CET vrea să preia reţeaua de distribuţie a agentului TERMIC. Ce spune primarul Ionuţ Pucheanu
Foto: Foto ”Viața liberă”

CET vrea să preia reţeaua de distribuţie a agentului TERMIC. Ce spune primarul Ionuţ Pucheanu
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)


De teamă că va intra în faliment odată cu închiderea sistemului centralizat de termoficare, Electrocentrale (CET), producătorul de energie electrică şi agent termic primar, propune preluarea reţelei de distribuţie, astfel încât societatea să se transforme în unic producător şi distribuitor de căldură în sistem centralizat.

Informaţia ne-a fost confirmată de către Sinan Mustafa, directorul general şi administratorul special al CET, care ne-a declarat că soluţia aceasta va fi prezentată la dezbaterea de mâine, organizată de municipalitate, pe tema sistemului public de termoficare.

„Analizăm posibilitatea de a lansa o propunere municipalităţii în care societatea noastră să preia distribuţia de agent termic, însă doar în sezonul rece, în perioada noiembrie – martie. Această variantă presupune o analiză, la care încă lucrăm, în aşa fel încât, vineri, să putem prezenta toate datele. Un prim avantaj pentru populaţie ar fi acela că, probabil, costul gigacaloriei s-ar reduce, întrucât cheltuielile cu distribuţia vor fi mai mai mici în această variantă. Însă vom putea spune clar acest lucru doar după atente verificări”, ne-a declarat reprezentantul CET. În aceasta varianta, unii dintre angajaţii Calorgal vor fi preluaţi de Electrocentrale.

„Dar nu în orice condiţii”


Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ne-a declarat că „în principiu, propunerea CET este de luat în seamă”, însă edilul a subliniat că „nu în orice condiţii”, ţinând cont că se vehiculează faptul că Electrocentrale ar putea cere municipalităţii, printre altele, să îşi ia angajamentul că, în cazul neachitării facturilor de către populaţie, autorităţile să acopere, de la bugetul local, „gaura” generată de neplată.

„Aşteptăm date tehnice şi financiare clare, pentru că vrem să ştim care va fi avantajul municipalităţii şi, în principal, al cetăţenilor, în cazul în care vom adopta o astfel de soluţie. Ne interesează dacă este fezabilă sau este doar o altă formă de tergiversare. Dacă CET propune soluţia aceasta doar pentru iarna viitoare, nu se justifică. Vrem un parteneriat pe termen lung, care să ne poată garanta costuri mult mai mici, dar care să asigure şi servicii de calitate pentru oameni”, ne-a declarat edilul şef.

Dacă CET devine unic producător şi distribuitor, gălăţenii trebuie să-şi asigure apa caldă menajeră în sezonul cald, întrucât efortul financiar pentru menţinerea acestui serviciu se ridică la trei-patru milioane de euro. Nici municipalitatea şi nici CET nu doresc să-şi asume mai departe astfel de costuri.

Citit 10479 ori Ultima modificare Joi, 16 Martie 2017 09:56

19 comentarii

 • postat de MWh/Gcal
  Miercuri, 29 Martie 2017 07:58
  85.186.206.***
  Chiar ca esti un neica nimeni. Demonstreaza ca la CET sunt salarii de 2000 ron pt femeile de servici. Povestea asta e de 20 de ani de zile. Intreaba-l pe Istrate care a fost director la Apaterm si dupa aia director la CET de salarii. Cand el stia la fel ca femeia de servici ia nu stiu cat, ca el avea salariu mai mare ca director la Apaterm etc. Din surse sigure pot sa ti spun ca inginerii, economistii iau in jur de 2500 ron net pe luna. Iar de renumitele prime s au taiat demult. De ce dl primar nu vorbeste nimic de datoria de aproape 100 MILIOANE DE EURO pe care apaterm, calorgal(societati ale primariei) le au catre CET??? Dar stie sa acuze, precum si mana-ntinsa locuitori ai orasului, ca nu se fac investitii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Neica nimeni
  Vineri, 17 Martie 2017 08:34
  85.120.166.***
  Vad pe aici foarte multi ,,cunoscatori" si aparatori ori nu ai unei tabere sau alta, dar nimeni nu isi pune o alta intrebare.
  Dece primaria nu preia CET, astfel incat sa devina un serviciu serios pt cetateni si cu preturi mici, comparativ cu cele de acum.

