Se pot face racordări la rețeaua de GAZE şi la A-urile din Ţiglina. Deocamdată, nu sunt cereri

Se pot face racordări la rețeaua de GAZE şi la A-urile din Ţiglina. Deocamdată, nu sunt cereri
În imagine, zona A-urilor din Ţiglina
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cele opt blocuri de garsoniere din Ţiglina, A-urile de pe str.Brăilei, sunt un caz aparte. Niciodată în cei peste 40 de ani de când au fost construite, aceste blocuri nu au avut alimentare cu gaze pentru locatari. Însă situaţia se poate schimba chiar din acest an.

Închiderea, de către Consiliul Local Galaţi, a sistemului de termoficare al municipiului şi trecerea tuturor locuinţelor la sistemul de încălzire prin centrale termice, subvenţionate sau nu, readuce în discuţie situaţia celor opt A-uri de pe strada Brăilei, blocuri unde locatarii nu au avut niciodată alimentare cu gaze. Vorbim aici de opt blocuri cu câte 115 garsoniere fiecare, adică aproape 1.000 de locuinţe. Dacă proprietarii sau locatarii acestor garsoniere vor să-şi pună centrale pe gaze, atunci vor fi necesare şi branşamentele la reţeaua de gaze naturale. I-am întrebat pe cei de la ENGIE România în ce măsură acest lucru va fi posibil. Iată răspunsul primit pe adresa redacţiei: „Până în prezent, pentru imobilele de pe strada Brăilei, nu au fost înregistrate cereri de acces la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. Distrigaz Sud Reţele va analiza tratarea acestor solicitări în colaborare cu Primăria Galaţi, în cadrul unui proiect global privind alimentarea cu gaze naturale a blocurilor din municipiul Galaţi”.

ENGIE spune că reţeaua de gaze suportă încă 30.000 de centrale termice

Cifra tuturor apartamentelor şi locuinţelor din municipiul Galaţi care au depins, până luna trecută, de sistemul public de termoficare nu este una exactă. Astfel, în iulie 2016, erau branşate 35.000 de apartamente. Din acestea, 18.000 aveau apă caldă, iar 25.000 depindeau de energia termică furnizată în sistem centralizat în perioada sezonului rece. Conform reprezentanţilor Primăriei Galaţi, restul ar reprezenta apartamente în care nu locuieşte nimeni sau în care consumul este extrem de redus. Vorbim, deci, de un număr maxim de 35.000 de apartamente care s-ar putea racorda la reţeaua de gaze dar care, în realitate, ar putea fi puţin mai mare de jumătate.

Oricum, în martie 2017, ENGIE România răspundea oficial Primăriei Galaţi: „Vă comunicăm faptul că, în urma lucrărilor de investiţii structurale de optimizare sistem distribuţie gaze naturale din municipiul Galaţi ce se derulează în cursul acestui an, se pot prelua cele 25.000-35.000 de apartamente”. Printre investiţiile la care ENGIE făcea referire se numără reabilitările de reţele din zona str.Furnaliştilor-str.Oţelarilor-bd.Dunărea, din cartierul Micro 18 (străzile Brăilei, Oltului, Vădeni şi Vrancei), lucrarea structurală de întregire reţea secundară între Ţiglina II şi Piaţa Centrală, în zona bd.Coşbuc intersecţie cu M.Kogălniceanu, precum şi lucrările pentru interconectare în zona str.Siderurgiştilor.

În răspunsul adresat „Vieţii libere”, ENGIE afirmă că reţeaua sa de gaze naturale poate susţine conectarea a peste 25.000 de noi consumatori, compania declarându-se „deschisă să colaboreze cu autorităţile locale pentru identificarea măsurilor necesare asigurării confortului apartamentelor afectate de măsura închiderii sistemului de termoficare din Galaţi. „Trebuie însă avut în vedere că procesul de racordare la reţeaua de gaze naturale este unul complex, în care sunt implicate atât autorităţile locale pentru partea de obţinere avize, autorizaţii de construire şi certificate de urbanism pentru realizarea branşamentelor de gaze naturale etc., cât şi firmele autorizate de ANRE să execute instalaţiile de utilizare a gazelor naturale pentru racordarea clienţilor noi, în baza contractelor încheiate direct cu aceştia”, mai afirmă oficialii ENGIE.

Foto-arhivă ”Viața liberă”

Citit 5287 ori Ultima modificare Duminică, 07 Mai 2017 18:17

6 comentarii

 • postat de Gica Farafrica
  Vineri, 12 Mai 2017 03:25
  Asa cum A-urile, I-urile, Romarta, L-uri (Dunarea) si alte multe apartamente din Galati nu s-au incadrat in normele de siguranta pentru montare CT de apartament in ultimii 15 ani, tot la fel nu se vor incadra nici acum( cand normele sunt mai restrictive). Raspunsul gazarilor este unul corect politic - Nu sunt cereri deci nu avem ce refuza! Sunt foarte curios sa vad cum aproba instalarea unei CT de apartament in blocurile mentionate si au curaj sa semneze ca respecta reg ANREE ! Mult succes !
  0
  1
  Raportează
 • postat de COȘARUL
  Luni, 08 Mai 2017 23:58
  Pucheanule, tu ai comision cumva din vanzarile de CT sau din bransarile de la ENGIE?
  Ceva e putred în afacerea asta, șmenuită în Săptămâna mare!
  Va intra în istorie decizia lui luată pe genunchi împreună cu consilierii lui pește prăjit care au votat ca manechinile la îndemnul partidului! Sunt sigur că toți CONSILIERII votanți stau la vilă și au centrale termice montate în anexe separate.
  Îi doare în cot pe ei ce vor face gălățenii mai săraci!
  0
  5
  Raportează
 • postat de Chemati SALVAREA!
  Luni, 08 Mai 2017 11:01
  Doamne, acesti oameni din Administratia Locala sunt dusi rau cu sorcova! Sa li se faca urgent un control medical!
  Cum sa monezi centrale termice in garsonierele mici de la A-uri, in care nu exista suprafete vitrate decat in camere? Probabil ca autoritatile vor ca oamenii sa stea in pat cu bomba langa ei!
  Doamne fereste! Functionarii nostri publici nu au auzit de Centrale de Bloc, sau de Centrale pe Cvartale de Blocuri - care se poate realiza perfect in Punctul Termic din zona?!
  1
  16
  Raportează
 • postat de sfantul
  Luni, 08 Mai 2017 10:11
  asta inseamna sa fac cerere la ENGIE, sa fac contract cu ei. Daca la un apartament costa 2000 de lei, oare cat va costa legatura la retea ? Deci cu banii pe care primarul se lauda ca ii da , nu te ajuta mai deloc. Sistemul centralizat este SFANT pentru multi cetateni si institutii. Halal primar si consilieri mai avem !!!!
  4
  11
  Raportează
 • postat de Tamara
  Luni, 08 Mai 2017 10:04
  Mai sunt si I-urile in aceeasi situatie...
  0
  12
  Raportează
 • Luni, 08 Mai 2017 05:54
  Numaratoarea inversa a inceput.Pana la 1 Noembrie mai sunt 5 luni si ceva.Da-ti fuguta repede,pentru ca TIME IS MONEY.A inceput... Marea Gaurire a Metropolei GALATI.I Loveeee Galati,I Love Romania.
  0
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.