Galaţiul a avut parte de PRIMA ZĂPADĂ. Cum s-au pregătit autorităţile să înfrunte IARNA
Foto: La Iveşti (Sursa foto: Facebook, Muzeul de Istorie Galaţi)

Galaţiul a avut parte de PRIMA ZĂPADĂ. Cum s-au pregătit autorităţile să înfrunte IARNA
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

* La Scânteieşti, există pericolul ca localnicii să rămână izolaţi, la prima ninsoare mai serioasă


Cel puţin la nivel declarativ, autorităţile gălăţene susţin că sunt pregătite să înfrunte această iarnă. Cum se vor descurca reprezentanţii la vârf ai Consiliului Judeţului (CJ), primăriilor sau şefii celorlalte instituţii şi societăţi publice rămâne de văzut, având în vedere că, în trecut, multe dintre autorităţi au fost îngenuncheate chiar de prima ninsoare, fapt ce a confirmat, în repetate rânduri, că teoria este minunată, dar practica ne omoară.

În şedinţa de marţi a Comisiei de Dialog Social, Vasile Pârlog, directorul executiv al Prefecturii, a făcut un scurt rezumat al unui raport, de peste 40 de pagini, care poate fi consultat pe portalul Instituţiei Prefectului, cu privire la „realizarea măsurilor asiguratorii pe perioada anotimpului rece la nivelul judeţului Galaţi”.

Pe hârtie, drumurile sunt ferite de pericole

Gălăţenii care locuiesc în mediul rural au avut parte, miercuri, 25 noiembrie, de prima ninsoare din această iarnă. Dacă în municipiul nostru, încă de dimineaţă, ne-am „lovit” de o ploaie rece, „mocănească”, în cele mai multe localităţi din nordul judeţului au căzut primii fulgi de nea, în unele zone zăpada depunându-se.

La Iveşti, spre exemplu, în curtea Casei "Hortensia Papadat Bengescu", secţie a Muzeului de Istorie, conform unor fotografii publicate pe Facebook de angajaţii instituţiei, zăpada se şi depusese, într-un strat subţire. Pe drumuri, însă, potrivit vicepreşedintelui CJ Marian Vicleanu, circulaţia se desfăşura fără probleme, ieri după-amiază, iar societăţile Lemacons şi Vega, care se ocupă de întreţinerea şi deszăpezirea drumurilor judeţene pe timp de iarnă, încă nu împrăştiaseră material antiderapant, întrucât, se pare, nu fusese nevoie. „Suntem în contact şi cu Lemacons, şi cu domnul prefect. Nu avem probleme. Se monitorizează şi, în cazul în care va fi nevoie, se va interveni cu material antiderapant”, ne-a spus Marian Vicleanu.

Deficit de panouri parazăpezi

Conform raportului Prefecturii, atât Consiliul Judeţului, cât şi Secţia Drumuri Naţionale, din cadrul CNADNR, deţin stocuri de material antiderapant, dar şi utilaje pentru a interveni pe cei aproximativ 800 de kilometri de drum judeţean şi 286 de kilometri de drum naţional. „La CJ, situaţia stocurilor este cumva similară celei de anul trecut, atât pentru sare, nisip şi parazăpezi, cât şi la nivelul utilajelor", a punctat Vasile Pârlog. Conform datelor furnizate Prefecturii, CJ are în depozite peste 1.300 de tone de nisip (din 2.650 de tone prevăzute), 32,5 tone de sare (din 66 de tone prevăzute), iar la capitolul parazăpezi şchiopătează şi în această iarnă, întrucât are achiziţionaţi doar 3.000 de metri liniari din necesarul de 5.400 de metri liniari. Cele două societăţi care vor acţiona de drumurile judeţene au în dotare, conform documentelor, 62 de utilaje şi 1.086 de tone de material antiderapant. După cum a subliniat Vasile Pârlog, Secţia Drumuri Naţionale Galaţi „beneficiază atât de utilaje proprii, cât şi de utilaje care vin dintr-un contract de colaborare” şi „au primit două freze noi, ceea ce trebuie remarcat”. "Municipiul Galaţi se prezintă cu un plus de 20 la sută faţă de anul trecut, un total de 4.550 de tone de material antiderapant. Tecuciul şi Bereştiul rămân cu aceleaşi coordonate de anul trecut, iar Târgu Bujor are un plus de 60 la sută. La nivel de utilaje, municipiul Galaţi vine cu un plus de 15 la sută, Tecuciul - plus sută la sută, Bereştiul - creştere zero, Târgu Bujor - scădere de 18 la sută", au precizat reprezentanţii Prefecturii.

Scânteieşti - "oaia neagră"

Dintre cele 61 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, comuna Scânteieşti pare, conform datelor Prefecturii, să nu poată face faţă unei ninsori. Motiv pentru care localnicii ar putea fi izolaţi chiar la prima cădere mai serioasă de zăpadă. Contactat telefonic, primarul Ghiorghe Bute ne-a declarat că autorităţile din comună au în dotare un tractor cu freză, lamă şi buldoexcavator pentru a interveni, atunci când va fi nevoie, însă a susţinut că nu pe uliţele din interiorul localităţilor vor fi înregistrate probleme, ci pe DJ 261A, administrat de CJ, care traversează comuna. Problema noastră este la combustibil, mai ales pentru a acţiona pe drumul judeţean. Este singurul din zona mea, care face legătura cu două drumuri naţionale, şi, dacă aştept să intervină CJ, voi aştepta mult şi bine. Vă spun din experienţa anilor trecuţi. Drumul este în programul lor de intervenţii, dar nu se intervine rapid. De aceea am spus că avem probleme. Eu rămân blocat din cauza altora, nu a mea”, susţine primarul din Scânteieşti.

Foto 1, 2, 3 - Iveşti (Sursa: Facebook, Muzeul de Istorie Galaţi), Foto 4 - Şerbăneşti - Lieşti (Sursa: Facebook, Luşa Muscă/ via Anonimul Gălăţean), Foto 5 - Tudor Vladimirescu (Sursa: Facebook, Idriceanu Daniela/ via Anonimul Gălăţean)

Citit 6148 ori Ultima modificare Vineri, 27 Noiembrie 2015 01:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.