Au început negocierile politice. Cine vor fi VICEPRIMARII şi CITY-MANAGERUL Galaţiului
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”, Nicoleta Onofrei

Au început negocierile politice. Cine vor fi VICEPRIMARII şi CITY-MANAGERUL Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)


Va fi Marius Stan viceprimarul lui Ionuţ Pucheanu?


Alegerile s-au terminat, rezultatele se ştiu, mandatele s-au împărţit, deci au început deja negocierile politice. În cazul municipiului Galaţi, în joc sunt două mandate de viceprimar, un post de city-manager şi, evident, şefia societăţilor din subordinea Consiliului Local. Un Consiliu din care fac parte 27 de aleşi: nouă de la PSD, şapte de la PNL, câte patru de la ALDE, şi, respectiv, UNPR, doi de la PMP, un independent. Doctrinar vorbind, avem o egalitate perfectă (13-13) între stânga şi dreapta (PSD, UNPR - stânga, PNL, ALDE, PMP - dreapta), care ar urma să fie decisă de independenta Daniela Simona Vreme. Dar cum doctrina de partid este deja o chestie vetustă, iar la nivel naţional există o cooperare anunţată PSD - ALDE - UNPR pentru alegerile parlamentare din toamnă, se poate presupune că respectivele formaţiuni vor alcătui şi majoritatea (17 voturi din 27) în viitorul CL Galaţi. Chiar dacă are primarul şi nouă consilieri, PSD va trebui, evident, să facă nişte compromisuri pentru a-şi asigura majoritatea.

Potrivit surselor noastre, postul de city-manager i-ar reveni social-democratului Marius Humelnicu, proaspăt eliberat de premierul Dacian Cioloş din funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, iar unul dintre viceprimari va fi Cristian-Sorin Enache (PSD). Înseamnă că rămân de negociat un post de viceprimar, cele de directori ai societăţilor locale şi, bineînţeles, ceva locuri eligibile pe lista comună pentru alegerile parlamentare, unde putem anticipa că alianţa celor trei partide va obţine cel puţin doi senatori (din patru) şi patru deputaţi (din nouă).

ALDE sau UNPR?


În tabăra ALDE, Eugen Durbacă îşi va dori, probabil, un nou mandat de senator, alături de menţinerea în funcţie a directorilor actuali ai partidului (Transurb, Gospodărire Urbană, Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială) şi, eventual, un loc eligibil de deputat pentru Bogdan Ciucă. Pentru asta trebuie să negocieze! Şi un pas elegant a fost retragerea întâmpinării depuse pentru renumărarea tuturor voturilor la Primărie.

De cealaltă parte a baricadei, pentru voturile sale, UNPR ar putea cere un loc de deputat pentru Eugen Chebac, păstrarea şefiei Cantinei de Ajutor Social şi... postul de viceprimar rămas liber, în condiţiile în care ALDE are deja destul de multe solicitări în schimbul unui număr egal de voturi în CL. Pentru această din urmă poziţie, favorit este fără îndoială chiar Marius Stan, mai ales că noul primar şi-a început cariera administrativă sub oblăduirea fostului edil-şef. Mai exact, înainte de a fi director la Ecosal, Ionuţ Pucheanu i-a fost consilier personal lui Marius Stan! Iar relaţiile dintre cei doi au fost foarte bune, cu excepţia câtorva mici fricţiuni de campanie, normale, de altfel.

Rămâne de văzut doar dacă dorinţa lui Stan de a-şi continua proiectele începute (printre care şi faimosul tunel) va fi mai puternică decât impulsul orgolios de a nu lucra sub conducerea fostului său subordonat. Sau, cine ştie, poate visează la un loc în Parlament, în toamnă... Cert este că UNPR a făcut deja primul pas: şi-a retras întâmpinarea prin care solicita renumărarea voturilor la Primărie, documentul fiind semnat de prim-vicepreşedintele UNPR, Picu Apostol Roman.

