Dezvăluiri din culisele „X Factor” cu finalista Maia Fluture şi ProFa (FOTO şi VIDEO)

Dezvăluiri din culisele „X Factor” cu finalista Maia Fluture şi ProFa (FOTO şi VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Maia Fluture, finalistă „X Factor” 2025, şi Monica Măciuceanu, ProFa care dă „Voces” Galaţiului, au fost invitatele celei mai recente ediţii a emisiunii „SPOT On la «Viaţa liberă» - Galaţiul sub reflector”. Consecvenţi ideii că, orice s-ar spune, Galaţiul şi gălăţenii contează, am încercat să aflăm ce se întâmplă în culisele marilor showuri de talente şi ce şanse au concurenţii care fac spectacol la televizor să rămână pe scenă, devenind artişti profesionişti.

- Dragă Maia, uite ce scriam eu despre tine, în „Viaţa liberă” din 11 martie 2016, când concurai la „Next Star”: „La doar şase ani şi jumătate, cu un dinţişor lipsă, dar cu atitudine şi dezinvoltură de artist consacrat, Maia Fluture a dovedit că poate cânta piesa dificilă «If I were a boy» la fel de bine ca Beyonce”. Spuneai că scena te face fericită şi că vrei să cânţi. La insistenţele juriului, ai răspuns, totuşi, că vrei să te faci preşedinte pentru a da legi ca să fie adoptaţi căţeii, să nu se mai certe oamenii şi să nu mai fie războaie. Şi că vei construi autostrăzi şi blocuri!

Suntem în 2025, ai 15 ani, studiezi în clasa a IX-a la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galaţi şi iată ce am publicat în ziarul „Viaţa liberă”, în perioada februarie - aprilie: „Maia Fluture din Galaţi a făcut KO juriul şi publicul la «X Factor»”; „Maia Fluture, bomba cu ceas de la «X Factor»; Maia Fluture, finalistă la «X Factor», un munte de talent şi de carismă”. Sunt doar trei dintre titlurile articolelor despre evoluţia ta în concurs. Cum s-a transformat Maia de la „Next Star” la finalistă „X Factor”?

Maia: Când aveam șase ani și m-am dus la „Next Star” a fost doar o joacă. A fost prima dată când am apărut la televizor. La „X Factor” a fost despre muncă, despre devotament și despre ambiție. Ceea ce e cu totul altceva!

- Doamna profesoară, dintre sutele de concurente cu vârsta mai mică de 24 de ani, care au făcut spectacol în audiţiile „X Factor”, Maia Fluture a fost aleasă între cele zece care au intrat în echipa Deliei, la „Bootcamp”. Pe criteriul „voce-spectacol”, Delia a ales-o între cele trei concurente din etapa finală, şi, în cele din urmă, a trimis-o singură la votul publicului. Cum a fost posibil?

ProFa: Când ne-am apucat, noi am luat-o ca pe o experiență: „Hai să vedem dacă se poate!”. Iar Maia a dovedit că se poate! A muncit foarte mult. Nu ne-am dus cu niciun plan, cu nicio așteptare. A fost doar așa, să vedem ce putem face, ţinând seama că Maia era sub limita de vârstă a „X Factor”, despre care ni s-a spus că e de la 16 ani în sus. Dar am văzut şi concurenţi de 14 ani. Și atunci am mers la ghici: „vom intra... n-om intra...”. Am luat-o ca pe o experienţă. Nu ne-am făcut o ţintă din a ajunge în finală. Întotdeauna a fost așa, câte un pas.

- Deci n-a fost un scop finala?!

Maia: Chiar mama mi-a spus: „Hai să mai stăm un an, că tu nu ești pregătită!”. Și pe urmă mi-a zis că i-am dat peste nas.

- E minunat atunci când copiii le dovedesc părinților că pot și că sunt pregătiți. Bravo! Să le dea Dumnezeu tuturor mamelor de pe lumea asta lecții de viață, cum i-ai oferit tu, mamei tale!

Maia, la audiţiile „X Factor”, Delia remarca faptul că eşti prima concurentă care vine cu improvizație: jazz, blues… Iar Marius Moga lăuda faptul că te joci cu vocea asemenea unui jongler la circ şi că însăşi muzica a cerut un loc în viaţa ta atunci când te-ai născut. Dar cea mai puternică apreciere a venit de la Ştefan Bănică, în Bootcamp: „Fata este bombă cu ceas!”. Cum a fost pentru tine experienţa ”X Factor”?

