"Uliţa" Libertăţii, din centrul Galaţiului, pavată cu promisiuni (FOTO)

"Uliţa" Libertăţii, din centrul Galaţiului, pavată cu promisiuni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Zgâlţa-zgâlţa, zdronca-zdroca, hârtop-hârtop, aşa se „zbuciumă” un autoturism care intră pe strada Libertăţii, de pe artera Basarabiei. Ocolirea denivelărilor este imposibilă pentru că strada rivalizează cu o uliţă bolovănoasă de ţară. Nu e prima dată când scriem despre strada Libertăţii, dar revenim în urma unui apel din partea locatarilor primit, recent, la redacţie.

O modestă cosmetizare

În aprilie 2014, scriam în ziarul „Viaţa liberă” că „strada Libertăţii ar putea fi denumită cu uşurinţă strada Haosului, într-atât este de plină de gropi, cel puţin între strada Theodor Neculuţă şi intersecţia cu Anul Revoluţiei 1848. Porţiunea arată jalnic, dar nu ar fi rău ca toată strada, care este pavată cu piatră, să fie reparată”. O lună mai târziu, în mai 2014, anunţam că a început să fie reparată porţiunea cuprinsă între Theodor Neculuţă şi Anul Revoluţiei 1848. A fost vorba, însă, doar de o cosmetizare, iar autorităţile, care recunoşteau că strada are nevoie de reabilitare, promiteau că „este prinsă în planul de investiţii şi reparaţii de anul viitor”. Promisiuni.

Doi ani de apeluri disperate

Dovadă scrisoarea locatarilor străzii, pe care am primit-o recent la redacţie, însoţită de fotografii care nu lasă loc de comentarii. „Strada se află aproximativ în centrul geografic al oraşului, lângă parcul Libertăţii (porţiunea dintre străzile Movilei şi Basarabiei). Priviţi în fotografii cum arată când plouă! Şi sigur plătim impozite precum gălăţenii de pe străzi asfaltate, din centru. Cetăţenii de pe această stradă au încercat, în timp, să sensibilizeze Primăria pentru înlocuirea conductei de apă rece şi apoi reabilitarea străzii, dar degeaba!”, se arată în scrisoarea la care este ataşată în copie solicitarea adresată în septembrie 2013 Primăriei.

„Strada pe care locuim se află într-un stadiu avansat de degradare. Pavajul realizat cu piatră de râu în secolul trecut nefiind reparat niciodată, strada prezintă nenumărate gropi şi denivelări, unele dintre ele cu o adâncime de 25-30 de centimetri, ceea ce face ca traficul auto să se desfăşoare cu mare greutate şi cu daune considerabile pentru maşini. Trotuarele sunt în aceeaşi stare, unele locuri fiind blocate de rădăcinile copacilor”, reclamau în 2013 locatarii străzii.

Adresa primită o lună mai tâziu, de la SC Apă Canal, confirma că reţeaua de apă existentă necesită reabilitare în totalitate, deoarece are durata normată de serviciu expirată şi prezintă un grad avansat de uzură.

„Nici revenirea cu aceeaşi solicitare în 2014, la Primărie, nu a avut ecou, lucrările fiind amânate… cine ştie în ce an. Solicităm ca prin ziarul dumneavoastră să sensibilizaţi, să scoateţi din amorţeală Primăria noastră pentru realizarea lucrărilor necesare pe acest tronson de stradă. Şi cât mai repede! Suntem, totuşi, în mileniul trei!”, se arată în scrisoarea trimisă la redacţie.

La solicitarea noastră, Biroul de Presă al Primăriei ne-a comunicat că „pentru strada Libertăţii au fost începute procedurile. Trebuie realizat studiul de fezabilitate şi apoi aprobată investiţia în Consiliul Tehnico-Economic şi în Consiliul Local. Cel mai probabil la anul va fi bugetată lucrarea, în funcţie de disponibilităţi”.

Foto Marius Negri

Citit 3178 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 August 2015 10:33

4 comentarii

 • postat de Marian
  Joi, 30 Iulie 2015 22:14
  5.13.164.***
  Capitan Vasile Panu, Dorobanti, Unirii intre Dorobanti si Vasile Panu, Elena Doamna sunt in aceeasi situatie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de marian boran
  Joi, 30 Iulie 2015 11:28
  194.105.20.***
  Daca rezolva aceasta portine din str. Libertatii, la fel cum au "rezolvat" anul trecut pe aceeasi strada tronsonul dintre str. Dorobanti si str. Stelei, mai bine sa se abtina. Pe acest tronson, au turnat asphalt dupa urece, fara masuratori topo probabil; astfel, cand ploua, apa balteste inre gurile de canalizare, care sunt mai sus ca nivel; locuiesc pe aceasta strada si dupa orice bura de plaie iesim cu farase, galeti si maturi, sa caram apa statuta la gurile de scurgere. Se poate verifica in zona numerelor 85 - 93.
  Ca sa nu mai pomenesc de faptul ca str. Libertatii nu exista pe harta - pe Google maps spre exemplu - pe toata lungimea, din movilei pana la capatul dinspre bariera, apare Unirii; ori Unirii incepe din Stelei si merge spre bariera....
  0
  4
  Raportează
 • postat de Mustache
  Joi, 30 Iulie 2015 09:50
  89.136.2.***
  Aceeasi situatie se regaseste pe aleea Albinei, tot in zona centrala a municipiului. Cu siguranta nu se va reabilita situatia actuala prea curand.
  0
  4
  Raportează
 • postat de zaz
  Joi, 30 Iulie 2015 08:39
  213.233.84.***
  Adică s-a rezolvat totul: un studiu de fezabilitate pac-pac (procedură de bază în Noul Galați) ca să ia cine trebuie niște bani degeaba, apoi câțiva ani prin dulapuri până când să fie propusă spre aprobare și apoi, la momentul cheie, se descoperă că trebuie un alt studiu de fezabilitate și până la urmă rămâne cum am stabilit. E jale cu hoții astia care au îngenuncheat efectiv tot orașul. Vedeți ce este în Țiglina1 în dimineața asta unde s-a spart DIN NOU o țeavă de apă și sunt blocate benzile 1 și 2. Haos + indolență + hoție = Noul Galati = Ruină!
  1
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.