Suzana Dodu a adus Galaţiului PREMIUL I la Olimpiada de Biologie

Suzana Dodu a adus Galaţiului PREMIUL I la Olimpiada de Biologie
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Suzana Maria Dodu, elevă în clasa a XI-a la CNVA, a câştigat anul acesta Premiul I la Olimpiada Naţională de Biologie, dar şi Premiul special pentru punctajul maxim obţinut la proba practică.

"Când mi-au dat diplomele, cei din comisie mi-au spus în glumă să nu mai vin şi la anul, pentru că le iau toate premiile. Dar am de gând să particip, să le iau premiile şi să câştig şi un loc în lotul care va reprezenta România la faza internaţională", spune tânăra, cu siguranţa  celui care ştie să muncească pentru a-şi duce la îndeplinire obiectivele.

S-a îndrăgostit de biologie de la şapte ani, când a citit prima carte care i-a deschis setea de a cunoaşte cât mai multe lucruri despre lumea vie. Deşi ştia că nu este unul dintre cele mai căutate domenii, a ales să stăruie în munca pentru pasiunea sa. A aşteptat cu nerăbdare prima participare la olimpiadă, în clasa a VII-a, când a ajuns până la faza naţională. Apoi a reeditat performanţa şi în clasa a IX-a şi a X-a, când s-a clasat pe locul al II-lea pe ţară.

Punctaj maxim la proba cea mai grea

Anul acesta, subiectele i s-au părut foarte dificile, dar a fost sigură pe ea, pentru că a muncit foarte mult, sub îndrumarea profesoarei sale, Dana Samoilă. Mai mult decât atât, susţine că a  început să se pregătească din timp, conştientă fiind că exerciţiul îndelungat stă la baza reuşitei. Asta este explicaţia pentru punctajul maxim obţinut la proba practică, un set de 30 de întrebări bazate pe fotografii, în care trebuia să recunoască diferite ţesuturi sau organe,  lucru deloc uşor. Dar şi explicaţia pentru cele 98 de puncte din 100 la  proba teoretică.

Bineînţeles că îşi doreşte o carieră fie în medicină, fie ca cercetător biolog, având şi ea ambiţii mari legate de descoperirea unor leacuri pentru cancer. Iar aici ar merge pe medicină naturistă, pentru că plantele au proprietăţi miraculoase, care aşteaptă să fie descoperite şi puse în practică.

Menţiune la clasa a X-a

Lotul care a reprezentat Galaţiul la Naţionala de Biologie a avut rezultate frumoase anul acesta, toţi elevii clasându-se în prima jumătate a listelor, ne precizează inspectoarea de specialitate Mariana Mustaţă. Pe lângă premiul  I obţinut de Suzana Dodu, s-a mai câştigat o menţiune, de către Alexandru Nichita Costea (participant pentru a treia oară la naţională), elev într-a X-a la CNVA, tot la clasa profesoarei Dana Samoilă.

Citit 18396 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.