Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
4 comentarii

Gălăţeanul Iulian B. s-a adresat recent redacţiei, încercând să lămurească unele aspecte ale facturii de energie electrică pe care a primit-o, aspecte pe care le-a considerat ciudate: pentru un apartament în care consumul este zero de mai mulţi ani, cititorul nostru spune că îi mai apare un rest de plată şi că, pe aceeaşi factură, i-a fost băgată de două ori taxa radio.

"Am o locuinţă în care nu stă nimeni, de mai mulţi ani. De fapt, din 2013, acel loc are consum zero. Nu avem niciun aparat conectat, nimic băgat în priză. Deci, consumul de energie electrică este zero de cel puţin trei ani. Cu toate astea, în luna iulie am primit de la Electrica două facturi, una - de regularizare a certificatelor verzi şi cealaltă - de regularizare a consumului. Am constatat surprins că, deşi nu am consumat nici măcar un kilowatt de ani de zile, pe factura primită de la Electrica Furnizare apare că mai avem un rest de plată, adică 1,71 lei. Suma e infimă, nu asta e problema, dar de ce trebuie să plătesc ceva pentru un loc în care nu consum absolut nimic? Mai mult, de ce în factură apare şi taxa radio, ba chiar de două ori!, în condiţiile în care, tot de acum trei ani, am dat declaraţie pe proprie răspundere pentru a renunţa la plata ei?", s-a întrebat Iulian B.

Electrica Furnizare "a făcut lumină"


Pentru a ne dumiri şi noi despre ce este vorba, i-am contactat pe reprezentanţii Electrica Furnizare Galaţi, care ne-au redirecţionat, după mai multe insistenţe, la firma-mamă. Răspunsul de la Bucureşti a venit apoi prompt şi foarte amănunţit.

Întrucât situaţia i-ar putea interesa pe mai mulţi dintre cititori noştri, prezentăm răspunsul Electrica Furnizare SA in extenso: "Factura de regularizare certificate verzi s-a emis în baza Legii nr. 122/ 2015, potrivit căreia, în factura de energie electrică transmisă clienţilor finali, valoarea certificatelor verzi se facturează separat faţă de tarifele/ preţurile pentru energia electrică. Valoarea certificatelor verzi reprezintă produsul dintre valoarea cotei anuale obligatorii de achiziţie de certificate verzi (CV/MWh), estimată de către ANRE, cantitatea de energie electrică facturată (MWh) şi preţul certificatelor verzi, calculat ca preţ mediu ponderat al tranzacţiilor din piaţa centralizată a certificatelor verzi în luna anterioară lunii de facturare sau ultima medie ponderată lunară disponibilă. Până cel târziu la data de 1 septembrie a fiecărui an, furnizorii de energie electrică vor regulariza, în tranşe egale, valoarea certificatelor verzi aferente anului anterior, în funcţie de cota anuală stabilită de către ANRE, energia electrică furnizată şi preţul mediu ponderat al certificatelor verzi utilizate de către furnizor pentru anul anterior.

Factura de regularizare certificate verzi nr. […] reprezintă regularizarea certificatelor verzi aferentă perioadei 01.01.2015 - 31.12.2015, în valoare de 0 lei (pct. 4 - total de plată factură curentă). Mai exact, factura în discuţie reprezintă diferenţa dintre valoarea Certificatelor verzi actualizate în funcţie de cota anuală stabilită de către ANRE (1 kWh x 0,03642 lei / kWh = 0,03642 lei, rotunjit 0,04 lei) şi valoarea Certificatelor verzi facturate anterior (1 kWh x 0,03592 lei / kWh = 0,03592 lei, rotunjit 0,04 lei), conţinute pe factura de energie a lunii octombrie 2015 (vezi anexa).

Factura de regularizare consum energie electrică nr. […] (pct. 4 - total de plată factură curentă 5 lei), este aferentă perioadei de facturare 01.06.2016 - 01.07.2016 şi conţine 0 kWh consum de energie electrică precum şi contravaloarea taxelor radio aferente lunilor iunie şi iulie 2016 (s-a facturat taxa radio deoarece perioada de facturare include prima zi a lunii respective), adică 2 x 2,5 lei. Această factură a fost achitată parţial din soldul creditor de -3,29 lei aflat în contul firmei noastre, rămânând astfel un rest de plată de 1,71 lei, pe care l-aţi achitat în data de 01.08.2016, la Casieria Siderurgiştilor.

Societatea Electrica Furnizare S.A. Bucureşti încasează taxele de radiodifuziune şi televiziune, în conformitate cu obligaţiile rezultate din Hotărârile de Guvern nr. 977/2003, nr. 978/2003 şi nr. 1292/2007. Scutirea de la plata acestor taxe se poate face numai în condiţiile prevăzute de reglementările menţionate şi prin modalitatea stabilită de societăţile beneficiare”, se arată în răspunsul Electrica Furnizare trimis lui Iulian B. şi redacţiei noastre.

