”Încălzirea individuală este soluţia viabilă”. INTERVIU cu primarul Ionuţ Pucheanu

”Încălzirea individuală este soluţia viabilă”. INTERVIU cu primarul Ionuţ Pucheanu
Evaluaţi acest articol
(71 voturi)


Va mai avea Galaţiul sistem centralizat de termoficare? Cum se vor încălzi gălăţenii, începând cu iarna 2017-2018? Va acorda municipalitatea populaţiei ajutoare financiare pentru a-şi pune la punct un sistem propriu pentru producerea căldurii şi apei calde? Cine va putea beneficia de subvenţie? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care macină, în prezent, zeci de mii de gălăţeni, la care am încercat să obţinem răspunsuri din partea primarului Ionuţ Pucheanu.


- Ce decizie aţi luat cu privire la sistemul centralizat de termoficare?
- Decizia finală nu îmi aparţine mie şi nici nu trebuie să îmi aparţină mie, ci Consiliului Local. Misiunea mea este să prezint o variantă care să corespundă din punct de vedere tehnico-economic cu puterea financiară a bugetului nostru. În cadrul aparatului de lucru din cadrul Primăriei, analizăm, de câteva luni bune, toate scenariile posibile.

- Care este soluţia pe care aţi prevăzut-o pentru gălăţenii dependenţi de căldura şi apa caldă furnizate în sistem centralizat?
- Aşa cum vă spuneam, analiza atentă asupra costurilor şi asupra direcţiei în care ne îndreptăm, ne-a arătat o situaţie care nu poate continua aşa la nesfârşit.
1. Soluţia continuării în sistemul actual. Este, probabil, cea mai proastă soluţie, deoarece se bazează pe subvenţii şi agravează riscul de neplată. Frânează dezvoltarea oraşului prin alocarea de resurse exclusiv către consum, pentru servicii care nu sunt de calitate şi nu asigură confort, pe soluţii tehnice dificile şi ineficiente.
2. Soluţia centralelor de cartier. Din punct de vedere al eficienţei, pare a fi potrivită. Dar vorbim despre un efort financiar mare, aproximativ 40 milioane de euro, iar timpul de implementare este îndelungat, vorbim despre cel puţin cinci - şase ani. În tot acest timp, subvenţiile actuale vor continua, adică un efort financiar dublu, mai precis încă 50-60 milioane de euro de la bugetul local. Aceasta soluţie nu rezolvă problema contorizării pentru clienţi, ceea ce înseamnă un risc permanent de neplată. Pentru branşarea individuală a acestor apartamente ar mai trebui încă o investiţie de aproximativ 15-20 milioane de euro. Soluţia completă de producere locală şi contorizare ar costa aproximativ 80 -100 milioane de euro şi s-ar putea implementa în cinci - şase ani. În tot acest timp, nimeni nu ne poate garanta că, la sfârşitul investiţiei, vom avea acelaşi număr de apartamente branşate pentru care a fost conceput sistemul. Nu în ultimul rând, ar trebui să ţinem cont de costurile de producţie a agentului termic. Cu siguranţă, acestea nu vor putea fi suportate în totalitate de populaţie. Ceea ce înseamnă că, şi pe viitor, vor exista subvenţii substanţiale, adică aproximativ cinci-şase milioane de euro pe an.
3. Soluţia subvenţionării încălzirii individuale şi a opririi încălzirii centralizate. A fost reuşită şi în alte oraşe: Alba Iulia, Bistriţa Năsăud, Brăila, Satu Mare, Zalău, Târgovişte. Vorbim aici despre subvenţionarea directă a locatarilor care aleg să se încălzească individual: electric sau cu gaz. Dar mai pot fi şi alte avantaje pentru aceşti consumatori: reducerea sau eliminarea taxelor de debranşare şi de branşare, reducerea costurilor de proiectare (dorim un parteneriat cu firmele de specialitate), alegerea unor soluţii potrivite în funcţie de dimensiunea locuinţei: electric sau gaz şi, la urma urmei, un cost total pentru comunitate relativ redus faţă de celelalte soluţii: 13-15 milioane de euro.
Această soluţie vine cu un set de mari avantaje. În primul rând, se elimină problema de neplată şi riscul ca o scară sau un bloc întreg să rămână fără apă caldă sau căldură. Fiecare va putea plăti exact cât va consuma şi va avea libertatea de a-şi realiza propriul confort termic. Va exista şi libertatea de a alege sistemul prin care oamenii doresc să se încălzească. Pentru cei ce au centrală proprie, vor dispărea costurile pentru zonele comune. Pentru întregul oraş, costurile vor fi, cum spuneam, relativ reduse, iar perioada de implementare o estimăm la aproximativ şase luni. Nu în ultimul rând, reuşita acestei iniţiative ne-ar aduce dublarea, din 2018, a bugetului de investiţii al municipiului Galaţi.