  Primarul bate apa in piua, dar nimeni nu zice nimic de perioada cand a fost presedintele Consiliului de administratie al Apaterm/Calorgal. Oarec cu ce s-a ocupat primarul in aceea perioada; probabil se gandea cum sa faca sa ajunga primar.

  In alta ordine de idei, domniile voastre cunoasteti ca o femeie de serviciu la CET are salariul 2.000 lei, fara prime/premieri/etc., astfel ca va explicati deranjul conducerii CET cand vine vorba despre inchiderea Calorgal.
  Oare cat are directorul CET????

  In fapt miza e mult mai mare dacat o vedeti, primarul vrand sa castige ceva pentru partid prin diverse firme ce vor trebui sa se chinuie sa faca rost de centrale termice pe care apoi populatia le va cumpara, iar CET sa isi pastreze salariile mari.
  Nu in ultimul rand, unde vor mai angaja partidele aflate la putere in Galati pensionarii - membri de partid marcanti ori ba.
  2
  1
  Raportează
 • postat de ghiocel
  Joi, 16 Martie 2017 19:46
  5.13.201.***
  Nu este necesara demisia primarului, este necesar bunul simt al consumatorului care beneficiaza de serviciile pentru incalzire ,si uita sa le si plateasca. Exasperatule, nu mai duce grija bubuielilor, centralele termice de apartamement sunt dotate cu senzori de gaz, iar strategia dlui primar, privind incalzirea locuintelor este una salutara si de viitor , vrei caldura- plateste .In democratie nimic nu este gratis. Felicitari dlui primar, pentru modul resonsabil in care gandeste privind incazirea locuintelor in municipiul Galati. Nu l-am votat, dar imi pare rau ,este primarul de care municipiul Galati ,avea nevoie dupa atit de multi ani.
  2
  5
  Raportează
 • postat de @Exasperatul
  Joi, 16 Martie 2017 18:23
  81.12.142.***
  Ba, prostovane,
  Daca gazul se scumpeste, atunci se scumpeste pentru toata lumea, nu numai pentru cei cu centrale de apartament.
  Directoru CET NU ARE NICI O SOLUTIE cu privire la incalzirea populatiei. El vrea doar sa primeasca leafa babana in continuare, din banii galatenilor, constient ca daca dispare calorgal/CET, dispare si el din schema. Atat!

