ALEŞII gălăţeni de la judeţ s-au „răzgândit”! Cum a JONGLAT Consiliul Judeţului Galaţi cu legea şi consumul de CARBURANT

ALEŞII gălăţeni de la judeţ s-au „răzgândit”! Cum a JONGLAT Consiliul Judeţului Galaţi cu legea şi consumul de CARBURANT
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

* Consumul limitat de carburant la Consiliul Judeţului Galaţi s-a transformat, joi, 26 noiembrie, cu votul aleşilor PSD, PC şi UNPR, în consum nelimitat


Deşi, în şedinţa de joi, 26 noiembrie, Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi trebuia să voteze un proiect de hotărâre care presupunea mărirea cotei de carburant de la 150 la 300 de litri pe lună, pentru fiecare dintre cele şase autoturisme pe care le are în dotare, conducerea Consiliului Judeţului a hotărât, pe ultima sută de metri, să schimbe regulile în „timpul jocului” şi a decis… ce credeţi? Consum nelimitat de carburant, pe banii gălăţenilor!

Conducerea CJ a înlocuit joi, 26 noiembrie, expunerea de motive iniţială a proiectului, care făcea referire la cota de 300 de litri, cu o alta în care nu era specificată nici un fel de normă pentru carburant, iar raportul de specialitate a fost înlocuit, chiar înainte de vot, cu un altul, în acelaşi ton cu expunerea de motive, care nu avea nici măcar semnăturile prevăzute de lege: cele ale şefilor de la Direcţiile Economie şi Finanţe, Dezvoltare Regională, Arhitect Şef, Patrimoniu sau Contencios şi probleme juridice. Ba mai mult, documentele erau datate 23 noiembrie, deşi au ajuns la mapa aleşilor de-abia joi, 26 noiembrie!

Neregulile au fost semnalate de tânăra consilieră independentă Simona Hapeci, care a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, fără succes însă. „De ce nu ni s-au prezentat aceste documente, ţinând cont că au data de 23 noiembrie, când a fost şedinţa Comisiei de specialitate nr. 1, de ce nu au fost ataşate la mapă atunci şi veniţi cu o rectificare şi ataşaţi alte documente acum? (…) Mi se pare mult mai normal să stabilim un normativ pentru fiecare autoturism, nu putem lăsa consumul să fie nelimitat. Am înţeles că vor trebui să fie ataşate documente, conform legislaţiei, dar noi ştim că, până nu punem stavilă şi oprelişti, ne întindem mult prea mult. Riscăm să cădem în cealaltă latură, acum aţi fost constrânşi, dar nemaifiind obligativitate de a ne încadra într-un anumit normativ, putem cădea în extrema cealaltă”, a spus Simona Hapeci.

Preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa, care era de altfel şi iniţiatorul proiectului de hotărâre, i-a cerut secretarului judeţului, Paul Puşcaş, să motiveze acţiunile, cel din urmă dând vina pe o „eroare a aparatului de specialitate” şi pe volumul mare de muncă. Ca ars a sărit şi vicepreşedintele Cornel Hamza, care a ţinut să spună că a economisit, în cursul acestui an, 700 de litri de combustibil. Ce au „uitat” însă şefii CJ a fost să justifice necesitatea renunţării impunerii unei limite a carburantului.

Cu votul aleşilor PSD, PC şi UNPR, proiectul de hotărâre a fost adoptat, independenţii şi liberalii abţinându-se de la vot. Şi ca un „mic” amănunt, în proiectul de hotărâre, conducerea CJ a invocat Legea 285/2015 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 80/2001, numai că legea care modifică ordonanţa amintită şi dă liber unităţilor administrativ-teritoriale la consum nelimitat de carburant, după cum v-am informat chiar în ediţia de joi, poartă de fapt nr. 258!

Rămâne de văzut dacă instituţiile de control vor avea ceva de obiectat.

Iată documentele, datate 23 noiembrie, dar care au ajuns joi, 26 noiembrie, pe masa aleşilor:

ALEŞII au liber să consume cât CARBURANT vor. O modificare legislativă controversată tolerează RISIPA

Citit 2795 ori Ultima modificare Vineri, 27 Noiembrie 2015 12:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.