O familie din Galați, formată din tată, mamă și doi fii, la care au aderat ulterior concubinele tinerilor, actori principali într-o dramatică poveste cu "Loverboy" și femei exploatate pentru sume uriașe de bani, este protagonista unui dosar de crimă organizată care bate pasul pe loc de cinci ani. Dosarul în care clanul "Spaidăr" este judecat pentru traficarea oficială a nouă femei, dintre care multe minore, a bifat până acum 54 de termene și vizează fapte care s-ar fi petrecut chiar și în urmă cu mai bine de un deceniu.
Sute de mii euro, vile decorate cu branduri exclusiviste, mașini de lux - Lamborghini, Audi, BMW - și un stil de viață ce sfidează conceptul de normalitate pentru o familie de o condiție educațională și socială mult sub medie, aceasta este "imaginea" familiei Ali, cunoscută sub numele de "clanul Spaidăr", care a desfășurat o veritabilă rețea de trafic de persoane - femei, majore și minore - de pe urma căreia ar fi obținut, în decursul mai multor ani, o avere impresionantă.
Rețeta, consemnată de procurorii DIICOT Galați după ani de anchetă concretizați într-un rechizitoriu care cuprinde circa 400 de pagini: atragerea de tinere de condiție precară, fără școală, cu greutăți, provenind din familii cu probleme, ori chiar mame ai unor copii născuți din relații pasagere, sub promisiunea unui trai lipsit de griji, prin afișarea ostentativă a averilor și promisiuni mincinoase de relații serioase.
Nouă dintre acestea, majoritatea minore la data consumării presupuselor fapte, au devenit părți într-un dosar de trafic de persoane, trimis în judecată la Tribunalul Galați în urmă cu nu mai puțin de cinci ani!
Proxenetismul ca moștenire de familie
Principalii inculpați în dosarul DIICOT sunt frații Cristi și Valentin Ali, alături de părinții lor, Marian Ali și Reta Șerban, dar și de concubina lui Cristi, Georgiana Ghinea. Moștenitori ai unui model parental patentat pe parcursul mai multor ani, așa cum au consemnat anchetatorii, Cristi și Valentin și-au însușit "valorile" după care și-au construit ulterior viața - un stil parazitar, bazat pe vulnerabilitatea și nevoile femeilor. Chiar și partenerele lor, alături de mama Reta, au pus umărul la consolidarea "afacerii de familie", transformându-se, în timp, în matroane care ajutau la atragerea și determinare tinerelor vulnerabile să se prostitueze în folsul celor doi frați și, implicit, al întregii familii.
"Căutăm noră"
"Rețeta" după care erau recrutate femeile ce urmau să fie exploatate sexual era una singură și respectată cu sfințenie de membrii clanului. Odată contactate de cei doi "crai", Cristi sau Valentin, fetele erau convinse cu frumosul să accepte primele întâlniri, din care făcea parte, obligatoriu, recuzita de un lux orbitor: erau plimbate cu un Lamborghini Aventador, care în realitate aparținea concubinei lui Cristi, Denisa Ghinea, și erau duse într-o vilă de lux dintr-un cartier rezidențial de la marginea Galațiului.
Femeile ce intrau în vizorul fraților Spaidăr erau mai apoi introduse în familie prin clasica "masă cu părinții". Acolo, tatăl Marian și mama Reta își jucau perfect rolul de viitori "socri" și le convingeau pe viitoarele "nurori" că intențiile băieților lor erau cât de poate de nobile și că singura lor dorință este să se așeze la casele lor, cu femei serioase și copii.
Drumul spre "starea civilă" trecea însă prin mai multe site-uri de vânzări și anunțuri, unde viitoarele "mirese" erau scoase la mezat, cu servicii sexuale. Capătul de linie era, invariabil, Spania, unde clanul își desfășura activitatea nestingherit, cu complicitatea unui spaniol care se ocupa de rezervări de bilete, transport, escorta fetele, le caza și se asigura că "munca" acestora nu era deranjată de autorități.
Rechizitoriul prin care procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe membrii familiei Ali cuprinde mărturii înfiorătoare ale victimelor celor doi frați. Una chiar s-a infectat cu HIV în timp ce se prostitua, iar alta, tot minoră, a fost obligată să renunțe la școală, bătută crunt și șantajată în momentul în care și-a dat seama că fusese păcălită și a vrut să plece.
Primul termen de judecată în cauza în care apar nouă victime, dintre care unele au cerut despăgubiri materiale, iar altele s-au mulțumit doar să-și spună povestea și să spere la pedepsirea celor care le-au mutilat viețile, a avut loc în luna octombrie 2020.
Dosarul se coace liniștit prin Tribunal
De atunci au trecut nu mai puțin de 54 de termene, al 55-lea urmând să aibă loc pe 26 februarie 2025. Ultima amânare a fost acordată pentru "pregătirea apărării", motiv des invocat pe parcusul judecării procesului. Acesta s-a adăugat altor cauze, precum lipsa inculpaților, care, ajunși în libertate, au evitat frecvent să apară în fața instanței, a lipsei avocaților, a părților vătămate sau chiar a martorilor, sau pentru administrarea de probe.
În acest timp, așa cum arătam, măsurile preventive față de inculpații arestați inițial s-au schimbat, de la arest la domiciliu la control judiciar și mai apoi libertate totală, astfel că verdictul, care va veni într-un viitor greu de precizat având în vedere vechimea faptelor, este puțin probabil să fie direct proporțional cu gravitatea și greutatea dosarului.
Trei imobile de lux au fost sechestrate de procurori la momentul descinderilor care au culminat cu arestarea membrilor familiei Ali, pentru că se presupune că au fost dobândite din banii oblinuți din exploatarea sexuală a tinerelor. La fel, un autoturism Lamborghini Aventador, care a fost între timp valorificat de Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). Suma obținută de statul român din vânzarea bolidului exclusivist folosit ca recuzită pentru proxenetism a fost, în 2021, de 220.000 de euro.
Violența îl ține "în corzi" pe Cristi Spaidăr
Doar caracterul coleric îl ține pe Cristi Spaidăr teoretic departe de vechile "tradiții de familie". Asta pentru că unul dintre inculpații din dosarul menționat mai sus și-a manifestat în rânduri repetate pornirile violente, pe care le-a arătat inclusiv în relațiile "amoroase" cu fetele pe care le trimitea la produs.
Cristi Spaidăr ar trebui să se afle acum în executarea unei pedepse de 7 ani și 5 luni de închisoare, rezultată din cumularea unei senține pentru tentativă de omor, după ce a înjunghiat un taximetrist, și a unei pedepse de doi ani pentru înșelăciune într-un dosar în care a fost judecat alături de fratele său, Valentin, condamnat și el la 2 ani și 4 luni de închisoare. Pedeapsa de 7 ani a rămas definitivă în septembrie 2024, după ce Curtea de Apel a respins contestația făcută de cei doi frați împotriva hotărârii date de Judecătoria Galați în luna mai.
În arsenalul anilor de pușcărie pe care îi are de executat Cristi Spaidăr, mai este cuprinsă o pedeasă de un an și trei luni de închisoare pentru loviri și alte violențe și tulburarea liniștii și oridinii publice, primită după ce l-a agresat pe medicul ginecolog Costache Botezatu, în sediul unei clinici private.