Explicații ”dure” pentru rinichii și arterele gălățenilor
Cu siguranță vi s-a întâmplat, în calitate de consumator de apă potabilă de la robinetele alimentate cu apă de Dunăre, să constatați că oala, ibricul sau filtrul de cafea rămân pline de urme albe, după o banală fierbere. ”Sarea” rămasă după apa pe care vreți să o beți sau să o folosiți la gătit nu este periculoasă pentru sănătate, dă asigurări furnizorul de apă din oraș, ci este doar un element chimic inofensiv, prezent mai cu seamă în cazurile în care apa nu este filtrată și livrată prin branșamente individuale.
Cel care ne-a (re)semnalat o situație deloc nouă privind calitatea apei tarifată la unul dintre cele mai piperate prețuri din țară este un gălățean care locuiește într-un bloc de pe Regiment 11 Siret, adică într-un cartier alimentat cu apă ”de Dunăre”. Bărbatul se declară realmente revoltat de o realitate pe care o trăiește, susține el, de circa trei luni. După ce fierbe apă de la robinet, constatată că vasul nu doar că rămâne ”alb”, ci că are depusă pe fund o cantitate apreciabilă de praf, provenit după propriile socoteli ale unui om care nu lucrează în domeniu și nici nu are cunoștințe aprofundate de chimie, din tratamentul aplicat apei în procesul de livrare către consumatori.
Pentru a lămuri natura ”prafului” și dacă acesta este periculos pentru consum, a solicitat prelevarea de mostre în scopul analizării parametrilor apei.
”Marți, 3 iunie, o reprezentantă a Apa Canal, îmbrăcată în halat alb, împreună cu un muncitor în salopete albastre cu dungă albă, au venit de la laborator și au prelevat probe de apă direct de la robinetul din apartamentul meu. În momentul prelevării, doamna a fost vizibil surprinsă de ceea ce a găsit în apă, reacția sa confirmând îngrijorările mele cu privire la calitatea acesteia”, ne-a transmis Daniel Cătălin Bostan.
În așteptarea rezultatelor analizei de laborator, gălățeanul se declară nemulțumit că situația rămâne aceeași, deși, susține domnia sa, ar fi sesizat și pe alte căi Apă-Canal să analizeze problema și să o rezolve cumva.
Filtre și branșament individual
Situația cu care se confruntă gălățeanul care ne-a sesizat nu este singulară, nici ieșită din comun, și nici periculoasă, deși, o recunosc reprezentanții Apă-Canal, ar fi de dorit ca apa să fie consumată filtrată. Calcarul care se depune la temperaturi înalte prin fierbere sau alte procese termice are potențialul de a afecta instalații sau aparate electrocasnice, precum mașini de spălat, centrale termice sau filtre de cafea.
”Consumatorul în cauză nu are branșament separat, fiind alimentat din instalația comună a blocului. O să vedem rezultatul probei, dar sunt mari șanse ca apa să fie în parametrii de calitate. Nu avem alte sesizări din zonă și nici analizele noastre nu indică depășiri la duritatea apei”, a explicat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă-Canal Galați.
Lecţie de chimie la robinet
Pentru a înțelege de ce apa pe care o consumăm este ”albicioasă” și de ce odată cu ea putem ingera o cantitate mai mare de săruri decât am avea nevoie, fără a mai pune la socoteală pagubele pe care le putem suferi prin defectarea electrocasnicelor amintite mai sus, vă oferim explicația chimică a ”fenomenului”, dată de laboratorul Apă-Canal.
”Depunerea albă care apare atunci când fierbem apa este cauzată de sărurile de calciu și magneziu dizolvate în apă. Acest fenomen este legat de duritatea apei. Depunerea calcarului începe de obicei în jurul temperaturii de 60-70 grade Celsius, dar devine semnificativă în apropierea punctului de fierbere (100 grade Celsius). Sub 60 grade Celsius, bicarbonatul de calciu rămâne dizolvat în apă. Pe măsură ce temperatura crește, solubilitatea scade și bicarbonatul se descompune în carbonat de calciu. La 100 grade Celsius, procesul este maxim, de aceea apare acea depunere albă după fierbere”.