Zâmbete de weekend | Cum va arăta Galaţiul după alegerile de duminică

Zâmbete de weekend | Cum va arăta Galaţiul după alegerile de duminică
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

*Un gălăţean fericit este un gălăţean plecat din oraş

*Cel puţin aşa rezultă din oferta electorală de anul acesta

*Atenţie: de luni vine frigul, deci e tot mai clar cine va câştiga alegerile

Un candidat sincer: "Vreau binele gălăţenilor, îi sfătuiesc să plece din oraş"

Un candidat la parlamentare, a cărui identitate nu o facem publică tocmai pentru a nu fi acuzaţi de propagandă, a dat dovadă de multă sinceritate. Săptămâna aceasta, la o vizită electorală într-un cartier gălăţean, candidatul respectiv şi-a început discursul cu "vreau ce e mai bun pentru gălăţeni".

Continuarea a fost însă incredibilă: "Este motivul pentru care îi sfătuiesc să plece cât mai curând din acest oraş. Galaţiul nu are nicio şansă. Nici cu cei care au fost, nici cu cei care vor veni la putere. Nici cu alţii, nici cu mine. Noi, politicienii, nu facem nimic pentru oameni, facem doar pentru noi. Facem şi pentru oameni, dar numai ca o consecinţă colaterală a facerii de bine pentru noi. Dacă se întâmplă să avem noi nevoie de ceva şi asta înseamnă binele comunitar, OK, dacă nu... nicio şansă. Galaţiul nu va avea pod, nu va avea aeroport, nu vor veni investitori, nu se vor crea noi locuri de muncă, economia locală nu va creşte. Deci plecaţi, oameni buni, de aici!", a spus candidatul în cadrul unui discurs.

Mulţimea prezentă la manifestare a aplaudat furtunos şi a promis că îl va vota. "Măcar nu a încercat să ne mintă", a spus unul dintre participanţii la miting.


Gălăţenii privesc partea plină a paharului: "De luni nu o să-i mai vedem nici măcar în poze"

Deşi alegerile parlamentare nu aduc niciodată nimic bun pentru cetăţeni, oamenii au învăţat să fie optimişti. Gălăţenii privesc partea plină a paharului şi se bucură că, după această campanie, nu-i vor mai vedea pe cerşetorii de voturi nici măcar în poze. "Apar o dată la patru ani şi doar în poze. Sincer, în perioada campaniei, sunt foarte stresat pentru că îi văd la faţă pe afişele electorale. Măcar de luni încolo nu o să-i mai vedem nici măcar pe afişe", a spus un cetăţean din Micro 19.

Alţi gălăţeni sunt de-a dreptul fericiţi că se încheie campania. "Avem probleme mari. Nu avem bani, nu avem căldură, nu avem locuri de muncă, nu avem nimic. Iar de o lună încoace îi şi putem vedea la faţă pe cei cărora le datorăm acest trai. Sincer, nici nu vreau să le mai văd moaca. Să dispară toate afişele! E ca şi cum un condamnat la moarte îşi vede rânjind călăul. Vă daţi seama cât de fericit o să fiu după ce o să dispară afişele. Rămân cu toate problemele, dar nu le mai văd figurile triste", a spus un gălăţean din Micro 39.


Dacă nu ştiţi cu cine să votaţi, mergeţi duminică la biserică: o să aflaţi acolo

Gălăţenii care habar nu au cu cine să voteze la alegerile de duminică (foarte probabil peste 90 la sută) sunt rugaţi să se prezinte la slujbă la biserică. Potrivit tradiţiei, este locul în care sunt spulberate toate îndoielile, iar enoriaşii găsesc calea cea dreaptă.

"Am auzit mulţi oameni că nu ştiu pe cine să pună ştampila. Dacă au dubii, le recomand ca, înainte de a merge la vot, să treacă pe la biserică, întrucât o să fie cineva acolo care să le spună ce au de făcut. Nu se întâmplă peste tot, dar sunt şanse bune să existe un consilier electoral bine documentat prin zona altarului. Dacă vi se spune ceva acolo... urmaţi îndeaproape sfatul. E cel mai bun", a declarat un analist politic.

De altfel, potrivit statisticilor realizate la nivel naţional, cea mai bună prezenţă la vot se înregistrează între orele 12:00 şi 13:00, când iese lumea de la biserică. Este un semn că oamenii vin în număr mult mai mare atunci când sunt hotărâţi, când ştiu ce au de făcut.

