UPDATE ora 16,30 - Vor fi amenajate patriu tabere în județul Galați pentru a-i găzdui pe oamenii evacuați ori ale căror locuințe au fost inundate. Fiecare tabără va avea câte 200 de locuri, au anunțat autoritățile în cursul după-amiezei de sâmbătă. Astfel de tabere se vor amplasa și în județele Vaslui și Iași (câte două în fiecare județ), astfel încât oamenii să poată fi evacuați preventiv, dacă situația o va impune.
Tot în Galați, autoritățile locale au primit sarcina de a identifica și pune la dispoziția persoanelor afectate, peste 800 de locuri de cazare. Mai multe unități de cazare au fgost puse deja la dispoziție în municipiu, după cum a anunțat Biroul de Presă al Primăriei Galați.
”Primăria municipiului Galați pune la dispoziția comunităților afectate de inundații în județul Galați un număr de 866 de spații de cazare în șapte spații, respectiv la Căminele studențești (300 de locuri), la Baza Siderurgistul (200 de locuri), la Sala Sporturilor (200 de locuri), la Adăpostul de Noapte al Direcției de Asistență Socială Galați (84 de locuri), la Centrul de sprijin pentru tineri (24 de locuri), la Centrul ”Dimitrie Ioan Frigator” (30 de locuri) și la Centrul multifuncțional de servicii sociale (28 de locuri). În perioada următoare, se analizează și alte posibilități de a sprijini oamenii din comunele județului Galați afectate de inundații”, a anunat municipalitatea prrintr-un comunicat.
Conform ultimei raportări făcute de ISU Galați, traficul rutier rămâne blocat pe 13 drumuri din județele Galați și Vaslui, respectiv: DN 24D, DN 25 și DN 26, DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255.
UPDATE ora 13,00: Ministerul Sănătății a transmis în urmă cu cu puțin timp că au fost dispuse măsuri de urgență pentru populația afectată din județul Galați. Se vaccinează împotriva hepatitei A și tetanosului copiii din comunele lovite de viituri.
”Având în vedere situația gravă produsă de ploile și inundațiile consecutive care au apărut în nordul județului Galați și în județul Vaslui, la nivelul Ministerului Sănătății s-a organizat o celulă de criză condusă de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila împreună cu secretarii de stat Adriana Pistol și Alexandru Rogobete, pentru asigurarea asistenței medicale pentru populația din zonele afectate.
Suntem în legatură permanentă cu autoritățile locale și cu Direcțiile de Sănătate Publică a județelor Galați și Vaslui pentru asigurarea de vaccin antitetanic și vaccin hepatitc A, pentru copiii din localitățile afectate.
La Spitalul Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Galați sunt disponibile paturi în secția de ATI și dacă vor exista alte solicitări se va asigura transportul pacienților și la alte unități sanitare”, se precizează într-un comunicat dat publicității.
Un echipaj medical de la bordul unei ambulanțe a trecut prin momente dificile după ce autospeciala a fost luată de viitură, dar, din fericire, oamenii au scăpat cu bine și sunt în afara oricărui pericol.
Județul Galați este cel mai grav afectat de fenomenele meteo care au lovit zona Moldovei. În 12 localități - Pechea, Drăgușeni, Grivița, Costache Negri, Berești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa și Vameș- sunt înregistrate pagube semnificative, fiind afectate mai mult de 5.000 gospodării. Până la momentul raportării, 252 de persoane au fost evacuate, iar, din nefericire, patru persoane au decedat din cauza manifestării codurilor de vreme rea. A fost găsită și o a cincea persoană decedată, dar potrivit primelor concluzii, aceasta și-ar fi pierdut viața acum câteva zile.
Totodată, în județele Galați și Vaslui traficul rutier este afectat pe trei drumuri naționale (DN 24D, DN 25 și DN 26) și zece drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255).
Pentru gestionarea situației în mod eficient, în județele afectate sunt activate grupele operative, iar în județul Galați este crescută capacitatea operațională.
Totodată, pe lângă forțele de intervenție implicate în gestionarea situațiilor de urgență de la sol, un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcționat spre județul Galați, acesta urmând să efectueze atât misiuni de survol, cât și misiuni de căutare-salvare.
În sprijinul comunităților afectate, acționează în teren peste 700 cadre ale MAI (pompieri, polițiști, jandarmi și IGAv), precum și 217 mijloace de intervenție.
UPDATE ora 12,00. Potrivit informațiilor furnizate de ISU Galați, numărul victimelor a crescut la cinci persoane. Și-au pierdut viața un bărbat din localitatea Pechea, un bărbat din localitatea Drăgușeni, care, potrivit primelor constatări, era decedat de două zile, două femei, de 86, respectiv 96 de ani la Costache Negri, o altă femeie, în vârstă de 75 de ani, la Corod.
Sute de locuitori din comunele afectate de viituri așteaptă și la această oră să fie scoși din case. Cei care au putut, s-au refugiat în poduri, însă sunt și bătrâni care nu se pot refugia singuri în locuri sigure.
Mulți nu au apă potabilă și nici curent electric.
În urmă cu puțin timp, ISU Galați a confirmat faptul că patru persoane și-au pierdut viața. Este vorba despre un bărbat din localitatea Pechea, un bărbat din Drăgușeni, o femeie de 86 de ani din Costache Negri, și o femeie de 75 de ani din Corod.
Misiunile de salvare continuă, situația anunțându-se critică cel puțin până la orele amiezii. În unele zone, nivelul apei atinge chiar și doi metri, forțele de intervenție fiind nevoite să folosească bărci pentru a putea ajunge la sinistrați.