TINERII ȘI ORAŞUL - Cheltuieli şi socoteli | De câți BANI are nevoie un STUDENT pe lună

TINERII ȘI ORAŞUL - Cheltuieli şi socoteli | De câți BANI are nevoie un STUDENT pe lună
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

De aproape două săptămâni, studenţii Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi au revenit la cursuri. Iar cei din provincie sau veniţi de departe s-au mutat în noile camere din căminele studenţeşti. Pentru asta, însă, au fost nevoiţi să scoată bani din buzunar. Regia de cămin (peste 100 de lei, chiar peste 200 de lei, dacă eşti la taxă), drumul până la Galaţi (între 50 şi 150 de lei), cumpărarea unui televizor sau a unui minifrigider (400 de lei) sunt numai câteva dintre lucrurile pentru care tinerii sau familiile lor au fost nevoiţi să scoată bani din buzunar. Mai punem la socoteală masa pe zi (aproximativ 30 de lei - prânz şi cină la cantină), parţial transportul şi ceva bani de buzunar pentru cărţi şi distracţie, un minim pentru îmbrăcăminte (deja e lux) şi vedem că nu e chiar uşor să te întreţii sau să fii întreţinut pentru studii în ziua de azi. Nici dacă stai acasă, cu părinţii, lucrurile nu sunt mai simple, dacă nu munceşti undeva sau nu iei măcar bursă.

Ce înseamnă şi cât costă strictul necesar

Cei mai mulţi bani din bugetul unui student sunt alocaţi pentru cazare. La cămin e cel mai ieftin, dar sunt încă trei în cameră. Cei care nu suportă aglomeraţia, au varianta chiriei sau a gazdei, iar zonele de locuit pe care le aleg dictează şi suma plătită lunar, ce poate ajunge şi la 600 de lei. De cele mai multe ori, studenţii aleg să stea câte doi în cameră sau apartament, înjumătăţind astfel suma. Se adaugă 250 de lei utilităţile, mâncarea - peste 300 de lei, dacă mai mănâncă şi în oraş, fără să ţină cont de ce trimite mama, haine - cel puţin 100 lei. La toate acestea, adăugăm şi transportul. Unii dintre tineri vin la facultate cu autobuzul şi îşi pot deconta cheltuielile, însă alţii aleg să se deplaseze cu maşina personală. Aşa că mai adăugăm 200 de lei şi aici. Nu mai punem la socoteală ţigările, ieşirile cu prietenii - măcar un weekend pe lună - sau banii de buzunar pentru un film sau teatru. Adăugăm însă bani pentru cărţi de specialitate. Cărţile se găsesc şi la bibliotecă, dar îţi vine mult mai uşor să înveţi dacă le cumperi. Un student la medicină, de exemplu, are nevoie de tratate şi manuale care nu se găsesc pe toate drumurile. Tragem linie şi aflăm, la un calcul simplu, că 1.000 de lei nu i-ar ajunge să se poată descurca, decent, o lună de zile. Noroc că, dincolo de estimări, viaţa de student se rezumă la "a te întinde cât îţi este plapuma". În realitate, mulţi tineri se descurcă cu mult mai puţini bani.

Între sponsorii oficiali - mama şi tata - şi primul job

Dacă cei de anul II sau III îşi găsesc joburi pentru a se întreţine, bobocii aflaţi la început de drum exclud această variantă. Şi atunci le este mai greu să se obişnuiască să trăiască cu puţin, fără răsfăţul de acasă. Cei mai mulţi dintre "boboci" se bazează pe câştigurile şi pachetele pregătite de părinţi şi puţini sunt cei care nu aduc cu ei în bagaje, duminică de duminică, tocăniţa de legume la borcan sau zacusca de vinete.

Andreea Crăciun este studentă în anul I la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi şi încearcă să se obişnuiască cu viaţa de student. „Din ce am văzut, aş cheltui peste 200 de lei pe lună cu mâncarea şi aş avea nevoie de 200 de lei ca să-mi pot cumpăra haine. Mă bazez mult pe ajutorul părinţilor, pe mâncarea de acasă şi - din fericire - am şi un loc de muncă", a spus Andreea.

Citit 5418 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 22:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.