"Un om instruit va şti întotdeauna ce are de făcut. Dacă eu, de exemplu, nu ştiu ce să fac, mă consult cu cei în măsură să îmi dea sfaturi. E normal să fie aşa. Deci atunci când nu eşti hotărât, cel mai bine e să-i întrebi pe cei care ştiu. Ca să nu mai zic că, în acest caz, nici nu e nevoie să întrebi. E suficient să mergi în locul potrivit, că ţi se spune fără să îţi afişezi dubiile", a mai spus analistul politic.


După alegeri, gălăţenii se vor axa pe o altă poveste credibilă: Moş Crăciun

Nici că se putea o mai nimerită perioadă pentru alegerile parlamentare de anul acesta. Situate între venirile lui Moş Nicolae şi Moş Crăciun, alegerile fac parte din aceeaşi paradigmă a poveştilor de succes care au la bază minciuni sfruntate.

"De mici suntem învăţaţi că în decembrie vin doi moşi cu barbă care ne aduc tot felul de lucruri pe care le cerem, de care avem nevoie. Evident, mai târziu, aflăm că este vorba despre un simplu basm. La fel şi cu alegerile parlamentare. Suntem chemaţi la urne visând la un trai decent şi la bunătăţile de care o să avem parte. Nici nu ştiu dacă trec vreo patru, cinci zile şi aflăm că e tot e o minciună. Singura diferenţă e că poveştile cu Moş Nicolae şi cu Moş Crăciun sunt, măcar, nişte minciuni frumoase", este de părere sociologul Nicolae Crăciun.

Iar asemănările merg chiar mai departe. „Deşi mulţi cred în personajele de decembrie, nimeni nu le-a văzut vreodată. Le vedem în reclame, dar nu apar niciodată în viaţa reală. Dacă le scrii o scrisoare nu vei primi în veci răspuns. Şi aşa mai departe...", a mai spus sociologul Nicolae Crăciun.

Campania e Rectorală


Dovada că votul nostru chiar contează

Vom avea 300 de aleşi în parlamentul unicameral

Alegerile de duminică vor demonstra încă o dată că votul nostru chiar contează. Aşa cum românii au decis în urmă cu câţiva ani la un referendum, vom vota 300 de parlamentari, iar viitorul for legislativ va fi format dintr-o singură cameră.

"Aşa au decis românii, noi ne-am conformat. Era firesc să ţinem cont de ceea ce au votat românii în cadrul unui proces electoral serios, aşa cum e şi cel de duminică. Vom respecta alegerile şi rezultatul de duminică aşa cum am respectat dorinţa românilor când a fost vorba despre reducerea numărului de parlamentari. Mi se pare normal, câtă vreme trăim într-o ţară democratică, guvernată practic de propriii cetăţeni", a spus un politician local, al cărui nume nu îl putem rosti din cauză că încă nu au trecut alegerile.

"Din fericire pentru democraţia românească, s-a demonstrat în timp că voinţa românilor a fost literă de lege pentru politicieni. Dacă nici la acest capitol nu am fi respectat democraţia, atunci e clar că am fi fost pur şi simplu o ţară bananieră", a declarat Marcel Corcodel, analist politic.

Parlament Unilateral


Senzaţional! Avem rezultatele:

Nu vă spunem cine a câştigat, vă spunem cine a pierdut

Rubrica "Pamflet" a "Vieţii libere" este în măsură să vă ofere deja rezultatul alegerilor de duminică. E drept, nu vă putem spune cine a câştigat alegerile (cu toţii bănuim), dar vă putem spune cu siguranţă cine a pierdut. Sunteţi pregătiţi? Tam-taram-tam-tam: pierzătorii alegerilor suntem noi, gălăţenii, noi, românii, noi, alegătorii. Da, recunoaştem, nu e o surpriză pentru nimeni, era un rezultat previzibil. Rubrica "Pamflet" a apelat la un analist poltic pentru a interpreta aceste rezultate. "Câtă vreme am avut acest rezultat la fiecare eveniment electoral, nu înţeleg de ce vă tot lăudaţi atât că aţi dat ştirea înainte să se întâmple evenimentul. Da, alegătorii sunt mereu pierzători, iar candidaţii sunt mereu câştigători. Chiar şi cei care nu intră în Parlament. Cine nu prinde un loc călduţ la Senat sau la Camera Deputaţilor sigur va avea parte de o funcţie publică pe undeva, unde se va mânji pe la bot cu mierea publică. Deci nu vă mai lăudaţi atâta pe această temă, că nu aţi descoperit nimic nou", a declarat analistul politic Liviu Cordeluş.

