Evaluaţi acest articol
(25 voturi)
14 comentarii


Asociaţiile-problemă, care au produs pagube de milioane de lei falimentatei Apaterm şi pe care Calorgal se fereşte să le sancţioneze cu sistarea serviciilor, rezumându-se doar la a le arăta cu degetul, nu mai beneficiază de apă rece încă din anul 2015. Mai mult, una dintre acestea are poprire pe conturi din partea ANAF.

Asociaţiile de proprietari nr. 371 Olt (din Micro 17), 332 din Siderurgiştilor Vest şi 269 din Doja figurează nu doar în lista neagră a Apaterm (cu circa şapte milioane de lei, la data intrării în faliment) şi a Calorgal, cu peste 400.000 de lei, ci şi în lista neagră a Apă Canal, cu peste 1,6 milioane de lei, la data de 31 ianuarie 2017, arată datele actualizate de operatorul de apă rece şi canalizare. Motiv pentru care cei trei mari datornici, care au în componenţă nu mai puţin de 1.196 de apartamente, nu mai beneficiază de servicii de apă rece şi canalizare la comun, de aproximativ doi ani. Dacă ţinem cont de istoricul negativ al celor trei asociaţii de proprietari, pe care Calorgal şi municipalitatea îl ignoră cel mai probabil, având în vedere că distribuitorul de căldură şi apă caldă se fereşte să le sisteze furnizarea de energie termică, noua societate de termoficare are toate şansele, în aceste condiţii, să calce pe urmele Apaterm. 

Voinţa politică, mai presus de rentabilitate?


Surse din administraţie susţin că societăţile de utilităţi publice, cu directori numiţi politic, au închis ochii, de-a lungul timpului, la datoriile înregistrate de asociaţii, din raţionamente politice. Mai mult, preşedinţii sau administratorii unor asociaţii de proprietari sunt membri ai unor partide care s-au aflat, aproape în permanenţă, la putere în plan local. Este şi cazul Asociaţiei nr. 371 Olt, al cărui administrator este Aurica Gaiu, membru ALDE Galaţi (în trecut, al PC), angajată a Serviciului Public Judeţean de Administrare a Domeniului Public şi Privat, din subordinea Consiliului Judeţean. Aceasta s-a aflat pe lista de candidaţi a ALDE pentru Consiliul Local, iar în decembrie a candidat şi la parlamentare. Administratoarea nu a putut fi contactată.

332 şi 269, acelaşi administrator


Asociaţiile nr. 332 şi 269 nu au, în prezent, în comun doar o avalanşă de datorii, ci şi administratorul, pe Liliana Neculiţa. Asociaţia 332 are, de la începutul anului, şi poprire pe conturi dispusă de ANAF, pentru datorii înregistrate la bugetul statului de 61.029 de lei. Suma reprezintă de fapt contribuţii neachitate pentru salariile plătite celor din cadrul asociaţiei, în perioada 2014-2016. „A fost formulată sesizare către IPJ Galaţi împotriva reprezentanţilor legali ai Asociaţiei, au fost purtate discuţii cu doamna administrator pentru a evita blocarea activităţii asociaţiei. Aceasta şi-a luat angajamentul că va plăti lunar sume consistente pentru diminuarea datoriilor, dar până la data de 29.12.2016 nu a efectuat nicio plată”, au precizat reprezentanţii ANAF.

