DILEME administrativ-politice: Ce va face Pucheanu cu TUNELUL lui Stan

DILEME administrativ-politice: Ce va face Pucheanu cu TUNELUL lui Stan
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Tunelul pe sub Dunăre reprezintă, cu siguranţă, unul dintre proiectele de căpătâi ale fostului primar Marius Stan, care, acum, va depinde de decizia noului primar, Ionuţ Pucheanu, şi a noului Consiliu Local.

Conform calendarului anunţat, pe 23 iunie trebuia să fie gata prima etapă a documentaţiei tunelului pe sub Dunăre realizată de consorţiul Louis Berger. Este vorba despre actualizarea studiului de prefezabilitate, realizarea studiilor geotehnic şi hidrologic, topografic, a anchetei origine-destinaţie, a studiului de trafic, a studiului de impact de mediu, analiza juridică a posibilităţilor de implementare a proiectului, inventarierea modalităţilor practice de finanţare a proiectului şi a disponibilităţii surselor de finanţare şi a investiţiilor. Din păcate, în afară de prezentarea destul de vagă, făcută în luna mai, în cadrul unei dezbateri publice, nu am mai aflat nimic concret despre soarte tunelului.

Iată ce crede primarul Ionuţ Pucheanu despre continuarea acestei investiţii. "Tunelul este, într-adevăr, un proiect care ar pune, într-o oarecare măsură, Galaţiul pe harta României. Dincolo de el, ca idee, ca proiect, trebuie văzut, într-adevăr, dacă aceşti consultanţi care au câştigat licitaţia pentru prospecţiunile geo ne vor putea spune dacă va putea fi făcut sau nu. În momentul de faţă, nu prea avem nimic. După mai bine de şase luni de la semnarea acestui contract, eu, unul, cel puţin, nu am văzut absolut nimic din partea dumnealor care să poată spune cu tărie: într-adevăr, se poate construi acest tunel. Până atunci, să spunem că mergem mai departe, că nu mergem, că-l dorim sau nu-l dorim, cred că e prea mult. E un proiect pe care, dacă se va dovedi viabil, fezabil, cu siguranţă îl vom duce la bun sfârşit", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Plăţi deja făcute


Conform datelor SEAP, licitaţia pentru documentaţia tunelului a fost câştigată de Louis Berger, cu o ofertă 11,6 milioane de lei fără TVA. Potrivit datelor noastre, suma de 2,5 milioane de lei, alocată în bugetul oraşului pe 2016, pentru subtraversare, nu a acoperit decât prima etapă a documentaţiei tunelului pe sub Dunăre. Pentru a fi demarată a doua etapă - elaborarea studiului de fezabilitate şi a studiului de oportunitate, elaborarea documentaţiilor de selecţie şi evaluare a partenerului privat, elaborarea tuturor documentaţiilor necesare accesării soluţiilor alternative de finanţare, pe baza cerinţelor finanţatorilor - ar trebui făcută o rectificare bugetară pentru o nouă plată, reprezentând 30 la sută din preţ. Restul de 50 la sută ar urma să va fie achitat în a treia etapă, care implică efectuarea selecţiei partenerului privat şi semnarea contractului de asistenţă la obţinerea finanţării din fonduri publice.

Citit 9165 ori Ultima modificare Marți, 28 Iunie 2016 18:36

7 comentarii

 • postat de Un pod mult prea indepartat
  Miercuri, 29 Iunie 2016 22:23
  89.136.2.***
  Si Viorel Stefan (deputat PSD de vreo 20 de ani si patron de bac cu 1.000.000 E profit pe an ) ce o sa zica ?
  Sunteti copii daca o sa credeti ca PSD are vreo intentie cat de mica in acest sens.....Ei au nevoie de prosti si asiatati sociali care sa- voteze in continuare. Somn usor galateni (cati ati mai ramas)...
  16
  4
  Raportează
 • postat de kovesi
  Miercuri, 29 Iunie 2016 22:22
  95.76.36.***
  Parca tot in ziar se spunea ca s-au platit zeci de milioane pe studiile de fezabititate si de mai multe ori nu doar o data iar acum se spune ca mai trebuie bani si ca nu e gata cu studiile etc? Va dati seama cati bani se fura cu aceste studii si de fapt nimic concret nu s-a facut?! Adica vina noul primar si spune ca nu a inteles nimic si nu e gata cand s-a platit atat de mult la aceste firme de catre marius stan? Hai ca miroase de la o posta a furaciune de bani publici prin firmele astea! Tunel nu se va face niciodata!
  17
  3
  Raportează
 • postat de un tovaras
  Miercuri, 29 Iunie 2016 13:47
  46.97.34.***
  pucheanu vrea sa faca tunel suspendat, ca-i mai fezabil.
  30
  17
  Raportează
 • postat de julien
  Miercuri, 29 Iunie 2016 09:48
  5.13.130.***
  pucheanu va face ce a facut cineva sub pod.
  35
  30
  Raportează
 • postat de Nobel
  Miercuri, 29 Iunie 2016 09:40
  82.208.137.***
  N-ar fi nimic surpinzator ca acest proiect (bun sau rau - nu ma pronunt) sa ajunga la cosul de gunoi. N-ar fi prima oara cand se incepe ceva, se cheltuiesc milioane pe studii si altele, iar apoi se alege praful. Ce s-a cheltuit sunt banii Galati-ului, asa ca trebuie luata in calcul o sustenabilitate a proiectului, macar pentru asta. Ca s-a tot spus (si atunci nu a iesit nimeni sa-l contrazica pe Stan) ca e bun si de folos, ca nu e asa scump si ca banii se vor amortiza... etc.
  30
  24
  Raportează
 • postat de Silion
  Miercuri, 29 Iunie 2016 06:49
  5.13.172.***
  Hai sa fim seriosi. Cu o rulota si cativa oameni (atat se vedea peste Dunare -vizavi de afdj) ei au facut studii?
  Au facut si ei un gratar si au luat banii...
  Apropo, care-I rezultatul pana acum? Se poate face sau nu? Domnu Stan! Aloooooo!
  38
  26
  Raportează
 • postat de Daniel
  Miercuri, 29 Iunie 2016 01:33
  86.122.212.***
  Pai cum sa continue? Sa fim seriosi...cand ati vazut vreodată ca psd-ul sa construiasca ceva?
  Sa distrugă? Da, cu siguranță...asa cum au distrus orașul ăsta in atâția ani in care l-aud condus..atât prin aleșii locali cat si prin senatorii si deputatii de Galati,dar se pare ca lumea este mulțumită de unde este acest oraș...asa ca i-au readus la conducerea lui.
  Somn ușor!
  35
  33
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.