- Municipalitatea va acorda subvenţii tuturor celor care încă depind de acest sistem? Vor beneficia şi cei care au datorii la întreţinere, respectiv la energie termică?
- Aşa cum am gândit, eventualul sistem de subvenţii, cei care încă sunt branşaţi vor fi nevoiţi să respecte câteva criterii. Nu cred că poate fi corect să acordăm subvenţii celor care au sute de milioane de plată la întreţinere sau bugetul local. Este aproape exclus ca cei cu datorii să poată beneficia de subvenţii. Nu putem perpetua un lanţ de incorectitudini populiste cu încă una.

- Care sunt criteriile pe care oamenii trebuie să le îndeplinească pentru a obține subvenţie?
- Cât de curând, vom veni în faţa cetăţenilor, printr-o dezbatere publică, cu o serie de criterii pe care fiecare familie trebuie să le îndeplinească pentru a putea beneficia de aceasta subvenţie. Vă repet, sunt sigur că cei ce înregistrează datorii şi, în linii mari, cei din cauza cărora acest sistem a ajuns în această situaţie nu vor primi acest ajutor. Nu putem fi mamă de două ori pentru unii (cei ce nu plătesc şi care vor beneficia încă o dată de ajutor financiar) şi pentru ceilalţi, niciodată (cei ce sunt bun platnici sau au făcut eforturi de a-şi monta centrală termică).

- Sumele de bani vor ajunge la oameni după ce aceştia vor investi în sisteme alternative de producere a căldurii şi apei calde sau înainte?
- Sumele vor ajunge înainte. Pentru că sunt destui cei ce nu au aceşti bani. Sumele se vor elibera în maximum 30 de zile de la depunerea dosarului complet. Acesta va trebui să conţină şi o factură proformă a sistemul de încălzire ales.

- Subvenţia este prevăzută pentru a acoperi integral/ în parte costul a ce? Achiziţionării, spre exemplu, a unei centrale termice sau şi partea de documentaţie şi racordare la reţeaua de gaz/electricitate (în funcţie de varianta pentru care se optează)?
- În funcţie de sistemul de încălzire ales, subvenţia va acoperi în totalitate sau în parte costurile. Tot pentru a veni în întâmpinarea problemelor financiare ale celor care urmează sa devină independenţi termic, avem în intenţie scoaterea taxei de debranşare, iar prin parteneriatele cu cei de la gaze şi Electrica, să nu existe taxe de branşare. Partea de documentaţie tehnică este încă în discuţie, pentru a putea găsi o soluţie convenabilă. Sunt sigur că vom ajunge şi aici la costuri suportabile.

- Ce se va întâmpla cu societatea Calorgal şi cu cei aproximativ 530 de angajaţi ai distribuitorului?
- Societatea Calorgal se va transforma. Ea nu va dispărea. Evident că nu va putea continua cu un număr atât de mare de angajaţi, ci va exista o adaptare la noile nevoi. Vreau totuşi să îi asigur pe cei care stau cu frica în sân legat de viitorul loc de muncă de faptul că, în cel mai scurt timp, vom veni cu soluţii responsabile din punct de vedere social. Nu putem continua la nesfârşit să pompăm sume extrem de mari din bani publici doar pentru ca unii să-şi păstreze posturile.

- Ce se va întâmpla cu cele peste 100 de puncte termice care aparţin Calorgal, respectiv cu patrimoniul societăţii?
- Peste 80 de puncte termice sunt, în acest moment, exploatate împreună cu societatea Apă Canal. Acestea, vor fi date în administrare şi în exploatare celor de la Apă Canal, împreună cu o parte din personalul care deserveşte aceste puncte termice. Celelalte puncte termice vor intra, pentru moment, în conservare.

- Este debranşarea o soluţie definitivă sau una temporară, în eventualitatea construirii unor centrale de cartier?
- E greu de spus. În acest moment, din punctul nostru de vedere, încălzirea individuală este soluţia viabilă. Dacă, pe viitor, se vor deschide axe pe fondurile europene sau dacă la nivel naţional se va crea un program pentru dezvoltarea de capacităţi de producţie de agent termic şi dacă cetăţenii se vor arăta interesaţi de un astfel de program (care, atenţie, trebuie să includă şi contorizarea individuală), cu siguranţă vom depune toate eforturile pentru atragerea acestor fonduri.