AFLĂ cum va arăta NOUL Consiliu Local al Galaţiului - CLICK AICI

Citit 17783 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iunie 2016 00:25

13 comentarii

 • postat de macovei
  Miercuri, 08 Iunie 2016 23:06
  89.137.137.***
  Adica au dat la pace toti pentru furat si si-au impartit sferele de influienta! eu iau mai mult pt ca am castigat si voi restul mai putin! Toti sut mana in mana la bani si la furat si nu mai conteaza culoarea politica ! Nu v-ati prins?
  0
  2
  Raportează
 • postat de valy
  Miercuri, 08 Iunie 2016 17:57
  5.13.199.***
  bai bai eu am votat sa nu-i mai vad fata lui stan la primarie si acum mi-l bagati cu forta pe gat, nu mai vin niciodata la vot ca nu conteaza ,,nu am lipsit de la vot dar incepe sa-mi fie scarba mare de tot
  9
  3
  Raportează
 • postat de CINE NU STIE SI NU STIE CA NU STIE, ESTE PROST, FERESTE-TE!
  Miercuri, 08 Iunie 2016 12:04
  78.96.253.***
  Ba mamelucilor, degeaba comentati, daca aproape 187.000 de inscrisi pe liste sa voteze,s-au facut ca ploua,si nu au catadicsit sa-si puna in slujaba interesului general 15 minute sa voteze, este normal ca cei 91.000, care au votat, sa hotarasca destinul unui oras, in conditiile in care gusterii stateau la tira, creindu-le posibilitatea sa acceada la borcanul cu miere.

  Pe acesti absenti o sa-i vedem plangand nemultumiti de ceea ce li se intampla.

  Fara drept de apel.

  Mare parte din acesti inconstienti, o sa-i vedeti stricand gardurile pe la biserici,cersind fasole cu ciolan, sarmale, prescuri, bautura ,MOACA, prin cimitire si la cantina sociala, cu castroanele la vedere, clientii carciumilor dupa rachiu ieftin, facut din pufoaica, clintii santurilor de pa marginea drumurilor, in special la tara, ca sapa-i grea, si soarele tare.....

  Problema grava a societatii este ca acesti cetateni, carora, sigur, nu le poate lua nimeni dreptul la vot, dar nici nu exista vreo reglementare legala de sanctionare a iresponsabilitatii cetatenesti, asa cum, nici parlamentarilor nu li se poate lua dreptul de parlamentari, sau sa fie sanctionati pentru absente si dormitare in plenul parlamentului, societatea romaneasca, de la acest moment, este intro grava abatere, in primul rand, de la normele morale si constiintei umane, si apoi de la normele democratice, in care sunt stipulate drepturi si obligatii pentru fiecare membru al societatii, indiferent ce loc ocupa in societate.

  Aici este una din erorile grave ale societatii romanesti de dupa lovitura de stat din 89.

  Si, tocmai aici este esenta acestei probleme, daca ar fi fost o revolutie care sa porneasca dintrun ideal national comun, evolutia societatii ar fi fost controlata cu adevarat in mod democratic de intreg poporul, dat asa, fiind o actiune numai al unui grup restrans de interese, cum se vede de 26 de ani incoace,fraudulos inserata ca miscare populara, cum, eronat, intentionat, o descriu postcomunistii de acum, de aici,in frunte cu Iliescu,pentru a iesi din acuzatia de lovitura de stat, SI FRAUDELE SI DISTRUGERILE, care au dus tara de rapa.....

  Asadar, in conditiile actuale, cand societatea este divizata in multe bucati si felii,intentionat, pentru ca, grupari,asa-zise de partid, sa puna mana pe intreaga societate, s-o subordoneze intereselor lor, binenteles cu ajutorul cetatenilor, dovada fiind neparticiparea la vot, deci dezinteresul, in interesul mafiilor.

  Pantru ca chiar in acest moment, cand inca buletinele de vot, atatea cate sunt, nu s-au racit,mafiile lucreaza, mie da-mi AFDJ-ul, mie invatamantul, mie Ecosalul...........

  Mult zgomot si maraieli se aud, chiar in acest moment, pe la sediile de partid!

  Si, in fruntea acestor hacuieli si imparteli,conducatori fara criterii de valoare umana, ci cumetrie de partid, asa cum a fost intotdeauna la Galati, amintind doar Apaterm-ul, dus de rapa, in detrimentul celor care trebuia sa vina la vot.