"Recuperăm foarte greu datoriile de la locatari"


Săptămâna trecută, Calorgal sublinia că „oferta de a încheia convenţii individuale de plată a fost întâmpinată cu refuz în cazul asociaţiilor 371 Olt şi 332 şi tergiversată în cazul asociaţiei de proprietari 269”. Administratoarea Asociaţiei nr. 332 contrazice însă afirmaţiile reprezentanţilor societăţii de termoficare şi spune că cei dependenţi de energia termică furnizată în sistem centralizat au semnat convenţiile individuale, iar acestea au fost înaintate către Calorgal în luna noiembrie a anului trecut. „Nu am refuzat. Ne-au spus că nu au finalizat acel program de facturare individuală şi, prin urmare, nu pot aplica aşa ceva. Am făcut cu ei chiar şi un contract de cedare creanţă, în aşa fel încât Calorgal să recupereze direct de la proprietar. Noi recuperăm foarte greu datoriile de la locatari”, a precizat administratoarea. Aceasta a spus că unele procese intentate datornicilor au fost suspendate în instanţă pentru că asociaţia nu a putut face dovada că cei acţionaţi erau proprietari de drept.

Ce spune primarul


Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ne-a declarat că pe această temă a avut o discuţie, săptămâna trecută, cu directorul general al Calorgal, Marian Alexandru. Edilul a recunoscut că noua societate de termoficare se va confrunta cu mari probleme, în cazul în care nu va reuşi să ia măsuri. Ionuţ Pucheanu ne-a declarat însă că "trebuie găsită o soluţie prin care bun platnicii să fie diferenţiaţi de rău platnici, astfel încât să ne putem achita obligaţiile faţă de bun platnici. Nu se mai poate ca lucrurile să funcţioneze aşa. Dacă nu se renunţă la sistemul acesta de furnizare şi facturare la comun, Primăria, prin Calorgal, va continua să acumuleze datorii şi nici nu va mai putea să îşi achite îndatoririle faţă de oamenii care îşi plătesc facturile".

Citit 13130 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2017 22:18

14 comentarii

 • postat de Raabis Stefan Badita Joi, 16 Februarie 2017 00:28 89.137.137.*** Link la comentariu
  1
  5

  Vreți să scăpați de facturi mari? De intermediarii numiți Asociații de Proprietari?! Nimic mai simplu. Tot ce trebuie să facă Primăria Mun. Galați, Consiliul Local Galați și deconcentratele este să facă doar contracte individuale. Așa vor fi scăzute facturile.

  Azi un consumator final, plătește la asociație, pe lângă facturile umflate uneori și președinte și cenzor și uneori membrii de comitet. O asociație de proprietari modernă, în viziunea mea, ar fi formată din președinte, comitet și să se ocupe doar de întreținerea blocurilor și de lucrări. Fără să mai fie încasatori de alte plăți. Ai de exemplu 10 blocuri grupate într-o asociație de proprietari, cu un președinte și cu câte un reprezentant de bloc (fără remunerație), care vor încasa doar pt. femeia de serviciu, lumina pe scară și lucrări de întreținere a blocurilor.

  Factura la apă caldă, căldură, gaze, apă rece să fie individuală (am scris și gaze, că mai sunt la paușal încă).

  Vă dau exemplu cum se calculează factura la apă rece: (atenție că nu în toate asociațiile, prețul la metru cub de apă e la fel!!!!)

  Prețul să zicem 10 lei metru cub.
  O familie a consumat 10 metri cubi de apă rece. Rezultă 100 de lei factura, la care se adaugă diferența de clasă de 10% din consum (pt. cei care au apometre clasa B - alea mici - in casă) + pierderile care să zicem ca sunt 5 lei . Așa că 115 lei factura, când direct cu Apă-Canal ar fi doar 100 de lei. (bine,, prețul la apă rece sper că nu e în nicio zonă a orașului atât de ridicat, eu am dat un exemplu)

  Tot în contracte să scrie că pt neplata serviciilor se vor blinda. Iar cei care au familii, muncesc, sunt serioși și tot rămân în urmă, pot fi scutiți de plată, cu muncă pt. societatea furnizoare, sau în folosul comunității.


  Ghișeu virtual pe lângă casieriile fizice: facturi-galati.ro de exemplu, intrare în cont cu nume-prenume și o parolă generată pe telefon sau în e-mail pt. siguranță și să poți plăti curent, apă caldă, gaze, apă rece, căldură, impozit, abonament transurb (poți plăti și poza abonamentul, exact cum pozează oamenii pe telefon sau tabletă codurile de bare de la biletele de avion), amenzi, donații pentru oraș sau strângeri diferite de fonduri și alte lucruri.