Citit 21354 ori Ultima modificare Vineri, 10 Martie 2017 00:04

45 comentarii

 • postat de mihai poenaru
  Luni, 13 Martie 2017 08:31
  82.208.137.***
  Sondajul de pe facebook e un mare fas ! Participa doar cei ce au calculatoare si cei cu telefoane destepte . Nu e corect ! Daca primarul vrea realitatea , ar trebui sa participe la discutii doar cei ce mai sunt legati la sistemul centralizat . Si asta sa se faca prin asociatiile de proprietari . ! Oamenii necajiti trebuie sa-si spuna parerea !
  2
  3
  Raportează
 • postat de Stan Patitul
  Sâmbătă, 11 Martie 2017 15:04
  92.80.173.***
  Pentru cei care si-au montat centrale individuale: a fost alegerea dvs, nu v-a obligat nimeni, care e problema? Certati-va cu cei care nu au fost in stare sau nu au vrut sa va asigure agent termic sau contorizare individuala. Multa sanatate! Ce tot aduceti acuze ca cei care optam pentru sistemul centralizat asteptam pomana? Nu asteptam nici o pomana. Vine factura, platim ce spune ea si gata!
  6
  7
  Raportează
 • postat de Costel Galati
  Sâmbătă, 11 Martie 2017 11:07
  95.76.32.***
  Eu am centrala de 2 ani aproape si am achitat debransarea aceea de 700 lei, chiar daca mi-am taiat singur tevile, mi-au luat banii degeaba, in urma amenintarilor, ca altfel nu as fi platit.Nu vreau banii pe centrala sau o parte din ei, dar vreau sa-mi returneze cei 700 lei dovediti cu chitante, bani incasati de Calorgal pe nedrept. Daca nu imi da banii inapoi, imi bag picioarele si tai toate tevile din casa de la retur, ca stau la ultimul etaj,le tai si pe cele de la uscator si le vand la fier vechi. Daca nu imi scot prejudiciul in totalitate, ma imbat de banutii din fier vechi, macar atat...
  1
  9
  Raportează
 • postat de @ Popa
  Vineri, 10 Martie 2017 23:32
  178.255.44.***
  tu ai afaceri in domeniul vanzarii centralelor de apartament , asa-i ?
  3
  6
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 10 Martie 2017 21:57
  89.137.231.***
  Bre astia care ii tot trageti pe principiul "sa moara si capra vecinului", anume "eu mi-am facut rate si mi-am pus centrala, de ce altul sa primeasca subventii", ganditi-va si la ala care nu are posibilitatea, ca poate iti vinde o paine maine dimineata, la vreun magazin unde primeste 1000 pe luna, daca ii vede si pe aia. Daca s-a putut in alte orase, sigur se poate si aici.
  Revenind la subiect, eu vad ca solutie centralele de cartier/bloc - si da, v-as pune sa va scoateti burlanele de la geamuri.
  Si ar trebui niste controale pe la asociatii , ca atat iti trebuie, sa ai niste probleme si sa ramai in urma putin ca dupa aia nu mai iesi din datorii, platesti prima data penalizarile, soldul ramane, sa mai genereze niste penalizari.
  6
  5
  Raportează
 • postat de Ala fara datorii
  Vineri, 10 Martie 2017 21:24
  50.101.130.***
  Pai bine ma, asta care le dai tu subventii ... din banii cui dai TU subventii ? Adica eu sunt prost ca mi-am pus centrala si am platit 8000 lei, iar altii primesc asta gratuit ?

  Vrei corectitudine ? Ofera aceiasi suma de bani tuturor celor care nu au datorii la intretinere. Eu cand mi-am pus centrala am fost pe zero. Asa ca hai, astept sa-mi spui ce acte sa fac, sa primesc si eu bani !

  Tupeu si prostie cat casa pe capul vostru ...
  5
  7
  Raportează
 • postat de Manaintinsa
  Vineri, 10 Martie 2017 21:19
  213.233.85.***
  Sa va fie rusine storcatori de fonduri din buget! Puneti mana si munciti ca stati pe banii statului si in privat montati la negru centrale ... sa se taie sistemul centralizat si sa punem centrale. Fiecare pe turta lui! M-am saturat de ani de zile sa platesc intretinerea pt doua tevi...sau poate vreti sa tremurati in case cu centrale de bloc ca daca aveti un vasilica de nu plateste tot pe gheata mancati paine cu ceai
  4
  6
  Raportează
 • postat de Populismuleinfloare
  Vineri, 10 Martie 2017 21:15
  5.13.240.***
  Remarc printre comentarii o gramada de "angajati" pe banii mei la acele servicii care vor lasa probabil pe dinafara niste oameni care oricum nu fac mare lucru dar iau luna de luna bani. Si eu am centrala si nu am niciun gand sa cer bani la primarie pt asta, am vrut si mi-am asumat. Dar m-as bucura sa nu mai platesc acea cota parte si mai mult sa stiu ca taxele mele se duc in investitii nu in subventii pentru mai putin de o treime din populatia orasului!!!!
  5
  10
  Raportează
 • postat de Popa
  Vineri, 10 Martie 2017 19:20
  92.80.154.***
  Alooo, angajații Calorgal și Electrocentrale, știm că nu aveți nimic de făcut, da' va rugam sa nu mai postati opinii pro sistemul centralizat. Și mai știm că majoritatea aveti acasa centrale termice, că doar știați de la sursa "calitatea" serviciilor oferite. Așa că ar fi bine sa va apucați și voi de treabă, lăsați scrisul la ziar pentru cei care se pricep. La munca, nu la întins mâna după subvențiile din banii publici.
  13
  13
  Raportează
 • postat de ro
  Vineri, 10 Martie 2017 15:25
  91.216.52.***
  Cititi si minunati-va. Cautati pe google "termoficarea Iasi" si vezi avea surprize placute, ce a putut face Veolia Energie Iasi, exact pe subiectul nostru, d-le primar (cu minuscule, pt ca asta meritati).
  10
  20
  Raportează
 • postat de Akbar
  Vineri, 10 Martie 2017 14:42
  79.116.96.***
  Dupa un mamut falimentar numit Apaterm si un mutant pe nume Calorgal, iata ca in sfarsit cineva cu mintea la el are intentia sa inchida robinetul opulentei si dezmatului pe bani publici.
  Felicitari !!!
  10
  27
  Raportează
 • postat de dragos
  Vineri, 10 Martie 2017 14:32
  5.2.209.***
  buna treaba cu inchiderea oricarei societati care suge banii primariei de pomana!
  10
  27
  Raportează
 • postat de Radu
  Vineri, 10 Martie 2017 14:05
  86.127.209.***
  O solutie de incalzire trebuie sa fie viabila pentru urmatorii 20 de ani.
  Din pacate nimeni nu garanteaza ca vom avea in Romania, pe timp de iarna, gaz metan pentru toata lumea.
  Am centrala de apartament si aparent este in regula dar daca in toata tara vor fi 6 mil de locuinte cu CT x 10 mc / zi consum , ajungem la 60 mil mc gaz metan pe zi cand este frig. Mai punem si industria la socoteala si institutiile si nu iese adunarea.
  14
  16
  Raportează
 • postat de Oras in categoria a 2-a de dezvoltare ?
  Vineri, 10 Martie 2017 13:36
  217.64.113.***
  Primare , daca atat te duce capul , si atata poti.....al doilea mandate nu mai pupi !
  Orasele aflate in aceeasi categorie cu noi , Iasi , Constanta, Cluj, Timisoara....ce solutie au adoptat ???
  20
  35
  Raportează
 • postat de cetatean bun de muls
  Vineri, 10 Martie 2017 12:07
  109.166.136.***
  Platesc BANCA de 5 ani, sa-mi achit centrala si acareturile aferente! Primarul vrea sa puna centrale, gratis ??!! Foarte tare!!!
  11
  31
  Raportează
 • postat de Costi
  Vineri, 10 Martie 2017 11:29
  95.77.96.***
  Ce se mai streseaza sefii de la Apaterm ca raman fara lefuri. Pai daca vreti bani, sapati la sfarsit si duceti la fier vechi fostele conducte. Nu e o meserie la fel de banoasa, dar macar e mai cinstita decat ce-ati facut voi pana acum.

