Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
8 comentarii

Deşi suntem în plină campanie electorală, în şedinţa ordinară de joi a Consiliului Local a domnit armonia. Toate proiectele de pe ordinea de zi au fost aprobate - deşi s-au mai înregistrat, pe ici, pe colo, abţineri - şi nimeni nu a avut intervenţii doar pentru imagine! Poate şi pentru că în sală s-au aflat câţiva studenţi la Sociologie, interesaţi de munca aleşilor. La finalul şedinţei, primarul şi consilierii de toate culorile politice s-au coalizat pentru o ultimă încercare de a salva situl arheologic de la Tirighina.

Ce s-a întâmplat

Discuţia a pornit de la consilierul local ALDE Gheorghe Bugeag, care a fost curios să afle "Ce se mai ştie în legătură cu situl arheologic Tirighina". După cum aţi putut citi în „Viaţa liberă”, Primăria a lansat, în iulie, aplicaţia de finanţare europeană pentru „Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina - Barboşi”. Numai că Ministerul Culturii ne-a pus beţe-n roate. „Am primit din partea Ministerului Culturii aviz negativ pe proiectul nostru de la Tirighina. Ministerul nu-l consideră de importanţă istorică! Fondul arheologic este epuizat, prin urmare nu reprezintă niciun interes, din punctul lor de vedere. Prin urmare, din păcate, cred că e un proiect care moare în faşă. Din păcate, pentru că ne-ar fi pus pe hartă. Aici, la Galaţi, am fost punct de graniţă al Imperiului Roman, acum suntem punct de graniţă al Uniunii Europene, cred că ar fi atestat faptul că suntem aici de aproape 2.000 de ani. Nu vreau să mă gândesc la alte conotaţii…”, a declarat Ionuţ Pucheanu.

Solidaritate

„N-ar trebui să ne impresioneze ceea ce hotărăsc cei de la Bucureşti. Să avem grijă pe spezele noastre, măcar să poată fi întreţinut! Pentru că dacă-l lăsăm aşa, de izbelişte, până la urmă n-o să mai recunoaştem nici noi că acolo a fost vreun sit!”, a punctat Bugeag.
„Din păcate, era vorba de aproximativ 4,5 milioane de euro, fonduri europene. În momentul de faţă, o sumă atât de consistentă de la bugetul local nu că nu am putea aloca, dar ar trebui să renunţăm la extrem de multe alte proiecte, care s-ar răsfrânge asupra cetăţenilor într-un mod mult mai direct”, a spus Pucheanu.
Propunerea salvatoare a venit din tabăra PNL: „Pot să întreb dacă nu cumva putem contesta punctul de vedere al ministerului şi să încercăm încă un demers, eventual în colaborare cu Universitatea, adunând câţiva oameni care ştiu să facă un raport poate mai bun. Diferenţele politice chiar nu au nicio legătură aici!”, a propus consilierul local PNL prof. Ion Cordoneanu.
La începutul săptămânii viitoare, Comisia de Cultură şi toţi cei care s-au implicat în realizarea proiectului se vor aduna pentru a formula atât o contestaţie, cât şi o scrisoare deschisă adresată ministerului. „Mi-e greu să cred că un loc cu atâta încărcătură istorică şi arheologică nu mai are importanţă şi e descărcat de orice valoare”, a conchis primarul.
Partea proastă este că dacă Primăria nu va prinde finanţare europeană în acest exerciţiu financiar, situl arheologic este condamnat…

Citit 4641 ori Ultima modificare Vineri, 25 Noiembrie 2016 00:14

8 comentarii

 • postat de kovesi Vineri, 25 Noiembrie 2016 17:37 89.137.139.*** Link la comentariu
  0
  1

