Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
12 comentarii

Pana de curent care a paralizat aproape trei sferturi din judeţul Galaţi, lăsând zeci de comune fără energie electrică, a fost cea mai mare din ultimii 25 de ani. Aşa s-a spus, aşa o fi. Dar la fel de adevărat este că, aşa cum spunea un comentator de pe forumul "Vieţii libere", ninsoarea din 20 aprilie n-a fost urganul Katrina. Cu toate astea, sute de stâlpi de înaltă, medie şi joasă tensiune au fost puşi la pământ, aşa că nu ai cum să nu te întrebi ce fel de investiţii a mai făcut Electrica în infrastructură. Sau dacă a mai făcut.

În foarte multe dintre documentele companiei, clienţii finali, noi, consumatorii casnici, suntem denumiţi "consumatori captivi". Ei bine, dezastrul ultimelor şapte zile ne-a demonstrat că suntem, într-adevăr, consumatori captivi ai Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord.

Că Electrica a fost depăşită de amploarea avariilor produse, asta e clar. Că s-au făcut şi se fac eforturi mari pentru remedierea situaţiei, este la fel de clar. Ceea ce însă a deranjat enorm, în primul rând pe zecile de mii de gălăţeni din comunele, satele şi cătunele care stau fără curent de o săptămână, a fost modul în care s-a intervenit şi, mai ales, comunicarea reală a situaţiei din teren, pe care compania (nu) a făcut-o. A lipsit o estimare realistă de remediere a avariilor, iar când o astfel de estimare oficială a apărut, ea nu a fost respectată. S-a zis că, până miercuri seara, 26 aprilie, întregul judeţ Galaţi urma să fie realimentat. Joi, la ora 9,00, tot Electrica SDEE Muntenia Nord anunţa că încă mai erau zece localităţi fără curent. Localităţi, adică, atenţie!, UAT-uri, pentru că aşa raportează Electrica la avarii - doar comunele, nu şi satele sau cătunele, pentru că altfel cifrele oficiale ar creşte foarte mult.

În comunicatele SDEE Muntenia Nord, s-a menţionat de fiecare dată numărul echipelor de intervenţie (foarte mare) şi faptul că s-a lucrat inclusiv noaptea, la lumina reflectoarelor. S-o fi lucrat şi noaptea, dar nu la intensitatea la care ne aşteptam din comunicate. Şi spun asta oamenii din judeţ, zeci de cititori ai "Vieţii libere" care ne-au sunat la redacţie sau au comentat la articolele noastre, oameni care au aşteptat lumina în aceste zile ca pe venirea lui Mesia. Oameni care, pentru o săptămână, nu au avut lumină, căldură şi apă caldă (cei care şi-au pus centrale, vrând să trăiască mai civilizat), telefoane care s-au descărcat şi televizoare care prindeau doar... praful. Că doar suntem în mileniul trei, ce naiba!

"Cum se uită stâlpii rupţi la ei"

Selectăm doar câteva dintre zecile de mesaje primite telefonic sau pe site, pentru că, dacă ar fi să le menţionăm pe toate, nu ne-ar ajunge un ziar întreg. Iată-le pe cele mai recente, din 26 aprilie, adică ziua în care toţi consumatorii afectaţi urmau să fie realimentaţi.

"Prostii... Şiviţa este în beznă... cel puţin o parte din ea” (Iulian, ora 22,37);

"Este 26 aprilie, ora 22:40, şi se pare că nu toţi consumatorii au fost realimentati cu curent electric până la sfârşitul zilei sau poate dintre acei toţi nu fac parte şi cei care locuiesc pe străzile mărginaşe din comuna Lieşti. Timp de 6 zile am tot auzit minciuni peste minciuni în puţinele comunicate de presă oferite de cei de la SDEE Muntenia Nord. După atâtea zile, conducătorii acestei societăţi nu ştiu ce se întâmplă cu adevărat pe teren. Au lucrat noaptea? Unde? Abia dacă mai vezi câte o maşină de la Electrica că se plimbă pe străzi şi se uită la cele stricate cum se uită stâlpii rupţi la ei" (Speranţa moare ultima);

"La Iveşti, mai sunt străzi fără curent, imposibil să aibă curent zilele acestea pentru că sunt trei stâlpi căzuţi, iar cei de la Electrica nu se fac văzuţi prin zonă" (Irina, ora 21,10);

"La Barcea, la ora 19.30, nu era lumină, aşteptăm de şapte zile să vină cineva să pună patru stâlpi. Vinovată este Electrica, care a dat angajaţii afară şi a mărit salariile celor rămaşi fără a face investiţii" (Adi);

"Nici în Ciureştii Noi nu este lumină. Şi face parte din jud. Galaţi, dar nu e menţionat în lista dată de Electrica" (Miron Jenica, ora 17,55);

"În comuna Tudor Vladimirescu, pe strada Octavian Goga, cablurile electrice rupte sunt pe pământ, nu a venit nimeni nici până azi, 26.04.2017, ora 16.30, şi cei de la Electrica spun că au rezolvat cu avaria. Din comunicat reiese că Tudor Vladimirescu este caz rezolvat.... Bravo, trăiască raportările mincinoase!" (Gica) etc. etc.

