(FOTO) S-a dat STARTUL pentru DEMOLĂRILE de pe strada TRAIAN
Foto: O clădire cu etaj, prima ”victimă” a buldozerelor (Foto ”Viața liberă”, Marius Negri)

(FOTO) S-a dat STARTUL pentru DEMOLĂRILE de pe strada TRAIAN
Evaluaţi acest articol
(45 voturi)

De ieri dimineaţă, 19 aprilie, un buldoexcavator de mari dimensiuni a început să pună la pământ construcţiile de pe strada Traian, pentru lărgirea arterei la patru benzi


După ce, săptămâna trecută, s-a lucrat la îndepărtarea geamurilor, tâmplăriei şi acoperişului, construcţia cu etaj de pe strada Traian, nr. 52, aflată în imediata apropiere a blocului V3 şi a Pieţei Centrale, a devenit, de ieri, doar o ruină. Marţi dimineaţă, un buldoexcavator de mari dimensiuni rupea bucată cu bucată din clădire, pentru a o pune la pământ, iar astăzi, cel mai probabil, imobilul va deveni doar o amintire.

Lucrările de demolare au început dimineaţă, la prima oră, iar în jurul orei 9,30 aproximativ un sfert din construcţie se transformase deja într-o grămadă de moloz.

Cum autorităţile nu au închis circulaţia pe porţiunea de stradă pe care se lucrează, tot dimineaţă, în jurul orei 10,00, şi-au făcut apariţia şi doi poliţişti locali, pentru a dirija traficul rutier. Accesul maşinilor şi traficul erau mult îngreunate atât din cauza demolării efective, cât şi din cauza autoturismelor parcate alandala, chiar pe porţiunea de stradă îngustată. Muncitorii de pe şantier ne-au spus că, în paralel cu demolarea clădirii cu etaj, se lucra şi la dezmembrarea altor imobile de pe strada Traian, în apropiere de str. Brăilei.

Municipalitatea, obligată să accepte construcţia

Clădirea cu etaj de pe strada Traian nr. 52, pe care Primăria o demolează, nu ar fi trebuit să existe niciodată! Şi asta pentru că municipalitatea nu ar fi autorizat-o dacă nu ar fi fost obligată de justiţie. "Galaţiul situaţiilor absurde: Monstruozitate în buricul târgului, cu aprobare de la Justiţie”, aşa titra, pe 19 decembrie 2012, ziarul „Viaţa liberă”, despre clădirea aflată în construcţie în apropierea Pieţei Centrale.

Proprietarul construcţiei, Ioan Abrudan, ne mărturisea că mai bine de zece ani s-a luptat prin instanţe cu Primăria Galaţi: "Nici fostul primar şi nici viceprimarul de atunci nu au vrut sub nicio formă să îmi aprobe autorizaţia de construcţie. M-am luptat cu ei prin tribunale şi în cele din urmă am reuşit să obţin autorizaţia. Aveam acolo, înainte, o vulcanizare şi un atelier de geamuri". Prin hotărârea instanţei, municipalitatea a fost pur şi simplu obligată să emită autorizaţia de desfiinţare pentru construcţia care exista pe acest teren - atelierul unuia dintre ultimii geamgii din Galaţi - şi să emită autorizaţia noii clădiri, care însă nu respecta Planul Urbanistic Zonal. Culmea, planurile arhitecturale au fost făcute chiar de oamenii Primăriei: fosta arhitectă şefă a Galaţiului, Eleonora Marin!

Încă din decembrie 2012, primarul Marius Stan promitea demolarea: „E o construcţie care nu îndeplineşte niciun fel de condiţie pentru a fi acolo! Nu se încadrează în teren - ocupă 90 la sută din suprafaţa terenului, iar legea este foarte clară, nu ai voie mai mult de 60 la sută. O instanţă ne-a obligat, culmea-culmilor, să dăm autorizaţie pentru monstruozitatea asta, urâţenia asta. Eu l-aş sfătui să se oprească din investiţie, pentru că oricum nu va sta mult pe-aici! Intenţionăm să expropriem în interes public tot ce înseamnă clădiri care împiedică dezvoltarea şoselei pe patru benzi”, declara, în decembrie 2012, primarul Marius Stan.

Şi iată că acum Primăria plăteşte despăgubiri pentru o clădire cu a cărei construire nu a fost niciodată de acord! Este cea mai mare valoare de expropriere - 993.080 de lei cu TVA, pentru că suprafaţa afectată de expropriere este de 188 de metri pătraţi teren şi 288 de metri pătraţi suprafaţă desfăşurată a construcţiei.

Citit 13914 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.