CET vrea să preia reţeaua de distribuţie a agentului TERMIC. Ce spune primarul Ionuţ Pucheanu
Foto: Foto ”Viața liberă”

CET vrea să preia reţeaua de distribuţie a agentului TERMIC. Ce spune primarul Ionuţ Pucheanu
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

De teamă că va intra în faliment odată cu închiderea sistemului centralizat de termoficare, Electrocentrale (CET), producătorul de energie electrică şi agent termic primar, propune preluarea reţelei de distribuţie, astfel încât societatea să se transforme în unic producător şi distribuitor de căldură în sistem centralizat.

Informaţia ne-a fost confirmată de către Sinan Mustafa, directorul general şi administratorul special al CET, care ne-a declarat că soluţia aceasta va fi prezentată la dezbaterea de mâine, organizată de municipalitate, pe tema sistemului public de termoficare.

„Analizăm posibilitatea de a lansa o propunere municipalităţii în care societatea noastră să preia distribuţia de agent termic, însă doar în sezonul rece, în perioada noiembrie – martie. Această variantă presupune o analiză, la care încă lucrăm, în aşa fel încât, vineri, să putem prezenta toate datele. Un prim avantaj pentru populaţie ar fi acela că, probabil, costul gigacaloriei s-ar reduce, întrucât cheltuielile cu distribuţia vor fi mai mai mici în această variantă. Însă vom putea spune clar acest lucru doar după atente verificări”, ne-a declarat reprezentantul CET. În aceasta varianta, unii dintre angajaţii Calorgal vor fi preluaţi de Electrocentrale.

„Dar nu în orice condiţii”

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ne-a declarat că „în principiu, propunerea CET este de luat în seamă”, însă edilul a subliniat că „nu în orice condiţii”, ţinând cont că se vehiculează faptul că Electrocentrale ar putea cere municipalităţii, printre altele, să îşi ia angajamentul că, în cazul neachitării facturilor de către populaţie, autorităţile să acopere, de la bugetul local, „gaura” generată de neplată.

„Aşteptăm date tehnice şi financiare clare, pentru că vrem să ştim care va fi avantajul municipalităţii şi, în principal, al cetăţenilor, în cazul în care vom adopta o astfel de soluţie. Ne interesează dacă este fezabilă sau este doar o altă formă de tergiversare. Dacă CET propune soluţia aceasta doar pentru iarna viitoare, nu se justifică. Vrem un parteneriat pe termen lung, care să ne poată garanta costuri mult mai mici, dar care să asigure şi servicii de calitate pentru oameni”, ne-a declarat edilul şef.

Dacă CET devine unic producător şi distribuitor, gălăţenii trebuie să-şi asigure apa caldă menajeră în sezonul cald, întrucât efortul financiar pentru menţinerea acestui serviciu se ridică la trei-patru milioane de euro. Nici municipalitatea şi nici CET nu doresc să-şi asume mai departe astfel de costuri.

Citit 10718 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.