Declaraţia pentru renunţarea la plata taxei radio trebuie făcută anual


Electrica Furnizare SA mai afirmă că, în conformitate cu modificările aduse la HG 977/2003, privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, prin HG 1292/2007 (publicată în Monitorul Oficial nr. 732/2007), declaraţia pe proprie răspundere de scutire de la plata taxei radio trebuie reînnoită în fiecare an, recomandând ca reînnoirea să fie făcută cu minimum 30 de zile înainte de data expirării scutirii precedente. În ceea ce priveşte situaţia lui Iulian B., „locul de consum respectiv a beneficiat de reducere de la plata taxei radio în perioada 01.06.2014 - 31.05.2015, în baza unei Declaraţii pe propria răspundere de scutire de la plata acestei taxe. Având în vedere că această declaraţie are valabilitate 12 luni, conform Precizărilor Societăţii Române de Radiodifuziune pentru aplicarea H.G. nr. 977/2003 şi modificată prin H.G. 1292/2007, iar până la data de 31.05.2015 (şi nici ulterior acestei date) nu a fost reînnoită, această taxă radio a fost reintrodusă automat la plată începând cu data de 01.06.2015. După cum se poate observa, taxa radio este conţinută pe toate facturile de energie emise în perioada iunie 2015 - iunie 2016, facturi pe care le-aţi achitat integral. Menţionăm că imobilul în discuţie beneficiază deja de reducere de la plata taxei TV, în baza declaraţiei depuse iniţial care are valabilitate pe o perioadă nedeterminată”.

O primă concluzie ar fi că de moarte şi de certificate verzi nu scapă nimeni. Iar a doua: dacă aţi dat declaraţie pentru scutirea de la plata taxei radio, ea trebuie reînnoită în fiecare an înainte de expirarea termenului, altfel taxa este reintrodusă în plată. Pentru taxa TV, este de ajuns o singură declaraţie, asta până când Guvernul va hotărî altceva.

AFLĂ unde puteţi RECLAMA UNDA VERDE. Adresă de e-mail creată de Primăria Galați

Citit 13564 ori Ultima modificare Joi, 25 August 2016 19:45

4 comentarii

 • postat de Marius Ionascu Vineri, 26 August 2016 08:47 213.218.53.*** Link la comentariu
  0
  6

  1) taxa mi se pare modica

  2) taxa oricum este bagata pe gat deaiurea (poate nu ascult niciodata radio romania etc si poate ascult doar muzica FM si nu ar trebui sa platesc - nu ascult - nu platesc, nu ?)

  3) conform legii, poate sa aibe radio pe baterii si atunci daca nu declara ca nu asculta chiar daca are factura 0 lei tot trebuie sa plateasca taxa

  Raportează
 • postat de Moartea pe uliţă Vineri, 26 August 2016 08:35 92.82.182.*** Link la comentariu
  0
  7

  ... motto ... la Electrica ca peste tot in sistemul public de productie-distributie utilitati, 30% dintre salariati sunt angajati pe functia de referent taiat frunze la caini prin / in birouri iar 30 % dintre directorii Electrica sunt direct responsabili de aceasta prestare ... criteriile de angajare pe post sunt indecent de birocratice dar si dure deoarece singurul merit pentru care acestia semneaza luna de luna pe statele de plata Electrica ptr minim 2000 lei net pentru taiat frunze la caini prin / in birouri este ca sunt in relatii de rudenie, cumetrie sau sunt angajari facute prin trafic de influenta cu alti 30% dintre salariati Electrica, aceia care primesc salar datorita muncii prestate, anume ... taiat frunze la caini prin / in birouri si alti 30% dintre toti directorii Electrica coordoneaza la sange activitatea acestora din urma precum si schemele de angajari !!!

  Raportează
 • postat de Misterul lui Tutankamon Vineri, 26 August 2016 05:19 95.77.196.*** Link la comentariu
  1
  7

  Misterul cel mai adanc= pe factura Electrica nu se mai trece consumul de kwh (citit sau estimat) deci platesti la bani cati vrea muschii lor. In plus, se prefac ca trimit oameni pe teren sa citeasca contoarele, dar pe facturinu scrie nimic despre indici. OPC nuvede n-aude, la fel Avocatu popoului

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Vineri, 26 August 2016 01:14 82.78.127.*** Link la comentariu
  4
  34

  De subjugarea marilor corporatii nu scapa nimeni! Este illegal sa impui obligativitatea cu de-a sila a doua servicii unui consummator tertza parte
  care nu are nevoie in mod tacit de un serviciu. E ca si cum imi fac abonament de internet si firma imi pune la facture plata la 3 luni taxa de frizerie... desi eu poate nu obisnuiesc sa ma tund sau pur si simplu port o tunsoare Kojak! IN REALITATE RADIOURILE ONLINE PRIN INTERMEDIUL INTERNETULUI SUNT MARE PARTE GRATUITE DECI RADIODIDUZIUNEA ROMANA NU ARE NICI O TREABA CU ELE!
  Poate sunt colectionar de scule adio ce contin si radiouri dar nu le folosesc aproape niciodata sau chiar niciodata pe radio!
  Alt exemplu elovent... imi cumpar un TV diagonala mare il folosesc ca si monitor prin cablu HDMI sau Miracast si legea de gumilastic bananiera ma oblige sa am abonament tv daca detin un apparat tv la adresa respective! EI NU ZAU! Hai sa ma hionotizeze sa vada
  cate ore de radio si tv TVR si cultural\radioromaniaactulitati am procesat in urmatorii 15 ani??? Poate le vine mintea de pe urma si termin cu prostia asta de cerseala in forma continuata illegala!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.