  In rest, nu l-am votat pe primar, dar daca face asta si mai demoleaza si garajele, il voi vota si eu, tura urmatoare. Chiar m-am mirat de ce trebuie sa treaca atatia ani, ca un primar sa-si dea seama ca nu poate fi profitabila o conducta groasa de un metru, care mai deserveste doar 2-3 mosnegi, si aia cu caloriferele inchise. Era la mintea cocosului.
  17
  29
  Raportează
 • postat de graficus
  Vineri, 10 Martie 2017 11:23
  94.176.183.***
  Eu ma mandresc cu primarul psd Pucheanu , sarut mana coane , este un afacerist tanar , bogat .
  19
  10
  Raportează
 • postat de cineva
  Vineri, 10 Martie 2017 11:20
  92.87.201.***
  Cred ca toti cei care sunt contra contorizarii individuale sunt cei care nu isi platesc intretinerea, sau cel putin nu la timp, sau poate chiar deloc, altfel nu inteleg cum de ti-ar conveni sa dau 300-400 lei/lun pe caldura si sa stai in frig. Cu centrala proprie, ai bani ai caldura, nu ai bani, stai in frig. La centralizat nu puteai renunta la caldura decat prin debransare, dar eu daca vreau caldura doar o luna din 3, ce fac? Asa, sa plateasca fiecare in dreptul lui si gata, fara furtisaguri de apa calda si pierderi bagate pe gat desi subsolul este uscat. Solutii sunt dupa fiecare buzunar: boilere, incalzitoare instant, central pe gaz...
  15
  25
  Raportează
 • postat de @Livia Ostache
  Vineri, 10 Martie 2017 11:05
  46.97.34.***
  ...e ca si cum intr-un spital, toata lumea plateste cu factura si chitanta, tratamentul si diganosticul medial
  2
  8
  Raportează
 • postat de corect
  Vineri, 10 Martie 2017 11:03
  5.13.151.***
  asteptam cu mare interes ca si cei de la salubrizare sa treaca de la stat la privat,societate comerciala asa cum sunt si in alte judete.
  3
  11
  Raportează
 • postat de Dinu Paturica
  Vineri, 10 Martie 2017 10:50
  79.116.107.***
  Din serialul : "Hai sa ne dam cu parerea !"- despre lucruri pe care nu le stim !!!
  7
  11
  Raportează
 • postat de onica ela
  Vineri, 10 Martie 2017 09:21
  109.99.197.***
  Apaterm , Carolgal , tot una , faceti un mic calcul la sumele date din contributiile populatiei galatene la cele doua unitati in folosul unei anumite parti a populatiei orasului , si care trebuia recuperata de la cei ce au beneficiat de utilitatile respective , si ce se putea face cu sumele respective pentru urbe in folosul tuturor contribuabililor. O mare parte din cetateni au fost discriminati pentru ca nu au beneficiat de nimic in urma contributiei lor.Pana cand acordati sume enorme pentru rai platnici , si pentru cheltuielile administrative foarte mari ale unor " regii ".
  5
  4
  Raportează
 • postat de galatean
  Vineri, 10 Martie 2017 09:09
  79.116.107.***
  Logic trebuie sa dispara taxa de debransare.De la ce te debransezi daca sistemul nu mai functioneaza.? Clar ca trebuie sa se termine cu aceste subventii la infinit din banii tuturor pentru unii care de ani de zile nu platesc ce consuma. Sper sa se puna in practica de urgenta. Ar fi cel mai bun lucru pe care l-ar putea face un primar al Galatiului.
  7
  8
  Raportează
 • postat de CD
  Vineri, 10 Martie 2017 08:41
  5.2.209.***
  e o idee foarte buna, cea cu centralele de apartament, asa cum este si in Braila de cativa ani buni, unde municipalitaea a acordat subventii familiilor care au vun venit mic.
  12
  6
  Raportează
 • postat de Calorifer
  Vineri, 10 Martie 2017 08:36
  109.98.127.***
  Situatia actuala este si o rezultanta a deciziei, cel putin neinspirata, de impartire a societatii APACANAL in doua. O societate cu profit foarte mare si una falimentara, indiferent cum s-ar chema ea. Serviciul public nu este o sursa de profit cum este in prezent pentru APA CANAL. Cele doua activitati, cea de distributie de apa (ca de produs o produce Mama Natura) si de termoficare s-ar fi compensat. Dar interesele politice au fost prioritare, nu interesul public! D-l primar se gandeste cum sa-si pregateasca un iluzoriu viitor mandat si nu la o solutie tehnica viabila si pentru generatiile viitoare.
  3
  8
  Raportează
 • postat de iulius
  Vineri, 10 Martie 2017 08:36
  217.156.52.***
  Solutia potrivita ...
