Firma gălățeană Regal SA își scoate la vânzare sediul cu două niveluri situat în complexul Potcoava de Aur. Suma cerută este aproximativ de două ori mai mare decât cea pe care Regal SA a încasat-o atunci când a vândut nava „Libertatea”, bun de patrimoniu național la categoria Tezaur, unei firme britanice.
Înființată printr-o decizie a Prefecturii Galați în 1990, Regal SA avea ca domenii principale de activitate „Restaurante, închirieri bunuri imobiliare, Cumpărare și vânzare bunuri imobiliare, Alte intermedieri financiare”. Avea în portofoliu aproape toate restaurantele importante din Galați, inclusiv restaurantul „Pescarul” și nava „Libertatea”, aceasta din urmă fiind considerată de mulți gălățeni un simbol al orașului. Simbol pierdut acum 25 de ani, după ce nava a fost vândută la preț de fier vechi.
Activele de valoare - închiriate, cele fără potențial de profit - vândute
Politica firmei a fost una destul de simplă, reliefată și într-un raport al Consiliului de administrație al societății din octombrie 2020: închirierea spațiilor cu potențial în obținerea de venituri și profituri, precum și vânzarea spațiilor fără potențial sau cu cheltuieli mari de mentenanță.
Este greu de „navigat” pe site-ul firmei Regal pentru a găsi ce active mai are în portofoliu în momentul de față. Putem spune, însă, că, la data de 30 septembrie 2020, Regal mai avea doar șapte active corporale: sediul de la Potcoava de Aur, Terasele Intim și Tineretului, Băcănie Olt III, Sifonărie Olt III, Restaurantul Elite și Barul L2. Restaurantul Orient era uzat în proporție de sută la sută și propus spre demolare.
Față de data de 30 iunie 2018, dispăruseră din portofoliul Regal restaurantele Pescarul și Locomotiva, precum și barurile Brateș Port și Dunăreana.
De trei ori scoasă la licitație de fostul SIF Moldova
Acționarul majoritar al firmei Regal, cu peste 90 la sută din acțiuni, este fondul SIF II Moldova, transformat între timp în Evergent Investments SA, cu sediul în Bacău. De trei ori a încercat Evergent, în anul 2023, vânzarea la licitație a pachetului de acțiuni deținut la Regal SA Galați, în februarie, aprilie și apoi în septembrie. Nu am găsit nicăieri vreo mențiune a succesului acestor licitații.
Conform datelor de pe portalul Ministerului Finanțelor, Regal SA a închis ultimii doi ani cu pierderi nete, de 141.347 de lei în 2022 și de 249.734 lei în 2023. Totul, cu numai trei salariați.
În acest context, Regal SA anunță scoaterea la vânzare a sediului situat în complexul Potcoava de Aur. Este o construcție cu destinația de spațiu comercial, cu parter plus un etaj, având o suprafață utilă totală de 600 de metri pătrați. Prețul cerut este de 425.000 de euro, scutit de TVA.
Pierderea „Libertății”, o rană încă deschisă
Indiferent de pierderile sau profiturile pe care Regal SA le înregistrează, numele său rămâne legat pentru totdeauna de vânzarea navei-simbol „Libertatea”. Iahtul regal - pe numele său de botez „Nahlin”, atunci când a fost lansat la apă în 1930, la un șantier din Scoția – a fost vândut de SC Regal SA Galați, în anul 1999, unui broker de iahturi britanic la preț de fier vechi, pe ridicola sumă de 265.000 de dolari, jumătate din când cere acum Regal SA pe sediul din centru.
Restaurat cu circa 25 de milioane de euro și rebotezat „Nahlin”, după numele original, iahtul a fost evaluat de specialiști la aproximativ 45 milioane de euro.
„Libertatea/Nahlin” a fost scos din categoria Tezaur a patrimoniului național și a fost, în 1999, obiectul unui permis de „export temporar”. El ar fi trebuit să revină în ţară un an mai târziu, în august 2000, dar acest lucru nu s-a întâmplat şi probabil nu se va mai întâmpla niciodată.