Patru zile în beznă, de la un banal fir întrerupt

Şi, în final, mesajul trimis de Gabriela Mitrea, din Tecucelul Sec, comuna Buciumeni: "După vizita echipei de intervenţie din cursul zilei de ieri (26.04.2017, orele 12-15), când efectiv nu au putut depista defectul şi repune sub tensiune postul de transformare şi s-au retras de pe teren, am avut inspiraţia şi am apelat la un fost salariat Electrica, actualmente pensionar, în vârstă de 65 de ani, cu domiciliul în Hânţeşti (Domnul Tomiţă), care, după vizualizarea exterioară a postului de transformare, a identificat cu adevărat cauza reală a nefuncţionării şi a rezolvat problema: în amonte de contor, un banal fir era întrerupt, iar toată operaţia a durat 30 minute. Deci, un om la care profesionalismul, indiferent de vârstă, şi-a spus cuvântul. Jos pălăria! Acest lucru se putea realiza încă din data de 23 aprilie, când comuna Buciumeni a fost realimentată cu energie electrică. La nivel de proceduri de lucru, comunicate, capabilitate tehnică şi operaţională, respectiv imagine publică, stăm foarte bine pe hârtie. În teren, acolo unde intervine partea de execuţie, este mai puţin bine. Exemplu este acesta prin care, timp de 7 zile, aceste 500 familii efectiv am cerşit dreptul de a avea acces la serviciul de furnizare a energiei electrice, ceea ce ne-a lăsat un gust amar. Dacă înţelegem situaţia de forţă majoră (viscol, intemperii), ceea ce s-a întâmplat cu noi, aceşti locuitori din Tecucelul Sec, începând din 23 aprilie, vă incriminează şi nu există înţelegere faţă de maniera intolerabilă a sistemului implementat de dvs. la relaţii cu publicul/ deranjamente/ intervenţii".

Vestea cu adevărat tristă pentru mulţi dintre consumatorii afectaţi vine de-abia acum: chiar dacă vă schimbaţi furnizorul de energie electrică, asta nu înseamnă şi schimbarea operatorului de distribuție. Deci, tot "captivi" la SDEE Muntenia Nord sunteţi!

Vor fi lucrările de remediere incluse în facturi?

Conform unui comunicat remis de Electrica SA, "marea majoritate a lucrărilor de remediere a instalațiilor se încadrează ca lucrări de investiții, în consecință nu vor avea efecte în tarifele de distribuție ale anului viitor".

Precizarea vine după ce Cătălin Stancu, directorul general al Electrica, a făcut anterior un anunţ surprinzător: pagubele cauzate de prăbuşirea a sute de stâlpi, după furtunile de la sfârşitul săptămânii trecute, trebuie recunoscute în facturi. Altfel spus, consumatorii să plătească pagubele, chiar dacă ei au fost cei care au avut de suferit cel mai mult. Dacă e să ne luăm după comunicatul dat ulterior de Electrica, acest lucru nu se va întâmpla. Numai că nimic nu este încă bătut în cuie.

Joi, la ora 15,00, zece unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Galaţi erau în continuare nealimentate total sau parţial cu energie electrică, însumând aproximativ 7.900 de consumatori. Din aceştia, 4.134 erau pe medie tensiune, ceilalţi fiind consumatori individuali pe joasă tensiune, afirma SDEE Muntenia Nord, într-un nou comunicat.

Erau mari probleme pe patru linii parţiale, care au până la 40 de stâlpi rupţi şi afectează aproximativ 3.000 de consumatori. Acolo unde situația a impus-o, alimentarea cu energie electrică a fost asigurată prin grupuri electrogene, a mai precizat SDEE Muntenia Nord.

