Ultima achiziţie directă din 2024 a Primăriei Galaţi vizează Grădina de vară din centrul oraşului. Un spaţiu degradat - încadrabil, pe timp de vară, în categoria "junglă urbană" - pe care Primăria Galaţi l-a câştigat, alături de cinematografele «Ţiglina», «Doina», «Dacia», «Flacăra», în mai 2021, prin decizia Înaltei Curți de Casație şi Justiție. Contractul în valoare de 270.000 de lei fără TVA, pe care Primăria l-a atribuit prin cumpărare directă firmei Urban Scope, are ca obiectiv servicii de proiectare pentru "Modernizare grădina de vară și realizare parcare".
"Ce planuri are administrația locală pentru Grădina de Vară", anunţam în ediţia din 3 august 2022 a ziarului "Viaţa liberă". Relatam, la acel moment, că pentru Grădina de vară nu au fost inițiate încă proceduri, însă am aflat de la primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, care sunt intențiile: realizarea unei parcări supraetajate pe acest amplasament și transferarea Grădinii de Vară la ultimul nivel, pentru ca sonorul filmelor care vor rula și al evenimentelor ce vor avea loc să nu deranjeze locatarii blocurilor din imediata vecinătate. "Pentru un asemenea demers este nevoie de bani și de un studiu de fezabilitate care să poată acoperi viabilizarea zonei și să mențină funcțiunea de cinematograf. Și asta pentru că Primăria este obligată să respecte condiția legală de a difuza filme cel puţin o dată pe săptămână în aceste (foste) cinematografe", precizam în acel articol.
Iată că, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), pe 31 decembrie 2024, la ora 11.07, Primăria Galaţi a atribuit prin cumpărare directă un contract: "Servicii de proiectare pentru obiectivul «Modernizare grădina de vară și realizare parcare» - faza documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie". Ofertant este firma Urban Scope din Bucureşti, la care Primăria a mai apelat pentru a realiza diverse alte documentaţii. Valoarea contractului atribuit este de 270.000 de lei fără TVA (54.291 de euro).
Din păcate, informaţiile din SEAP nu oferă date concrete privind tema de proiectare şi cerinţele Primăriei, ci un fel de "eseu" despre conceptul de regenerare urbană. "Regenerarea urbană integrată reprezintă un concept de dezvoltare care are la bază ca elemente definitorii: comunitatea și spaţiul public. O soluție optimă de regenerare urbană asigură o interacțiune sănătoasă între nou și vechi, utilizând tehnologii de avangardă astfel încât să poată crea un spațiu urban plăcut, funcțional… un oraș pentru oameni", fix aşa scrie în portalul achiziţiilor publice. Şi mai aflăm în continuare că "Transformările unui oraș nu pot fi realizate la întâmplare, dacă ne dorim un oraș mai prietenos cu oamenii este absolut necesar să existe un dialog care să stimuleze implicarea tuturor celor interesați să schimbe spațiul urban în orașul pe care și-l doresc".
Frumos! Doar că am fi preferat să aflăm, măcar, câte etaje ar putea avea viitoarea parcare. Dar trebuie să dăm dreptate autorilor "Descrierii": "De la clienţi privați şi autorităţi, şi până la public, aşteptările sunt foarte mari de la Urban Scope". Aşa este!
Rămâne să aflăm - sperăm curând! - cum se va transforma jungla urbană a fostei Grădini de vară în parcare cu cinema pe terasă…