Două detașamente ale Ministerului Apărării Naționale, dotate cu bărci de salvare și camioane, au intervenit la solicitarea autorităților locale, în județul Galați, pentru sprijinirea populației din zonele afectate de inundații. A fost aprobată dislocarea în zonele sinistrate a șase tabere mobile și alocarea a peste 400 de tone de alimente și produse de strictă necesitate. Totodată, s-a pus problema luării unor măsuri sanitare de urgență prin vaccinarea populației împotriva unor boli ce se pot dezvolta pe fondul contaminării apelor.
Unitățile militare din zona Galați-Brăila sunt în alertă, a anunțat MApN în cursul serii de sâmbătă, 14 septembrie, pentru a interveni cu autocamioane, bărci și echipamente necesare pentru evacuare și salvare, la cererea autorităților centrale și locale responsabile de gestionarea situațiilor de urgență.
Astfel, la Slobozia Conachi, la solicitarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Brigada 10 Geniu din Brăila a trimis un detașament de militari, bărci cu motor și alte echipamente specifice de salvare, în timp ce la Pechea a fost mobilizat un alt detașament de militari, de la Brigada 10 Geniu și Regimentul 528 ISR "Vlad Țepeș" din Brăila, care a intervenit cu zece bărci și cu camioane.
Tot Armata a fost angajată pentru a da curs și solicitării Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale prin asigurarea transportului cu zece camioane și opt trailere a unor materiale din depozitele Rezervelor de Stat din București și Bacău către zonele afectate din județul Galați. De asemenea, au fost puse la dispoziție două macarale de înalt tonaj, în punctele de încărcare de la Bacău și de descărcare de la Galați.
Peste 800 de locuri de cazare, în municipiul Galați
În Galați, autoritățile locale au primit sarcina de a identifica și pune la dispoziția persoanelor afectate, peste 800 de locuri de cazare. Mai multe unități de cazare au fgost puse deja la dispoziție în municipiu, după cum a anunțat Biroul de Presă al Primăriei Galați.
"Primăria municipiului Galați pune la dispoziția comunităților afectate de inundații în județul Galați un număr de 866 de spații de cazare în șapte spații, respectiv la Căminele studențești (300 de locuri), la Baza Siderurgistul (200 de locuri), la Sala Sporturilor (200 de locuri), la Adăpostul de Noapte al Direcției de Asistență Socială Galați (84 de locuri), la Centrul de sprijin pentru tineri (24 de locuri), la Centrul "Dimitrie Ioan Frigator" (30 de locuri) și la Centrul multifuncțional de servicii sociale (28 de locuri). În perioada următoare, se analizează și alte posibilități de a sprijini oamenii din comunele județului Galați afectate de inundații", a anunțat municipalitatea.
Măsuri de vaccinare a populației
Ministerul Sănătății a transmis că au fost dispuse măsuri de urgență pentru populația afectată din județul Galați, prin vaccinarea împotriva hepatitei A și tetanosului, în comunele lovite de viituri. "Având în vedere situația gravă produsă de ploile și inundațiile consecutive care au apărut în nordul județului Galați și în județul Vaslui, la nivelul Ministerului Sănătății s-a organizat o celulă de criză condusă de ministrul Sănătății. Suntem în legatură permanentă cu autoritățile locale și cu Direcțiile de Sănătate Publică a județelor Galați și Vaslui pentru asigurarea de vaccin antitetanic și vaccin hepatitc A, pentru copiii din localitățile afectate. La Spitalul Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Galați sunt disponibile paturi în secția de ATI și dacă vor exista alte solicitări se va asigura transportul pacienților și la alte unități sanitare", se precizează într-un comunicat dat publicității de Ministerul Sănătății.
Vin alimente și containere pentru sinistrați
Tot în cursul serii de sâmbătă, la scurt timp după vizita premierului Ciolacu în zonele calamitate, a fost aprobată scoaterea de la rezervele de stat a unor construcții ușoare din elemente modulare (pentru cazare), articole de cazarmament, apă și alimente în vederea acordării ca ajutor umanitar intern de urgență locuitorilor din comunele gălățene afectate grav de calamități. Astfel, la Galați urmează să ajungă peste 400 de tone de alimente de primă necesitate, respectiv conserve, cașcaval, apă, zahăr etc., dar și construcții modulare pentru cazare, grupuri sanitare, saci de dormit, perne, pături, saltele și așternuturi. Pentru transportarea ajutoarelor în comunele gălățene au fost mobilizate zeci de camioane și tiruri, majoritatea aparținând inspectoratelor județene pentru situații de urgență din toată țara, care au trimis efective pentru a ajuta forțele de intervenție de la Galați.