Maia: A fost, cred, cea mai rapidă și, în același timp, cea mai frumoasă experiență a vieții mele, pentru că am cunoscut oameni foarte frumoși la suflet, am colaborat cu foarte multă lume, am avut ocazia de a interacționa cu juriul, mai mult ca niciodată. Îmi doresc să mai existe experiențe de genul acesta în viața mea.

- Dacă ar fi să descrii printr-un cuvânt pe fiecare membru al juriului și pe prezentatorul Mihai Morar ce-ai spune despre fiecare?

Maia: Cred că Delia îmi este idol. Marius Moga îmi este exemplu pentru că are foarte multe studii și se vede că știe despre ce vorbește. Puya reprezintă părerea omului de acasă: el ți-o spune pe față. Ștefan Bănică mi se pare un profesionist. Mihai Morar mi s-a părut un om foarte cald.

- Doamna profesoară, în 2018, eleva dumneavoastră, Ioana Bulgaru, la doar 14 ani, devenea cea mai tânără finalistă din istoria „X Factor”. A făcut spectacol în cel puţin trei gale live, în finală oferind pe lângă momentul solo, două duete, unul cu mentorul Ştefan Bănică, unul cu un fost câştigător „X Factor”. Mi-ar fi plăcut ca, în acest sezon, măcar finala să fie live şi să o ascult pe Maia în duet cu Delia. Din păcate, regulile concursului s-au schimbat… neaşteptat. Cum a fost pentru dumneavoastră experienţa acestui nou „X Factor”?

ProFa: Exact cum ați spus: neașteptat! Noi pregăteam lista de piese pentru galele respective, ne gândeam ce-o să aleagă Delia să cânte cu Maia. Habar n-aveam că va fi pe repede-înainte. Regulile s-au schimbat în timpul jocului, adevărat, și mi-ar fi plăcut să fie clare de la început.

Cu Ioana, acum şapte ani, a fost una dintre cele mai frumoase experiențe. Cu ea am început! Acum, Ioana (studentă la UNATC în Bucureşti n.r.) a fost alături de noi, am plâns împreună, ne-am bucurat împreună. Ioana a rămas cu sufletul aici. Ea va deveni un artist pentru că locul ei este pe scenă. Așa cum le-am spus și Maiei şi Ioanei, locul lor este pe scenă!

Ele pot fi modele pentru alţi copii şi adolescenţi! Maia este eleva mea de când era mică. Ea a crescut frumos în toți anii aceştia și am îndrăznit să visăm. Am visat și uite că putem zbura și fără aripi foarte mari, pentru că încă nu ne-au crescut atât de mult.

- „Maia, tu ca un Fluture aşa frumos, lovind în sacul de box…”, am preluat rima jurnaliştilor Antena Stars. De când practici boxul şi care e lovitura ta preferată?

Maia: Vara asta se împlinesc trei ani de când fac box. Nu cred că am o lovitură preferată. Antrenorul meu mă învață foarte multe procedee şi le lucrăm împreună, ca să fie cât mai corecte.

- Şi totuşi, dacă vreodată ai fi în situaţia să te aperi, care ar fi cea mai la îndemână lovitură?

Maia: Cred că directa de dreapta. La faţă!

- Doamna profesoară…

ProFa: Croşeul de dreapta!

- Eu voiam să vă întreb dacă recomandați boxul pentru antrenarea unui artist...

ProFa: Cred că recomand sportul pentru antrenarea unui artist. Eu fac sport cu ei. De exemplu, noi foarte multe vocalize le facem pe genuflexiuni, pe grimase faciale. Da, recomand sportul pentru că te întărește ca spirit, în primul rând. Maia nu face sport pentru performanţă, ci ca să crească frumos. Şi să înveţe să fie om drept.

Sportul este binevenit oricând în viața copiilor şi se poate îmbina foarte bine cu cântatul. Sportul îți dă o anumită vitalitate atunci când cânţi.

