Locomotive politice, la Galați. Cine sunt candidaţii mai (puţin) VOTAȚI decât partidul

Locomotive politice, la Galați. Cine sunt candidaţii mai (puţin) VOTAȚI decât partidul
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Faptul că "locomotiva" Eugen Durbacă a luat mai puţine voturi decât partidul naşte tot felul de teorii ale conspiraţiei


Dacă votul la Consiliul Local este unul de listă, pentru alegerea primarului votul este unul nominal, care ţine mai degrabă de persoană decât de partidul din spatele ei. Tocmai pentru a „trage lista”, obţinând mai multe voturi, candidaţii la Primăria oraşului au fost puşi în fruntea listei pentru Consiliul Local. Cu o excepţie: Ionuţ Pucheanu. Numai că, au fost cazuri în care, în loc să fie „aspiratoare de voturi”, candidaţii la Primărie s-au plasat sub scorul partidului. Iată cine a fost peste şi cine a fost sub partid.

Peste partid


Nu mai puţin de 7.058 de voturi (7,35 procente) peste partid a reuşit să obţină candidatul UNPR la Primărie, Marius Stan. Cu siguranţă faptul că progresiştii au obţinut patru mandate în Consiliul Local i se datorează.

Cu 3.060 de voturi (2,95 procente) mai mult ca partidul, candidatul PNL Nicuşor Ciumacenco intră şi el în categoria „locomotivelor” de partid. Şi el poate spune că o parte din meritul celor şapte mandate de consilier local câştigate de PNL îi aparţine.

Ultima în topul candidaţilor mai votaţi decât partidul este Daniela Chelaru - 265 de voturi (0,27 la sută) mai mult ca PND.

"Surpriza" Durbacă


Candidatul ALDE la Primăria Galaţi, Eugen Durbacă, a fost cap de listă atât la Consiliul Local, cât şi la Consiliul Judeţean, special pentru ca notorietatea lui să aducă mai multe voturi. Numai că... surpriză: Durbacă a luat cu 57 de voturi (30 de sutimi) mai puţin decât partidul! O asemenea stare de fapt a dat naştere la cel puţin trei scenarii politice. Conform unor teorii, Durbacă şi-ar fi oferit voturile fie candidatului PSD, Ionuţ Pucheanu, fie candidatului UNPR, Marius Stan. Prima idee este susţinută de PNL, cea de-a doua de PSD. Ambele sunt convinse că Durbacă şi-a sfătuit oamenii să nu-l voteze, în favoarea candidaţilor nominalizaţi. Există şi o a treia teorie, tot a conspiraţiei, născută de nucleul dur al PC din ALDE: că liberalii reformatori au refuzat să-l susţină pe Durbacă la Primărie. Ba, mai mult, că va exista o ruptură între liderul ALDE, Eugen Durbacă, şi preşedintele executiv, Cristian Dima.

Le-a luat-o partidul înainte


Primarul ales al Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, a obţinut cu 2.023 de voturi (2,62 la sută) mai puţin decât PSD. Numai că nu i se poate imputa nimic, pentru că numele lui nu a apărut pe lista de candidaţi la Consiliul Local. Şi candidatul PMP, Cătălin Cristache, a numărat cu 2.074 de voturi (2,34 procente) în minus comparativ cu partidul.

Deşi avea mai multă notorietate decât partidul abia născut, Iulian Aramă a rămas cu 314 voturi (0,37 la sută) în urma PSRO. La fel se poate spune şi despre Constantin Telegan, care, paradoxal, a luat cu 368 de voturi (0,401 la sută) mai puţin decât partidul pe care l-a înfiinţat - PML.

În topul candidaţilor mai puţin votaţi decât partidul este şi Monica Roman, rămasă cu 325 de voturi (0,37 la sută) de voturi în minus comparativ cu PRU.

În perioada imediat următoare, nu este exclus ca asemenea reuşite sau nereuşite individuale să dea naştere la analize şi eventuale sancţiuni în partidele respective!

Citit 5221 ori Ultima modificare Joi, 09 Iunie 2016 11:03

5 comentarii

 • postat de Dana
  Joi, 09 Iunie 2016 20:02
  87.223.101.***
  Sincer, va plag de mila domnule Durbaca. Imbatranit, cocosat si tot doriti sa conduceti orasul. Si iarasi...un sincer...imi pare bine ca nu v-au iesit voturile.. asa cu le-ati programat.Si ,inca ceva... poate peste 4 ani ,traim sau nu,,, sa nu va tremure mana cu votul pe care vreti sa-l introduceti in urna. Sau, poate nici nu veti stii pe cine votati ?!? Stiti...varsta , uneori , isi spune cuvantul. Pierderile de memorie acum sunt la moda.Numai bine...VIATA LIBERA!
  0
  0
  Raportează
 • postat de sile camataru
  Joi, 09 Iunie 2016 19:45
  89.136.186.***
  cine spune ca Durbaca a avut intelegere cu PSD-ul minte cu nerusinare. Durbaca a dorit sa aiba cat mai multe voturi pt a putea avea un nr cat mai mare de consileri.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Iancu din Hunedoara
  Joi, 09 Iunie 2016 15:51
  91.208.234.***
  Directiva de partid ALDE a fost sa se voteze cu PSD-ul respectiv cu Pucheanu!
  Membrii ALDE aveau sarcina de partid ca dupa ce voteaza sa faca poze la buletinul de vot stampilat si sa duca dovada la partid.
  Numai ca tradatorii au gasit o portita ca sa nu respecte directiva partidului. Dupa ce au pus stampila pe PSD respectiv pe Pucheanu si au facut poza buletinului pentru a avea dovada respectarii sarcinii au mai pus o stampila, anuland astfel votul.
  Astfel se explica de ce s-a vrut renumararea voturilor nule.
  Sursa e sigura, daca sapati unde trebuie va veti convinge ca e adevarat ce am scris.
  Domnul Dima ar face bine sa-si selecteze oamenii cu care lucreaza si sa nu mai aiba atat de multa incredere in ei!
  2
  4
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 09 Iunie 2016 10:55
  5.13.232.***
  Mi se intoarce stomacul pe dos cand I-l vad la fata pe asta! A casapit acest oras dupa revolutie si nici macar nu este acuzat de nimic!
  Galatenii au ales lupii paznici la oi! SUCCESE!
  2
  22
  Raportează
 • postat de Akbar
  Joi, 09 Iunie 2016 08:13
  81.12.148.***
  Nu-i nicio teorie a conspiratiei. O parte din voturile ALDE chiar au migrat spre PSD. Altfel nu castiga cine trebuia. Oricum prietenia PSD - ALDE - UNPR, prefigurata in capitala isi va intinde tentaculele si prin teritoriu, iar Galatiul va mai suporta inca 4 ani de "liniste tovaraseasca".
  2
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.