  Si isi merita soarta!
  2
  30
  Raportează
 • postat de CERNEA
  Miercuri, 08 Iunie 2016 11:50
  193.230.156.***
  Soarta galatenilor a fost hotarata de pensionarii senili si cei cu patru clase primare, mai putin de acest "minunat" tineret care isi face studiile la marea universitate Galati, care au preferat sa stea in baruri si nu sa se rupa 5 minute sa voteze. asadar , vaicareala acestora ca nu sunt locuri de munca etc.etc nu isi mai are rost ,in loc de vaicareala sa mearga la adunat capsuni. asta vor face pentru ca asta merita.
  12
  30
  Raportează
 • postat de julien
  Miercuri, 08 Iunie 2016 11:18
  5.13.141.***
  in galati mafiotii sunt foarte bine organizati,asa ca nu va fi nicio problema la impartirea ciolanului si jefuirea bugetului.
  3
  26
  Raportează
 • postat de Anakin
  Miercuri, 08 Iunie 2016 11:17
  194.105.20.***
  Cred ca vreau si eu la Primarie. Bai, voi astia care nu ati votat?! ciocul mic! Nu aveti dreptul la cuvant.
  poate peste 4 ani, daca nu o punem de o suspendare pana atunci!!
  Gata, baietii impart ciolanul, nu le va fi foarte greu pentru ca sunt tot ei.
  0
  25
  Raportează
 • postat de Linia Magiuno pe clanta
  Miercuri, 08 Iunie 2016 11:12
  82.137.11.***
  *de mentionat impasibilitatea in fata posibilitatii ca un fost fotbalist, impus de Nica la sefia DJTS, atarnat la Transporturi dimpreuna cu alte "ciasuri" la fel de inutile ca cele care dau ora exactca in garile pustii, unde nu ajung decat trenuri intarziate cu ziua, sa ajunga city-manager/vataf public.
  5
  11
  Raportează
 • postat de Linia Magiuno pe clanta
  Miercuri, 08 Iunie 2016 11:08
  82.137.11.***
  Deja, s-au schimbat stapanii, no problem, aplaudam la urmatorii.

  "Si un pas elegant (al lui Durbaca!!!) a fost retragerea intampinarii depuse pentru renumarea tuturor voturilor la Primarie" - nu, asta poate fi cel mult o cardasie la coperirea unor suspiciuni de frauda.

  "au inceput negocieri politice (...) in joc sunt doua mandate de primar, un post de city manager si sefia societatilor din subordinea Consiliului Local". Cum asa ceva? Tu, ziar cica deontolog si independent, ar fi trebuit sa fii primul care sa te zbati pentru depolitizare, numire pe baza de concurs. Chiar si la postul de vataf public. In legea 215/2001 scrie ca numirea se face pe baza de concurs.

  E clar unde se va situa etalonul presei locale si in acest mandat. Dar, intr-un fel, asta ar putea fi de bine...
  0
  20
  Raportează
 • postat de G-Man
  Miercuri, 08 Iunie 2016 08:16
  5.2.209.***
  doar DNA-ul mai poate salva Galatiul de galateni dar din pacate DNA Galati doarme in papuci
  4
  50
  Raportează
 • postat de Akbar
  Miercuri, 08 Iunie 2016 08:05
  81.12.148.***
  Se pune ciorbita in farfurii !!! Poftiti la masa pentru inca 4 ani.
  1
  37
  Raportează
 • postat de corleone
  Miercuri, 08 Iunie 2016 07:59
  5.13.240.***
  Isi vor innoda din nou cozile intre ei . Nu-i o noutate !
  0
  40
  Raportează
 • postat de mize-rii
  Miercuri, 08 Iunie 2016 06:17
  94.176.183.***
  Aranjamente in stil Capone . Soarta Galatiului nu a fost stabilita la urne ci intre mafioti . Niciodada acest oras nu a fost asa de manevrat de interlopi ca in momentul de fata . Halucinant
  3
  44
  Raportează
 • postat de Ati invatat sa fiti ...jalnici , si va place
  Miercuri, 08 Iunie 2016 05:31
  108.245.201.***
  Vom trai si vom.....plesni . Acolo la voi in UE poate sa vina si D-zeu primar ca tot vai mama voastra o sa fiti . Daca voi nu puteti rezolva problemele minore ...( de atatia ani va apuca de posterior cainii pe la colturi ) .....dar visati la poduri si tunele .... Sunteti de toata scarba
  Ce trebuia pastrat (industria) ati distrus ... Legi tampite , birocratie cat mai multa , bancile va fura pe fata , somajul cronic si canceros peste tot , drumuri proaste, coruptie si mafie la ordinea zilei . De tot rahatul ....
  6
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.