  Adevarul este urmatorul: cunosc zona de mic copil si pe atunci castrul asta avea si o bolta sau arc de cerc asa si mai arata a ceva dar s-a lasat sa se distruga tot si acum nu a mai ramas ceva incat sa pui in valoare. Totul e in pamant si mai sunt cateva pietre si o tentativa de zid deci nu ai ce pune in valoare decat daca aiconstrui o replica ceva dar degeaba. E ca si cum ai face cladire din sticla in centrul vechi. Nu merge. Ati lasat sa fie distrus castrul ai acum dupa atatia ani va treziti ca vreti sa puneti pe harta ce?!! Nu are rost. Bani aruncati degeaba. Si a fost si un festival acolo si a venit putina lume...daca bagati 5 milioane credeti ca vor veni mai multi? E ca si cu cinema in Galati..toti cereau cinema si cand au facut cinema la casa de cultura nimeni nu se ducea la film. Orasul e prea sarac, lumea prea saraca. Avem gradina botanica si nu e exploatata la maxim, avem un teatru de vara dar lasat in paragina, avem multe dar degeaba. Avem sali de cinema in paragina multe...de ce nus e fac acolo diacoteci cum era pe vremuri si toata lumea se ducea si se simtea bine....era si disco pentru copii dupa amaiza si era plin de lume. Lumea vrea sa se distreze dar nu are undea in Galati. Cluburile sunt pline de proxeneti si prostituate deci nu ai unde sa iesi. Castrul roman de la tirighina trebuie lasat asa ca daca bagi excavatoarele pe acolo se uce naibii si ce mai e si dezastru va fi. Sa fie lasat asa original si eventual sa se faca lectii de istorie acolo vara pentru copii. Politicienii care sunt inculti si majoritatea niste bisnitari si oportunisti nu dau doi bani pe istorie, cultura, carte. Ei sunt acolo pt furat si sa o duca bine, sa aiba pensii speciale, sa aiba beneficii. Ii doare in cot pe ei de altele. Sa fim serosi!

  Raportează
 • postat de yo Vineri, 25 Noiembrie 2016 16:08 5.13.197.*** Link la comentariu
  0
  6

  Galati e tratat de 27 de ani precum copilul sarac al Romaniei, exemple de acest fel sunt nenumarate e precum la nivelul intregii tarii, petrolul romanesc la austrieci, electricitatea galateana la Ploiesti, s.a.m.d. Administratia galateana o CATASTROFA!

  Raportează
 • postat de PATRIOTUL Vineri, 25 Noiembrie 2016 11:45 81.12.149.*** Link la comentariu
  1
  11

  Asta arată şi calitatea consilierilor pe care i-a avut Galaţiul de-a lungul anilor în Consiliul Local (cei din comisia de cultură) şi a politicienilor gălăţeni care s-au ocupat cu totul de altceva (vezi găinăriile depistate de DNA la unii şmecheri) decât de interesul nostru local!
  De aia nu am avut dezvoltare în ultimile decenii în Galaţi şi am pierdut atâtea oportunităţi. Un exemplu clar este şi păcăleala cu vasul Libertatea!
  Vrem un INTERES LOCAL mai puternic de la aleşii noştri (aşa cum o fac cei din Ardeal, de exemplu), iar noi cetăţenii să belim ochii mai mult când vom merge la VOT!

  Raportează
 • postat de condurache Vineri, 25 Noiembrie 2016 11:20 89.121.200.*** Link la comentariu
  2
  7

  Da sapaturi arheologice cand s-au facut ultima oara in zona respectiva sau in imediata apropiere ? sau o cartografiere aeriana cu ceva tehnica mai moderna care sa vada sub straturile de pamant cum a facut bbc-ul cu sarmizegetusa ? Chiar daca cele enumerate inainte si altele ne zic ca nu mai e nimic de descoperit tot ar trebui valorificat pentru noi insine acel loc.
  Coreenii au un cantec numit Arirang despre care nu mai stiu mare lucru nici macar ce vrea sa zica acele cuvinte si totusi e mare cantec national, noi ne grabim sa aruncam tot ce inseamna valoare nationala si locala.
  Hai sa nu gresim, macar pentru noi si copiii copiilor nostri sa facem ce trebuie.

  Raportează
 • postat de julien Vineri, 25 Noiembrie 2016 10:16 5.13.170.*** Link la comentariu
  8
  3

  un bun pretext pentru a mai sterpeli niste bani de la buget.

  Raportează
 • postat de PC Vineri, 25 Noiembrie 2016 09:57 109.102.62.*** Link la comentariu
  0
  8

  Daca Ministerul Culturii nu este interest, vorbiti cu UDMR-ul poate ei .......

  Raportează
 • postat de Adrian Vineri, 25 Noiembrie 2016 08:23 5.2.205.*** Link la comentariu
  0
  14

  Pacat. Avem un vestigiu amarat si noi, cu care putem pune un mic bold pe harta "turistica" a Galatiului si ii dam cu sutul. Ar trebui cautate si in fondurile europene.

  Raportează
 • postat de tc Vineri, 25 Noiembrie 2016 06:16 5.13.150.*** Link la comentariu
  0
  18

  Sa nu le dai dreptate celor din Ardeal care sustin sa aiba autonomie administrativa fata de Bucuresti ,din cate stiu Galatiul da multe milioane in plus fata de ceea ce primeste de la bugetul central ,cu alte cuvaine ii platim ca sa ne puna bete in roate .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.