Fiecare articol pozitiv despre Galaţi, fiecare realizare sau performanţă a gălăţenilor reflectată în presa internaţională constituie motive de bucurie şi de mândrie pentru noi, jurnaliştii ziarului „Viaţa liberă”. De această dată, avem un motiv de bucurie în plus! O importantă publicaţie culturală din Milano a preluat şi tradus în totalitate - cu link către textul original - un articol scris de colega noastră Anca Spânu şi publicat în ziarul „Viaţa liberă”. Este vorba despre o cronică a spectacolului „Lucia di Lammermoor”, al Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi.
Puteţi descoperi adesea în ziarul „Viaţa liberă” relatări sau prezentări ale unor articole sau emisiuni pozitive despre Galaţi şi despre realizările lui, publicate în presa străină. De această dată, un articol publicat în ziarul „Viaţa liberă” a stârnit interesul unei publicaţii străine, care l-a preluat integral, cu acordul nostru.
„Bosisio in Romania con Donizetti guida il Teatro di Galati in "uno dei più importanti risultati dell’arte lirica degli ultimi anni": la critica internazionale elogia il giovane cast”, au putut afla cititorii din publicaţia italiană „Milano a Teatro”, https://milanoateatro.it.
„Cu amabila permisiune a autoarei, publicăm articolul publicat pe 7 iulie în ziarul «Viața liberă» Galați despre încheierea triumfală a sezonului de operă al Teatrului Național de Operă și Operetă «Nae Leonard»”, se precizează la începutul articolului.
Publicaţia traduce în totalitate cronica realizată de colega noastră: „O «Lucia» de patru stele cu artiştii Teatrului «Leonard». Final triumfal de stagiune pentru Opera din Galaţi”. Mai mult, publicaţia italiană le oferă cititorilor şi linkul activ către articolul original din „Viaţa liberă”.
Astfel, cititorii italieni pot afla că, în acest an, stagiunea lirică a Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați s-a încheiat triumfal, fiind încununată de ovațiile publicului în cadrul Bucharest Opera Festival. Opera „Lucia di Lammermoor”, de Gaetano Donizetti, a cărei premieră a avut loc la Galaţi pe 7 și 8 iunie 2025, a fost prezentată pe scena Operei Naționale București de către soliștii, orchestra, corul și baletul instituției gălățene, primind numeroase aprecieri și critici elogioase.
Şi că spectacolul a beneficiat de colaborarea unor reputați artiști ai scenei lirice europene: regizorul italian Paolo Bosisio, al cărui concept regizoral a reușit să depășească rigorile timpului, păstrând însă farmecul montării tradiţionale, şi scenograful Domenico Franchi, care a creat o epocă contemporană romanului ce a inspirat opera, conservând totodată trăsăturile specifice contextului originar.
Nu vom relua integral articolul, dar vă spunem cât de importantă este pentru Galaţi, pentru Teatrul „Leonard” şi pentru publicaţia noastră preluarea cronicii din „Viaţa liberă” de către publicaţia italiană.
„Milano este cel mai fierbinte loc, cel mai bun loc pentru a testa cu adevărat succesul unui spectacol”, este părerea artiştilor. Şi pentru că milanezii adoră să meargă la teatru, s-a născut site-ul „Milano a Teatro”, menit să fie un ghid și o inspirație pentru alegerea spectacolului la care să participe.
„Acesta nu este un site care prezintă fiecare spectacol, teatru cu teatru. Desigur, la începutul sezonului, vom oferi o prezentare generală a programelor pe care le considerăm cele mai interesante pentru a vă ajuta să vă decideți asupra unui posibil abonament. Apoi, însă, pentru ofertele pe care diversele teatre le vor oferi lună de lună, săptămână de săptămână, este corect să specificăm că „Milano a Teatro” va face o selecție, dând greutate recenziei: veți merge să vedeți spectacolele și, abia după aceea, veți putea vorbi de bine sau de rău despre ele”, îşi avertizează publicaţia cititorii.