UPDATE IREAL. Canalizare aeriană fără aviz, în buricul târgului | S-au gospodărit cum au ştiut, după o avarie (FOTO și VIDEO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

UPDATE IREAL. Canalizare aeriană fără aviz, în buricul târgului | S-au gospodărit cum au ştiut, după o avarie (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

UPDATE joi, 26 ianuarie Amendă pentru conducta ilegală de la Spicu

Asociaţia de proprietari 105 bis a fost sancţionată, ieri, de către Poliţia Locală cu 1.000 de lei pentru reţeaua aeriană de scurgere a apelor uzate, improvizată, din centrul oraşului, ne-a declarat Aurelia Bogatu – Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale. Totodată, poliţiştii din cadrul Disciplinei în Construcţii au dispus ca, în termen de cinci zile, asociaţia de proprietari să desfiinţeze branşamentul ilegal şi să refacă porţiunea de alee spartă pentru a introduce ţeava în canalizarea Apă Canal. Conducta pentru colectarea apei uzate a fost însă desfiinţată de către reprezentanţii asociaţiei de proprietari în cursul zilei de miercuri, după ce poliţiştii locali au mers în teren pentru a face o anchetă.

-------------------------------------------------------------

UPDATE ora 16,00 Reacţia primarului pe Facebook

Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, a anunţat, astăzi, într-o postare pe Facebook, că „instituţiile abilitate vor aplica sancţiunile care se impun” pentru instalaţia aeriană de scurgere a apelor uzate, improvizată, de la Spicu. „Am fost sesizat cu privire la un racord ilegal la sistemul de canalizare din zona Spicu. Nu este prima dată când constat că se întâmplă acest lucru şi, indiferent care sunt motivaţiile din spatele acestei decizii (de a realiza un racord ilegal), se vor aplica măsurile care se impun conform legilor în vigoare. Angajaţii SC Apă Canal au fost la faţa locului pentru a vedea despre ce este vorba şi concluzia lor este că acolo a fost realizat un racord ilegal între instalaţia de scurgere a blocului şi sistemul de canalizare de pe domeniul public. Celelalte instituţii abilitate vor aplica sancţiunile care se impun în astfel de cazuri! Respectarea legilor este primul pas către viaţa civilizată pe care ne-o dorim”, a scris primarul Galaţiului.

----------------------------------------------

Gălăţenii care locuiesc la blocul M, în centrul oraşului, în imediata apropiere a parcului de la Spicu, au devenit „vedete” pe reţelele de socializare şi ţinta unor critici acide şi ironii, din cauza unei instalaţii improvizate de canalizare... aeriană!


Un filmuleţ publicat de un gălăţean pe Facebook, intitulat „Când Dorel face o scurgere individuală la reţeaua de canalizare”, care scoate în evidenţă o aşa-zisă reţea de colectare a apelor uzate improvizată, a devenit viral pe internet, fiind vizualizat de aproximativ două mii de gălăţeni. „Această lucrare este halucinantă, sfidează nu doar toate regulile tehnice, ci şi pe cele de bun simţ. Nu există nicăieri reţea de canalizare aeriană. Vă daţi seama ce se poate întâmpla dacă, din cauza temperaturilor scăzute, a gerului sau din alt motiv, acea ţeavă se sparge? Toată mizeria se deversează în parc, în stradă şi nu numai. Au distrus şi căminul de canalizare când au spart acolo pentru a introduce ţeava. Cine a făcut-o, va răspunde”, ne-a declarat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă Canal, care ne-a spus că reprezentanţii societăţii au sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii, care urmează să meargă în teren pentru a face verificări.

Criticile internauţilor şi filmuleţul distribuit pe reţeaua de socializare au atras atenţia primarului Ionuţ Pucheanu, care le-a spus comentatorilor că municipalitatea cunoaşte problema semnalată şi că se vor lua măsuri, în curând. „E o construcţie fără autorizaţie. Situaţia e dată în lucru către Politia Locală, Serviciul Disciplina în Construcţii. Se vor lua măsuri în cel mai scurt timp”, a spus edilul.

O ilegalitate cu circumstanţe atenuante?