  Centralele de bloc/scara/cartier sunt bune numai pentru cei care vor sa se incalzeasca pe banii altora, nu ai lor. Daca n-au avut bani sa plateasca la "centralizat", atunci n-o sa aiba bani nici la "semicentralizat". Ei mizeaza ca o sa plateasca ceilalti galateni, ca si pana acum.
  1
  7
  Raportează
 • postat de crystal
  Joi, 16 Martie 2017 17:54
  78.97.221.***
  alti bani sifonati, aceiasi mafioti si aceeasi distractie de 27 de ani .
  Caracatita coruptiei incearca terenul cu toate tentaculele ei posibile si imposibile.
  Mafiotii PSD nu au alta treaba decat sa suga sangele poporului prin orice furnizare de serviciu posibila doar pe hartie .
  De acum bate la ochi cate afaceri a facut primaria de-a lungul anilor cu asa zisa incalzire si apa calda si "datoriile imense" care vin din asta.
  Trebuia incheiat demult cu sistemul centralizat.
  Coruptia e in floare la galati si prospera bine mersi.
  Jos ciuma rosie !
  12
  15
  Raportează
 • postat de cetateanbunplatnic
  Joi, 16 Martie 2017 16:23
  83.103.186.***
  Cet-ul daca tot se trezeste in ceasul al 12-lea să facă bine si sa propuna o varianta in care isi asuma tot. Si in felul asta nu se mai arunca motanul in sapte directii. Daca nu vor face asta atunci nici nu are rost discutia si in mod cert varianta centralelor individuale va ramane in picioare. Pentru ca municipalitatea a anuntat deja faptul ca bugetul este sufocat de aceasta problema.
  6
  14
  Raportează
 • postat de Akbar
  Joi, 16 Martie 2017 15:51
  5.13.254.***
  Alo, alo...stati la locurile voastre tovarasi ! Cum adica daca ciumpalacul nu plateste caldura Primaria sa acopere datoria ? Cu banii ei de acasa, sau cum ? Ce se fumeaza pe acolo pe la Electrocentrale ?
  4
  18
  Raportează
 • postat de Eu
  Joi, 16 Martie 2017 14:17
  78.96.252.***
  Nu toti sant rau platnici administratori profita fte mult de cei ce mai au datorii la intretinere...de luni de zile vreau sa scap de datorie ...Dna administratoarea imi adauga banii la penalizari in loc sami achit facturi or Luna curenta...sa se desfiinteze odata sasi poata plati datoriile cei ce doresc ....cum platit facturi la lumina...nu avem nevoie de administratori...din cauza lor sant rau platnici si numi platnici...nimeni nu vb de penalizari...
  5
  9
  Raportează
 • postat de eu
  Joi, 16 Martie 2017 13:23
  109.102.62.***
  daca nu pot asigura apa calda pe toata perioada anului sa intre in faliment CET! sustin varianta centralelor zonale decat distributia cu jumatati de masura a CET.. trebuie sa se decida urgent situatia salvatoare mai ales ca cei ce-si vor permite isi vor monta pentru siguranta centrala de apartament iar CET o sa ajunga in situatia in care nu va mai avea cui livra agentul termic=faliment!
  4
  11
  Raportează
 • postat de Costi
  Joi, 16 Martie 2017 12:45
  95.77.96.***
  Monstri Galatiului strang randurile ca sa dea o ultima teapa? Chiar nu intelege nimeni ca nu mai vrem sa platim si pentru noi si pentru rau-platnici si pentru salariile directorilor de la Apaterm?
  8
  14
  Raportează
 • postat de sekundu prim
  Joi, 16 Martie 2017 12:35
  94.176.183.***
  PROBLEMA ESTE ATAT DE SERIOASA si grea incat acest plod este depasit total . A , SA SPUI CA NU TE MAI INTERESEAZA si sa lasi oamenii sa se descurce cum pot este cel mai comod chiar cu subventia la aceste centrale individuale . Fara o colaborare serioasa cu Distrigaz care va trebui sa-si modifice conductele , sa monteze altele la blocurile care NU AU GAZ , si sunt destule , o strategie pentru unitatile de invatamant si sanitare , azil , etc , orice incercare inseamna dezastru pentru cetateni . DA , s-a facut ceva la Braila dar pe 3000 apartamente , instalatia de gaz a fost modificata in ani . Nu ne comparam cu nici un oras din tara nici ca marime , saracie si mai ales civilizatie .
  6
  16
  Raportează
 • postat de mv
  Joi, 16 Martie 2017 12:00
  5.13.220.***
  numai interese, interese si iar interese ; nimic concret
  1
  7
  Raportează
 • postat de niciazi
  Joi, 16 Martie 2017 10:13
  86.127.209.***
  Hahaa ... au pus presiune pe socetatea de distributie apoi CalorGal, au privit situatia ca niste zei.
  E uite ca acum le tremura chilotii, pentru ca e foarte posibil ca sistemul centralizat de caldura sa se inchide definitiv la Galati.