  Chiar daca s-ar trece la "solutiile de incalzie individuale", tot se vor consuma bani de la buget.
  Asta pentru ca nimeni nu garanteaza faptul ca toate familiile isi vor instala pana la sfarsitul anului centrale termice.
  Deci pana la urma si d-l primar recunoaste faptul ca societatea Calorgal va mai functiona.
  Prin urmare, solutia cea mai potrivita chiar daca costa si e de durata ar fi ca se fie implementate gradual centralele de cartier sau de bloc.
  O centrala de apartament pe gaz poate incalzi in mod normal 200 mp. Adica cca 3-4 apartamente "normale".
  Cum s-ar traduce aceasta?
  Pai vine c-am asa, in loc sa ne cumparam o masina normala de familie vom achizitiona fiecare cate un camion, si atunci ce se va intampla, vor trebui sosele largite si intarite ca sa suporte gabaritul si greutatea camioanelor.
  C-am asa va fi si cu centralele termice. Vor trebui conductele de gaz redimensionate.
  Asta pentru ca cine a avut urechi sa auda, compania de gaz a dat un comunicat acum vreo doi ani in care precizat faptul ca se atinge limita la care se pot face conectari la conductele de gaze.
  Daca se depaseste limita de conectari la gaze atunci centralele vor fi de decor sau vor functiona fara a oferi prea multa caldura.
  Haideti sa stam drept si sa judecam la rece!
  PS) Sa ne rezolvam intai problemele cu incalzirea, nu sa supra-subventionam tot felul de cluburi sportive. Oricat de multe premii ar castiga (felicitari si bravo lor) nu ne va tine de cald in lunil de iarna.
  2
  8
  Raportează
 • postat de pepeman
  Vineri, 10 Martie 2017 08:32
  213.177.6.***
  @Livia Ostache Ba e ca si cum i-ai trimite pe pacienţii ăia într.un spital privat dar care are contract cu Casa de Sănătate şi-ai închide spitalul de stat, unde se sifonează toate fondurile şi mor oameni cu zile. Bravo, domnule primar, tot înainte.
  6
  5
  Raportează
 • postat de du-teacasapuisor
  Vineri, 10 Martie 2017 08:19
  194.102.208.***
  De fonduri europene, pentru modernizarea si punerea la punct a unui sistem centralizat VIABIL, ati auzit ?!?
  Mda, cel mai "viabil" este sa fii comod si, mai ales, iresponsabil, sa te detasezi de probleme.
  Am avut si avem "primari" "unul si unul", unul mai "bun" ca altul...
  4
  12
  Raportează
 • postat de utd
  Vineri, 10 Martie 2017 08:18
  89.121.206.***
  O solutie foarte buna,cat consumi atat platesti.Dar ce facem dom'primar cu cei care si-au montat pe banii lor aceste centrale?Tot la cei care nu isi platesc datoriile sa li se dea?...specific partidului din care ati ales sa faceti parte...rusine
  0
  17
  Raportează
 • postat de Jiuliamotrica
  Vineri, 10 Martie 2017 08:16
  5.13.168.***
  Doamna Livia, cel mai probabil aveti centrala! Eu va spun ca e cumplit de greu cu doi copii sa platesc facturi de 6-7 sute de lei pe luna in conditiile in care celui mic ii incalzesc apa la flacara pentru ca cea de la robinet iarna nu este nici macar calduta! Si muncesc mai mult de 8 ore pe zi, si sotul la fel, si platim aceleasi taxe ca si dvs. Si noi meritam atentie, si daca sistemul nu functioneaza atunci de ce sa nu apelam la o solutie care ne-ar fi utila si noua? Plus ca eu inteleg ca angajatii vor cam avea de lucru deci nu raman pe drumuri....in privat sa stiti ca nu avem sansa asta! Se desfiinteaza postul si pleci acasa, nu iti da nimeni nici macar o paine!
  8
  5
  Raportează
 • postat de John
  Vineri, 10 Martie 2017 08:11
  82.79.115.***
  Bravo! !E singura soluție viabila. ..sperăm sa se pună în practică chiar și fără subvenții.
  10
  8
  Raportează
 • postat de un cetatean al urbei
  Vineri, 10 Martie 2017 08:03
  5.13.152.***
  Incep acest comentariu prin a mentiona ca am fost coleg de generala cu actualul edil (scoala nr.7 pe atunci) si aveam o oarecare simpatie dar in urma acestiu interviu realizez ca nu are ce cauta in aceasta functie. As fi preferat ca domnul primar sa tinda sa ne compare cu municipii ca Timisoara Constanta Ploiesti Craiova municipii cu servicii de furnizare in sistem centralizat sau macar moldoveni de ai nostri Iasi Bacau daca ne consideram municipiu de cateoria a II a ca altfel nici la Baicoi nu mai este incalzire centralizata. Domnul primar ne zice ce solutie e buna tehnic-economic dar nu si-o asuma decizia e altuia ca la romani. La ce ati mai facut atatea studii si strategii sa dati asa bani pe nimic, Cand ai un pacient bolnav grav (incalzire centralizata) e mult mai usor sa-l eutanasiezi decat sa-l vindeci si economic e mult mai avantajos. Dar ai sa vorbim concret cu o mica paranteza sunt inginer masini si echipamente termice si montajul service de centrale ptr mine ar fi o mana cereasca fiind autorizat pentru asa ceva dar nu sunt ipocrit inchei paranteza.
  1- Tot ne comparam cu Braila , la inchiderea sistemului centralizat mai erau 3000 de consumatori nu 30 000 +scoli insistutii publice. Primaria a dat celor debransati 2000 de lei bani de o centrala pe care oamenii au motat-o pe caloriferele vechi de fonta (dupa ce prealabil toti le-au spalat) in jumatate de an centralele praf trebuiau schimbatoarele spalate sau chiar inlocuite nu mai zic instalatii de gaze facute in hei rupism a se vedea daca au fost explozii la Braila
  2-Galatiul ar trebui sa monteze 30000-25000 de centrale lucru imposibil intr-un an de zile cu firme si din braila se pot monta maxim 5000 pe an dar ce-i care nu au gaze gen blocuri A-uri din Tiglina si altele I-uri G-uri mazepa . Sa se traga gaze acolo costa si nu ne intrebam inginerii proiectanti de atunci ai blocurilor de ce nu au facut acest lucru. Ok optam pentru centrala electrica minim 6KW si asta nu face si apa calda deci + 1,5KW boiler, ori electrica nu cred ca iti da acord pentru un consum mai mare de 4.5 KW de apartament ca se prajeste toata instalatia electrica
  3. Ce facem cu scoli licee institutii ca astea nu merg cu centrale de 24-36 kw acolo vb de sute de kw si cu personal de supraveghere
  4.Economic vorbind 25000 de centrale cu un cost de 2000 de euro per centrala cu calorifere gaz un cost de 50 000 000 de euro pe banii galatenilor care deaja tinde spre un pol al saraciei iar la scoli licee institutii alte milioane de euro de la primarii cu licitatii etcsau poate asta se doreste
  5.Cei ce au datorii nu primesc subventie la achizitionarea centralei atunci omul are tot dreptul sa cumpere o soba sa scoata burlanul si ceva lemne in fata blocului atunci Galatiu nu va mai arata ca Zalau Targoviste ci ca Barlad sau care o mai fi
  6.Alo garda de mediu ce vom face cu fumul de la inca zeci de mii de centrale si nu uitati subliniez nu uitati centralele in condesare fac condens aproximativ 2l/h de functionare adica 250000x2- 50 000 de litri de condens acid. Aceasta centrala nu se monteaza decat cu caseta de neutralizare a condensului care mai costa si aia 200 de euro si are si consumabile substanta activa de neutralizare asa se face intr-o tara civilizata care se gandeste la mediu la oameni
  - deci un om trebuie sa faca o investitie de 2000 de euro pentru maxim 10 ani cat e durata de viata a unei centrale si apoi peste 10 ani o are de la capat nu mai zic din 2 in 2 ani verificare centrala conf PTA1/ISCIR verificari instalatie gaze si alte costuri pentru ca o centrala se defecteaza tocmai cand iese din garantie depinde ce noroc ai si cum cumparam ce e ieftin deci.... asta e economic vorbind si cine stie unde se va duce pretul gazului si taxe de mediu etc
  -sa nu uitam acest sistem centralizat a functionat 50 de ani acum da are nevoie de investitii si redimensionare alte tari acum le
  implementeaza pentru ca au inteles beneficiul lui si gandesc pentru urmatorii 50 de ani nu pentru un nou mandat
  -si da exista solutii daca domn primar s-a saturat sa dea subventii sa fac un tot-productie transport distributie si cu un cost de 2000-2500 de apartament (4 calorifere noi-in fiecare apartament un gigacalorimetru si un robinet in afara locuintii pe care il inchizi cand cel ce consuma nu plateste ceva teava distributie pe orizontala si cateva gauri ca si cu montajul de centrale tras az etc aurim blocurile astea) sa vezi si caldura si scaderea riscului de explozie iar apoi plecand de la consumator redimensionezi retele si capacitati de productie iar cu o andire unitara si viziune pe 3-5 ani fonduri europene avem ceva ce va functiona inca 50 de ani
