Noi argumente pentru un traseu al HRUBELOR. Două tuneluri descoperite în centrul Galaţiului (FOTO)
Foto: Marius Mitrof, Direcţia pentru Cultură Galaţi

Noi argumente pentru un traseu al HRUBELOR. Două tuneluri descoperite în centrul Galaţiului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Galaţiul este plin de hrube, ştiute sau neştiute, pe care, cu siguranţă, dacă alte oraşe le-ar avea, s-ar grăbi să le pună în valoare, nu să le astupe cu pământ. Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură Galaţi, a dezvăluit că, săptămâna trecută, a găsit, în centrul oraşului, sub o locuinţă veche, o hrubă aşa cum n-a mai văzut până acum în Galaţi: "O hrubă foarte interesantă, alcătuită din două tuneluri, fiecare tunel având o lăţime prin care, lejer, puteau trece două maşini una pe lângă alta. Legătura dintre tuneluri era extraordinară: se făcea printr-un gol realizat cu o ţesătură de piatră fasonată şi cărămidă! Efectiv am zis că e un zid bizantin!", a dezvăluit Marius Mitrof, la dezbaterea publică privind Strategia de dezvoltare a Galaţiului 2016-2025.

Fireşte, i-a propus proprietarului să o valorifice, dar replica acestuia a fost tranşantă: "Este proprietatea mea şi fac ce vreau cu ea!". "Dorinţa lui este să o acopere. I-am sugerat să vorbească cu Primăria, poate se găseşte o modalitate să fie amenajată, mai ales că este foarte spaţioasă", a spus consilierul Direcţiei pentru Cultură.

"Ne interesează şi mă interesează. Personal!"

Aceasta a fost replica administratorului public Marius Humelnicu. "De când am venit la Primărie, am avut o gândire în privinţa hrubelor. Dacă le-am îmbrăca într-o poveste frumoasă - ceva ce s-ar fi întâmplat acolo - pe care să o aflăm în cei o sută de metri ai tunelului, unde s-ar putea să bei un pahar de vin roşu, iar la ieşire cineva ar cânta la vioară ceva vechi... Ar trebui să investim în asta!", a spus city managerul.

Mărturia lui se adaugă promisiunii trecute în programul electoral cu care Ionuţ Pucheanu a devenit primarul Galaţiului: "Îmi propun să amenajăm o zonă protejată în care hrubele istorice ale Galaţiului să fie centre de atracţie deschise publicului gălăţean".

Ce-a mai rămas

E greu de spus cât de mare este "oraşul de sub oraş". "În jurul anului 1931, deoarece străzile oraşului se tot surpau după câte o ploaie mai abundentă, la cercetările efectuate de către Primăria Galaţi, a reieşit că această situaţie era cauzată de hrubele numeroase care treceau pe sub străzi. Pentru a preîntâmpina astfel de evenimente neplăcute, atât pentru proprietari, cât şi pentru edilii urbei, care trebuiau să repare în repetate rânduri străzile afectate, primarul de atunci al comunei Galaţi a emis o dispoziţie prin care fiecare proprietar care deţinea şi o hrubă care trecea pe sub stradă, trebuia să o zidească la limita de proprietate. Tunelurile care au rămas sub stradă, separate de zidirile impuse de Primărie, urmând a fi umplute atunci când se surpa terenul străzii. Cât au respectat proprietarii din Galaţi aceasta dispoziţie, nu avem de unde şti, căci multe asemenea hrube au fost umplute în centrul oraşului la sistematizarea din 1953", ne-a dezvăluit Marius Mitrof.

Potrivit acestuia, cele mai multe hrube se află sub terenuri proprietate privată, dar sunt şi unele pe domeniul public, sub spaţii verzi ori sub străzile care au scăpat de sistematizare.

"Unele au fost descoperite, cercetate şi umplute cu pământ, altele au fost acoperite în grabă de către Primărie, ca sa nu se sisteze lucrarea, iar altele aşteaptă probabil să fie decopertate, pentru a ne mai povesti câte ceva din istoria acestui oraş", ne-a mai spus Marius Mitrof.

Rămâne de văzut dacă şi când va şti Galaţiul să le pună în valoare.

Citit 29050 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Aprilie 2017 19:15

4 comentarii

 • postat de Iulian
  Joi, 27 Aprilie 2017 20:01
  O intrare in tunel o gasiti si in cimitirul Eternitatea, in partea dinspe talcioc, pe partea dreapta. Am cercetat o bucata la inceputul anilor 80, a fost folosita ca osuar. Dupa auzite, in anii 50 tunelurile au fost folosite de interlopii galateni si in al II ww de memti
  0
  1
  Raportează
 • postat de Sandu
  Joi, 27 Aprilie 2017 11:12
  Mai intai sa va ocupati de inventarierea acestor hrube si a tunelurilor care mai sunt sub constructiile si strazile orasului.O mare parte din aceste hrube si tuneluri au fost descoperite cand a fost construit actualul centru mai ales in zona blocurilor P si a primelor blocuri de pe strada Domneasca inclusiv zona Hotelului Dunarea.Toate au fost demolate sau astupate cu pamant amestecat cu ciment.
  0
  1
  Raportează
 • postat de CRISTI
  Joi, 27 Aprilie 2017 09:57
  FELICITARI!
  1
  0
  Raportează
 • postat de boier bibescu
  Joi, 27 Aprilie 2017 07:49
  Mai e reteaua de canale si tevi a Apa Term-ului. Sa bei in spritz intr-o gura de canal... Maxim!
  1
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.