- Maia, toate momentele tale din „X Factor” au fost spectaculoase, diferite, niciunul nu a semănat cu altul. Am văzut o nouă Maia, o nouă interpretare, noi abilităţi vocale puse în valoare. Însă vreau să ne referim la momentul final. „Prin cântecul tău mi se pare că, pentru două-trei minute, ai făcut lumea asta bolnavă un pic mai bună”, a spus Mihai Morar despre momentul jurizat doar de public. Aş vrea să îmi povestiţi a cui a fost ideea ca Maia să cânte dintr-un pat de spital, despre cât de frumoasă este viaţa, după ce bătăile inimii se opresc.

Maia: A fost ideea producătorilor. Noi aveam melodia "în buzunar", am scos-o la atac şi ei au venit cu această idee care nu cred că s-a mai făcut nicăieri. Eu chiar consider că a fost un moment de finală!

ProFa: A fost o adevărată aventură să ne oprim la piesa asta! Cu nopţi nedormite şi cu Maia spunând-mi: „ProFa, linişteşte-te, te rog!”...

Maia: Mai aveam alte trei melodii de finală pregătite și nu primeam acceptul. Și mai aveam o săptămână!

ProFa: Când am primit acceptul, am spus că trebuie să ajungem la inima lor. Şi dacă finaliştii ceilalţi aleg să facă show, noi vom alege emoția. Am trimis filmarea cu Maia cântând şi producătorii au fost încântaţi. Noi n-am aflat decât înainte cu o zi despre patul de pe scenă. Am intrat în panică. Nu știam ce-i cu el! Maia mă întreba ce-i cu aparatul acela (monitorul cardiac - n.r.). „Nu ştiu sigur, Maia, da’ cred că mori…”.

Când am realizat despre ce este vorba, mama Maiei a început instantaneu să plângă, şi eu la fel. Am plâns tot timpul, şi la repetiţii, şi la filmare, şi de câte ori am văzut acest moment.

- Cum s-a văzut la televizor noaptea Finalei X Factor?

Maia: Ne-am strâns la mine acasă o parte din gaşca „Voces”. Nu ştiau ce am făcut noi în finală şi nici noi nu ştiam cum va fi difuzat momentul. Era o liniște totală. Nu ne ţineam fizic de mână, ci sufleteşte!

- Delia spunea că eşti uimitoare şi că ai un viitor formidabil. Ce urmează?

Maia: Urmează melodii. O să bat la uşa caselor de discuri, iar unde sunt primită intru la muncă şi văd ce pot face. Nu stăm!

- Doamna profesoară, cum se transformă un copil talentat într-un artist consacrat? Cât e munca profesorului, cât e dorința copilului, cât e susținerea părinților?

ProFa: Fiecare părinte îşi susține copilul și fiecare părinte şi-ar dori să-l audă la radio. Munca mea este, dorința copilului este, susţinerea nu lipseşte, deci toate astea n-ar fi o problemă. În schimb, industria asta este foarte complicată! Uitați-vă la „X Factor”, la „Vocea României”, câte uși s-au deschis și câți copii au ajuns să fie vedete. Industria asta este foarte… ciudată și urâtă, ca să nu folosesc alte cuvinte. Nu întotdeauna ai deschidere, poți să fii cât de talentat. Cred că ține foarte mult de destin. Cred că trebuie să ai stropul ăla de noroc, care să fie picurat acolo de Doamne-Doamne sau de Univers și să spună: „Acum, tu!”.

- Vă rog să transmiteţi un mesaj pentru cei care ne urmăresc!

ProFa: Îmi doresc foarte mult ca toți copiii din Galaţi să facă altceva decât să stea pe telefoane şi pe jocuri. Să facă sport, muzică, dans, pictură, să stea în aer liber, să citească. Mai mult pentru sufletul lor, decât pe telefoane! Cred că tehnologia ne captează şi uităm să mai fim oameni vii! Copiii să învețe să fie vii.

Şi îi aștept pe copii la „Voces”. Noi facem lucruri mari și din 4-5 mai voi da drumul la o serie de înscrieri pentru copiii din Galaţi!

Maia: Cred că ProFa a zis cam tot ce aş fi zis și eu. Da, fiecare copil să facă ce simte, pentru că se poate. Dacă eu am putut, puteți și voi. Și mai pot!

Foto și video: Bogdan Cînepă Sîrbu și Sebastian Bleoju

Make-up artist: Cătălina Aron Makeup Academy

Media

Citit 1539 ori Ultima modificare Vineri, 09 Mai 2025 20:33

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro