Licitaţie pentru sistemul e-ticketing. Afişaj electronic în staţii şi bilete cumpărate prin smartphone

Licitaţie pentru sistemul e-ticketing. Afişaj electronic în staţii şi bilete cumpărate prin smartphone
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În loc să-şi lungească gâturile, privind pierduți în zare după autobuzul de care au nevoie, gălăţenii ar putea şti care sunt următoarele două mijloace de transport în comun care vor veni doar consultând panoul electronic de afişaj din staţie.

Iar în loc să-şi cumpere bilete şi abonamente de la chioşcurile sau de la şoferii Transurb, gălăţenii ar putea circula cu m-ticket adică bilet pe telefonul mobil. Toate acestea vor fi posibile datorită sistemelor de taxare automată a titlurilor de călătorie (e-ticketing), de informare a pasagerilor şi management al flotei, pe care Primăria vrea să le achiziţioneze.

Pentru licitaţia care tocmai a fost lansată – şi care se va desfăşura după procedura Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care ne-a acordat creditul din care se va plăti această investiţie – municipalitatea aşteaptă ofertele până pe 11 iulie.

Potrivit informării transmise de Primăria Galaţi, pe lângă punctele de vânzare ale Transurb, va exista şi o reţea de distribuitori terţi care le va permite călătorilor să achiziţioneze bilete şi să-şi reîncarce cardurile electronice de transport. De asemenea, pe lângă o reţea de automate şi dispensere de unde gălăţenii îşi vor putea procura gama completă de bilete şi reîncărca smartcardurile de călătorie, şi prin intermediul site-urilor călătorii vor avea posibilitatea să cumpere bilete şi să reîncarce cardurile de transport emise. „Pasagerii vor putea să cumpere bilete prin intermediul aplicaţiilor de pe smartphone-uri, vor avea acces la suporturile tradiţionale precum biletele de hârtie şi, de asemenea, la metode mai moderne precum m-ticket (biletele pe telefonul mobil) şi smartcarduri”, precizează Primăria. Dar cel mai important este că pasagerii vor trebui să valideze biletele şi smartcardurile la momentul intrării în vehicul, indiferent dacă este tichet de o călătorie sau abonament plătit ori gratuit, subliniază municipalitatea.

96 de staţii

Conform Primăriei, sistemul de informare a pasagerilor cuprinde dispozitive de afişaj în 96 de staţii: „Panourile de afişaj vor informa pasagerii cel puţin despre următoarele două vehicule care vin în staţie, sortate pe linii”.

Managementul flotei va permite localizarea mijloacelor de transport în timp real şi monitorizarea întregii flote.

E greu de spus când anume se vor concretiza toate aceste planuri la Galaţi. Şi asta pentru că licitaţia pentru achiziţia celor 14 troleibuze, finanţate tot din creditul BERD, a fost lansată în iulie 2016 şi abia în decembrie ar putea ajunge la Galaţi primul asemenea mijloc de transport.

Citit 8817 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.