Mii de gălățeni au luat Lumină Sfântă | Hristos a înviat! (FOTO)
Foto: Foto: Marius Prisacariu

Mii de gălățeni au luat Lumină Sfântă | Hristos a înviat! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

 

Credincioșii gălățeni ortodocși și catolici au sărbătorit anul acesta, simultan, Învierea Domnului. Gălățenii au mers la slujba din Noaptea de Înviere, au cântat ”Hristos a înviat”, au luat Lumina Sfântă și au primit binecuvântarea preoților.

Cei mai mulți gălățeni au așteptat vestea Învierii Domnului în fața Catedralei Arhiepiscopale de pe Domnească. La fel ca în ceilalți ani, pe stradă s-au strâns mii de credincioși. La miezul nopții, clopotele au anunțat Învierea, după care oamenii din primele rânduri au primit Lumina pe care au împărțit-o cu cei din jurul lor.

Credincioșii au ascultat apoi rugăciunile pentru sănătate și pentru o viață mai bună ținute de Înaltpreasfințitul Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos. Enoriașii au intrat apoi în catedrală, pentru a participa la slujba de Înviere.

Alții, în schimb, nu au mai rămas și la slujbă. ”Am venit și anul acesta, tot la Catedrală, pentru a lua Lumină. Aș vrea să mai stau la slujbă, dar vreau să ajung și la cimitir, pentru a duce vestea Învierii Domnului și rudelor plecate dintre noi. Este o seară specială, pe care o aștept în fiecare an”, a spus o gălățeancă.

Lumina Sfântă s-a aprins sâmbătă în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, de unde a fost trimisă în ţări din întreaga lume, inclusiv în România. O delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a fost prezentă la Ierusalim pentru a aduce în România Lumina Sfântă.

Mărturiile Patriarhului Diodor I despre Lumina Sfântă

Patriarhul Diodor I, care a fost prezent la ceremonie timp de 63 de ani, a relatat, în 1998, într-un interviu acordat profesorului danez Niels Christian Hvidt, referitor la ceremonia Sfintei Lumini, că, de obicei, minunea se petrece imediat ce sunt citite o serie de rugăciuni speciale.

„După ce se sting toate luminile, mă plec şi intru în prima încăpere a Mormântului. De acolo merg încet prin întuneric spre cealaltă încăpere a Mormântului, unde a fost pus Trupul lui Iisus. Acolo îngenunchez cu frică sfântă şi rostesc rugăciunile consacrate, care ni s-au transmis de-a lungul veacurilor; iar după ce le citesc, aştept. Uneori, e posibil să aştept câteva minute, dar, de obicei, minunea se săvârşeşte îndată ce citesc rugăciunile. Din miezul pietrei pe care a stat Trupul lui Hristos o Lumină nedefinită iese înspre afară. De obicei, are o nuanţă albastru-deschis, dar culoarea se poate schimba şi să ia multe nuanţe diferite. Nu se poate descrie în cuvinte omeneşti. Lumina iese din piatră ca şi cum ar ieşi dintr-un lac. Placa Mormântului arată ca şi cum ar fi acoperită cu un nor umed, dar este Lumină“, a mărturisit patriarhul, potrivit news.ro.

Citit 7075 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.