Mii de gălățeni au luat Lumină Sfântă | Hristos a înviat! (FOTO)

Mii de gălățeni au luat Lumină Sfântă | Hristos a înviat! (FOTO)

Foto: Marius Prisacariu
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
3 comentarii

 

Credincioșii gălățeni ortodocși și catolici au sărbătorit anul acesta, simultan, Învierea Domnului. Gălățenii au mers la slujba din Noaptea de Înviere, au cântat ”Hristos a înviat”, au luat Lumina Sfântă și au primit binecuvântarea preoților.

Cei mai mulți gălățeni au așteptat vestea Învierii Domnului în fața Catedralei Arhiepiscopale de pe Domnească. La fel ca în ceilalți ani, pe stradă s-au strâns mii de credincioși. La miezul nopții, clopotele au anunțat Învierea, după care oamenii din primele rânduri au primit Lumina pe care au împărțit-o cu cei din jurul lor.

Credincioșii au ascultat apoi rugăciunile pentru sănătate și pentru o viață mai bună ținute de Înaltpreasfințitul Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos. Enoriașii au intrat apoi în catedrală, pentru a participa la slujba de Înviere.

Alții, în schimb, nu au mai rămas și la slujbă. ”Am venit și anul acesta, tot la Catedrală, pentru a lua Lumină. Aș vrea să mai stau la slujbă, dar vreau să ajung și la cimitir, pentru a duce vestea Învierii Domnului și rudelor plecate dintre noi. Este o seară specială, pe care o aștept în fiecare an”, a spus o gălățeancă.

Lumina Sfântă s-a aprins sâmbătă în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, de unde a fost trimisă în ţări din întreaga lume, inclusiv în România. O delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a fost prezentă la Ierusalim pentru a aduce în România Lumina Sfântă.

Mărturiile Patriarhului Diodor I despre Lumina Sfântă

Patriarhul Diodor I, care a fost prezent la ceremonie timp de 63 de ani, a relatat, în 1998, într-un interviu acordat profesorului danez Niels Christian Hvidt, referitor la ceremonia Sfintei Lumini, că, de obicei, minunea se petrece imediat ce sunt citite o serie de rugăciuni speciale.

„După ce se sting toate luminile, mă plec şi intru în prima încăpere a Mormântului. De acolo merg încet prin întuneric spre cealaltă încăpere a Mormântului, unde a fost pus Trupul lui Iisus. Acolo îngenunchez cu frică sfântă şi rostesc rugăciunile consacrate, care ni s-au transmis de-a lungul veacurilor; iar după ce le citesc, aştept. Uneori, e posibil să aştept câteva minute, dar, de obicei, minunea se săvârşeşte îndată ce citesc rugăciunile. Din miezul pietrei pe care a stat Trupul lui Hristos o Lumină nedefinită iese înspre afară. De obicei, are o nuanţă albastru-deschis, dar culoarea se poate schimba şi să ia multe nuanţe diferite. Nu se poate descrie în cuvinte omeneşti. Lumina iese din piatră ca şi cum ar ieşi dintr-un lac. Placa Mormântului arată ca şi cum ar fi acoperită cu un nor umed, dar este Lumină“, a mărturisit patriarhul, potrivit news.ro.

Citit 6640 ori Ultima modificare Duminică, 16 Aprilie 2017 02:38

3 comentarii

 • postat de ”Adevărat am spus” Luni, 17 Aprilie 2017 09:14 89.136.231.*** Link la comentariu
  1
  7

  Da, ”Învățătorule” ai perfectă dreptate! Toți, dar absolut toți, sunt falși în aceste manifestări. Se profită de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 2000 de ani pentru a-i ține în prostie pe naivi și ..... pe proști. Hristos a replicat la corupția preoțimii iudaice (de aceea a fost condamnat la moarte prin răstignire, ca ”dușman al poporului”) dar la înviere au fost și corupții; a replicat la polarizarea societății (să fim egali; dacă avem o pâine să o împărțim în 2000 de porții dacă e nevoie) dar au venit la înviere toți îmbogățiții pe seama sărăcirii majorității populației; a replicat la fariseism (”cine e nevinovat să ridice piatra....”) dar au venit la înviere toți fariseii; a replicat la trădarea semenilor dar au venit la înviere și trădătorii neamului (care au și fost prezentați de televiziuni ca .... devotați neamului creștin). În fruntea acestor falși creștini se situiază, bineînțeles, preoții care fac paradă cu avuțiile lor. Hristos poate fi în fiecare om în măsura în care respectă pildele sale dar ...... cine e atât de prost.....?

  Raportează
 • postat de Decat eu.. Duminică, 16 Aprilie 2017 15:16 194.242.11.*** Link la comentariu
  2
  12

  eu am vazut la Catedrala , o multime de patroni de firme , care instaleaza centrale individuale , cu lumanari in mana ,pomenindu-l de bine pe primar , pentru faptul ca ia facut OAMENI !

  Raportează
 • postat de Invatatorul Duminică, 16 Aprilie 2017 13:57 84.117.40.*** Link la comentariu
  1
  26

  Am fost si eu la Inviere dar nu ca sa ma dau crestin o zi ca apoi sa incep sa barfesc ca altii, sa injur si sa fac iar rele ci ca sa vad cat de ipocrita si mincinoasa e lumea de pe acolo. Sigur nu toti ci undeva la 90%. Ceea ce am vazut m-a socat....la biserica zeci de grupuri de rromi inghesuinduse prin multime dupa ochit buzunare, mancare, bani...da..erau la furat...apoi faceau betii printre morminte si nu mai zic cum vorbeau ei dar si romanii..injurau si vorbeau urat chiar de Inviere. Deci ei nu au venit cu gand bun ci ca turma unde e multime hai si noi ca poate iese ceva sau sa ne mai omoram timpul. Ce treaba au astia cu Romania si cu credinta?! Sa observati ca dupa aceasta zi nimeni nu ai are treaba cu credinta, faptele bune etc. Se vor imbata, vor barfi, vor face rele, vor manca pana itra la urgente si faptele asa zisilor crestini vor continua. De cat sa fii fals mai bine stai acasa. Farisei peste tot! A devenit o sarbatoare a comertului in care cozonacii cu E-uri a invadat piata si supermarketurile fac milioane pe spinarea unor viciosi si needucati. Am vazut numai oameni hidosi, urati, toxici, needucati, amarati si parca era iadul pe pamant. Biserica la spala creierul dar nu ii si educa...au nevoie de indobitociti ori asta nu mai e educatie si credinta si crestinism. Totul e fals si minicuna si fiecare profita de fiecare, manipulare la tot pasul. Urat! Anul viitor stau acasa si nu mai iau pulsul acestui oras hidos si mort! Toti vorbesc de moarte, iad, boala, saracie dar nimeni nu spune de viata, fericire, bucurie si cum sa traiesti fericit pe acest pamant. O religie a mortii, fricii, a vinovatiei si vesnic vei fii nefericit si neputincios.Citeste, educa-te, afla adevarul, fii liber, gandeste liber , indrazneste, fa bine, iubeste, bucura-te de viata, ajuta, invata si astfel te vei schimba. Nu mai fii captiv! Amin!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.