ASOCIAȚIILE de proprietari, o bombă cu ceas. DATORNICII Calorgal au făcut o gaură şi la Apă Canal

ASOCIAȚIILE de proprietari, o bombă cu ceas. DATORNICII Calorgal au făcut o gaură şi la Apă Canal
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Asociaţiile-problemă, care au produs pagube de milioane de lei falimentatei Apaterm şi pe care Calorgal se fereşte să le sancţioneze cu sistarea serviciilor, rezumându-se doar la a le arăta cu degetul, nu mai beneficiază de apă rece încă din anul 2015. Mai mult, una dintre acestea are poprire pe conturi din partea ANAF.

Asociaţiile de proprietari nr. 371 Olt (din Micro 17), 332 din Siderurgiştilor Vest şi 269 din Doja figurează nu doar în lista neagră a Apaterm (cu circa şapte milioane de lei, la data intrării în faliment) şi a Calorgal, cu peste 400.000 de lei, ci şi în lista neagră a Apă Canal, cu peste 1,6 milioane de lei, la data de 31 ianuarie 2017, arată datele actualizate de operatorul de apă rece şi canalizare. Motiv pentru care cei trei mari datornici, care au în componenţă nu mai puţin de 1.196 de apartamente, nu mai beneficiază de servicii de apă rece şi canalizare la comun, de aproximativ doi ani. Dacă ţinem cont de istoricul negativ al celor trei asociaţii de proprietari, pe care Calorgal şi municipalitatea îl ignoră cel mai probabil, având în vedere că distribuitorul de căldură şi apă caldă se fereşte să le sisteze furnizarea de energie termică, noua societate de termoficare are toate şansele, în aceste condiţii, să calce pe urmele Apaterm. 

Voinţa politică, mai presus de rentabilitate?

Surse din administraţie susţin că societăţile de utilităţi publice, cu directori numiţi politic, au închis ochii, de-a lungul timpului, la datoriile înregistrate de asociaţii, din raţionamente politice. Mai mult, preşedinţii sau administratorii unor asociaţii de proprietari sunt membri ai unor partide care s-au aflat, aproape în permanenţă, la putere în plan local. Este şi cazul Asociaţiei nr. 371 Olt, al cărui administrator este Aurica Gaiu, membru ALDE Galaţi (în trecut, al PC), angajată a Serviciului Public Judeţean de Administrare a Domeniului Public şi Privat, din subordinea Consiliului Judeţean. Aceasta s-a aflat pe lista de candidaţi a ALDE pentru Consiliul Local, iar în decembrie a candidat şi la parlamentare. Administratoarea nu a putut fi contactată.

332 şi 269, acelaşi administrator

Asociaţiile nr. 332 şi 269 nu au, în prezent, în comun doar o avalanşă de datorii, ci şi administratorul, pe Liliana Neculiţa. Asociaţia 332 are, de la începutul anului, şi poprire pe conturi dispusă de ANAF, pentru datorii înregistrate la bugetul statului de 61.029 de lei. Suma reprezintă de fapt contribuţii neachitate pentru salariile plătite celor din cadrul asociaţiei, în perioada 2014-2016. „A fost formulată sesizare către IPJ Galaţi împotriva reprezentanţilor legali ai Asociaţiei, au fost purtate discuţii cu doamna administrator pentru a evita blocarea activităţii asociaţiei. Aceasta şi-a luat angajamentul că va plăti lunar sume consistente pentru diminuarea datoriilor, dar până la data de 29.12.2016 nu a efectuat nicio plată”, au precizat reprezentanţii ANAF.

"Recuperăm foarte greu datoriile de la locatari"

Săptămâna trecută, Calorgal sublinia că „oferta de a încheia convenţii individuale de plată a fost întâmpinată cu refuz în cazul asociaţiilor 371 Olt şi 332 şi tergiversată în cazul asociaţiei de proprietari 269”. Administratoarea Asociaţiei nr. 332 contrazice însă afirmaţiile reprezentanţilor societăţii de termoficare şi spune că cei dependenţi de energia termică furnizată în sistem centralizat au semnat convenţiile individuale, iar acestea au fost înaintate către Calorgal în luna noiembrie a anului trecut. „Nu am refuzat. Ne-au spus că nu au finalizat acel program de facturare individuală şi, prin urmare, nu pot aplica aşa ceva. Am făcut cu ei chiar şi un contract de cedare creanţă, în aşa fel încât Calorgal să recupereze direct de la proprietar. Noi recuperăm foarte greu datoriile de la locatari”, a precizat administratoarea. Aceasta a spus că unele procese intentate datornicilor au fost suspendate în instanţă pentru că asociaţia nu a putut face dovada că cei acţionaţi erau proprietari de drept.

Ce spune primarul

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ne-a declarat că pe această temă a avut o discuţie, săptămâna trecută, cu directorul general al Calorgal, Marian Alexandru. Edilul a recunoscut că noua societate de termoficare se va confrunta cu mari probleme, în cazul în care nu va reuşi să ia măsuri. Ionuţ Pucheanu ne-a declarat însă că "trebuie găsită o soluţie prin care bun platnicii să fie diferenţiaţi de rău platnici, astfel încât să ne putem achita obligaţiile faţă de bun platnici. Nu se mai poate ca lucrurile să funcţioneze aşa. Dacă nu se renunţă la sistemul acesta de furnizare şi facturare la comun, Primăria, prin Calorgal, va continua să acumuleze datorii şi nici nu va mai putea să îşi achite îndatoririle faţă de oamenii care îşi plătesc facturile".

Citit 13879 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2023 11:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.