”Dosarele X” în sănătatea gălăţeană: Un MEDIC de la Urgenţe, ACUZAT că FURĂ PACIENȚI
Foto: Foto ”Viața liberă”, Mariana Constandache

”Dosarele X” în sănătatea gălăţeană: Un MEDIC de la Urgenţe, ACUZAT că FURĂ PACIENȚI
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pentru a doua oară în mai puţin de un an, dr. Cerasela Ciubotaru este ţinta unor acuzaţii venite din partea colegilor şi a zeci de pacienţi care s-au trezit „mutaţi” de pe o listă pe alta fără acordul lor


Doctoriţa Cerasela Ciubotaru face din nou obiectul unor acuzaţii grave privind circulaţia datelor personale ale bolnavilor, dar şi apartenenţa pacienţilor pe listele medicilor de familie. Medicul are "calitatea" de a lucra pe două fronturi, fapt care îi permite să vină în contact nu doar cu propriii pacienţi, ci şi cu cei de pe listele altor medici de familie.

Cerasela Ciubotaru, medic şi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, a scăpat ca prin urechile acului de cea mai gravă sancţiune - rezilierea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) - după ce, în vara anului trecut, a fost vizată de acuzaţii că a preluat datele pacienţilor de la spital şi i-a înscris pe listele personale, devenind forţat medicul lor de familie.

CAS Galaţi a trebuit, de voie, de nevoie, să reia contractul cu medicul, după ce acesta a câştigat în faţa Curţii de Arbitraj de pe lângă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. "Cu doamna doctor Cerasela Ciobotaru, Casa de Asigurări a reziliat contractul pe data de 7 iulie 2015. Conform normelor şi contractului-cadru, toate litigiile privind contrarea să soluţionează la Comisia de Arbitraj de la Casa Naţională. Acolo s-a schimbat încadrarea sancţiunii, în sensul că a primit un avertisment şi a reintrat în contract cu CAS Galaţi. Începând cu 1 martie 2016 a preluat un praxis (lisă de pacienţi - n.r.) de la un alt medic de familie, care s-a pensionat, şi tot de atunci au început să ajungă la noi sesizări de la pacienţi care au declarat că au fost preluaţi abuziv de la mai mulţi medici, fără voia lor. În prezent, avem 50 de reclamaţii, care sunt în anchetă la Biroul Control", ne-a declarat Mihaela Oana Docan, preşedintele CAS Galaţi.

Cea mai gravă sancţiune pe care medicul ar putea-o primi, pe parte civilă, ar fi o nouă reziliere a contractului cu Casa, decizie pe care o poate, de asemenea, ataca la Curtea de Arbitraj. Un aspect care i-ar putea însă agrava situaţia şi creşte şansele să răspundă mai mult decât contractual îl reprezintă faptul că printre pacienţii „furaţi” anul acesta se numără şi unii care au descoperit „magia” şi anul trecut, deci sunt la a doua mutare forţată de la un medic la altul.

Tatăl şi fiul, furaţi la pachet

Printre gălăţenii care au experimentat la dublu senzaţia de a descoperi că medicul de familie nu mai este cel pe care îl ştiau se află şi Dana Potorac, care în decurs de câteva luni a trebuit să îşi recupereze tatăl şi fiul din baza de date a doctoriţei Cerasela Ciubotaru. "Tatăl meu a fost furat. Are 80 de ani, a avut nevoie de servicii de urgenţă anul trecut, la spital, acolo au rămas CNP-ul şi datele lui, iar la câteva luni a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală, o operaţie de cataractă. A avut nevoie de trimitere de la medicul de familie. La medicul de familie, am aflat că nu mai este pe listele acestuia. Am făcut cereri la Casa de Sănătate şi aşa am aflat că se află pe listele acestei doamne doctor. Am revenit la medicul iniţial, pentru ca, după câteva luni, să apară din nou pe listele acestei doctoriţe. Fiul meu a păţit acelaşi lucru după ce a ajuns la Urgenţe cu o problemă şi a fost consultat de această doamnă doctor la UPU", explică Dana Potorac. Gălăţeanca se declară decisă să îi facă plângere penală medicului pentru furt de date personale.

Zeci de medici "ţepuiţi"

Numărul medicilor de familie care s-au trezit că le-au dispărut pacienţi de pe liste, pentru ca mai apoi să apară în evidenţa Ceraselei Ciubotaru, este, potrivit unor surse din branşă, de câteva zeci, în timp ce numărul pacienţilor ar fi de câteva sute. Aceştia din urmă s-au trezit în situaţia de a nu putea primi servicii de la medicul lor, în momentul în care s-a constatat că erau pe lista altui medic. A urmat, invariabil, punerea pe drumuri la Casa de Asigurări, pentru afla pe ce liste le-au ajuns datele, ceea ce pentru nişte oamenii bolnavi şi bătrâni nu era chiar un efort de neglijat.

"În urmă cu aproximativ o lună, am primit semnale de la colegi că le-au dispărut pacienţide pe liste, şi nu unul-doi, ci chiar am avut colegi cărora le-au dispărut şi 13 pacienţi, într-o perioadă relativ scurtă. Verificaseră la Casa de Asigurări şi pacienţii respectivi figurau la doamna doctor Cerasela Ciubotaru. Probabil că dumneaei, lucrând la UPU, a luat buletinele pacienţilor, le-a copiat şi a folosit datele pentru a-i înscrie pe listele ei. Anul trecut, până la 1 septembrie, nu era obligatoriu cardul de sănătate, deci dacă un pacient venea la mine şi voiam să-l preiau abuziv, îi luam buletinul şi îl băgam în baza de date", susţine dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi. Mai mult, acesta crede că preluarea abuzivă a pacienţilor a fost posibilă chiar şi după ce cardul de sănătate a devenit obligatoriu la înscrierea la medicul de familie. "Pacienţii care au fost preluaţi abuziv au fost întrebaţi de medicii lor dacă s-au înscris de bună voie, iar ei au negat acest lucru. Deci ea a făcut această treabă fără cardul de sănătate, având baza de date de anul trecut", completează medicul Mărăşescu.

Medicul a dat bir cu fugiţii

Am încercat ieri, 20 mai, să obţinem un punct de vedere al medicului de familie Cerasela Ciubotaru vizavi de aceste acizaţii cu repetiţie la adresa sa. Aflată la cabinetul său particular, doctoriţa nu numai că ne-a închis uşa în nas, baricadându-se în cabinet, dar a chemat în ajutor şi un echipaj de poliţie, susţinând că este hărţuită de jurnaliştii aflaţi pe stradă. După ce i s-a explicat că, legal, nu are dreptate, pentru că ziariştii puteau sta pe domeniul public şi că nu încercau decât să îşi facă meseria în mod obiectiv, doctoriţa a găsit altă cale de a ieşi din situaţie. A părăsit cabinetul prin spatele blocului, lăsându-şi maşina personală, şi a plecat pe furiş la spital, unde trebuia să intre în gardă, la Urgenţe, începând cu orele 14.00.

În foto, dr. Dumitru Mărăşescu, Dana Potorac

Citit 11050 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 13:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.