  Daca intradevar aveau ca prioritate interesul Galatiului, se implicau inainte de a se infiinta Calorgal, si preluau si partea de distributie.
  Acum aroganta se plateste ..... Le urez somaj placut.
  13
  17
  Raportează
 • postat de asa DA
  Joi, 16 Martie 2017 08:58
  5.13.200.***
  Este extrem de fezabil. Rezolva toate conflictele (chiar si cele "de interese"). Pentru apa calda (in restul timpului), este f. simplu: cu boilere electrice (f. ieftine si eficiente). Nu necesita decat sa cumperi un boiler si sa-l montezi fara sa spargi peretii intregului apartament, fara proiecte scumpe etc. etc. etc.
  6
  19
  Raportează
 • postat de Dan D
  Joi, 16 Martie 2017 08:58
  82.208.137.***
  Si cine plateste toate pierderile din retelele CET plus cele din retelele Calorgal?
  Creditorul CET-ului, Romgaz, va accepta aceste pierderi, plus o inactivitate a unitatii de 7 luni pe an?
  In starea aceasta limita, cum poate CET-ul garanta ca va putea retehnologiza instalatiile si retelele, pentru o sustenabilitate a sistemului de lunga durata?
  Problema rau-platnicilor, cum o rezolva CET? Prin debransarea la comun si a celor care isi platesc la zi facturile?
  7
  14
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 16 Martie 2017 06:50
  79.116.108.***
  Cum adica ,municipalitatea sa se angajeze sa achite facturile rauplatnicilor , asemenea angajament va conduce la falimentul municipalitatii ,cine va mai plati daca stie ca oricum va plati administratia locala .Apropo ,de unde reducerea la jumatate a costului Gcal ,este atat de mult umflat ? Cine a beneficiat de umflarea pretului ani la rand ? Sa demonstreze CT reducerea pe capitole ,poate municipalitatea mai recupereaza din sumele platite pe Gcal umflata de CT .Cred ca solutia nu-i viabila ,totul se blocheaza in inexistenta racordurilor si contractelor individuale
  9
  21
  Raportează
 • postat de eu
  Joi, 16 Martie 2017 06:37
  78.96.252.***
  Sa de verifice administratorii!!Nu opresc nici factura pe luna respectivă datoriile plătite sânt trecute la penalizări sper că nu toate asociațiile fac așa ceva!!Nimeni nu vb de penalizări!Să se desființeze să-și poată plăti omul liniștit datoriile!!
  6
  15
  Raportează
 • postat de cetatean care are dreptul de a alege
  Joi, 16 Martie 2017 04:56
  5.13.182.***
  Astia de la Electrocentrale nu au inteles nimic. Exista DOAR 2 (doua) variante:
  1. Ori primarul pune centrale la restul, care inca nu au si scapa de grija cetateanului in aceasta problema, cum s-a si exprimat si
  2. Ori electrocentrale preia SI distributia, atat iarna cat si vara, tot anul, fara jumatati de masura, ca administratia locala sa nu mai auda de aceasta problema (ca in cazul variantei 1).
  Altfel tu, electrocentrale, inchizi pravalia si pleci acasa. E atat de simplu! Bani pt modernizare si toate cele, vin de la guvern ( vezi articolul cu sevil shhaideh, cand a fost in vizita la galati...), asa ca, nu vad de ce electrocentrale n-ar putea sustine distributia si vara.
  7
  21
  Raportează
 • postat de Exasperatul
  Joi, 16 Martie 2017 02:03
  86.122.130.***
  Domnule Primar, dacă nu ești în stare de o STRATEGIE pe termen lung în ceea ce privește termoficarea Galațiului și paseszi motanul la cetățeni, dă-ți DEMISIA!
  Toți specialiștii spun că CENTRALELE LOCALE/ZONALE sunt cea mai modernă soluție, dar dumneata ne aburești că nu ai timp și bani de investiții. Uite, acum directorul CET vine cu soluția salvatoare care îți permite să faci investiții pe termen lung în CT pe cartiere, eșalonat (ex. câte un cartier pe an) și să rezolvi problema profesionist. În felul acesta ai timp să asiguri și contorizările individuale (tot eșalonat) și să le dai de lucru și celor de la Calorgal. Pun pariu că în viitor și cei cu CT individuale vor trece la sistemul semicentralizat modern, mai ales când vor constata că gazul se va scumpi, când taxele de poluare vor crește, când vor trebui să-și schimbe CT individuale sau când, Doamne ferește, vor mai bubui unele CT vechi sau nesupravegheate prin diverse blocuri!
  11
  34
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.