Au început negocierile politice. Cine vor fi VICEPRIMARII şi CITY-MANAGERUL Galaţiului
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”, Nicoleta Onofrei

Au început negocierile politice. Cine vor fi VICEPRIMARII şi CITY-MANAGERUL Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Va fi Marius Stan viceprimarul lui Ionuţ Pucheanu?


Alegerile s-au terminat, rezultatele se ştiu, mandatele s-au împărţit, deci au început deja negocierile politice. În cazul municipiului Galaţi, în joc sunt două mandate de viceprimar, un post de city-manager şi, evident, şefia societăţilor din subordinea Consiliului Local. Un Consiliu din care fac parte 27 de aleşi: nouă de la PSD, şapte de la PNL, câte patru de la ALDE, şi, respectiv, UNPR, doi de la PMP, un independent. Doctrinar vorbind, avem o egalitate perfectă (13-13) între stânga şi dreapta (PSD, UNPR - stânga, PNL, ALDE, PMP - dreapta), care ar urma să fie decisă de independenta Daniela Simona Vreme. Dar cum doctrina de partid este deja o chestie vetustă, iar la nivel naţional există o cooperare anunţată PSD - ALDE - UNPR pentru alegerile parlamentare din toamnă, se poate presupune că respectivele formaţiuni vor alcătui şi majoritatea (17 voturi din 27) în viitorul CL Galaţi. Chiar dacă are primarul şi nouă consilieri, PSD va trebui, evident, să facă nişte compromisuri pentru a-şi asigura majoritatea.

Potrivit surselor noastre, postul de city-manager i-ar reveni social-democratului Marius Humelnicu, proaspăt eliberat de premierul Dacian Cioloş din funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, iar unul dintre viceprimari va fi Cristian-Sorin Enache (PSD). Înseamnă că rămân de negociat un post de viceprimar, cele de directori ai societăţilor locale şi, bineînţeles, ceva locuri eligibile pe lista comună pentru alegerile parlamentare, unde putem anticipa că alianţa celor trei partide va obţine cel puţin doi senatori (din patru) şi patru deputaţi (din nouă).

ALDE sau UNPR?

În tabăra ALDE, Eugen Durbacă îşi va dori, probabil, un nou mandat de senator, alături de menţinerea în funcţie a directorilor actuali ai partidului (Transurb, Gospodărire Urbană, Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială) şi, eventual, un loc eligibil de deputat pentru Bogdan Ciucă. Pentru asta trebuie să negocieze! Şi un pas elegant a fost retragerea întâmpinării depuse pentru renumărarea tuturor voturilor la Primărie.

De cealaltă parte a baricadei, pentru voturile sale, UNPR ar putea cere un loc de deputat pentru Eugen Chebac, păstrarea şefiei Cantinei de Ajutor Social şi... postul de viceprimar rămas liber, în condiţiile în care ALDE are deja destul de multe solicitări în schimbul unui număr egal de voturi în CL. Pentru această din urmă poziţie, favorit este fără îndoială chiar Marius Stan, mai ales că noul primar şi-a început cariera administrativă sub oblăduirea fostului edil-şef. Mai exact, înainte de a fi director la Ecosal, Ionuţ Pucheanu i-a fost consilier personal lui Marius Stan! Iar relaţiile dintre cei doi au fost foarte bune, cu excepţia câtorva mici fricţiuni de campanie, normale, de altfel.

Rămâne de văzut doar dacă dorinţa lui Stan de a-şi continua proiectele începute (printre care şi faimosul tunel) va fi mai puternică decât impulsul orgolios de a nu lucra sub conducerea fostului său subordonat. Sau, cine ştie, poate visează la un loc în Parlament, în toamnă... Cert este că UNPR a făcut deja primul pas: şi-a retras întâmpinarea prin care solicita renumărarea voturilor la Primărie, documentul fiind semnat de prim-vicepreşedintele UNPR, Picu Apostol Roman.

AFLĂ cum va arăta NOUL Consiliu Local al Galaţiului - CLICK AICI

Citit 18157 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.