Apă-Canal luptă împotriva WC-ului din fundul curţii

Apă-Canal luptă împotriva WC-ului din fundul curţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, la sediul societăţii locale de distribuţie a apei potabile, SC Apă Canal, s-a semnat un contract, în valoare totală de 6.687.262 de lei. Finanţarea este europeană şi presupune realizarea până la sfârşitul acestui an a mai multor proiecte în domeniul apei potabile şi apelor uzate din judeţul Galaţi.

Mai exact, firma care a câştigat licitaţia pentru acest contract va proiecta reţele de apă potabilă, canalizare şi chiar staţii de epurare a apelor uzate.

Astfel, până la sfârşitul acestui an, vor fi realizare proiectele în baza cărora, începând cu anul viitor şi până cel târziu în 2015, locuitorii a 21 de localităţi din judeţul Galaţi (din care 17 rurale şi municipiile Galaţi, Tecuci şi oraşele Bereşti şi Tg. Bujor), membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare, vor avea apă potabilă la robinet, dar şi sisteme de canalizare.

Dacă pentru localităţile urbane acest proiect nu înseamnă mare lucru, pentru locuitorii din mediul rural înseamnă că ieri s-a făcut primul pas în lupta… împotriva WC-ului din fundul curţii.

După cum am mai scris, localităţile rurale din judeţul nostru suferă de o mare problemă – lipsa sistemului de canalizare. Aşa se face că localităţi mândre şi frumoase, cu sedii administrative moderne, îşi „ascund”, cu ruşine, tot în fundul curţii, una din cele mai importante probleme. Este vorba despre WC-urile tradiţionale, săpate direct în pământ.

O dată finalizate proiectele, începând din 2011 se vor putea demara lucrări, folosindu-se fonduri structurale. Iar suma disponibilă pentru judeţul Galaţi nu este deloc de neglijat: 130 de milioane de euro, a precizat directorul SC Apă Canal, Gelu Stan.

Acesta a adăugat că prin realizarea acestor investiţii, SC Apă Canal va depăşi „graniţele” municipiului Galaţi şi se va regionaliza, oferindu-şi serviciile publice şi în judeţ.  În afară de creşterea nivelului vieţii  celor 17 localităţi rurale (comunele Umbrăreşti, Drăgăneşti, Barcea, Pechea, Lieşti, Ivesti, Cuza Vodă şi Slobozia Conachi, cu satele componente), fondurile structurale vor putea fi folosite şi pentru municipiul Galaţi.

Potrivit viceprimarului Mircea Cristea, este vorba despre lucrări de îmbunătăţire a capacităţii de filtrare a apelor menajere (a staţiei ce se construieşte acum prin programul ISPA), de creşterea capacităţii de pompare a apei de la punctul Vadul Roşca, dar şi de reabilitarea/realizarea sistemului de canalizare din Fileşti şi Barboşi.

Explicaţie foto: Directorul Apă Canal, Gelu Stan, alături de viceprimarul Mircea Cristea şi semnatarii contractului

Citit 1593 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.