TINERII ȘI ORAŞUL - Cheltuieli şi socoteli | De câți BANI are nevoie un STUDENT pe lună

TINERII ȘI ORAŞUL - Cheltuieli şi socoteli | De câți BANI are nevoie un STUDENT pe lună
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

De aproape două săptămâni, studenţii Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi au revenit la cursuri. Iar cei din provincie sau veniţi de departe s-au mutat în noile camere din căminele studenţeşti. Pentru asta, însă, au fost nevoiţi să scoată bani din buzunar. Regia de cămin (peste 100 de lei, chiar peste 200 de lei, dacă eşti la taxă), drumul până la Galaţi (între 50 şi 150 de lei), cumpărarea unui televizor sau a unui minifrigider (400 de lei) sunt numai câteva dintre lucrurile pentru care tinerii sau familiile lor au fost nevoiţi să scoată bani din buzunar. Mai punem la socoteală masa pe zi (aproximativ 30 de lei - prânz şi cină la cantină), parţial transportul şi ceva bani de buzunar pentru cărţi şi distracţie, un minim pentru îmbrăcăminte (deja e lux) şi vedem că nu e chiar uşor să te întreţii sau să fii întreţinut pentru studii în ziua de azi. Nici dacă stai acasă, cu părinţii, lucrurile nu sunt mai simple, dacă nu munceşti undeva sau nu iei măcar bursă.

Ce înseamnă şi cât costă strictul necesar


Cei mai mulţi bani din bugetul unui student sunt alocaţi pentru cazare. La cămin e cel mai ieftin, dar sunt încă trei în cameră. Cei care nu suportă aglomeraţia, au varianta chiriei sau a gazdei, iar zonele de locuit pe care le aleg dictează şi suma plătită lunar, ce poate ajunge şi la 600 de lei. De cele mai multe ori, studenţii aleg să stea câte doi în cameră sau apartament, înjumătăţind astfel suma. Se adaugă 250 de lei utilităţile, mâncarea - peste 300 de lei, dacă mai mănâncă şi în oraş, fără să ţină cont de ce trimite mama, haine - cel puţin 100 lei. La toate acestea, adăugăm şi transportul. Unii dintre tineri vin la facultate cu autobuzul şi îşi pot deconta cheltuielile, însă alţii aleg să se deplaseze cu maşina personală. Aşa că mai adăugăm 200 de lei şi aici. Nu mai punem la socoteală ţigările, ieşirile cu prietenii - măcar un weekend pe lună - sau banii de buzunar pentru un film sau teatru. Adăugăm însă bani pentru cărţi de specialitate. Cărţile se găsesc şi la bibliotecă, dar îţi vine mult mai uşor să înveţi dacă le cumperi. Un student la medicină, de exemplu, are nevoie de tratate şi manuale care nu se găsesc pe toate drumurile. Tragem linie şi aflăm, la un calcul simplu, că 1.000 de lei nu i-ar ajunge să se poată descurca, decent, o lună de zile. Noroc că, dincolo de estimări, viaţa de student se rezumă la "a te întinde cât îţi este plapuma". În realitate, mulţi tineri se descurcă cu mult mai puţini bani.

Între sponsorii oficiali - mama şi tata - şi primul job


Dacă cei de anul II sau III îşi găsesc joburi pentru a se întreţine, bobocii aflaţi la început de drum exclud această variantă. Şi atunci le este mai greu să se obişnuiască să trăiască cu puţin, fără răsfăţul de acasă. Cei mai mulţi dintre "boboci" se bazează pe câştigurile şi pachetele pregătite de părinţi şi puţini sunt cei care nu aduc cu ei în bagaje, duminică de duminică, tocăniţa de legume la borcan sau zacusca de vinete.

Andreea Crăciun este studentă în anul I la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi şi încearcă să se obişnuiască cu viaţa de student. „Din ce am văzut, aş cheltui peste 200 de lei pe lună cu mâncarea şi aş avea nevoie de 200 de lei ca să-mi pot cumpăra haine. Mă bazez mult pe ajutorul părinţilor, pe mâncarea de acasă şi - din fericire - am şi un loc de muncă", a spus Andreea.

Citit 5070 ori Ultima modificare Luni, 17 Octombrie 2016 18:46

2 comentarii

 • postat de student
  Marți, 18 Octombrie 2016 17:35
  5.13.175.***
  daca "pe vremuri" traiai de pe o zi pe alta cu 2 perechi de blugi pe an si acum e putin mai bine, nu inseamna ca trebuie sa ne obisnuim cu nivelul asta de trai doar pentru ca se poate si mai rau. de asta ne ducem naibii ca si natie, nu facem nimic sa ne ridicam nivelul de trai ci ne complacem in groapa de noroi pe care ne-am sapat-o.

  mereu aud de "viata de student" si ca toti ati trecut prin asta. daca voi ati indurat frigul prin camine din octombrie pana in aprilie si ati luat masa impreuna cu gandacii, asta nu inseamna ca noua generatie trebuie sa treaca prin aceleasi lucruri ca sa se "caleasca".
  cand citesc unele comentarii de pe aici nu stiu daca sa ma revolt sau daca sa imi para rau pentru voi, sunteti atat de invatati sa existati dar nu stiti ce inseamna sa traiti. sunteti atat de marcati de lipsurile din copilarie si tinerete incat acum incercati sa justificati trauma cu care ati ramas spunand ca v-a ajutat sa va intariti si ca lucrurile prin care ati trecut sunt absolut normale, desi daca analizati cateva minute situatia va dati seama ca ati trait la limita demnitatii umane.


  sfatul meu pentru voi, generatia veche, cei care adorati sa aruncati gunoiul in curtea generatiei noi. faceti-va o cana cu cafea/ceai. stati 30 de minute singuri, pe scaun, si faceti-va o introspectie. serios, ganditi-va la caracterul vostru, la ce fel sunteti, la cum abordati problemele in general. dupa aceea, ganditi-va la ceilalti oameni de varsta voastra. ce fel sunt, ce au facut pana acum. cum au ajutat societatea? au facut ceva in plus fata de treburile pe care erau obligati sa le duca la capat?

  dupa ce v-ati raspuns la toate intrebarile de mai sus, realizati un singur lucru: din mainile voastre a iesit generatia pe care tot o blamati.
  suntem 2 categorii: cei ce sunt fix ca voi, care se complac la limita existentei si cei ce incearca sa schimbe ceva dar au mainile legate la spate de prima categorie, sa nu cumva sa supere pe cine nu trebuie. voi in ce categorie v-ati indemnat copiii?
  1
  3
  Raportează
 • postat de Marian
  Marți, 18 Octombrie 2016 11:46
  89.121.200.***
  Masina personala, deja asta nu inseamna ca nu ai bani. Vremurile sunt mult mai bune acum, unii o duceau cu 2 perechi de blugi tot anul si primeau cate una la Craciun sau Paste. Si acum ne plangeam...
  1
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.