Elevii Colegiului „Alexandru Ioan Cuza” din Galați au promovat patrimoniul local printr-un concurs de fotografie artistică, derulat în cadrul unui proiect educativ. Liceenii de la Cuza" au sărbătorit Ziua Europei, vineri, 9 mai, prin implicarea în activitatea-concurs „e-galPatrimoniu. Să ne cunoaștem comunitatea!”, proiect implementat în cadrul programului "Educație pentru Artă".
La eveniment au participat Teodora Codreanu, artist fotograf cu un bogat palmares național și european, profesor de artă fotografică la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, și Valentin Bodea, doctor în istorie, muzeograf la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, care au reprezentat instituțiile partenere, iar Pamfilia Dumitrașcu, directoarea unității de învățământ, și Simona Elena Dumitriu, inspector școlar de specialitate, au salutat inițiativa organizatorilor și a profesorilor coordonatori.
Întâlnirea elevilor cu specialiștii a reprezentat un prilej de promovare a patrimoniului local prin intermediul fotografiei și al învățării în mediul digital. Fotografi amatori și "lectori de imagini", elevii au fost inițiați în „șoaptele portretelor” de carismatica Teodora Codreanu, au aprofundat principiile compoziției unei fotografii, secretele încadrării și editării și au descoperit, în spectacolul iconic al destinului clădirilor de patrimoniu, atât melancolia orfică a surpărilor ce nu mai pot fi oprite (casa părintească a pictorului Nicolae Einhorn, fostul liceu israelit etc.), cât și „liniile de forță” ale unor tablouri ce deschid ferestre către o istorie vie, păstrată prin conservarea monumentelor, prin studii și expuneri, prin evocări și aplicații online, prin campanii media și inițiative ale comunității, care pun orașul pe o hartă interactivă a patrimoniului, a explicat profesoara Luminița Crihană, organizatoarea evenimentului.
Concursul, care a inclus și o secțiune cu prezentări ale unor obiective de patrimoniu realizate individual sau în echipă, în limba română sau în limba franceză, precum și o alta pentru fotografii artistice (monumente din lista oficială, lucrări în metal ce străjuiesc faleza gălăţeană etc.), a fost prezidat de referenții invitați, iar publicul a vizitat expoziția din Foișor, votând fotografia preferată sau a ales „Photovotul” de pe pagina web a proiectului, https://egalpatrimoniu.weebly.com/.
„Aceste produse media, în care coexistă imaginea, textul, insinuarea unui mesaj civic, spiritul ludic şi creativitatea sunt exerciții necesare formării diferitelor competențe, într-un mediu didactic atractiv, în care elevii învață nu pentru școală, ci pentru viață, dar și dezvoltării ethosului școlar. Prin astfel de activități, onorăm generații de profesori și elevi care și-au legat destinul de cele două clădiri de patrimoniu în care a funcționat, de-a lungul istoriei sale de 160 de ani, Colegiul „Alexandru Ioan Cuza” și avem speranța că se vor concretiza grabnic inițiativele de reabilitare a acestor monumente istorice”, a mai spus profesoara Luminița Crihană.