 

Citit 11413 ori Ultima modificare Vineri, 28 Aprilie 2017 13:14

12 comentarii

 • postat de Tataie Duminică, 30 Aprilie 2017 09:09 Link la comentariu
  0
  0

  Toata lumea se plange ca nu are curent, dar cati oameni din comuna au iesit sa dea o mana de ajutor electricienilor. Macar la sapatul gropilor pentru stalpi sau la alte treburi. Stiu ca nu e treaba oamenilor dar decat sa stea si sa se uite peste gard sa vada de cate ori trecemasina de la electrica mai bine pun osul la treaba. Inacest caz trebuia ca primarul sa se ocupe

  Raportează
 • postat de Paun mariana Vineri, 28 Aprilie 2017 21:11 Link la comentariu
  0
  0

  Da rds- atata a venit la noi la draculesti debia in data de 28-04-2017 atata in rest electrica nu au de gand primarul de la mastacani nici macar nu lam vazut vice primarul doar lam vazut cat a fost interesul lui sa dea drumul in comuna mastacani atata la noi la draculesti nu au nici un gand am fost la tg bujor am intrebat cand avem lumina mi sa raspuns ca sunt echipe pe teren am cautat vicele lam gasit si mi sa spus ca se rezolva primaru nici nu lam vazut nici la ora actuala nu avem curent as romania astea sunt alesi nostri

  Raportează
 • postat de Anonim Vineri, 28 Aprilie 2017 13:21 Link la comentariu
  0
  0

  Este a opta zi fara energie electrica si in Namoloasa. Asta e Romania fratilor!

  Raportează
 • postat de anonimul Vineri, 28 Aprilie 2017 11:12 Link la comentariu
  0
  0

  In comuna Munteni nu este curent de 7 zile ,nimeni nu zice nimic ???

  Raportează
 • postat de Georgiana Vineri, 28 Aprilie 2017 10:06 Link la comentariu
  0
  0

  Nu face nimeni nimic, ieri pe la ora 11:00 abea am vazut in Comuna Matca o maşină nu foarte mare, cu 3 oameni. Ce sa Faca 3 oameni? Iar in Comuna Corod, stalpii, firele si toate cele, sunt exact ca la inceput. Nu sa atins nimeni de ele. Si cica:'se lucreaza intens' serios?? Unde?? Ne'am saturat sa bagam bani in generatoare sa ne intretinem frigiderele. Pe ei dc i'ar interesa acest aspect!? Asta'i Romania! Sa stai o saptamana si o zi, fara energie electrica!

  Raportează
 • postat de ion ionescu Vineri, 28 Aprilie 2017 09:53 Link la comentariu
  0
  0

  Intre timp un sarman electrician de 44 de ani a murit pe stalp dupa n ore de munca incercand sa termine mai repede, mai repede, mai repede. Ca asa comunica presei conducerea Electrica in fiecare zi -ca termina pana diseara. Nea Tomita (jos palaria), al de-a reparat chestia in 30 de min., in calitatea lui de pensionar nu era obligat sa respecte procedurile impuse de conducere dar echipele trimise pe teren sunt.
  Poate acest articol care infiereaza cu manie proletara Electrica, conducerea, angajatii si tot neamul lor era bine sa fie scris (sau mai bine zis problema sa fi fost urmarita) inca de saptamana trecuta, ca oamenii sa stie cu ce se confrunta. Ca de aia e presa independenta si harnica, nu? Ca pe paza conducerii incompetente, numita politic, a Electrica vom sta mult si bine pe intuneric in timp ce in rapoarte totul e ok.

  Raportează
 • postat de xyz Vineri, 28 Aprilie 2017 09:41 Link la comentariu
  0
  0

  Domnilor profesionisti de megawari a ti auzit?,lipsa producerii en electrice in judet va produce multe pagube dar pe cine mai intereseaza unii sunt atat de specialisti incat se bucura de nu si mai incap in piele ca se va inchide Electrocentrale..dar vai mama lor cat de atehnici sunt..si apar dezastre dar pe cine mai intereseaza ...politicienii ei sunt marii specialisti nu?poate CSG ar putea spune de la cate dezastre au fost salvati (vezi desele insularizari)dar se uita repede sau poate unii nici nu stiu iar altii au uitat sa raporteze sefilor lor..in rest vorbe in vant ca nu vede nimeni.

  Raportează
 • postat de gorenje Vineri, 28 Aprilie 2017 09:41 Link la comentariu
  0
  0

  Simplificati legislatia si obligati operatorul Electrica sa primeasca contra cost curent in sistemul national de la furnizori casnici care au instalatii de energie alternativa (panouri fotovoltaice si generatoare eoliene). Indirect va fi stimulata autonomia celor care locuiesc la sate. Legislatia din acest domeniu e o gluma proasta pentru Romania membru UE in 2017.

