Noul Târg Auto - pentru amenajarea căruia Primăria Galaţi a cheltuit peste 6,9 milioane de lei - a ajuns să slujească municipalitatea ca… depozit de vechituri. Pe mare parte din suprafaţa lui a fost depozitat mobilierul şcolar vechi, casat în urma modernizării instituţiilor de învăţământ din Galaţi. Ce-i drept, şi interesul gălăţenilor pentru a vinde sau cumpăra autoturisme de aici este foarte scăzut. Dovadă că traseul de transport public, special înfiinţat pentru Târgul Auto, a fost suspendat. Singura veste bună este că s-a rezolvat problema alimentării cu apă potabilă, după cum ne asigură administratorul Târgului Auto, societatea Gospodărire Urbană.
Vestea că Primăria Galaţi şi Gospodărire Urbană vor să scape de epava portului de ambarcaţiuni, oferindu-l spre închiriere agenţilor economici interesaţi, a stârnit numeroase comentarii din partea gălăţenilor. Unul dintre acestea a adus în prim-plan situaţia Târgului Auto: „Ați rezolvat problema cu apa potabilă? Cine plătește, stimabililor?”, a fost unul dintre comentariile adresate autorităţilor. Pe bună dreptate!
Pentru că s-a lăsat tăcerea peste această investiţie, am încercat să aflăm care mai este situaţia.
Investiţie pornită cu stângul
Reamintim că noul Târg Auto de la Galați şi-a deschis porţile pentru public pe 11 mai 2024. Amenajarea lui pe strada Macului nr. 54, în vecinătatea Parcării de TIR-uri, a costat 6.948.000 de lei, lucrările fiind executate de firma Rovis Lider SRL. Autorităţile anunţau că sunt asigurate aici 146 de locuri de parcare și 190 de locuri pentru expunerea de autovehicule de vânzare. Şi că, odată cu mutarea târgului auto, se va fluidiza traficul din zona Talciocului.
Următoarea mutare a autorităţilor a fost chiar Talciocul! Cu tot cu comerţul cu vechituri! Anul trecut, chiar pe vremea asta, Gospodărire Urbană anunţa transferarea lui din Micro 39C pe strada Macului nr. 54, pe amplasamentul noului Târg Auto.
Mutarea a durat, însă, doar două săptămâni, Talciocul revenind „acasă” în Micro 39C, spre nemulţumirea locuitorilor zonei. Deşi reprezentanţii Gospodărire Urbană spuneau că au luat decizia „pentru a facilita accesul și a oferi un spațiu familiar și convenabil pentru toți participanții”, realitatea era un pic diferită!
Noul Târg Auto nu avea apă potabilă! Concret, apa de la chiuvetele toaletei, furnizată de la un puţ existent în zonă, nu era bună nici măcar pentru spălat pe mâini. Iar nişte filtre nu rezolvau problema, fiind necesară o investiţie suplimentară. În lipsa apei potabile, nu puteau fi valorificate nici spaţiile de închiriat pentru alimentaţie publică - vânzare de mici şi bere. Pentru că nu vreau clienţii, nu veneau nici comercianţii… În lipsa lor, traseul de transport public care trebuia să asigure legătura cu noul Târg Auto a fost şi el suspendat.
Problema apei potabile a fost rezolvată
„Târgul funcționează de când s-a deschis și până în prezent! Nu a fost niciodată oprită activitatea acolo, în vreun fel sau altul. Funcţionează conform programului stabilit, pe strada Macului”, ne-a declarat, recent, directorul societăţii Gospodărire Urbană, Dragoş Magearu.
Managerul ne-a explicat că problema apei potabile a fost rezolvată încă de anul trecut, printr-o investiție a societăţii Gospodărire Urbană, din sursele proprii: „Avem apă potabilă foarte bună. Investiţia e făcută de anul trecut – o microstaţie de tratare şi epurare a apei care deserveşte doar Târgul Auto. Conform buletinelor de analiză, avem apă foarte-foarte bună”, ne-a asigurat Dragoş Magearu.
Deşi a evitat să spună cât a costat lucrarea şi cine a executat-o – afirmând că nu face reclamă – am găsit în portalul achiziţiilor publice un contract pentru montarea unei staţii de tratare (clorinare) a apei la Târgul Auto de pe strada Macului nr. 54. Contractul, în valoare de 294.980 de lei fără TVA a fost atribuit prin cumpărare directă firmei Rovis Lider pe 3 octombrie 2024.
„Oricum nu avem clienţi…”
„La scurt timp după ce am rezolvat problema alimentării cu apă - pentru că a apărut acel program prin care Primăria a modernizat toate instituţiile de învăţământ din municipiul Galaţi - mobilierul vechi a fost transportat de către noi şi de către Serviciul Public Ecosal pe amplasamentului Târgului Auto. Deci tot mobilierul de la toate școlile a fost depozitat acolo, ocupând aproape toată suprafaţa - cu o anumită excepție - ca să putem funcționa în cazul în care apar doritori. Dar slabe de șanse în momentul de faţă! Acest mobilier urmează să fie valorificat de către o firmă care îl va recicla. Când vom elibera terenul – că momentan doar o mică parte a mai rămas liberă – vom funcţiona sută la sută. Oricum nu avem clienţi, cu mici excepţii. Traseul a fost suspendat pentru că nu veneau clienţii şi bătea drumul degeaba…”, ne-a explicat Dragoş Magearu.
Directorul admite că, într-un fel, s-a sacrificat, parțial, activitatea Târgului Auto, care, oricum, nu era folosit la capacitatea maximă: „Dacă am avea acum cerere să vină la Târg o sută de maşini, aş spune că ne încurcă. Dar dacă noi avem câteva maşini, pe care le parchează mai mult pentru că n-au unde să le ţină şi ştiu că noi avem supraveghere video. Târgul Auto a fost prevăzut și cu câteva locații disponibile pentru conectare în vederea comerţului şi alimentației publice. Nu le pot deschide în condiţiile în care am Târgul este 80 la sută ocupat de mobilier”, ne-a mai spus Dragoş Magearu.
Talciocul rămâne unde e
Directorul Gospodărire Urbană a mai amintit despre planurile Primăriei de a moderniza Talciocul. În perioada realizării acestei investiţii activitatea Talciocului s-ar fi mutat la Târgul Auto. Dar cum proiectul, din raţiuni financiare, a fost pus în stand-by, nu prea mai sunt motive.
În loc de concluzii
E greu de spus dacă un Târg Auto era sau nu necesar în Galaţi. Probabil că da, din moment ce autorităţile au cheltuit bani pentru amenajarea lui. Aşa cum s-au cheltuit bani – europeni de această dată – şi pentru amenajarea Parcării de TIR-uri, care funcţionează mai degrabă ca depozit pentru de toate… Imaginile pe care le-am surprins în cele trei amplasamente vizitate – Târgul Auto, Parcarea de TIR-uri şi Talcioc sunt mai mult decât grăitoare!