Termoficarea Galaţiului, în pericol? Angajaţii Calorgal se pregătesc de grevă

Termoficarea Galaţiului, în pericol? Angajaţii Calorgal se pregătesc de grevă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Salariaţii societăţii de termoficare vor salarii mai mari

Sindicaliştii spun că s-au săturat de angajări pe criterii politice, relaţii de prietenie şi rudenie şi cer selecţie transparentă şi obiectivă, dar şi concursuri de angajare

Nemulţumiţi de salariile pe care le încasează, dar şi de angajările cu dedicaţie, salariaţii Calorgal se pregătesc să declanşeze conflictul de muncă şi să intre în grevă, dacă şefii societăţii publice de termoficare şi reprezentanţii Primăriei nu vor da curs revendicărilor oamenilor. Liderul de sindicat Cristinel Ciubotariu susţine că mai bine de jumătate din cei 504 angajaţi ai societăţii sunt remuneraţi cu salariul minim pe economie şi spune că le-a propus autorităţilor o „corecţie salarială”, care ar elimina inechităţile şi ar stimula angajaţii cu salarii mici. Afectaţi de lefuri reduse sunt în special, potrivit liderului de sindicat, angajaţii din sectorul de producţie, care lucrează şi câte 12 ore pe zi, cu echipamente insuficiente, dar şi câţiva dintre angajaţii TESA. "Revendicările noastre generează o creştere a fondului de salarii cu până la 12 la sută, iar pe societate - cu cinci la sută. Angajaţii nu sunt sclavi pe plantaţie. Corecţia salarială este justificată şi de bun simţ, iar pentru ceea ce s-a întâmplat cu Apaterm trebuie să-şi asume responsabilitatea clasa politică. Nu salariaţii au manageriat societatea", a spus liderul de sindicat. Conform revendicărilor, un salariat care câştigă, în prezent, 1.250 de lei ar urma să încaseze 1.500 de lei, dacă solicitările sindicatului vor fi aprobate.
Sindicatul cere totodată ca angajările pe criterii politice, grade de rudenie şi prietenie să fie stopate, să fie introduse criterii de selecţie transparente, dar şi concursuri de angajare, iar toate să se facă cu acordul sindicatului. „La Apaterm am avut o prevedere în acest sens şi timp de doi ani, cât a existat acea clauză, nu s-au făcut angajări. După ce a dispărut, au curs şi angajările”, afirmă Cristinel Ciubotariu, care a precizat că a treia revendicare se referă la promovări salariale individuale, pe criterii de eficienţă şi performanţă.

Susţinere de la centru

Din dorinţa de a le transmite un mesaj oficial de susţinere salariaţilor Calorgal şi de a conferi greutate acţiunilor acestora în negocierile purtate cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi nu numai, conducerea Confederaţiei Naţională Sindicală „Cartela Alfa” şi-a dat cu stângul în dreptul când, marţi seară, a anunţat, într-un mesaj semnat de preşedintele la nivel naţional, Bogdan Iuliu Hossu, că angajaţii societăţii de termoficare au declanşat conflictul de muncă. „Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” este solidară cu acţiunile membrilor săi din Sindicatul Lucrătorilor din Servicii Publice, salariaţi ai Calorgal SA Galaţi, care au declanşat conflictul de muncă, în faţa lipsei de disponibilitate a Administraţiei, respectiv a Primăriei, pentru a soluţiona revendicările salariaţilor”, se arată în mesajul conducerii naţionale a Cartel Alfa. Nimic mai fals, întrucât la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi nu a fost înregistrat oficial vreun document în acest sens, fapt confirmat şi de către liderul de sindicat Cristinel Ciubotariu.
Conducerea centrală a Cartel Alfa a catalogat cerinţele salariaţilor Calorgal drept „legitime şi corecte” şi cere reprezentanţilor Primăriei şi conducerii societăţii de termoficare să dea curs revendicărilor salariale. „Trebuie să ţinem cont că aceşti salariaţi au acceptat ani de-a rândul compromisuri pentru ca serviciul de termoficare a municipiului să poată funcţiona, în ciuda problemelor juridice şi economice din ultimii ani. În condiţiile în care situaţia gravă în care a ajuns acest serviciu public este determinată de autorităţile locale şi de directorii succesivi şi nu de salariaţi, considerăm că nu se poate abuza la infinit de sacrificiul oamenilor. Salariaţii nu au beneficiat de nicio creştere de salariu în ultimii opt ani, ba mai mult, au fost pierdute o serie de drepturi, precum acordarea tichetelor de masă. În condiţiile în care marea majoritate a salariilor din unitate sunt la nivelul salariului minim pe economie sau foarte apropiate de această valoare - fiind vorba de muncă cu normă întreagă, calificată şi cu experienţă - este firesc că lucrătorii au ajuns la limita suportabilităţii şi nu mai pot accepta această situaţie. Presiunea economică asupra salariaţilor este amplificată de deficitul de personal care se răsfrânge asupra lor prin dublarea volumului de muncă, cu toate consecinţele care decurg: epuizare, riscuri asupra sănătăţii şi siguranţei la locul de muncă. CNS „Cartel ALFA”, alături de Federaţia Sindicatelor din Servicii Comunitare şi Utilităţi Publice, vor face toate demersurile la nivel local şi central pentru deblocarea situaţiei, rezolvarea solicitărilor salariaţilor şi încheierea contractului colectiv de muncă la nivelul acestei unităţi”, au transmis sindicaliştii de la centru.