  Raportează
 • postat de Calin Miercuri, 15 Februarie 2017 20:49 100.99.78.*** Link la comentariu
  2
  1

  Debitele la Apaterm respectiv la Calorgal cresc si datorita acestor furnizori de servicii din cauza pretului la energie termica.
  De exemplu: In data de 26.01.2017 s-a dat HCL nr.30 pentru cresterea pretului la Gcal de la 174 la 190.21 care urma sa intre in vigoare incepand cu data de 01.02.2017.
  Calorgal a factura servicii de energie termica pentru caldura si apa calda incepand cu luna ian.201, si astfel noi care suntem la sistem centralizat avem de platit caldura mai scumpa cu luna ianuarie si nu cu luna februarie.
  Considerati ca este corect ce face Calorgal?

  Raportează
 • postat de eu Miercuri, 15 Februarie 2017 18:47 78.96.252.*** Link la comentariu
  3
  3

  Și eu am datorii de luni de zile mă lupt să plătesc dar cum atîta timp cat administratorii opresc penalizările întîi niciodată nu vom scăpa de datorii!!Penalizările nu cresc dar datoriile cresc zilnic și indiferent cat vom lupta nu vom scăpa!Unde de duc banii din penalizări???De ce trebuie să dăm penalizările întîi ??De ce nu nu se da voie sa achitam facturile din urmă și penalizările să ramina când terminăm datoria???Cui putem sa ne p!Ungem când administratorul de folosește de funcție și scade la întreținere locatari care sânt in ap...!!!Dar adaugă obligatoriu ce nu ar trebui!!!Cui putem sa ne plingea când nu se opresc banii ptru factura pe luna respectivă și plusuri in penalizări????

  Raportează
 • postat de Marius Ionascu Miercuri, 15 Februarie 2017 16:42 213.218.53.*** Link la comentariu
  0
  10

  o balaceala pe banii oamenilor

  am spus ca datoriile Apaterm (asa era pe timpul cand scriam acestea) vor impacta datoriile catre Apa Canal de mult timp, luni de zile, daca nu ani de zile...

  Calorgal nu blocheaza caldura dar nici gicacalorimetre nu sunt toate...
  chiar daca sunt datorii ca... banii sa curga...
  calculul e facut de firma conform legii dar realitatea e alta...
  datornicii cei mai mari sunt chiriasii primariei...

  si tot balciul


  Solutia: doar centrale pe gaz de apartament si apa rece trasa separat
  este singura.

  restul sunt povesti nemuritoare

  Raportează
 • postat de Pt Gogu Miercuri, 15 Februarie 2017 16:03 5.13.252.*** Link la comentariu
  1
  7

  Pe administratori si pe presedintii de asociatie ii tin in functie proprietarii! Doar ei se pot intalni si cu majoritate ii pot demite NU primaria!

  Raportează
 • postat de IonV Miercuri, 15 Februarie 2017 12:36 5.13.203.*** Link la comentariu
  4
  18

  Da, cu toti banii din subventii, cu toti banii platiti functionarilor Calorgal s-ar putea lesne finanta cumpararea de centrale termice de apartament si separarea individuala prin contorizarea consumului de apa rece la fiecare apartament dupa care, cine plateste are apa rece si calda si caldura, cine nu, sistare alimentare cu apa rece sau gaze si gata, fara asociatii si functionarime puturoasa !

  Raportează
 • postat de Costi Miercuri, 15 Februarie 2017 12:16 95.77.96.*** Link la comentariu
  0
  16

  Cum adica 1196 de apartamente nu mai beneficiaza de canalizare de 2 ani? Pai unde arunca rahatul?