Pentru că am dorit să vedem la faţa locului reţeaua improvizată de scurgere a apelor uzate şi să aflăm, înainte de toate, care este motivul pentru care cineva a putut să inventeze o astfel de instalaţie, catalogată „şocantă” de către reprezentanţii Apă Canal, am bătut la uşile a aproximativ 20 de apartamente din blocul M, fără să ne poată oferi cineva lămuriri. Într-un final, am apelat la reprezentantul unui local de la parterul blocului M, care … surpriză, era chiar artizanul instalaţiei improvizate. „Da, este ilegală, dar trebuie să ştiţi că altă soluţie nu am avut. Toată instalaţia asta este făcută de mine şi plătită de mine, pentru că asociaţia nu a binevoit să îşi repare instalaţia interioară, din lipsă de fonduri, spun ei. S-a spart conducta interioară a blocului, chiar de Revelion, şi toată mizeria curgea în tronson, iar de acolo în bucătăria noastră. Ni se infiltra mizeria prin ciment chiar în bucătărie, pentru că betonul pe care trecătorii păşesc în tronson este de fapt tavanul bucătăriei noastre. Am stat cu găleţile în bucătărie ca să strângem de acolo, am dat eu, personal, cu mătura în tronson, câteva ore. Cei de la asociaţie ne-au spus că nu aveau bani, la acel moment, să rezolve problema şi am găsit ca soluţie de compromis asta. Ne-au spus că după Revelion vor lua măsuri pentru a repara ce este defect, dar nu s-a făcut nimic. A trecut aproape o lună... Eu nu pot să iau ţeava de acolo pentru că toată mizeria din bloc ni se infiltrează nouă în bucătărie. Am adus tot pe banii mei vidanjă. Nu vreţi să ştiţi ce s-a scos de acolo: pietre, pamperşi şi nu numai. Credeţi că mie îmi convine să stau cu ţeava asta aşa? Avem clienţi, se va face cald şi vom deschide terasa. Asociaţia trebuie să se ocupe mai departe. Am plătit cât nu face să rezolv problema, pentru că la sfârşitul anului nu lucra nimeni. Aveam ca variantă să le blindez ţeava şi li se întorcea toată mizeria în apartamente. Vă daţi seama ce ar fi ieşit? Mă dădeau în judecată că le distrug apartamentele”, ne-a spus reprezentantul localului.


Sursa foto: Facebook

Pentru că gura canalizării a fost spartă pentru a putea fi introdusă ţeava care transportă apele uzate ale celor care locuiesc în blocul M, luni seară, în parcul de la Spicu mirosul era insuportabil în apropierea acesteia.

„Vom rezolva cât mai curând”


Preşedintele Asociaţiei de proprietari, Mihai Costea, a recunoscut de asemenea că lucrarea nu este autorizată, însă spune că nu a avut alternativă. „Este mai grav să fie o improvizaţie de moment sau să-i curgă mizeria în casă omului? Aşa am putut rezolva problema pe moment, nu am avut alternativă. „Binevoitori” din-ăştia, care ştiu doar să cârcotească, sunt foarte mulţi. Dacă nu am fi făcut asta, oamenii ar fi rămas fără apă, fără canalizare, fără utilităţi. Nu poţi să faci asta. Cu siguranţă, nu va rămâne aşa. Vom rezolva această problemă, în cel mai scurt timp. S-a petrecut totul la finele anului când au fost sărbători, nu s-a lucrat, apoi au venit acele zile geroase şi nu s-a putut interveni. Chiar dacă este o lucrare mai complexă, iar costurile sunt pe măsură, nu va rămâne aşa”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 105 bis, Mihai Costea, care a precizat că instalaţia blocului este veche de 60 de ani, motiv pentru care au tot fost înregistrate probleme. "Am adus vidanja acolo de trei ori", ne-a declarat reprezentantul legal al asociaţiei de proprietari.

Şi, totuşi, cineva riscă sancţiuni


Chiar dacă nu au făcut altceva decât să-şi protejeze afacerea şi, în acelaşi timp, să-i protejeze pe cei care locuiesc în blocul amintit, reprezentanţii localului s-ar putea alege cu amenzi usturătoare, spun autorităţile locale. Asta pentru că ei sunt artizanii lucrării. Mai mult, şi reprezentanţii asociaţiei de proprietari, care nu au luat măsuri pentru a împiedica o avarie de asemenea amploare, în condiţiile în care cunoşteau starea tehnică a reţelei blocului şi mai fuseseră incidente, ar putea fi sancţionaţi. Pe lângă toate acestea, potrivit Apă Canal, responsabilii vor fi obligaţi să aducă la stadiul iniţial gura de canalizare. În toată această nebuloasă, asta pare să fie cea  mai uşoară sancţiune de suportat.