Toate revendicările, respinse

Cristinel Ciubotariu ne-a declarat că, în ultimele două - trei săptămâni, a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii Primăriei şi conducerea societăţii, însă niciuna dintre revendicările sindicaliştilor nu a fost acceptată. Luni, urmează să aibă loc o nouă rundă de discuţii. „Următorul pas ar fi să sesizăm ITM şi să declanşăm conflictul de muncă, însă vrem să ajungem pe cale amiabilă la un acord”, spune liderul de sindicat.
Directorul Calorgal, Marian Alexandru, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere, la fel şi primarul Ionuţ Pucheanu.
Purtătorul de cuvânt al Calorgal, Mihai Costache, ne-a declarat că, în cazul în care angajaţii vor declanşa conflictul de muncă, distribuţia de căldură şi apă caldă nu va fi pusă în pericol, întrucât salariaţii sunt obligaţi să menţină funcţional sistemul.

Citit 7606 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Noiembrie 2016 17:05

8 comentarii

 • postat de Sorin
  Joi, 01 Decembrie 2016 18:31
  5.13.181.***
  Cred că nici macar nu aveți habar ce salariu au cei care muncesc prin canale...au minim pe economie..1.250...Deocamdată mai sunt oameni care sunt la sistemul centralizat...Un ex.in zona viaduct sunt camine... e zona cu cea mai mare densitate de populatie...care nu se pot monta centrale ...si mai sunt zone in oras care depind de sistemul centralizat...Rog puțin respect si pentru cei ce nu au bani de centrale...Cei care vreți sa vedeți condițiile munca din Calorgal...intrați intr-un canal.. si o să lămuriți...
  0
  14
  Raportează
 • postat de VASILE
  Joi, 01 Decembrie 2016 11:04
  5.15.223.***
  CALORGAL, ACEIASI GASCA DE TRANTORI SI PUTUROSI CA LA DEFUNCTUL APATERM; NIMIC NOU; ASTIA NU MERITA NICIUN LEU SALARIU; IN TIMPUL PROGRAMULUI DE LUCRU, MUNCITORII FAC CIUBUCURI DE MII DE LEI SI MAI VOR SI CRESTERI DE SALARII; NISTE NESIMPTITI; SEFII LOR, NU VAD NIMIC???? SAU PRIMESC SI EI PARANDARATUL??? RUSINEEEEE......
  10
  20
  Raportează
 • postat de luci
  Joi, 01 Decembrie 2016 10:56
  5.13.212.***
  "Sunt obligati sa mentina sistemul functional"...asta e un punct de vedere si o rezolvare ? pai daca noi lipsim toti odata Nemotivat de la serviciu (platit de doi lei) pana la revelion asa, ca nu mai vrem sa fim tratati ca pe plantatie ,cu desfacere de contract si toate alea ..(ce obligatii sunt numai pentru palmasi...pur si simplu le spunem PA!) ce face " nea directorul si nea costache " ca la "avertismente"voalate se pricep ...sau se bazeaza pe neamurile angajate.. [(".pai alea sunt pentru a lua salarii nu si pentru a munci) ..de obicei"] Sper sa publicati art .in rest sa le dea domnul lor si familiilor lor dupa inima si gandire din partea noastra ca functiile nu sunt pe vecie si nici ei nemuritori n'or fi ,iar angajatilor " ce muncesc la munca de jos ,MULTA SANATATE, CURAJ si TUPEU si sa nu se lase calcati in picioare pe munca lor.
  3
  17
  Raportează
 • postat de JUSTITIARUL
  Joi, 01 Decembrie 2016 09:54
  5.13.251.***
  Actuala conducere nu mai imparte ciolanul cu liderii de sindicat?
  Pana acum cum s-au facut majoritatea angajarilor? Unde au fost revoltatii lideri (aceiasi in ultimii 15 ani)?
  4
  18
  Raportează
 • postat de Maxim I
  Joi, 01 Decembrie 2016 09:47
  86.127.72.***
  hahaha dar ei cum au fost angajati? De aia nu merge bine activitatea, ca sunt numai oameni fara pregatire dar cu pile
  7
  13
  Raportează
 • postat de S
  Joi, 01 Decembrie 2016 08:34
  5.13.145.***
  Eu zic sa inchideti Calorgalul cu totul. Nu stiu cat o sa se mai sustina aceasta capusa galateana. Subventii pentru centrale termice pe gaz/sisteme de incalzire electrice (combinate pt. ca singure nu fac fata) si la revedere angajati pe criterii politice si datorii la caldura.
  9
  19
  Raportează
 • postat de Cristian
  Joi, 01 Decembrie 2016 07:29
  5.13.230.***
  De parcă s-ar simți ceva daca l-ar închide. Nici nu am dat drumul la calorifere deoarece țevile sunt călâi și aș plăti pe ce nu consum. Cam asta se întâmplă de câțiva ani,oricum, plătești pentru frig milioane. Dar așa abia dezmorțite ca anul acesta nu au fost niciodata țevile!
  Și stau la 2 pași de CALORGAL.
  7
  10
  Raportează
 • postat de @fisa postului
  Joi, 01 Decembrie 2016 06:49
  78.96.253.***
  Pai daca se mareste gigacaloria, acum fiind de 174 de lei, subventionata pana la 100% din bani publici, furt din buzunarul tuturor galatenilor, marlanii sa-si plateasca utilitatile la timp, poate sa va dea bani in plus la salariu.

  In rest pentru sefi, trai nineca, salarii mari,premii, prostii sa munceasca....
  3
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.