  Raportează
 • postat de Adrian Miercuri, 15 Februarie 2017 08:51 5.2.205.*** Link la comentariu
  7
  41

  Inchideti Calorgal si toate centralele. Da-ti la oameni ajutor de centrala 2000 lei. Scapam si de datornici si de lepre. Cine nu e mocangiu isi va pune centrala. Cine e asistat social si mental va sta in frig. Simplu.

  Raportează
 • postat de Tirpitz Miercuri, 15 Februarie 2017 08:28 5.12.203.*** Link la comentariu
  6
  41

  De ce nu se desfiinteaza aceste capuse de asociatii de proprietari? Care e rostul lor pentru binele locatarilor, nici unul. Mentalitatea comunista ca cineva din bloc e de incredere pt a fi administrator sau presedinte de asociatie, total gresita. Multi dintre alesii astia nefolositori la absolut nimic, nici macar nu stiu legislatia, ei depun bani intr-un cont in banca din fonduri de rulment sau de reparatii si proprietarii nu au nici un drept de a verifica acele conturi, dupa parerea acestor incompetenti de administratori si presedinti care nu fac altceva decit ii indatoreaza pe locatari. Cum sa ai datorii foarte mari cind tu, ca si Asociatie de proprietari ai dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, mai mult de 90 zile de la termenul stabilit, de asemenea Asoc. are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor. Cite Asoc. din Gl au actionat in judecata pe rau platnici, cite ap. au fost executate silit datorita competentei vreunui administrator de bloc?!?

  Raportează
 • postat de gogu Miercuri, 15 Februarie 2017 08:16 193.230.156.*** Link la comentariu
  2
  28

  Opriti imediat caldura si apa calda tuturor datornicilor ! La asociatia 758 sunt datorii din 1989. Primaria nu vede ? Cat mai tineti presedinti si administratori incompetenti in functii foarte bine platite ?

  Raportează
 • postat de geo Miercuri, 15 Februarie 2017 08:04 5.13.250.*** Link la comentariu
  5
  33

  desfiintarea acestor asociatii care nu stie decit sa fure, iarprimaria nu le verifica.Contorizarea pe fiecare apartament la apa rece ar duce la eliminarea intermediarului ,adica asociatiile si oamenii ar plati apa direct la furnizor.

  Raportează
 • postat de IC Miercuri, 15 Februarie 2017 08:02 100.99.72.*** Link la comentariu
  0
  24

  Nici nu au sa platesca , gandesc dupa principiul :"ne scapa PARTIDUL ca doar l-am votat " . O intrebare : de ce mai sunt inca racordati la apa calda si caldura , de ce mai au apartamente , masini etc ?"Daca nu se i-au masuri radicale nu au sa plateasca si vor spune ,asa cum li s-a impregnat mental :"da si nhie statul te sa-ni de ".Drept este ca , nu se face nimic pentru a fi constientizat ca "iepoca comunismului " a apaus ... sau nu a apus , ce zic rosii ?

  Raportează
 • postat de TURELTAN Miercuri, 15 Februarie 2017 07:51 89.137.139.*** Link la comentariu
  0
  22

  Stai si te minunezi cat de mari sunt interesele unora, nu-i numesc ptr ca ii stie toata lumea,, sa tergiverseze rezolvarea problemei platilor asociatiilor catre furnizori, din moment ce Primaria are protocol cu corpul de experti contabili ptr a verifica la sange administratorii si a le impune sa aplice legea. Noi ne minunam ca prostii, dar furnizorii de ce nu cer Primariei, nu sunt ei coordonati de consiliile locale. Daca nu stiu le zic eu de Legea 50......Nu-i si asta abuz de serviciu sau neglijenta, daca privim din cealalta perspectiva?..

  Raportează
 • postat de Sandu Miercuri, 15 Februarie 2017 07:51 109.103.134.*** Link la comentariu
  7
  25

  Asta este efectul scumpirii peste masura a apei, caldurii si a canalizarii. Cu cat mai scump, cu atat mai putini platitori!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.