  - sper ca ce-i ce vor lua decizia sa nu ramana in istoria galatiului pentru burlanele de pe fatada blocurilor , iar domnul primar cu parare de rau si-a pierdut un votant la urmatorul scrutin
  7
  17
  Raportează
 • Vineri, 10 Martie 2017 07:52
  5.13.225.***
  Solutia adoptata de Administratie ESTE cea CORECTA. Nu poti lasa orasul fara fonduri de dezvoltare investind intr-un sistem vechi, fara viitor.
  Asa cum s-a specificat din cele cca 26.000 de apartamente din cele peste 100.000 care au fost in sistemul centralizat, solutia este centrala de apartament sau electrica, dupa optiunea fiecaruia. Ganditi-va ca din aceste apartamente nedebransate de la sistemul centralizat, unele nu mai sunt locuite de zeci de ani datorita lipsei proprietarului. In mod real discutam de un numar si mai mic de apartamente iar sistemul centralizat - generator de pirderi - nu se justifica.
  Mult succes Administratiei.
  10
  9
  Raportează
 • postat de IC
  Vineri, 10 Martie 2017 07:47
  5.13.177.***
  @ Livia Ostache ,ai dreptate ,urmeaza TRANSURB daca tot va functiona pe baza de subventii si gratuitati . Pacientii ( rau platnicii la utilitati ) s-au sinucis ne platind, an de an ,serviciile de care au beneficiat . Un branci le-au dat si politicienii care au condus Galatiul in ultimii 27 ani ,politicieni care le-au servit pomeni electorale si care nu i-au lasat sa coboare cu picioarele pe pamant si sa realizeze ca nu mai traiesc in societatea comunista.De fapt nu ar fi nici no nenorocire daca s-ar privatiza TRANSURB ,APA CANAL si toate societatile din subordinea PRIMARIEI , ba din contra ,ar fi benefic pentru administratie si oras.( de fapt aceesta-i viitorul ) .BRAVO DOMNULE PRIMAR .
  8
  6
  Raportează
 • postat de Florea Gabriel
  Vineri, 10 Martie 2017 07:43
  5.15.221.***
  Buna Dimineata.Trebue sa acceptam ideea de a ne adapta la tot ce este nou.Trebuie sa aceptam ca sifonarea catre subventii a banului public ne creeaza numai minusuri si probleme pentru alte investitii de care Galatiul are nevoie.Trebuie sa aceptam sa ne schimbam modul de gandire pagubos pe care il mostenim.Trebieie si este necesar sa ne schimbam intai pe noi ca si oameni si dupa aia sa incercam s-ai schimbam si pe altii.Asa ca GANDITI,VORBITI,SI FACETI,pentru a deveni un ORAS intradevar EUROPEAN.Trebuie atrase investitii pentru a crea locuri de munca.D-ati credit si sustinere tinerilor antreprenori,tinerilor cu idei,oamenilor de afaceri pentru a ne fie bine....cu bineinteles riscurile de rigoare,ptr ca daca nu acepti sa pierzi,niciodata nu ai sa castigi ceva.O zi excelenta tuturor Galatenilor acestui Oras,numit GALATI.
  5
  5
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 10 Martie 2017 06:58
  78.96.252.***
  Sa de verifice asociațiile de locatari!..Multi așa zisei datornici nu reușească să termine datoriile deși plătesc lunar.. Administratorii pun banii de întreținere in penalizări și facturile cresc și tot cresc¡!De ani de zile mă lupt să scap de datoriile la întreținere plătesc lunar tot ce dau in plus peste factura de luna respectivă e pus la penalizări!!Nu mi de da nici o șansă să mi scad din datorie..Să se desfijnteze asociațiile de locatari să plătim cum plătim lumina!Să se verifice datornicii cei care plătesc lunar și cei care nu plătesc de ani de zile....
  3
  11
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 10 Martie 2017 06:56
  5.13.229.***
  Si la ce sa mai cheltuit zeci de milioane de euro...in modernizarea punctelor termice...?Cred sunt numai interese...cu firmele lor sa monteze centrale la scoli,să vândă centrale prin firmele lor...si fierul ,si spatiile din punctele termice...Acelasi lucru a facut ,si Marius Stan...declarând că cumpara centrale la populatie...
  5
  7
  Raportează
 • postat de Mai reflectati!
  Vineri, 10 Martie 2017 06:24
  78.96.253.***
  Da, subventii pentru centrale de apartament, concomitent cu acoperirea cheltuielilor si celor care si-au montat centrala pe barba proprie, care, unii, mai platesc rate!

