Locomotive politice, la Galați. Cine sunt candidaţii mai (puţin) VOTAȚI decât partidul

Locomotive politice, la Galați. Cine sunt candidaţii mai (puţin) VOTAȚI decât partidul
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Faptul că "locomotiva" Eugen Durbacă a luat mai puţine voturi decât partidul naşte tot felul de teorii ale conspiraţiei


Dacă votul la Consiliul Local este unul de listă, pentru alegerea primarului votul este unul nominal, care ţine mai degrabă de persoană decât de partidul din spatele ei. Tocmai pentru a „trage lista”, obţinând mai multe voturi, candidaţii la Primăria oraşului au fost puşi în fruntea listei pentru Consiliul Local. Cu o excepţie: Ionuţ Pucheanu. Numai că, au fost cazuri în care, în loc să fie „aspiratoare de voturi”, candidaţii la Primărie s-au plasat sub scorul partidului. Iată cine a fost peste şi cine a fost sub partid.

Peste partid

Nu mai puţin de 7.058 de voturi (7,35 procente) peste partid a reuşit să obţină candidatul UNPR la Primărie, Marius Stan. Cu siguranţă faptul că progresiştii au obţinut patru mandate în Consiliul Local i se datorează.

Cu 3.060 de voturi (2,95 procente) mai mult ca partidul, candidatul PNL Nicuşor Ciumacenco intră şi el în categoria „locomotivelor” de partid. Şi el poate spune că o parte din meritul celor şapte mandate de consilier local câştigate de PNL îi aparţine.

Ultima în topul candidaţilor mai votaţi decât partidul este Daniela Chelaru - 265 de voturi (0,27 la sută) mai mult ca PND.

"Surpriza" Durbacă

Candidatul ALDE la Primăria Galaţi, Eugen Durbacă, a fost cap de listă atât la Consiliul Local, cât şi la Consiliul Judeţean, special pentru ca notorietatea lui să aducă mai multe voturi. Numai că... surpriză: Durbacă a luat cu 57 de voturi (30 de sutimi) mai puţin decât partidul! O asemenea stare de fapt a dat naştere la cel puţin trei scenarii politice. Conform unor teorii, Durbacă şi-ar fi oferit voturile fie candidatului PSD, Ionuţ Pucheanu, fie candidatului UNPR, Marius Stan. Prima idee este susţinută de PNL, cea de-a doua de PSD. Ambele sunt convinse că Durbacă şi-a sfătuit oamenii să nu-l voteze, în favoarea candidaţilor nominalizaţi. Există şi o a treia teorie, tot a conspiraţiei, născută de nucleul dur al PC din ALDE: că liberalii reformatori au refuzat să-l susţină pe Durbacă la Primărie. Ba, mai mult, că va exista o ruptură între liderul ALDE, Eugen Durbacă, şi preşedintele executiv, Cristian Dima.

Le-a luat-o partidul înainte

Primarul ales al Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, a obţinut cu 2.023 de voturi (2,62 la sută) mai puţin decât PSD. Numai că nu i se poate imputa nimic, pentru că numele lui nu a apărut pe lista de candidaţi la Consiliul Local. Şi candidatul PMP, Cătălin Cristache, a numărat cu 2.074 de voturi (2,34 procente) în minus comparativ cu partidul.

Deşi avea mai multă notorietate decât partidul abia născut, Iulian Aramă a rămas cu 314 voturi (0,37 la sută) în urma PSRO. La fel se poate spune şi despre Constantin Telegan, care, paradoxal, a luat cu 368 de voturi (0,401 la sută) mai puţin decât partidul pe care l-a înfiinţat - PML.

În topul candidaţilor mai puţin votaţi decât partidul este şi Monica Roman, rămasă cu 325 de voturi (0,37 la sută) de voturi în minus comparativ cu PRU.

În perioada imediat următoare, nu este exclus ca asemenea reuşite sau nereuşite individuale să dea naştere la analize şi eventuale sancţiuni în partidele respective!

Citit 5321 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.