Într-un final, propunerea autorităților participante a fost ca acest rol să fie preluat de ANRSC, ținând seama de atribuțiile de reglementare, expertiza în domeniu și capacitatea administrativă existentă. Numai că ANRSC este subdimensionat, iar operațiunea de creștere a capacității administrative nu se poate face de pe o zi pe alta. S-a făcut și propunerea de consolidare a regionalizării serviciilor de apă, prin preluarea operatorilor mici de către cei regionali, sau prin fuzionarea celor mari.

„Situația e urâtă rău”

În cel mai optimist scenariu, va dura cel puțin șase luni până când România va reuși să se apropie măcar de respectarea regulilor impuse de Comisia europeană. În cel pesimist, numai Dumnezeu știe cât va dura. „Foarte mulți operatori care au contracte mari de lucrări nu vor putea să le ducă la bun sfârșit. Treaba e urâtă rău”, ne-au declarat surse avizate.

Încă nu este clar cât de „șifonat” va ieși Galațiul din această situație. În ianuarie 2024, directorul general al Apă Canal SA Galați, Aurel Condurache, declara pentru „Viața liberă” că au fost semnate recepții la toate contractele de lucrări pe POIM, mai puțin unul, din cauza problemelor cu care s-a confruntat un constructor. „Proiectul pe care nu l-am terminat este cel de apă și canalizare în localități începând cu Hanu Conachi, Tudor Vladimirescu, Piscu, Independența, Braniștea, Șendreni. În toate trebuie să înființăm rețele de apă și canalizare, extindere a rețelelor de apă acolo unde existau și canalizare peste tot. Contractul are un stadiu de execuție de peste 90% în localitățile respective”, spunea directorul Apă Canal la începutul anului.

Citit 12610 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iulie 2024 16:56

14 comentarii

  • postat de Platitor
    Duminică, 04 August 2024 07:03
    86.124.200.***
    Deștepții de la Apa canal sa fie trași la răspundere pentru acest lucru. Sunt pe posturi doar sa și ia salariile colosale , nu fac nimic, NU știu decât sa taxeze cetățenii cu sume imense sa le iasă salariile imense. Afara conducerea incapabila .
    0
    0
  • postat de Radu
    Luni, 29 Iulie 2024 22:49
    81.18.88.***
    Pre mult se fură și lucrări prost executate
    0
    3
  • postat de pop vasile
    Luni, 29 Iulie 2024 18:20
    5.13.152.***
    NEPASARE;NEPASARE;NEPASARE.Durere in dos. Credeti ca cei din UE sunt prosti.Lucrarile au avut si au ritm de melc.ASTA E GALATIUL LUI PUCHEANU
    0
    4
  • postat de Cetatean
    Luni, 29 Iulie 2024 15:01
    95.76.1.***
    Cu Dunărea lângă noi avem cele mai mari preturi la apa. Capetele de capra de la apa canal cu salariu colosale nu găsesc nici o soluție rezonabila. De vina suntem nou care plătim aceste preturi.
    0
    6
  • postat de Marius
    Luni, 29 Iulie 2024 11:59
    86.120.250.***
    Au mirosit si astia ca, noi schimbam continuu tevi de canalizare, dar putoarea este una extrema. Lasa ca vin edilii acum si transfera in facturi costurile astea. Si vom avea cea mai scumpa apa de pe planeta,. Poate se trezeste si DNA-ul cu ocazia asta.
    0
    5
  • postat de Adrian
    Luni, 29 Iulie 2024 11:55
    109.166.132.***
    Ce va face acum Asociația Familială Condurache S.R.L.? Cum își vor mai lua salariile nesimțite și bonusurile de sfârșit de an? Cu siguranță prin creșterea în continuare a prețurilor la serviciile oferite.Galațeni, vă așteaptă vremuri grele de anul viitor, aveți grijă ce votați!
    0
    5
  • postat de Von Bergovicz
    Luni, 29 Iulie 2024 11:34
    109.166.131.***
    Pucheanu care a organizat ieri spectacol cu draci pentru copii și cu tot felul de decoruri drăcești, deși fiisa nu era prezentă la "spectacol", și pentru părinți cu IQ cat Nr de la pantofi, va profita de ocazie să mărească taxele și impozitele ulpimii care l a votat
    1
    32
  • postat de tu
    Luni, 29 Iulie 2024 09:32
    5.13.223.***
    Sa coboare pretul la apa acum ca nu mai sunt finantate lucrarile, nu asa au explicat Apa(murdara) Canal (ruginit) scumpirile? ca UE finanteaza doar daca sunt pe profit:))) na ca UE nu mai da bani, probabil si de la atatea furturi.
    3
    30
  • postat de MONOPOL
    Luni, 29 Iulie 2024 08:56
    5.2.209.***
    Aurica, ti-a picat manusa directiva UE, faci apa 50 lei/mc si cum ANRSC mereu aproba, ai scos bani de realizare a proiectelor deja semnate. Cand regasim ideea in facturi?
    1
    29
  • postat de florin
    Luni, 29 Iulie 2024 08:48
    86.124.202.***
    Cumva UE a aflat că sub umbrela dezvoltării sistemelor de apă și canalizare sau dat tunuri grele!Pai sa luam cazul com Vinatori!Sau cheltuit o grămadă de bani și apă nu canalizare nu!Statia de epurare din Odaia este terminata de vreo 4 ani!Nici acum nu-i pornită!Cică nu are curent......
    1
    35
  • postat de IonV
    Luni, 29 Iulie 2024 08:13
    86.124.200.***
    Păi ce, n-au văzut oamenii ca se sifoneaza banii pe rupte și nu se vede mai nimic???
    0
    33
  • postat de Gigel
    Luni, 29 Iulie 2024 07:57
    5.13.143.***
    Astia care mai laudati institutiile europene sa le multumiti ca nu va considera demni sau nu sunteti o prioritate cum zic ei, sa aveti apa la robinet desi tot ei ne arata cu degetul ca nu suntem civilizati.
    18
    11
  • postat de Ati luat-o de la UE ...
    Luni, 29 Iulie 2024 05:04
    108.245.201.***
    Le e frica sa nu ne dezvoltam prea tare ...
    12
    11
  • postat de Laur
    Duminică, 28 Iulie 2024 21:14
    80.233.46.***
    Încă o data dovedim cât de mici suntem.Fără bani din UE suntem praf.Bine ,dacii liberi vor sari de fund în sus.Cert este ca lumea tot așteaptă canalizarea ,condiții decente de trai și nu numai. Respectând si mediul înconjurător.Sunt comune care au la poarta căminul extern însa degeaba
    1
    33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.