Subvenţii de 12 milioane de euro, de la bugetul local | Cine poate primi bani pentru a-şi pune centrală termică

Subvenţii de 12 milioane de euro, de la bugetul local | Cine poate primi bani pentru a-şi pune centrală termică
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Autorităţile nu ştiu câţi gălăţeni ar putea beneficia de subvenţia de 3.000 de lei pentru achiziţionarea unui sistem alternativ, care să le asigure apa caldă şi căldura (centrală electrică sau pe gaze, calorifere electrice, boilere, panouri radiante etc.)

Cele 12 milioane de euro, alocate în bugetul local al Galaţiului, pentru ajutoarele financiare destinate gălăţenilor branşaţi, pentru procurarea unui sistem alternativ de încălzire şi apă caldă, nu ajung decât pentru cererile care vor fi depuse până în luna august. Atunci va avea loc o rectificare bugetară şi, dacă va fi nevoie, se vor aloca bani în plus.

Cine poate solicita ajutorul

Potrivit deciziei aleşilor, pot solicita ajutorul financiar de 3.000 de lei familiile sau persoanele singure branşate la sistemul centralizat de termoficare, dacă îndeplinesc anumite condiţii. Ele trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în Galaţi şi calitatea de proprietar/ coproprietar al unei locuinţe ori să fi înstrăinat apartamentul pentru care se solicită sprijinul, păstrându-şi dreptul de uzufruct sau habitaţie viageră.

Pot beneficia de sprijin doar dacă au venituri nete medii lunare pe membru de familie: sub 2.500 de lei pentru o persoană singură, sub 2.000 de lei pentru o familie din două persoane, sub 1.700 de lei pentru familia formată din trei persoane şi sub 1.450 de lei pentru familia cu patru sau mai mulţi membri. Aleşii au căzut de acord că pot primi ajutor şi cei care înregistrează datorii totale de până în 3.000 de lei la întreţinere (debit şi penalităţi), cu condiţia semnării unui angajament că îşi vor plăti datoria în 12 luni.

De asemenea, în urma anchetelor sociale, vor putea primi ajutor financiar şi gălăţenii fără datorii care s-au debranşat în anii trecuţi, dacă se încadrează în plafoanele de venit menţionate şi nu au deja montate centrale.

După Paşti

Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, după Paşte, Comisia de căldură îşi va intra în atribuţii pentru preluarea dosarelor: "Vom crea cel puţin trei puncte de preluare a dosarelor. Acestea vor fi verificate la momentul depunerii, pentru a nu avea probleme, şi i se va spune omului dacă mai are de adus un act. Am convenit deja cu distribuitorul de gaze ca, săptămânal, să trimitem un opis cu dosarele depuse şi el va bifa dacă solicitantul are sau nu deja centrală. În maximum 30 de zile de la depunerea dosarului, oamenii vor beneficia de această subvenţie, care nu va intra direct în buzunarul cetăţenilor, ci se va face o plată ordonată către vânzătorul sursei de încălzire şi apă caldă. Vom depune toate eforturile posibile pentru ca niciunul dintre cei ce vor beneficia de ajutoare să nu aibă probleme în accesarea lor", a declarat edilul.

Ajung doar 3.000 de lei?

La şedinţa Consiliului Local, aleşii PMP şi PNL au susţinut majorarea ajutorului financiar la 5.000 de lei, insistând că instalarea unei centrale termice costă cel puţin 8.000 de lei! "Din punctul nostru de vedere, 3.000 de lei va acoperi nevoia de achiziţie a unei capacităţii de producţie a căldurii şi apei calde. E o formă de cointeresare a celui care beneficiază de aceste ajutoare, pentru a veni şi el cu o cotă-parte, mai mică sau mai mare, din costul unui sistem de încălzire şi apă caldă. El poate cumpăra de 5.000, dar noi facem plata de 3.000 de lei în numele respectivului, în contul deschis în trezorerie al agentului comercial", a răspuns primarul.

   

Citit 44119 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.