Cât COSTĂ un set de ANALIZE MEDICALE în laboratoarele din Galaţi

Cât COSTĂ un set de ANALIZE MEDICALE în laboratoarele din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Gălăţenii asiguraţi în sistemul public de sănătate pot beneficia de un set de analize medicale decontate de stat, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie. În funcţie de vârsta persoanei, frecvenţa cu care sunt recomandate investigaţiile variază. Lună de lună, fondurile pe care laboratoarele medicale le primesc de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) sunt insuficiente pentru a acoperi toată cererea. În consecinţă, mulţi asiguraţi sunt nevoiţi să-şi facă analizele contra cost, chiar dacă, în acelaşi timp, contribuie şi la Fondul de sănătate.

Analize recomandate în mod uzual

În municipiul Galaţi, costul unui set de analize de rutină recomandate de medicul de familie poate varia între 100 şi 130 de lei. O astfel de baterie de analize de sânge poate cuprinde hemoleucograma, colesterolul (HDL/LDL), trigliceridele, creatinina, transaminazele (TGO şi TGP) şi glicemia. "De asemenea, în cazul unei anemii, medicul de familie poate recomanda şi o sideremie. Alte analize uzuale, pe lângă cele de sânge, sunt: examenul sumar de urină, urocultura, examenul coproparazitologic şi, pentru bărbaţi, examenul de prostată. Poate fi recomandat şi un TSH, pentru tiroidă", a explicat medicul de familie Dumitru Mărăşescu, pentru "Viaţa liberă".

Costurile pentru fiecare analiză

Preţul unei hemoleucograme complete variază între 14 şi 19 lei, în funcţie de laboratorul ales. Spre exemplu, la Medicotest hemoleucograma costă 18 lei, la Romar - 19 lei, la clinica Sante - 15 lei, iar în cadrul laboratorului de la Spitalul Judeţean  - 14,1 lei. Rezultatele pentru această analiză sunt disponibile după o zi.

Pentru stabilirea glicemiei, trebuie să scoateţi din buzunar între şase şi opt lei. La fel costă şi analiza pentru determinarea colesterolului seric total. Pentru determinarea trigliceridelor, costul analizei variază între şapte şi zece lei. Între 12 şi 16 lei costă şi stabilirea transaminazelor (TGO şi TGP). Stabilirea valorilor creatininei din sânge costă între şapte şi opt lei. Un sumar de urină, altă analiză de rutină, costă între 9,5 şi 13 lei.

Potrivit recomandărilor făcute de Ministerul Sănătăţii, persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani au nevoie de un set de analize preventive o dată la trei ani. Pentru cei trecuţi de 40 de ani, analizele trebuie făcute în fiecare an. În cazul bolnavilor cronici, însă, medicul de familie sau cel din specialitatea respectivă poate recomanda repetarea analizelor chiar şi o dată la şase luni.

Cum puteţi verifica fondurile laboratoarelor din Galaţi

În prezent, 26 de furnizori medicali care asigură servicii de laborator se află în contract cu CJAS Galaţi. Gălăţenii asiguraţi pot verifica online ce laborator mai are fonduri pe luna în curs. Verificarea poate fi făcută destul de simplu, prin urmarea câtorva paşi. În primul rând, accesaţi site-ul http://www.cnas.ro/casgl. În partea dreaptă a paginii, la rubrica "Servicii", apăsaţi opţiunea "Raportări furnizori online". Apăsaţi apoi pe fereastra "Raportare paraclinic", iar sistemul vă va afişa o listă completă cu toate laboratoarele de analize din judeţ aflate în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi.

După cum prevede legea, furnizorii de servicii medicale au zilnic obligaţia de a raporta ce sume au fost cheltuite şi ce fonduri mai sunt disponibile. Raportarea pentru ziua precedentă este făcută în ziua în curs, până la ora 12.00. Pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, raportarea este făcută luni, până la ora 12,00. În cazul sărbătorilor legale, raportarea trebuie făcută în prima zi lucrătoare, în acelaşi interval orar.

Unele clinici din Galaţi au afişate direct pe website-urile proprii tarifele pentru analizele medicale pe care le pot face. În alte cazuri, trebuie să mergeţi la sediul laboratorului sau să încercaţi să obţineţi informaţii prin telefon.

Citit 26887 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.