SALARII şi INDEMNIZAȚII NELEGALE de aproape 200.000 de euro, la GOSPODĂRIRE URBANĂ Galați | Constatări ale Camerei de Conturi

SALARII şi INDEMNIZAȚII NELEGALE de aproape 200.000 de euro, la GOSPODĂRIRE URBANĂ Galați | Constatări ale Camerei de Conturi
Tinca Podaru, actuala directoare generală, şi Eugen Grosu, fostul director general
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Nu mai puţin de 872.863 de lei, adică 193.969 de euro, au fost plătiţi nelegal, ca salarii şi indemnizaţii, directorilor generali, directorilor de direcţii, membrilor Consiliului de Administraţie (CA), cenzorilor şi reprezentantului Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) la SC Gospodărire Urbană SRL.

Aceasta este cea mai gravă dintre abaterile constatate de Camera de Conturi  Galaţi, în urma verificării efectuate la societatea de interes local, cuprinse în Decizia nr. 50 din 9 ianuarie 2017, document care a ajuns pe masa aleşilor locali. Prima acuzaţie a auditorilor este că Gospodărire Urbană le-a plătit directorilor generali remuneraţii la nivelul indemnizaţiei de viceprimar, deci mai mari decât li s-ar fi cuvenit legal, plus alte venituri salariale necuvenite, precum sporuri de vechime şi de conducere.

Potrivit documentului, 102.908 lei este remuneraţia acordată necuvenit directorului general în perioada ianuarie 2014 - 10 septembrie 2015, adică lui Eduard Grosu, iar 12.494 de lei au ajuns, tot necuvenit, la directorul interimar Viorel Popa.

Potop de acuzaţii

Societăţii i se impută că a plătit 562.128 de lei ca salarii necuvenite directorilor de direcţii, în perioada ianuarie - iunie 2016, inclusiv un spor pentru cumul de funcţii în perioada iulie - octombrie 2016. Printre aceştia s-a aflat şi Tinca Podaru, actualul director general, care ocupa funcţia de director economic.

Membrii CA şi cenzorii, plătiţi cu un procent calculat din remuneraţia lunară a directorului general al societăţii, au avut şi ei de câştigat. La fel şi reprezentantul AGA. "Suma de 193.516 lei - plăţi nelegale efectuate în perioada ianuarie 2014 - octombrie 2016 pentru indemnizaţie reprezentant AGA şi indemnizaţii membri CA şi indemnizaţii cenzori", se arată în decizie.

Gospodărire Urbană a reţinut totuşi ceva din banii plătiţi cu atâta generozitate! Fireşte, tot nelegal: 1.817 lei în perioada ianuarie - octombrie 2016 cu titlu de contribuţie individuală pentru şomaj (angajat) pentru indemnizaţiile plătite reprezentantului AGA, membrilor CA, cenzorilor, în condiţiile în care veniturile în cauză erau scutite de plata obligaţiilor bugetare.

Prin Decizia emisă de Camera de Conturi, societatea a fost obligată ca, până la 28 aprilie 2017, să stabilească întinderea prejudiciului rezultat din plăţi nelegale şi să dispună măsurile legale pentru recuperarea integrală a acestuia, precum şi a foloaselor nerealizate.

În acelaşi timp, se atrage atenţia că nerecuperarea prejudiciilor ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă.

Ce spun autorităţile despre constatările auditorilor

Decizia nr. 50, emisă de Camera de Conturi a judeţului Galaţi, structură a Curţii de Conturi a României, urmează să fie analizată de aleşii locali, Consiliul Local fiind acţionarul majoritar al SC Gospodărire Urbană.

Primăria municipiului Galaţi, la ordinul căreia Gospodărire Urbană execută lucrări, ne-a informat că societatea are termen până pe 27 ianuarie pentru a depune contestaţie împotriva Deciziei Camerei de Conturi, în totalitate sau împotriva unora dintre constatările şi măsurile dispuse.

Din păcate, deşi am solicitat oficial SC Gospodărire Urbană un punct de vedere faţă de acuzaţiile auditorilor, până la închiderea ediţiei nu l-am primit. Potrivit surselor noastre, Consiliul de Administraţie urma să se întrunească în şedinţă, în cursul zilei de ieri, pentru a decide măsurile ce se vor lua în urma auditului şi a constatărilor Camerei de Conturi.

Citit 17456 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 07:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.