”Represalii” după PIERDEREA INVESTIȚIEI Yazaki. ”Nu voi mai face nimic pentru Galaţi”

”Represalii” după PIERDEREA INVESTIȚIEI Yazaki. ”Nu voi mai face nimic pentru Galaţi”
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

"Am adus o groază de ambasadori, de misiuni economice, dar nu s-a mişcat nimic", susţine Marian Filimon, preşedinte al Patronatului IMM-urilor Galaţi


Un miliard de euro va fi la dispoziţia judeţului Tulcea până în anul 2020, din care nu mai puţin de 200 de milioane de euro vor fi dedicate dezvoltării IMM-urilor din acest judeţ "coleg" cu Galaţiul în cadrul Regiunii Sud-Est. La sfârşitul săptămânii viitoare, la Tulcea va avea loc o dezbatere economică cu tema "Susţinerea dezvoltării IMM-urilor în cadrul ADI ITT Delta Dunării", un program-gigant care nu este, însă, dedicat în exclusivitate biosferei Deltei Dunării.

De asemenea, la sfârşitul lunii septembrie, tot în Regiunea Sud-Est, dar la Constanţa, va avea loc un eveniment organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în colaborare cu Departamentul pentru Promovarea Investiţiilor şi Comerţului din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiei cu Mediul de Afaceri, în cadrul programului "Invest în România". Conform preşedintelui Federaţiei Patronale a IMM-urilor din Regiunea 2 Sud-Est, gălăţeanul Marian Filimon, la evenimentul de la Constanţa vor participa peste 300 de persoane - oameni de afaceri, reprezentanţi ai Guvernului României, ai corpului diplomatic acreditat, consilieri economici din cadrul ambasadelor României în străinătate - şi are ca obiectiv atragerea de investiţii şi promovarea exportului în domenii ca energie, resurse minerale, turism, agricultură, industrie şi infrastructură.

L-am întrebat pe Marian Filimon, care este, totodată, şi preşedinte al Patronatului IMM-urilor Galaţi, de ce organizaţia pe care o conduce s-a implicat atât de puternic în organizarea celor două evenimente în alte judeţe şi nu a făcut un lucru de acest gen şi la Galaţi. "La Galaţi am adus până acum o groază de ambasadori, de misiuni economice, dar nu s-a mişcat nimic. Iar după ce fosta administraţie publică a Galaţiului a pierdut investiţia celor de la Yazaki, care ar fi dus la crearea a 3.000 de locuri de muncă, şi până la stabilizarea politică a lucrurilor la nivel local şi judeţean, nu voi mai face nimic pentru Galaţi", a răspuns Marian Filimon.

La începutul anului trecut, japonezii de la compania Yazaki au început angajările la fabrica de componente auto pe care au construit-o la Brăila, o investiţie totală de 40 de milioane de euro, care ar fi putut fi a Galaţiului. Deja, la această oră, Yazaki are circa 1.300 de angajaţi şi a cerut ajutor de stat pentru crearea a încă 800 de locuri de muncă. Oferta pentru construcţia acestei fabrici a fost făcută de japonezi autorităţilor locale atât din Galaţi, cât şi din Brăila, dar, în final, autorităţile brăilene s-au mişcat mult mai bine şi i-au câştigat pe japonezi de partea lor. La vremea respectivă, Frantisek Kolvek, manager Yazaki Brăila, a confirmat acest lucru: "Principalul argument pentru această decizie (alegerea Brăilei pentru investiţie - n.red.) a fost excelenta impresie făcută de către reprezentanţii judeţeni şi municipali asupra echipei Yazaki în timpul întâlnirilor cu aceştia". Astfel, Brăila s-a ales cu una dintre cele mai mari investiţii de după decembrie 1989.

Citit 17637 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 23:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.