Prostul Crăciunului


Nu e glumă şi, probabil, nici coincidenţă:

De luni vine frigul, deci e clar cine câştigă

Meteorologii, mai ceva ca Baba Vanga! Specialiştii anunţă că de luni temperaturile vor scădea dramatic pe tot cuprinsul României, semn clar că deja se ştie bine cine va câştiga alegerile parlamentare şi, implicit, cine va forma Guvernul.

"Vor fi temperaturi de minus 10, minus 15 grade. Faţă de ziua de duminică, temperaturile vor scădea în unele regiuni chiar şi cu 20 de grade. Va fi cumplit", a explicat Busu, purtătorul de cuvânt al meteorologilor.

Sociologii cred că momentul în care se produce răcirea e un semn. "Nu credem în coincidenţe. Sigur există o legătură între frigul care va cuprinde ţara şi faptul că de luni vom avea o nouă configuraţie politică în Parlament. La nivel înalt, inaccesibil nouă, s-au luat deja deciziile, iar acum ni se transmit semne. Cine ştie să le interpreteze ştie deja cine va câştiga alegerile parlamentare", a spus Viorel Giordano, sociolog, specialist în fenomene sociale paranormale.

Păcat de Vreme


Decalajul, bată-l vina!

Au primit găleţi după ce s-a terminat vinul

Cudălbenii nu se pot bucura cum se cuvine de beneficiile campaniei electorale din motive obiective. Găleţile primite cadou de la partidele politice nu le mai sunt oamenilor de niciun folos, întrucât în majoritatea gospodăriilor vinul deja s-a terminat. „Foarte prost pusă campania. În alţi ani, găleata pica exact la ţanc. Când storceam strugurii sau când aveam ce să scoatem în căldări din butoaie... pac, apăreau şi găleţile. Acum găleţile au venit când nu mai e nimic de pus în ele. E demoralizant. Ce să mai facem cu găleţile acum? Că doar n-om pune apă în ele. Mi-e să nu se strice până toamna viitoare”, a comentat Mitică Păhărel, cudălbean.

Plouă cu Găleata


Pregătiţi temeinic pentru vot

Pixuri pentru mâzgâlirea buletinelor

Gălăţenii s-au pregătit în cele mai mici detalii pentru alegerile de duminică. Oamenii şi-au făcut deja stocuri de pixuri, cu care să mâzgâlească şi să scrie măscări pe buletinele de vot. "Am vreo zece pixuri, sunt pregătit de alegeri", a declarat un alegător.

Vot din pix


 De luni, aleşii se vor închide în Parlament

"Vor sta ascunşi până după Ignat"

Candidaţii abia aşteaptă să fie aleşi parlamentari pentru a avea unde să se ascundă în perioada următoare. "Le e frică de ceea ce se petrece, în mod tradiţional, în România, în perioada Ignatului. De pe 23, 24 decembrie o să iasă", a spus o sursă din cadrul unui partid.

Asomarea Răspunderii


Pamflet în versuri 

Două strigături (şi o mutare)

Oraşu-i plin cu flegme şi cu muci,

cu şarlatani, cu hoţi şi cu lichele...

şi-abia mai poţi sufla de-atâţi golani,

de smiorcăiţi şi doctori în manele!

N-ai ce să înţelegi, n-ai ce să faci...

parada nesimţirii te-nconjoară,

chiar şi plăteşti acest puseu tembel

în toată lumea surdomută-chioară!

Vacarm de pocnituri şi pocnitori

greu de tradus în gesturi şi cuvinte,

flecari politici, iude, mincinoşi...

un fără rost de-un fără cap pendinte!

Coconi parşivi, cocoane de asalt,

cu tot tacâmul cinic din dotare,

se „joacă” şi se strâmbă-n timp real...

alunecoşi cu moţ la drumul mare!

N-ai ce să înţelegi, n-ai ce să faci...

strigi „jos democraţia” puturoasă,

strigi „jos guvernul” tare... şi te muţi

în cea mai mică şi decentă casă!

Submarin Cosorescu


Galaţiul în imagini

Vocea cetăţeanului, vocea politicianului


Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".  

Citit 3438 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 02:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.