Ce CLĂDIRE ISTORICĂ vrea să REABILITEZE Primăria Galați și cu ce BANI
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Ce CLĂDIRE ISTORICĂ vrea să REABILITEZE Primăria Galați și cu ce BANI
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Municipalitatea vrea să transforme clădirea de pe Domnească nr. 58, care în prezent găzduieşte tot felul de birouri, în spaţiu pentru expoziţii temporare


Din multitudinea de clădiri vechi, cu arhitectură de epocă sau declarate monumente istorice, care se degradează pe zi ce trece în centrul oraşului, un imobil ar putea avea şansa de a fi reabilitat pe bani europeni. Este vorba despre clădirea din strada Domnească nr. 58, din imediata vecinătate a Palatului Administrativ, imobil înscris în Lista monumentelor istorice, datat 1872, aşa cum se poate citi şi pe frontispiciul lui. Deocamdată, Primăria municipiului Galaţi face primul pas: a găsit firma care să-i facă documentaţia necesară cu care, mai apoi, să acceseze finanţare europeană.

Contract de 71.736 de lei cu TVA

Potrivit anunţului postat pe portalul Primăriei, SC Proiect SA şi-a adjudecat contractul de prestări servicii pentru întocmirea proiectului faza Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii la obiectivul “Reabilitare Zonă Istorică, Municipiul Galaţi - Reabilitare imobil strada Domnească nr. 58“.

Pentru documentaţie, Primăria va plăti suma de 71.736 de lei cu TVA, termenul de realizare fiind de 60 de zile. Mai departe, municipalitatea intenţionează accesarea de fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 - Axa prioritară 5 „Conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”.

Ce planuri are administraţia locală

Conform Biroului de presă al Primăriei, prin proiect se va prevedea amenajarea spaţiului pentru expoziţii temporare, prin realizarea unei întregi serii de lucrări. În primul rând se au în vedere lucrări de restaurare, protecţie şi conservare a monumentului istoric, consolidarea (dacă este cazul) a structurilor de rezistenţă, desigur, în conformitate cu normativele tehnice în vigoare şi cu concluziile şi recomandările expertizei tehnice, şi amenajarea unor spaţii expoziţionale multifuncţionale, pentru expuneri şi manifestări interactive.

Nu mai puţin importante sunt restaurarea şi remodelarea plasticii faţadelor, dotările interioare, refacerea pardoselilor, a finisajelor interioare şi exterioare corespunzătoare noi destinaţii. Pe listă se află şi refacerea scărilor de acces, precum şi soluţionarea accesului pentru persoanele cu dizabilităţi.

De asemenea lucrările vor viza şi încălzirea spatiilor prin ridicarea performanţei energetice a clădirilor, în vederea reducerii consumului de energie termică, fără a afecta statutul de monument istoric al construcţiei, amenajare exterioară, dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil. Amenajarea exterioară prin lucrări peisagistice, decorative şi de revitalizare a spaţiilor funcţionale, a parcării, căilor de acces şi a iluminatului arhitectural interior şi exterior.

Rămâne de văzut dacă Primăria va reuşi să obţină bani europeni. Cert este că, în mandatul trecut, Primăria în tandem cu Consiliul Judeţean au reuşit, tot cu fonduri europene, să reabiliteze un singur imobil de epocă, cel de pe strada Domnească nr. 91, care acum adăposteşte Centrul Multicultural "Dunărea de Jos".

Citit 4182 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.