Citit 8544 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2017 20:50

6 comentarii

 • postat de ELLA
  Miercuri, 25 Ianuarie 2017 15:08
  89.137.136.***
  Da,nici cu asociatiile de proprietari nu se poate discuta,deoarece sint legi in statutul asociatiilor ce sint vechi de 50 de ani.Ce faci cind citiva locatari nu vor sa achite lucrarile ce se fac//cu facturi in regula// ca asa vor ei.Va aduc la cunostinta un caz cu o intrare de bloc// care bloc are 0vechime de 54 de ani// si care trebuia refacuta,deoarece avea structura de metal si geamuri pina jos de sticla si exista pericolul sa se darime,iar usa de intrare in bloc sa cada peste cineva..//aceasta avind cam200 de kilograme//Ei bine,2 familii nu au fost de acord.Am facut la primarie reclamatie,iar aceasta a raspuns sa facem lucrarea si sa/i dam in judecata.Asa s/a facut.Au fost dati in instanta si pina la urma s/a inchis procesul se spune prin neprezentarea asociatiei//lucru neadevarat ,deoarece nu sau primit la asociatie nici un fel de instiintari.De cite ori intrebam avocata ,ne raspundea ca nu stie nimic de proces.Asa ca nici pina in ziua de azi acestia nu au platit reparatia,dar intra pe aceasta usa.Nu cred ca e normal acest lucru.Ar trebui sa se schimbe legile si obligatoriu sa ii oblige sa plateasca.Nici o reparatie din bloc ce e facuta,acestia nu vor sa plateasca.Atunci nu e bine ce a facut acest domn cu inprovizatia?Acest nou primar ar trebui sa se inplice mai mult in treburile asociatiilor de proprietari,caci asa a promis inainte de alegeri.Dar ,de dupa ce ajungi sus uiti sa mai privesti si in jos.
  2
  10
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Miercuri, 25 Ianuarie 2017 08:38
  86.127.158.***
  Din noua aceste Asociatii de Proprietari care nu sunt in stare sa faca nimic pentru proprietari. De ce naiba nu sunt desfiintate, la fel si boxele de la subsolurile blocurilor vechi, garajele cu muraturi si damigene de vin, ghenele de gunoi de la blocurile cu zece etaje unde colcaie gindacii si sobolanii, toate astea trebuie sa dispara. Primaria ia bani sa scoleasca niste incompetenti de administratori, nimeni nu-i verifica si mai sunt si retribuiti, ca sa nu mai zic de presedinti si comitetul din bloc care nu cunosc macar statutul unei asociatii si nici responsabilitatile pe care le au. Niste prostani ce se cred stapinii locatarilor de care nu mai poti scapa.
  5
  33
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 25 Ianuarie 2017 07:44
  109.166.131.***
  M-am aflat în situație similară, îl înțeleg perfect pe proprietarul sau chiriașul spațiului comercial de la parterul blocului. Problema este că animalele aruncă tot ce nu le mai trebuie în toaletă crezând că se duce în fundul Pământului, nu în sistemul de canalizare. Tot la fel, a trebuit plătită vidanjă să le curețe mizeria dihaniilor obișnuite să arunce la groapă tot ce nici cu gândul nu gândești că ar putea arunca cineva în toaletă. Omul ăsta a avut noroc că totuși a avut cât de cât cu cine discuta, stai să vezi când asudatul de la asociație, care a tras la lopată în toată viața lui și are impresia că e șef acum la bătrânețe, nu permite accesul în subsol și trebuie să tai lacătul ca să poți remedia, că pe ei nu-i interesează că îți curge în cap mizeria lor.....
  0
  34
  Raportează
 • postat de Vio
  Miercuri, 25 Ianuarie 2017 07:05
  5.13.135.***
  Nimeni, niciodata, nu va plati ceva inainte, benevol ;in tarile civilizate functioneza altfel- se repara si apoi se plateste fara discutii mai ales cand este vorba de asemenea avarii implicata fiind sanatatea locatarului-cetateanului.Insa nu stiu cum functioneaza in tarile papuase-republici bananiere;nu exista un fond de repararii, fond de rulment (sau cum i-ar spune!)sau linie de creditare a asociatiei.
  0
  22
  Raportează
 • postat de Orlando
  Miercuri, 25 Ianuarie 2017 06:42
  5.13.149.***
  Respectivul patron daca va fi amendat, poate sa conteste sanctiunea si sa invoce starea de necesitate.
  Nu acelasi lucru s-ar putea supune despre asociatie si reprezentantii ei, care au obligatia de a remedia defectiunile la instalatiile comune.
  0
  28
  Raportează
 • postat de Aderin
  Miercuri, 25 Ianuarie 2017 00:14
  78.96.254.***
  Inventatorul se nascut la Galati. Bine ca macar a facut ceva, cand vede ca ii trebuie 100 de hartii si cam tot atea avize.
  3
  56
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.