De şapte ori mai puţine fonduri de investiţii | Galaţiul are un buget "de avarie"

De şapte ori mai puţine fonduri de investiţii | Galaţiul are un buget "de avarie"
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Nu mai puţin de 456,4 milioane de lei vor fi cheltuite pentru funcţionarea oraşului, iar de aproape şapte ori mai puţin, adică 66,2 milioane de lei, s-a alocat pentru cheltuielile de dezvoltare. Acesta este bugetul local al Galaţiului pe 2017 pe care primarul Ionuţ Pucheanu l-a catalogat ca fiind unul „de avarie”.

„Mi-ar fi plăcut ca bugetul să fie mult mai consistent. Mi-ar fi plăcut ca pierderile asumate şi subvenţiile să fie unele mai mici, iar bugetul de investiţii să fie unul cu mult mai consistent decât este în momentul de faţă”, ne-a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. Edilul admite că, prin artificii, prin regândirea proiectului iniţial de buget şi stabilirea unei noi liste de priorităţi, s-a ajuns la aceste sume. Reamintim că, în documentul supus dezbaterii publice, erau prevăzute 492,4 milioane de lei pentru funcţionare şi doar 27,5 milioane de lei la secţiunea de dezvoltare.

Trebuie spus, însă, că pe lângă bugetul local, există şi un buget din surse proprii şi subvenţie, prin care se alocă 183,9 milioane de lei pentru funcţionare şi 11 milioane de lei pentru dezvoltare. Şi mai există şi un buget de credite interne şi externe de 73,1 milioane de lei, bani împrumutaţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie de Dezvoltare (BERD), bani care vor fi cheltuiţi în principal pentru implementarea sistemului de e-ticketing şi pentru achiziţia celor 14 troleibuze noi.

Dezechilibru

În condiţiile în care, la un leu pentru investiţii se cheltuiesc alţi aproape şapte pentru funcţionarea oraşului, bugetul nu este câtuşi de puţin echilibrat, şi o recunoaşte chiar primarul urbei: „Trebuie să recunosc că e un buget nici pe departe echilibrat, e unul de avarie pentru Primăria municipiului Galaţi. Mi se pare inadmisibil ca un oraş de mărimea Galaţiului, cu o populaţie de aproape 300.000 de locuitori şi cu un buget nu consolidat, ci aşa, în stare pură, de aproximativ 120 de milioane de euro, să beneficieze de o sumă atât de mică pentru investiţii. Din păcate, în momentul de faţă, aşa cum funcţionează inclusiv societăţile din subordinea Consiliului Local, mai mult de atât nu putem!”, spune primarul.

Edilul s-a lansat, însă, într-o promisiune optimistă pentru anul viitor: „Vă promit să optimizam cheltuielile din acest oraş. Evident că această optimizare nu se poate face peste noapte, pentru că, efectiv, nu se poate. Eu vă promit că bugetul de anul viitor va arăta cu totul şi cu totul altfel, mult îmbunătăţit, cel puţin pe zona aceasta de investiţii, pentru că voi avea grijă ca "vanele" acelea prin care se scurg bani, extrem de mulţi bani, să fie "sudate"”.

Cum se împart banii pentru funcţionarea oraşului

În bugetul local de funcţionare, cea mai generoasă alocare este pentru Învăţământ –165,1 milioane de lei, din care vor fi plătite salariile profesorilor, bursele elevilor, întreţinerea şi funcţionarea unităţilor din învăţământ. A doua în topul finanţărilor este asistenţa socială – 50,5 milioane de lei. Nu mai puţin de 31 milioane de lei este suma alocată pentru contravaloarea subvenţiei pentru populaţie pentru energie termică. La capitolul Administraţie publică locală sunt repartizate 27,3 milioane de lei pentru salariile angajaţilor din Primăria Galaţi, dar şi pentru cheltuieli materiale pentru funcţionare. Pentru subvenţia la transportul public sunt prinse 20 milioane de lei. Din banii alocaţi Culturii, 18,1 milioane de lei merg pentru acţiuni sportive, culturale şi religie, dar şi pentru întreţinere parcuri şi zone verzi. Primăria a considerat că pentru Ordinea publică ajung 14,7 milioane de lei, Sănătăţii îi sunt suficienţi 14,2 milioane de lei, din care se asigură salariile pentru medicii şcolari şi cheltuielile de funcţionare ale celor trei spitale din subordinea Consiliului Local.

Curăţenie, străzi, dar şi promovare

Deşi cârcotaşii ar spune că nu prea are ce promova, bugetul votat de aleşii noştri prevede şi bani pentru cheltuieli de promovare a oraşului - 67.000 de lei. Ar mai trebui precizată alocarea de 18,9 milioane de lei pentru salubrizarea oraşului şi colectarea deşeurilor menajere, dar şi cele 13,6 milioane de lei pentru întreţinerea străzilor. Nu mai puţin importantă este suma de 19,1 milioane de lei pentru iluminat, întreţinere şi achiziţie mobilier urban şi reparaţii clădiri.

Citit 2726 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.