Alte opt suspiciuni de GRIPĂ AVIARĂ, în judeţ. Situaţia se schimbă de la oră la oră. Atenţionare OMS
Foto: Foto ”Viața liberă”, Anca Melinte

Alte opt suspiciuni de GRIPĂ AVIARĂ, în judeţ. Situaţia se schimbă de la oră la oră. Atenţionare OMS
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, dr. Ştefan Vasile, ne-a comunicat că sunt opt noi suspiciuni de îmbolnăvire cu gripă aviară a unor păsări, dar că numărul cazurilor confirmate rămâne la două.

„Atunci când vorbim despre focar de gripă aviară, ne referim la îmbolnăvirea pasărilor din gospodării şi din ferme. Or, astfel de îmbolnăviri nu sunt, în Galaţi. Până acum avem două cazuri de gripă confirmate la Iveşti. Pe albia Bârladul Vechi – pe raza comunei Iveşti – e un ochi de apă unde se adună lebedele. Acolo au fost găsite două lebede sălbatice moarte, în cazul cărora s-a confirmat diagnosticul de gripă aviară de înaltă patogenitate. Mai jos, pe cursul de apă, la 4,7 kilometri, la Lieşti, există un alt astfel de ochi de apă. Acolo au fost găsite opt păsări moarte, trei lebede şi cinci raţe sălbatice. În cazul acestora există suspiciuni de gripă aviară, dar diagnosticul nu a fost confirmat”, a precizat dr. Ştefan Vasile. Confirmarea ar putea veni, însă, astăzi sau mâine.

Doar Bucureştiul pune diagnostic

„DSVSA Galaţi monitorizează şi pe timpul în care nu este boală – perioadă de linişte epidemiologică, aşa cum o numim noi – starea de sănătate a păsărilor. Dar acela e un program de screening. În caz de suspiciune de boală, probele se transmit la DSVSA Brăila, unde există laborator acreditat în micro-biologie. Totuşi, dacă Brăila dă diagnostic pozitiv pentru suspiciunea respectivă, cum se întâmplă în cazul de faţă, asta nu înseamnă pentru noi confirmarea bolii. Aceasta poate veni doar de la Laborator Naţional de Referinţă de la Bucureşti”, mai spune directorul-executiv DSVSA Galaţi.

„Nu-i joacă! Mai bine prevenim!”

Potrivit dr.Ştefan Vasile, există mai multe măsuri pe care oamenii trebuie să le ia pentru a preveni răspândirea bolii şi transmiterea ei la păsări din curţi şi ferme. Păsările sălbatice nu trebuie hrănite, iar copiilor nu trebuie să li se permită să se joace cu ele. Gospodarii trebuie să îşi ţină păsările închise şi să nu le lase la luciuri de apă. Orice îmbolnăvire trebuie raportată. Proprietarii de ferme trebuie să respecte tot planul de prevenţie indicat de DSVSA (filtre sanitare pentru cei care intră în fermă, garduri de delimitare a fermei, transportarea păsărilor doar cu avizul medicilor veterinari etc.).

Atenţionare OMS, în privinţa cazurilor de gripă aviară

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut tuturor statelor să monitorizeze atent epidemiile de gripă aviară, de la păsările sălbatice şi de la fermele avicole, şi să raporteze imediat orice cazuri înregistrate la oameni, avertizând: ''Nu ne putem permite să nu ţinem cont de avertismentele timpurii'', transmite Reuters.

''Din noiembrie 2016, aproape 40 de ţări au raportat noi cazuri de infecţie cu virusul extrem de patogen al gripei aviare, la păsări sălbatice sau la fermele avicole. Extinderea rapidă a distribuţiei geografice a acestor epidemii şi diversele tipuri de virus au pus OMS în stare de alertă ridicată'', a afirmat Margaret Chan, medic în cadrul organizaţiei.

În China, a existat din decembrie o creştere semnificativă şi rapidă a cazurilor de persoane infectate cu virusul H7N9 şi OMS nu poate exclude o extindere limitată a cazurilor, deşi până acum nu s-a detectat o extindere susţinută, a adăugat Margaret Chan.

O epidemie care se extinde

În ultimele săptămâni, virusul gripei aviare a fost detectat în 20 de state din Europa, obligându-i pe fermieri să sacrifice păsările sau să le ţină închise. Epidemiile din Asia au determinat sacrificări în masă în fermele de păsări din Coreea de Sud, China şi Japonia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare. În România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că monitorizează sever comerţul intracomunitar şi verifică toate transporturile de păsări care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.

Cu toate acestea, autorităţile gălăţene au anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că două cazuri de gripă aviară au fost confirmate în judeţul nostru. Ambele cazuri au fost înregistrate pe fondul de vânătoare Hanu Conachi, pe albia râului Bârlad, din comuna Iveşti. În al doilea caz, este vorba despre tipul de virus H5N8, confirmat la o lebădă neagră, găsită moartă.

Citit 4623 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 22:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.