  Altfel ar fi o discriminare sa nu se intample asa!
  3
  11
  Raportează
 • postat de Cetateanul corect
  Vineri, 10 Martie 2017 06:24
  79.116.102.***
  Domnule Primar,
  Un program de "guvernare"ceva?
  PSD a condus orasul asta foarte bine. Sa vad cum le explicati pensionarilor si tuturor asistatilor sociali ca trebuie sa-si puna centrala dar TREBUIE sa plateasca.
  BRAVO! Stan va asteapta!!!!!!!!!!!!!!
  4
  6
  Raportează
 • postat de atentie, primarie
  Vineri, 10 Martie 2017 06:05
  89.136.187.***
  orice scara de bloc,prin proiect are si un spatiu numit "üscator". acest spatiu are menirea de a permite uscarea rufelor locatarilor si pe timp de iarna. uscatorul face parte din condominiu si este proprietatea tuturor locatarilor de pe scara, in cota egala.cota de proprietate are o valoare care a fost inclusa in pretul platit de proprietar pe apartament. cum va raspunde primaria ca acest spatiu comun se va degrada din cauza lipsei de incalzire pe timp de iarna, prin mucegaiuri si condensul ce va apare si nu isi va mai putea dovedii utilitatea pe timp de iarna? cum va plati primaria diferenta de cheltuieli de incalzire a persoanelor ce au camere sub acest spatiu? unde isi vor usca locatarii rufele pe timpul iernii? pare o problema mica dar nu e. e vorba de o proprietate ce se va degrada si isi va pierde utilitatea stabilita prin proiectul de executie a imobilului printr-o actiune voita a primariei de debransare de la sistemul de incalzire fara acceptul tuturor proprietarilor, dupa cum spune legea. probabil ca primaria va plati multe daune prin procese cu proprietari daca nu va gasii solutie de incalzire si acestor spatii comune din blocuri.pina la urma trebuie sa traim civilizat si nu sa umplem balcoanele de rufe puse la uscat
  10
  6
  Raportează
 • postat de monitor de schi
  Vineri, 10 Martie 2017 05:58
  5.13.135.***
  Aaaaaa.asa spune domnule primar.....asaa....pai compara "domle" Galatiul cu Zalaul "domle".... pai ce tu te pui sa l compari cu orase de teapa amaratilor din Ploiesti, Pitesti, Brasov , Timisoara , Bucuresti.....asa zi domnule.....suntem ca Zalaul si o sa ajungem ca Bistrita.....ma gandec serios daca esti in toate mintile....
  8
  10
  Raportează
 • postat de eu, cu centrala deja pusa
  Vineri, 10 Martie 2017 05:08
  89.136.187.***
  nu prea e corect fata de cei ce au facut deja un efort si si-au montat centrala pe bani proprii. cred ca ar trebui gasita o modalitate de a beneficia de ceva ajutor si ei, gen inlocuire centrala daca e mai veche de 5 ani, inlocuit calorifere din otel cu cele din aluminiu, etc...pina la urma toti galatenii, si cei vrednici si cei mai putin, au aceeasi mama.
  6
  10
  Raportează
 • postat de un cetatean in folosul celorlalti, se pare
  Vineri, 10 Martie 2017 04:51
  5.13.148.***
  Nu mi se pare corect, deloc! Muncesc de cativa ani, sa-mi scot banii investiti in montarea centralei...si altii primesc totul de-a gata?! Foarte tare!!!
  6
  12
  Raportează
 • postat de Velea
  Vineri, 10 Martie 2017 02:49
  5.13.195.***
  In Bucuresti nu vezi atatea centrale termice individuale cat sunt in Galati.
  Este o adevarata afacere cu vanzarea a acestor c.t. care au luat ampluare in acest oras.
  Oare cine sta in spatele acestor afaceri?
  Atat timp cat combinatul inca functioneaza, nu vad de ce nu exista posibilitatea continuarii agentului termic. Vor iesi in strada oamenii care nu au posibilitati financiare si apoi veti gasi solutii.
  A mai fost unul inaintea dvs. care o tot lalaia cu cumpararea unui cazan din inox din Braila.
  Ganditi-va bine la cele relatate de dumneavoastra.
  7
  13
  Raportează
 • postat de Livia Ostache
  Vineri, 10 Martie 2017 00:18
  37.139.2.***
  Urmeaza Transurb? Le ingropam pe toate si gata, am gasit un mod nou de a rezolva lucrurile.
  E ca si cum intr-un spital, iei toti pacientii bolnavi si ii eutanasiezi ca sunt cheltuielile prea mari cu tratamentul lor.
  Bravo domnule primar, tot inainte.
  109
  48
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.