  Raportează
 • postat de Electricianul Vineri, 28 Aprilie 2017 09:21 Link la comentariu
  0
  0

  Lucrarile vor fi platite de noi, afacerile sunt decontate pe spinarea noastra.
  Trebuiau aranjate afacerile... asa zisele licitatii trucate si interventii de cumetrie. S-a apelat la o echipa de interventie din Electrica, sosita pe teren, i s-a spus ca o firma fantomatica , infiintata de un fost boss din Electrica Galati, a aparut din senin, cica a castigat lucrarile , in conditiile in care adevaratii specialisti, lucratori cu experienta si vechime in munca din Electrica raman in umbra, caci asta se vrea.
  A mai ramas partea aceasta de muls a Electricii. Se doreste restructurare, eliminarea unor componente, pentru ca "prietenii" , maharii, stiu ca e cazul de afaceri profitabile pentru buzunarul lor. Vorbim de trafic de influenta,inclusiv politicul dicteaza prin primar , consilieri judeteani pusi pe afaceri in detrimentul nostru.
  Mentin in structuri fosti angajati, desi pensionari de lux , dar ei cunosc culisele , trasul sforilor. si altele. Sunt tineri, extraordinari, care si-ar dori sa lucreze in asemenea societati. Dar si aici e o problema. Din pacate , toata Electrica este impanzita de nepoti, copii ai maharilor care plimba hartii, pe banii multi caci taticul/unchiul/matusa are grija,iar greul il duc tot profesionistii.
  Se infiinteaza prin interpusi societati,si obtinerea de contracte pe banii statului e floare la ureche. Ciuma rosie functioneaza din plin!
  Avem in cadrul Electricii o structura extrem de profesionista care face proiecte pe instalatii. As! de mult timp firma RBX a obtinut contracte frumusele., iar banii curg.Daca avem aceasta structura de proiectare in Electrica, platita , de ce mai contractam firme...unde este DNA-ul..Analizati lista de contracte, de lucrari atribuite unor firme facute peste noapte .Rusine!
  A trebuit sa se intample ce s-a intamplat ca sa iasa la iveala totul; INCOMPETENTA, NEPUTINTA, ARIVISMUL SI PARVENISMUL UNORA, AFACERILE ...
  Am scris unora, caci sunt si adevaratii profesionisti, dedicati meseriei lor, dar acestia trebuie sa fie eliminate prin asa numita reforma. Carne de tun asta suntem . Politicul a distrus totul, iar sindicatele sunt niste cozi de topor, care nu urmaresc decat sa se infrupte din banul nostru. Liderii de sindicate au contribuit si contribuie major la distrugerea societatilor, pentru ca apoi sa gestioneze ei afacerile. Uitati-va cati liderii de sindicat din orice domeniu au devenit afaceristi, politicieni.
  Probabil ca Viata libera nu va publica acest comentariu. Daca s-ar face o ancheta jurnalistica , s-ar vedea ca lucrurile, dar mai ales faptele, asa stau....

  Raportează
 • postat de Contorul care nu tine cont Vineri, 28 Aprilie 2017 09:12 Link la comentariu
  0
  0

  Ceva despre Oancea? N-au electricitate de 7 zile. Oare camerele de pe Prut cum functioneaza, pe carbuni? Au generatoare la fiecare punct de supraveghere daca interconectarile din linia de supraveghere sunt duse? Sau trece fiecare cum vrea, ca-n branza.
  Iar partea cu facturile a cam fost lasata in aer. Nimic despre investitiile dar si mentenanta pe care Electrica le realizeaza doar in proportii de 60-70% de 7-8 ani incoace. Nimic despre tarifele crescute in trepte tocmai pentru a reflecta o coparticipare a onsumatorilor la sumele pentru investitii. Nimic despre cele 2 miliarde de lei (!) cu care Electrica s-a ales in urma listarii pe bursa si stau aiurea cu ele in cont.. Nimic despre tariful de rezervare (abonament) care le-ar trebui diminuat oamenilor proportional cu perioada de lipsa a furnizarii...

  Raportează
 • postat de plus Vineri, 28 Aprilie 2017 08:32 Link la comentariu
  0
  0

  in com. Frumusita telefoanele Romtelecom (actualmente Telekom) nu functioneaza nici acum.. La curent s-a dat drumul, imediat dupa ei RDS-ul, dar Telekom-ul NU!

  Raportează
 • postat de Ana Vineri, 28 Aprilie 2017 08:22 Link la comentariu
  0
  0

  De s-ar uni oamenii din toate aceste unitati ca sa ii dea in judecata cu probe clare ca nu s-a vazut nicio masina pe perioada "noptilor", sa vezi atunci ce bine s-ar misca Electrica!
  Cat priveste ca aceste costuri de reparare/inlocuire sa fie suportate de cetateni, iar este un motiv de a-i chema in instanta. Domnul dir.general nu a auzit de asigurari? Daca tu esti un manager low si nu ai asigurate retelele de distributie, asta nu inseamna ca trebuie sa pui cetatenii sa iti plateasca greselele tale de management.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.